Entrades amb l'etiqueta ‘#gastrorecup’

PASTÍS DE PERA TOCADA PERÒ NO ENFONSADA

dilluns, 16/01/2017

Per la base


300 g de farina
150 g de mantega
Un ou


Arenem la farina amb la mantega. Afegim l’ou i barregem fins a aconseguir una massa llisa. Guardem a la nevera embolicada amb plàstic film

Pel farcit


100 g de mantega pomada
100 g d’ametlla en pols
100 g de sucre glas
20 g de farina
1 ou
6 peres


Batre la mantega amb el sucre fins a aconseguir textura cremosa. Afegir l’ou sencer (millor si està a temperatura ambient). Incorporem l’ametlla en pols. Afegim la farina. Barregem tot el conjunt.

Pelem i tallem les peres.

Estirem la massa brisa i posem en un motlle engreixat i enfarinat. Tapem amb una làmina de paper de forn i cobrim amb llegum crua. Enfornem a 180ºC durant 20 minuts. Enretirem els llegums i el paper de forn i disposem les peres amb harmonia.

Cobrim amb la massa d’ametlla. Enfornem a 180ºC durant 30 minuts.

_DSC4123.MOV.Imagen fija002

_DSC4027.MOV.Imagen fija001

Del camp al plat perdem multitud d’aliments, i tots en som responsables.

La restauració, tot i no ser l’agent principal malbaratador, llença fins a un 10% de la compra de menjar.

Llençar menjar és poc ètic, perquè només amb la meitat del que llencem podríem nodrir tota la població que passa gana al món.

Llençar menjar és poc sostenible. Per produir aliments que no consumirem calen milions de litres d’aigua que escasseja. Per transportar aliments, que acabaran a la brossa, aboquem tones de CO2 a l’atmosfera.

Llençar menjar és poc educatiu. Menjar no és només un acte fisiològic, l’acte de menjar està farcit de valors que fan de nosaltres una societat civilitzada.

LLENÇAR MENJAR ÉS INJUST

HA ARRIBAT EL MOMENT DE:

  • SABER-HO
  • ENTOMAR EL PROBLEMA
  • BUSCAR SOLUCIONS

La proposta #Gastrorecup vol animar als restaurants a realitzar àpats amb aliments rebutjats pel circuit comercial, a un preu econòmic, per conscienciar tant la població com el propi sector a implicar-se activament en la lluita contra el malbaratament alimentari.

El #GastroRecup a Semproniana s’ha celebrat recuperant aliments provinents de Mercats de Barcelona, Mercabarna i els proveïdors habituals del restaurant, i ha comptat amb la col·laboració de Som Gent de Profit, Espigoladors, l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya i la Plataforma Aprofitem els Aliments.

En l’edició celebrada el dia 11 de gener de 2017, vam transformar 150 kg d’aliments recuperats, entre hortalisses, fruita, llegums, pasta, carn, peix i làctics provinents només de 6 proveïdors habituals del restaurant, d’alguns supermercats de proximitat i d’ESPIGOLADORS.

100 persones van gaudir d’un sopar abundant i de gran qualitat.

NOMÉS VA SER UN DIA I TAN SOLS 6 PROVEÏDORS. Si multipliquem per tots els dies de l’any i per la multitud d’empreses d’alimentació, el resultat és esfereïdor.

Vam demostrar als assistents a l’esdeveniment que amb aliments que s’anaven a llençar a les escombraries podem oferir QUANTITAT I QUALITAT.

EL MENÚ:

#gastrorecup

Aliments sense cost

Que no tenen preu

Jo no trio, tu no tries

els plats no són a triar, toca el què toca

Amanida de col, tomàquet, espàrrecs i iogurt

Cols velles, tomàquet Kumato no venut, espàrrecs macats i iogurt a punt de caducar

Clàssic trinxat de patata, col i cansalada

Patates grillades i cols petites del camp, cansalada vella 

Brou vegetal amb mozzarella i verdures

Tota mena de verdures, xampinyons tocats i mozzarella que el majorista no ha pogut vendre perquè té data de consum preferent massa propera 

Guisadet de carxofes i bacallà

Carxofes triades al camp (obertes, tocades), retalls de bacallà de la parada del mercat

Hummus de cigrons amb torrades

Cigrons de la parada de llegums cuits que no poden ser venuts l’endemà d’haver estat bullits 

Enrotllat de tonyina i pico de gallo

Carn de cap de tonyina (fresquíssim) del nostre proveïdor de peix que ven tonyina tallada i a punt de cuinar

Llom amb mooolta ceba

Canya de llom del supermercat, envasada, i per tant amb data de consum preferent massa propera. Cebes del camp, grillades.

Enrossit de botifarra i raïm

Botifarra envasada amb data de consum preferent propera. Raïm de majorista, amb grans tocats.

Espaguetis amb pebrotets picants i embotit

Espaguetis provinents del nostre proveïdor de pasta. Llençaven un palet perquè han deixat de comercialitzar la marca. Pebrotets rebutjats perquè són picants. Embotit cuit envasat amb data de consum preferent propera.

Cassola de truita de patata i bolets

Patata grillada provinent de camp. Xampinyons i gírgoles de majorista, tocats. 

Suquet de retalls de peix

Retalls provinents del nostre proveïdor de peix, que comercialitza peix al tall per a la restauració.

Sopa de cantaloup i papaia

Cantaloup i papaies massa madurs provinents de majoristes

Tatin de poma

Un parell de pomes velles, en una caixa de 24 unitats, fan rebutjat la caixa sencera. Provinents de majorista

Plàtan amb rom i cacau

El plàtan té una vida molt curta. Si el guarden en càmeres, la pell ennegreix. Si el deixen fora de cambra frigorífica, madura molt ràpid. Ens ha arribat 50 kg de plàtans barrejats, frescos i blancs amb madurs i negres. Acompanyem les postres amb un pa de pessic del supermercat del barri. És un pa de pessic industrial envasat i té la data de consum preferent molt propera.

Crema de mandarina agredolça amb gelat de vainilla

Si en una malla de mandarines n’hi ha una de feta malbé, els supermercats llencen la bossa sencera. Ara és temporada de mandarines. Totes recollides dels supermercats del barri

Pastís de pera i ametlla

Peres massa madures. Peres massa tacades. Ercolina, d’aigua i de Puigcerdà, la majoria dolcíssimes. Altres massa dures (recollides molt verdes i no han fet la maduració corresponent)

PA DE TURRIS

(tres sacs de pa variat. Deliciós)

_DSC4151.MOV.Imagen fija002 _DSC4101.MOV.Imagen fija001_DSC4034.MOV.Imagen fija001 _DSC4021.MOV.Imagen fija001_DSC3999.MOV.Imagen fija001 _DSC4230.MOV.Imagen fija001_DSC4188.MOV.Imagen fija001 _DSC4191.MOV.Imagen fija001 _DSC4125.MOV.Imagen fija001

El 16 de febrer torna el #gastrorecup!

dilluns, 8/02/2016

Així va anar la 1ª edició del  #gastrorecup, un sopar gastronòmic elaborat amb productes descartats pel circuït comercial amb la finalitat de difondre la importància  de la lluita contra el malbaratament alimentari. Els que no veu poder o els que vulgueu repetir l’experiència (que em consta que són molts en vista de l’èxit de la convocatòria!) teniu una nova cita el pròxim dimarts 16 de febrer.  

 

cistella #gastrorecup

 

 

Semproniana #gastrorecup - fruites recuperades2

 

amanida de fruita amb escuma de iogurt #gastrorecup 17-06-15

 

SALMON ESPINAS per tartar gastrorecup

 

tàrtar de salmó amb mató #gastrorecup 17-0-15

 

Decàleg #gastrorecup o el perquè de tot plegat

  • Perquè encara avui, i malgrat la creixent conscienciació, parlar de reciclatge alimentari desperta molts tabús i volem contribuir a la seva desaparició.
  • Perquè creiem que la millor manera de demostrar el compromís amb la lluita contra el malbaratament alimentari,  una problemàtica amb devastadores conseqüències socioeconòmiques  i mediambientals,  és l’acció.
  • Perquè, per lluitar contra el malbaratament, abans cal fer visibles les seves causes  per tal de ser més eficaços alhora de sensibilitzar el nostre entorn sobre la importància de canviar el nostre model de consum, tot donant alternatives.
  • Perquè donant valor als aliments rebutjats quan encara presenten un estat òptim pel consum i convertint-los en un àpat gastronòmic de qualitat,   aconseguim assenyalar tot allò que envolta la producció, la manipulació i el propi consum dels aliments, i posar-los en valor.
  • Perquè el producte alimentari  no és només allò que posem a la nevera o al rebost, sinó que porta una motxilla invisible que té a veure amb els recursos utilitzats  per a produir-lo (aigua, adobs, maquinària…), per transportar-lo, envasar-lo i en alguns casos processar-lo (derivats del petroli, electricitat,… ) amb la consegüent contaminació que se’n pot derivar) i quan el llencen esdevé un residu que cal gestionar.
  • Perquè els aliments forment part  de la cultura i de la identitat dels pobles i, a més a més, en moments de crisi com l’actual, també tenen un valor social important.
  • Perquè l’alimentació constitueix  una de les principals despeses econòmiques de les famílies i té una importància cabdal en l’economia (sector agroalimentari, industria alimentaria…) i el seu malbaratament suposa una pèrdua econòmica insostenible.
  • Perquè els requisits estètics imposats per les cadenes de distribució provoquen que una bona part dels aliments produïts al camp es descartin sense arribar als circuïts de comercialització.
  • Perquè és evident que el nostre model d’alimentació i consum és responsable de llençar una quantitat considerable de menjar.
  • Perquè la manca de planificació, la compra en excés, el menjar que s’oblida al rebost fins que es fa malbé…  són pràctiques  que contribueixen a l’augment del malbaratament i que es poden combatre amb informació i conscienciació.

 

Estem molt contents del ressò que va tenir aquesta iniciativa i per això us adjunto els links d’algunes de les publicacions on van parlar d’aquest 1er #gastrorecup:

http://cat.elpais.com/cat/2015/06/16/catalunya/1434487492_062554.html

http://www.pressreader.com/spain/la-vanguardia-catala-1a-edicion/20150613/282458527584104/TextView

http://www.elperiodico.com/es/noticias/gente/menu-sobras-4290167

http://uoc.elperiodico.com/2015/06/22/gastrorecup-la-gastronomia-contra-el-malbaratament-alimentari/

http://www.decuina.net/2015/06/gastrorecup-ada-parellada-i-la-pelicula-just-eat-it.html

http://www.thedailymeal.com/eat/great-dinner-made-food-was-destined-trash-bin

El programa La Rambla de BTV, conduit per Daniel Diumenjó, va tancar el programa del mateix dimecres 17-06-15 fent difusió de la iniciativa ‪#‎gastrorecup

En Cristian Segura hi va dedicar la seva secció El Calidoscopi  de “El matí de Catalunya Ràdio” del dia 18 de juny (http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/el-mati-d11-00-a-12-00-nuria-espert-fara-la-versio-castellana-d-incendis-de-wadji-mouawad/audio/886114/)

I també vam sortir al programa La Ventana de la cadena SER (http://play.cadenaser.com/programa/la_ventana/) parlant-ne!

Gastrorecup, el sopar contra el malbaratament alimentari

dimecres, 10/06/2015

Aquest dimecres dia 17 de juny, a Semproniana celebrem un sopar molt especial. Amb el nom de GASTRORECUP, pretenem deixar palès com d’òptim pot ser un aliment rebutjat per el circuit comercial.

CONVO GASTRORÉCUP_jpeg.jpg

 

QUÈ FAREM

Aquesta nit, el 17 de juny, tots els plats que servirem s’hauran cuinat a partir d’aliments recuperats. I tots els plats els cuinarem amb ànim gastronòmic, amb l’intenció de fer lluir l’aliment tant com en sàpiguem.

QUÈ ÉS UN ALIMENT RECUPERAT?

Considerem un aliment recuperat aquell que està en perfecte estat de consum però que ha estat rebutjat del circuit comercial per:

– S’ha enlletgit, és a dir, ha patit un cop que l’ha macat – modificant la seva aparença original – o ha perdut el color viu que el caracteritza, o ha perdut la seva forma original

– El comerç l’ha retirat per raons de protocol o sistemes de control.

– Ha superat la data de consum preferent, que no de caducitat

– No ha estat acceptat en el circuit comercial per no respondre als paràmetres de qualitat del mercat.

Amb l’ànim de donar visibilitat a aquests productes i qüestionar la sostenibilitat social i econòmica del sistema, proposem GASTRORECUP.

 

PER QUÈ HO FEM?

Ara per ara, GASTRORECUP és un únic sopar, però la iniciativa pretén assolir una periodicitat, per una banda; i, per l’altra, pretén transformar-se en un moviment que uneixi en xarxa al comerç de proximitat i als restaurants. Les grans empreses distribuïdores i els grans centres de producció culinària, tenen uns sistemes establerts per a redirigir els excedents. En canvi, en els petits comerços i els petits restaurants, aquests protocols són febles o inexistents. La nostra lluita contra el malbaratament podria ser més ferma si generéssim una nova xarxa que unís els establiments del barri, recollint prestament els aliments rebutjats dels petits comerços i fent-los útils.

El nostre desig és que els restaurants que creguin en la necessitat de lluitar contra el malbaratament alimentari ofereixin periòdicament àpats #gastrorecup i s’uneixin al moviment

EL FUNCIONAMENT DEL SOPAR

Semproniana funcionarà com sempre, en el sentit que ocuparem les taules que els assistents han d’haver reservat amb anterioritat. Adverteixo que a aquestes alçades ja està tot gairebé reservat. Els assistents aniran arribant a partir de les 21h del vespre.

No hi haurà carta, els comensals s’hauran d’adaptar als plats que els servirem: un primer, un segon i unes postres. No podran triar perquè nosaltres tampoc hem pogut triar els aliments que hem cuinat. Com que rebrem els aliments el mateix dia del sopar, no podem avançar quins i quants plats oferirem.

El preu del sopar és de 4€ (en concepte de cost de personal i posada en marxa del local), begudes apart.

No hi haurà parlaments ni discursos. La intenció és que el sopar sigui tan normal com el d’un dia qualsevol. Això sí, a les taules hi trobareu un manifest, una declaració d’intencions per transformar el que és un àpat d’un dia en un moviment.

 

QUI HA COL·LABORAT EN LA IDEA I L’EXECUCIÓ DEL PROJECTE #GASTRORECUP

Som Gent de Profit

Mireia Barba d’Espigoladors

Noel Garcia d’Spora Sinergies

Plataforma Aprofitem els Aliments

Joan Pluvinet

Oriol Parra

Montse Palacín

I els proveïdors dels aliments rebutjats: Comerciants del Mercat del Ninot, Guzmán Gastronomia, Canal Pastisser, Turris, GranBlau,

 

I per si encara no creieu que totes les accions, per petites que siguin, són necessàries:

“El malbaratament és un problema global, atès que més de 1.300 milions de tones d’aliments es perden globalment des del camp fins als nostres plats. Tan sols a Catalunya llencem cada any més de 260.000 tones de menjar*, i la restauració no n’està exempta, ja que entre un 4% i un 10%  de les compres de menjar d’establiments HORECA acaben a les escombraries innecessàriament.