Entrades amb l'etiqueta ‘celíacs’

Esmorzar per a celíacs

dijous, 14/11/2013

Fa uns dies a Semproniana vam tenir l’honor de ser l’espai triat per l’Associació Celíacs de Catalunya http://www.celiacscatalunya.org/ per presentar un informe en el que s’alerta que només un 3% dels restaurants de Catalunya estan preparats per oferir plats per a intolerants al gluten.


Vam preparar un esmorzar complet, per descomptat, sense gluten.  L’esmorzar és un àpat en el que la farina hi és present en totes les seves formes. Tot i que al principi ens va semblar un repte complex, ho vam superar sense grans esforços. De fet, els supermercats estan farcits de farina i pa sense gluten.

Per si mai heu de fer un esmorzar apte per a celíacs, aquí teniu les propostes que jo vaig preparar:

-          Iogurt amb melmelada de tomàquet

DSC04005.JPG

iogurt amb melmelada

-          Fruita talladeta menuda

DSC04012.JPG

-          Taula de formatges amb torrades

DSC04010.JPG

Per descomptatl, els cràquers són sense gluten

-          Magrana amb mousse de xocolata blanca

DSC04009.JPG

 

-          Entrepà de roastbeef amb maionesa de mostassa i enciamsDSC04007.JPG

 

-          Pa de pessic amb nous caramelitzades

DSC04014.JPG

  • 100 gr. de mantega
  • 100 gr. de sucre
  • 2 ous
  • 125 gr. de iogurt
  • 125 gr. de farina sense gluten
  • Mig sobre de llevat

Nous caramel·litzades: Coure les nous amb mel, a foc lent fins que queden ben impregnades

Primer batre molt el sucre i la mantega, ha d’augmentar de volum, ha de quedar com una crema. Es bat amb el triangle de la batedora, tipus Kitchen Aid.  Afegir els ous (a temperatura ambient) d’un en un. Afegir el iogurt. Afegir la farina barrejada amb el llevat.  Integrar sense batre. Afegir les nous caramel·litzades

Disposar en un motlle de silicona i coure a 180ºC durant 30 minuts.

 

-          Brownie

DSC04016.JPG

  • 4 ous
  • 200 gr. de sucre
  • 200 gr. de xocolata
  • 150 gr. de mantega
  • 100 gr. de farina sense gluten

Batre els ous amb el sucre fins blanquejar. Afegir la xocolata fosa amb la mantega. Finalment la farina i un pessic generós de canyella.

Acabar amb ametlla granillo per sobre.

 

Què és el gluten?

És la proteïna que es troba en alguns cereals com BLAT, ESPELTA, CIVADA, ORDI, SÈGOL, KAMUT. NO hi ha gluten a: blat de moro, fajol, mill, arròs, quinoa.

 

Què fa el gluten?

Els intestins tenen unes vellositats internes que tenen la funció d’absorbir els nutrients dels aliments. Per a les persones celíaques el gluten és com una gilette que talla les vellositats. En conseqüència, els celíacs es desnodreixen

 

Quina és la medicació?

No n’hi ha. L’únic tractament és evitar els aliments que contenen gluten, que en són molts, perquè són tant els que estan fets amb cereals, com alguns que no haurien de tenir-ne però en contenen, com alguns embotits, xocolates, melmelades o precuinats. Per això ens hem de fixar molt en els productes que hi ha destacat el símbol de “sense gluten”.

 

Quants celíacs hi ha a Catalunya?

Es calcula que hi ha un 1% de celíacs. De manera que en números absoluts són 7.500 celíacs. Una barbaritat.

 

És important que els restaurants s’impliquin?
doncs per descomptat que sí, perquè els celíacs ho són de per vida, i això vol dir que han d’intentar fer el màxim possible de vida normal. És important que els restaurants ofereixin garanties als celíacs, perquè estem parlant de salut. Al 2013 només hi ha 360 restaurants que ofereixen productes per a celíacs a tot Catalunya.

 

Quines pràctiques han de seguir els restaurants que volen oferir menús per a celíacs?

  • Vigilar que tots els processats siguin sense gluten (xocolata, caramels, embotits….)
  • Tenir una capsa amb estris separats per als celíacs, per evitar la contaminació
  • Si es pot destinar una zona de cocció per a sense gluten, molt millor.
  • Organitzar magatzem, nevera i congelador de manera que no hi hagi contaminacions
  • Rentar-nos les mans abans de manipular un plat destinat a celíacs
  • Abans de servir, hem de tenir el plat separat i tapat.

 

Beneficis pels restauradors que ofereixen plats per a celíacs:

  1.   Eliminar barreres
  2.  Fidelitat
  3.  Ampliar la xarxa

 

http://www.elpuntavui.cat/ma/article/2-societat/14-salut/687851-nomes-un-3-dels-restaurants-ofereixen-plats-per-a-celiacs.html

 

 

 

Creps de blat de moro

dilluns, 6/02/2012

una crep de blat de moro

Em demana una amiga si tinc una recepta de creps apta per a celíacs. La veritat és que davant l’allau de persones amb celiaquia, la sensibilitat de la població vers el col·lectiu ha canviat substancialment.

Abans, és molt probable que al davant de la demanda de fer unes creps aptes per a celíacs, contestés que “ni idea” o, encara pitjor, “menja una altra cosa”. Però la celiaquia s’ha normalitzat, i gairebé a tot arreu entenen què vol dir, què és el què poden menjar i què no i busquen alternatives perquè sigui més plaent tant la intolerància com el què posem al plat.

Així doncs, vaig treure les peroles, les paelles, la farina…de blat de moro, els ous i la llet, i vaig fer-ne unes creps.

S’han de fer amb farina de blat de moro, no amb maizena (que és el midó del blat de moro). I com que el blat de moro no té gluten, que és el què dona elasticitat a les masses, però precisament és el què els celíacs no admeten, doncs s’ha de compensar amb una mica més d’ou.

La textura de la massa és bastant diferent, molt granulosa. Però el resultat, és acceptable.

La recepta bàsica és:

100 gr. De farina de blat de moro

300 ml de llet

2 ous

1 pessic de sal

A partir d’aquí es pot aromatitzar amb el què es vulgui -espècies o herbes aromàtiques – o una mica de sucre si es volen fer dolces.

Com l’he farcit:

200 gr. De recuit de Fonteta

1 carbassó saltat a la paella

Una mica de botifarra negra saltada a la paella

Per acompanyar, oli d’alfàbrega

Com he presentat les creps ha estat, ben bé, amb el què he trobat a la nevera. He tallat un carbassó i l’he saltat a la paella, a foc mig, amb un raig d’oli i un pessic de sal. De seguida està cuit.

A sobre la crep hi he posat una mica de recuit de Fonteta (que es pot substituir per formatge d’untar o mató). A sobre el carbassó saltat i una mica de botifarra negra excelsa,  de la matança del porc que fan a casa el meu sogre.

Ho he acompanyat amb alfàbrega triturada amb oli.