Entrades amb l'etiqueta ‘croqueta’

Croquetes

dijous, 3/11/2016

A la secció que faig els divendres al Versió RAC1 d’en Toni Clapés vaig parlar de croquetes, el mític plat, una de les receptes més estimades per la població. Vam parlar de croquetes i de croquetes al tàper!

La paraula ve del francès croquer, que vol dir cruixir. I el seu diminutiu, croquette. Per tant, per naturalesa, per definició i per principis: la croqueta ha de cruixir, ha de ser cruixent. Per tant: REPTE. COM S’ACONSEGUEIX UNA CROQUETA CRUIXENT?
La resposta és un doble arrebossat. La primera capa ha de ser de pa ratllat, després ou batut, pa ratllat, ou batut i PANKO! El panko és només molla de pa ratllada gruixuda.

La qüestió és que les croquetes van néixer per donar una segona vida a les sobralles. És allò que se’n diu de la necessitat virtut, perquè ara ja no ens cal donar segona vida a res, tenint en compte que no cuinem a casa, i que queden ben poques sobralles, sobretot perquè la majoria van a parar al tàper….Però sigui com sigui, les croquetes ens segueixen entusiasmant, ens tornen bojos, fins al punt que un famós crític de restaurant diu que Barcelona s’hauria de rebatejar com CROQUELONA, perquè tots els restaurants, bars i cases de menjar fan croquetes.

El truc per menjar unes croquetes dignes al tàper és, sobretot, mai tancar el tàper amb les croquetes calentes! I no reescalfar-les al micro. Simplement, menjar-les fredes.

TRUCS PER FER UNES CROQUETES 10

– Quan acabem de fer la massa, en calent, la tapem a pell, el que significa que fem que el plàstic film estigui en contacte amb la massa
– Per formar ràpidament les croquetes el millor és fer xurros i tallar amb un tallapastes o unes tisores. Podem fer els xurros amb una mànega pastissera o fer-ho amb les mans
– Batem l’ou i el posem en una paella. Així posem les croquetes i sacsejant la paella queden ben impregnades (s’entén que no encenem el foc, eh?)
– Arrebossat: pa ratllat, ou batut, panko barrejat amb corn flakes sense sucre. MOLT MÉS CRUIXENTS!!
РFregit: molt oli i molt calent. Es pot comen̤ar amb oli molt calent i acabar amb menys temperatura
– A poc a poc perquè no s’abaixi la temperatura de l’oli (posar-ne de dos en dos, per exemple)
РSi les fregim directament congelades, les fregirem a un oli no tan calent, perqu̬ es coguin primer per dins, llavors les fregim m̩s fort.
РSi congelem croquetes nosaltres mateixos, les formarem m̩s petites, per poder-les fregir congelades directament.
– No tapeu el tàper abans que es refredin, s’estovarien.

LA RECEPTA MÉS SENZILLA

Sofregir una ceba ratllada amb 50 g de mantega. Afegir 200 g de pit de pollastre cuit i picat (molt picat) i 50 g de pernil salat a dauets. Afegir 100 g de farina, remenar molt i abocar-hi 300 ml de llet calenta. Remenar fins que es desenganxa de la paella. Treure del foc i deixar refredar, filmat. (si cal, sal i nou moscada).

Croquetes - Ada Parellada

Croquetes - Ada Parellada