Entrades amb l'etiqueta ‘aperitius’

Aperitius f脿cils per Nadal. Tallers a la Roca Village. X-Mas Delight

dijous, 6/12/2012

Aquests dies pre-nadalencs, la Roca Village m’ha convidat a formar part d’uns tallers en els que tamb茅 hi participa Jorge de la Garza, que ensenya com ens hem de maquillar; i Prats Fatj贸, que tracta el men煤 nadalenc strictu sensu, 茅s a dir, escudella, carn d’olla i torrons.

Cada fam铆lia, cada contrada i cada pa铆s t茅 el seu espec铆fic 脿pat de Nadal, que passa de pares a fills, i que ens fa sentir que som d’aqu铆 (poseu en aquest espai “aqu铆”, el lloc que us identifiqui).

脡s un dia important, en el que la casa s’omple de viandes, d’aromes i de mem貌ria. Per aix貌, a l’hora de triar uns plats nadalencs, per a ensenyar, per a fer el taller, he optat per els aperitius, perqu猫 s贸n l’espai de la llibertat, on ning煤 se sentir脿 tra茂t, ning煤 hi trobar脿 res a faltar i tothom es deixar脿 sorprendre.

Com que l’脿pat de Nadal 茅s llarg d’elaborar, i en aquest punt rau una mica la gr脿cia de tot plegat, els aperitius han de ser f脿cils i r脿pids de fer, molt senzills. Aix貌 s铆, tamb茅, molt vistosos. I amb aquestes limitacions i preceptes, he preparat quatre aperitius

聽http://www.laflorinata.com/2012/11/events-mmmix-gastronomia-y-belleza-en.html?showComment=1354714527363#c6774507924130771305

 

La majoria de les fotografies les he agafat de la web la florinata, perqu猫 com sempre, jo no tinc temps de fer-ne!

 

聽聽Trufa de foie i carquinyolis amb pols d鈥檕r

  • 300 gr de foie- gras micuit o pat茅
  • 100 g de carquinyoli esmicolat
  • Pols d鈥檕r

 

脡s un aperitiu senzill铆ssim. Es tracta, nom茅s de fer boletes amb el pat茅 o el micuit i arrebossar-lo, com si fos una croqueta, de carquinyolis esmicolats al morter. El gruix dels trossets de carquinyoli dependr脿 del gust de cadasc煤.

Acabem amb pols d鈥檕r

La foto 茅s de www.laflorinata

  1. 2.聽聽聽聽聽聽 Gotet de bacall脿, oli de nyores i pipes
  • 350 g de retalls de bacall脿 dessalat
  • 2 grans d鈥檃ll
  • 1 bitxo
  • 50 ml d鈥檕li
  • 50 ml de crema de llet
  • 50 ml de llet
  • 50 g de pipes pelades
  • 50 g de sucre
  • Uns quants grans de pebre
  • 1 fulla de llorer

Per a l鈥檕li de nyores (opcional)

  • 1 nyora
  • 100 ml d鈥檕li 0,4潞

 

Fregim els alls pelats i el bitxo en l鈥檕li, a foc lent, i quan els alls agafin un to torrat, mai negre, els retirem r脿pidament.

Posem el bacall脿 en una cassola amb la pell cap avall, cobert amb aigua, una fulla de llorer i uns quants grans de pebre. Fem coure cinc minuts des del moment que comen莽a a bullir. Traiem聽 el bacall脿 de l鈥檃igua, retirem la pell i les espines que li quedin i ho posem en el vas de la batedora. Escalfem la crema de llet i la llet. A mesura que anem batent el bacall脿, anem abocant l鈥檕li perfumat i la crema de llet calenta.

El resultat ha de tenir textura de crema. Tastem i rectifiquem de sal, si cal.

Caramel路litzem les pipes. Les posem amb el sucre, en un cass贸 i les coem, a foc molt lent, donant voltes fins que el sucre prengui. 脡s important no deixar de donar voltes, perqu猫 sin贸 hi ha el perill que es cremin.

Fem l鈥檕li de nyores. 脡s opcional, per貌 hi queda molt b茅. Hem de comen莽ar hidratant la nyora, en aigua t猫bia, durant una bona estona, una hora com a m铆nim. La traiem de l鈥檃igua, l鈥檈ixuguem, rasquem la polpa amb un ganivet i la barregem聽 amb l鈥檕li i un polsim de sal. Si cal, triturem. Ja tindrem l鈥檕li de nyores.

Posem la brandada en el gotet, a sobre una mica d鈥檕li de nyores i acabem amb unes pipes caramel路litzades.

Fotografia de www.laflorinata.com

 

Ravioli de salm贸 amb brandada i picadillo de d脿til

Amb els mateixos ingredients que he fet servir en els tallers, hem improvisat aquest altre aperitiu.

Es tracta d’un ravioli de salm贸 fumat, farcit de brandada de bacall脿, disposat sobre una fulla d’enciam (que em serveix de suport i, tamb茅, per donar un toc fresc al plat) . La brandada de bacall脿 va barrejada amb picadillo de d脿til, i l’acabo amb uns germinats

L’acompanyo amb una ll脿grima de reducci贸 de taronja

DSC08629.JPG

Bric de brie i d脿til amb salseta de taronja

  • 4 fulles de pasta bric (es compra a botigues gourmet o a grans supermercats)
  • 250 g de formatge brie
  • 4 d脿tils
  • 4 l脿mines de pernil curat
  • Cr茅ixens
  • Fulles de roure
  • Oli d鈥檕liva
  • Sal

 

Comencem pel pernil. Simplement el posem a sobre d鈥檜n paper de forn, ben estirat i l鈥檃ssequem al forn a a 150潞C, durant uns vint minuts, o fins que quedi cruixent. Si tenim precauci贸 d鈥檃nar-ho canviant de lloc, dins del mateix paper de forn, aconseguirem que sigui m茅s cruixent. Esperem que es refredi

Tallem la pasta bric en quatre, en forma de triangles. Al v猫rtex posem un tros de formatge brie d鈥檜ns 20 grams i mig d脿til (sense pinyol). Emboliquem sobre ell mateix i ho coem al forn聽 a 聽180潞C, durant deu minuts.

Escampem pernil cruixent picat per sobre (simplement l鈥檋em trencat amb un morter) i ho mengem immediatament,聽 acompanyat d鈥檜na barreja de cr茅ixens i fulles de roure, amanides amb un raig d鈥檕li d鈥檕liva i sal.

Farcellet de salm贸 amb mango i formatge crem贸s

200 gr. De formatge d鈥檜ntar

150 gr. de salm贸 fumat

Un mango

Nous

Una culleradeta de menta picada

Germinats d鈥檃lfals

 

Batem el formatge d鈥檜ntar amb l鈥檕renga. Afegim el mango tallat a dauets, les nous i la menta picades. Perqu猫 totes les boles ens quedin iguals, l鈥檌deal 茅s fer servir una gla莽onera. Untem amb una mica d鈥檕li cada forat de la gla莽onera i la folrem amb la l脿mina de salm贸. La farcim amb la barreja de formatge i salm贸. I tanquem b茅. Les posem a la nevera perqu猫 agafin cos i una horeta abans de menjar-les, les traiem i les servim acabades amb germinats

Mentre faig els bombons de salm贸. Fotografia de www.laflorinata.com

 

Milfulles de salm贸 amb formatge crem贸s

Amb els ingredients que tinc al taller, preparo aquest altre aperitiu. Un milfulles de salm贸 fumat i formatge crem贸s. Acabat amb ceba tendra crua i una salsa de iogurt (simplement iogurt batut)

DSC08626.JPG

Copeta de crema de foie

Com que tinc micuit, l’escaldo amb una mica de brou d’au i l’emulsiono amb nata a temperatura ambient. Ho deixo reposar a la nevera fins que agafa cos. Ho serveixo amb pols de carquinyoli.

DSC08641.JPG

 

 

Aperitius originals i ben f脿cils

dilluns, 2/07/2012

 

 


Aquest estiu ens lluirem amb els aperitius. Malgrat els que proposo s贸n m茅s que senzills, tothom pensar脿 que hem passat una llarga estona elaborant-los.

El truc? Cuinar els plats que sabem fer i posar-los en petites porcions, en recipients, suports i plats vistosos i adequats per aperitius. I si a la nevera hi ha alguna cosa ja feta, doncs tamb茅 茅s el moment de donar-li una segona oportunitat, en versi贸 aperitiu!

Som-hi!

Hi ha aliments que FAN aperitiu, i d’altres que NO (NO fa aperitiu l’entrecot o el llobarro, o les verdures bullides, per dir uns aliments a l’atzar…)

En principi, prioritzarem aquells aliments que s贸n propis de l’aperitiu (tot i que, com he dit abans, podem ser tan creatius com ens plagui).

 

Aliment que FAN aperitiu

  • Closca: musclos, escopinyes,
  • Seitons, anxoves
  • Pop, salm贸
  • Formatges
  • Xips (de verdures)
  • Olives
  • Pebrots piquillo o pebrotets padr贸n
  • Bravas
  • Truita de patata
  • Croquetes, calamars a la romana….fregits
  • Pastes de full
  • terrina (micuit) de fetge gras d’脿nec

 

Elements que faciliten un aperitiu reeixit

La gr脿cia 茅s trobar els suports adequats, que ens ajudaran a fer que l鈥檃peritiu m茅s senzill sigui el m茅s bonic

DSC07750.JPG

Tota una col路lecci贸 d'estris menuts per servir-hi aperitius

En broqueta

Dau de mel贸, seit贸 en vinagre embolicant un gra de ra茂m pelat i sense llavors.

Aquesta broqueta la podem servir, tamb茅, recolzada sobre un vermut o un Dry Martini. Queda fant脿stica.

DSC07748.JPG

DSC07732.JPG

 

En llauna.

Ara venen aquestes llaunes, molt divertides. Ens poden anar b茅 per servir-hi, per exemple, un pop bullit, sobre un llit de patates i una mica de romesco. L’acabem amb un raig d’oli, una mica de pebre vermell dol莽 i una mica de sal.

 

En gotet

Gaspatxo amb broqueta de “tropezones”, trossets de les verdures amb les que hem fet el gaspatxo.

DSC07745.JPG

gaspatxo amb broqueta de verdures i llauneta de pop a feira

En cullera

Cullera d鈥檈squeixada: bacall脿 dessalat, olives negres, tom脿quet fresc, pebrot verd, pebrot vermell, tom脿quets secs, t脿peres.

DSC07741.JPG

Sobre una llesca de pa

Els bascos mengen tots els aperitius i tapes sobre una llesca de pa i ho anomenen “pintxo”.

Jo he fet servir uns panets integrals torrats, que ara no recordo el nom. Es van fer molt populars quan jo era petita, a casa els meus pares sempre n’hi havien. Eren com de moda. Per貌 ara gaireb茅 no en veig. La q眉esti贸 que els vaig trobar al s煤per i aqu铆 els teniu, “suportant” un salm贸 marinat i una mica de formatge d’untar

DSC07749.JPG

D鈥檜n mos

En un aperitiu sempre hi ha d’haver preparacions que es puguin menjar d’un sol mos i s’agafin amb els dits, com 茅s el cas de les croquetes i els fregits.

Bric de brie amb d脿til: Es tracta d’una fulla de pasta bric embolicant un tros de formatge brie i un d脿til. L’enfornem a 180潞C durant deu minuts, o fins que veiem que queda ben torrat.

En un pal de pa

1 paquet de palets

100 gr. de salm贸 fumat a l脿mines

200 gr. de formatge d鈥檜ntar

Unes branques d鈥檃net fresc

Una poma 脿cida

 

Barregem les fulles d鈥檃net amb el formatge d鈥檜ntar. Pelem la poma i la tallem a daus min煤sculs. L鈥檃fegim al formatge. Ho estirem sobre una cinta de salm贸. Emboliquem els palets amb el salm贸 i el formatge d鈥檜ntar.

Els clavem en una torratxa amb s猫sam.

DSC07743.JPG