Entrades amb l'etiqueta ‘aperitiu’

Donar color a l’aperitiu

dijous, 15/05/2014

Ai aquests aperitius de patates xips, olives i anxoves….! No sĂłn pas menyspreables, no, perquè si les patates xips sĂłn de xurrero (dels bons), si les olives sĂłn d’aquelles amb sabor, entitat i intensitat, i les anxoves tenen pedigree, el diumenge pren dimensions celestials. Ara bĂ©, si topem amb unes xips sense Ă nima, unes olives foradades i unes anxoves acartronades, la tristesa es multiplica al neperiĂ . En aquests casos, cal depurar responsabilitats, fer dimitir xips, olives i anxoves i anar a buscar color a l’hora de l’angelus.

L’aperitiu que avui us proposo no tĂ© cap mena de dificultat, mĂ©s enllĂ  de la dificultat de tenir els ingredients que ens calen, perquè si o sĂ­ necessitem patata violeta, i jo ja sĂłc conscient que a les cases “normals” no n’acostuma a haver. Però….si teniu ocasiĂł de comprar-ne (l’altra dia en vaig veure en un supermercat de Barcelona, un supermercat normal, tot i que era bastant gran), no ho dubteu! SĂłn magnĂ­fiques per acompanyar tota mena de plats, i de ben segur que no us decebran, si mĂ©s no, donaran color!

 

 CREMA DE PATATA VIOLETA AMB MUSCLOS EN ESCABETX

2014-03-17 14.15.58.jpg

 

Quatre patates violeta

200 ml de brou de verdures

Una llauna de musclos en escabetx

Germinats

Quicos

 

Bullim les patates amb la seva pell, uns 25 minuts o fins que notem que cedeixen al punxar-les. Les pelem i les triturem amb el brou de verdures. Rectifiquem de sal i pebre.

Posem el puré en un vas de licor. Col·loquem un musclo a cada vaset i acabem amb uns germinats i uns quicos matxucats.

 

Trufa de foie gras. Aperitiu senzill, però molt vistós

dimecres, 31/07/2013

Ahir al vespre vam tenir una taula gran, a Semproniana.

Buscàvem fer-los un aperitiu senzillet, però vistós, i sobretot que no ens donés gaire feina, ni fos un daltabaix a la butxaca. Bé, resumint, tot allò que fa que un aperitiu sigui triomfador: fàcil, bonic, bo, que es pugui fer amb antelació i que sigui barat.

AquĂ­ el teniu. Espero que us sigui Ăştil i que el feu aquest estiu, tot i que Ă©s un aperitiu magnĂ­fic per la tardor i (encara que sembli que falta molt), per Nadal!

 

TRUFA FOIE GRAS

  • 300 gr de foie- gras micuit o patĂ©
  • 100 g de carquinyoli esmicolat
Per la salsa que acompanya
300 ml de suc de taronja
50 gr. de sucre

Es tracta, nomĂ©s de fer boletes amb el patĂ© o el micuit (sobretot ha d’estar fred!!!) i arrebossar-lo, com si fos una croqueta, de carquinyolis esmicolats al morter. El gruix dels trossets de carquinyoli dependrĂ  del gust de cadascĂş.

 

fem la salsa: simplement es tracta de reduir el suc de taronja amb el sucre fins que agafi la consistència desitjada, de xarop (hem de tenir en compte que quan es refreda, queda més consistent)

RecomanaciĂł molt important: feu les boletes amb guants!!!

  DSC09216.JPG

SalmĂł marinat, un aperitiu que no falla

dissabte, 8/06/2013

Una altra fotografia de l’Anna AlĂłs. Aquesta m’havia quedat sepultada a l’ordinador. Un salmĂł marinat, aperitiu ideal per a les trobades informals a l’estiu, per a complementar una amanida avorrida o, fins i tot, per entaforar-lo dins un sándvitx. Això sĂ­, en aquest darrer cas, Ă©s precĂ­s afegir-hi una bona untada de mantega, i uns cogombrets. I si hi ha algĂş que gosi contradir-me, que es presenciĂŻ.

13_SALMĂ“N CON HUEVAS.JPG

SALMĂ“ MARINAT

Un filet desespinat de salmĂł d’un quilo

Un quilo de sucre

Un quilo de sal

Un manat d’anet fresc

En un recipient barregem bĂ© la sal, el sucre i l’anet.

En un altre recipient, on hi cĂ piga bĂ© el filet de salmĂł, posem una base de sal i sucre, a sobre el filet de salmĂł i cobrim amb l’altra part de sal i sucre.

Deixem que marini durant tres dies. L’enretirem del marinat, l’espolsem i netegem bĂ© i el tallem a daus.

 

GUACAMOLE a trossos

  • 2 tomĂ quets madurs, però amb textura
  • 1 alvocat
  • el suc de mitja llimona
  • unes gotes de Tabasco
  • 1 ceba tendra
  • oli d’oliva
  • sal i pebre 

Pelem i traiem les llavors dels tomàquets, els tallem a dauets petits. Pelem l’alvocat, el tallem a dauets i el ruixem amb el suc de llimona. En un  bol barregem el tomàquet, la mitja ceba tendra picada i l’alvocat a daus. Amanim amb oli d’oliva, el tabasco i una mica de sal i pebre. 

AIRE DE WASABI

100 gr. d’aigua

1 cullerada de cafè de lecitina de soja en pols

1/2 cullerada de cafè de wasabi en pols

Dissolem la lecitina de soja amb l’aigua i el wasabi en pols. Deixem reposar uns minuts i batem amb la batedora elèctrica, procurant que entri aire i formi una escuma forta. Amb una cullera agafem l’escuma/aire i la posem sobre el salmĂł marinat.

I per acabar una cullerada d’ous de pez volador.

Això sí, el més important és servir-ho en una llauna!

A la base posem el guacamole (si ho preferim, o si l’alvocat Ă©s molt madur, el podem triturar), a sobre el salmĂł marinat. Acabem amb una cullerada d’aire de wasabi i uns ous de pez volador

 

Cheese and salmon balls. Publicat a l’Ara Kids

dijous, 23/08/2012

12_ara kids_pilotetes salmĂł.jpg

L’aperitiu, l’Ă pat misteriĂłs. Publicat al Criatures

dimecres, 11/07/2012

12_criatures_aperitiu.jpg

Aperitius originals i ben fĂ cils

dilluns, 2/07/2012

 

 


Aquest estiu ens lluirem amb els aperitius. Malgrat els que proposo són més que senzills, tothom pensarà que hem passat una llarga estona elaborant-los.

El truc? Cuinar els plats que sabem fer i posar-los en petites porcions, en recipients, suports i plats vistosos i adequats per aperitius. I si a la nevera hi ha alguna cosa ja feta, doncs també és el moment de donar-li una segona oportunitat, en versió aperitiu!

Som-hi!

Hi ha aliments que FAN aperitiu, i d’altres que NO (NO fa aperitiu l’entrecot o el llobarro, o les verdures bullides, per dir uns aliments a l’atzar…)

En principi, prioritzarem aquells aliments que sĂłn propis de l’aperitiu (tot i que, com he dit abans, podem ser tan creatius com ens plagui).

 

Aliment que FAN aperitiu

  • Closca: musclos, escopinyes,
  • Seitons, anxoves
  • Pop, salmĂł
  • Formatges
  • Xips (de verdures)
  • Olives
  • Pebrots piquillo o pebrotets padrĂłn
  • Bravas
  • Truita de patata
  • Croquetes, calamars a la romana….fregits
  • Pastes de full
  • terrina (micuit) de fetge gras d’Ă nec

 

Elements que faciliten un aperitiu reeixit

La gràcia és trobar els suports adequats, que ens ajudaran a fer que l’aperitiu més senzill sigui el més bonic

DSC07750.JPG

Tota una col·lecció d'estris menuts per servir-hi aperitius

En broqueta

Dau de melĂł, seitĂł en vinagre embolicant un gra de raĂŻm pelat i sense llavors.

Aquesta broqueta la podem servir, també, recolzada sobre un vermut o un Dry Martini. Queda fantàstica.

DSC07748.JPG

DSC07732.JPG

 

En llauna.

Ara venen aquestes llaunes, molt divertides. Ens poden anar bĂ© per servir-hi, per exemple, un pop bullit, sobre un llit de patates i una mica de romesco. L’acabem amb un raig d’oli, una mica de pebre vermell dolç i una mica de sal.

 

En gotet

Gaspatxo amb broqueta de “tropezones”, trossets de les verdures amb les que hem fet el gaspatxo.

DSC07745.JPG

gaspatxo amb broqueta de verdures i llauneta de pop a feira

En cullera

Cullera d’esqueixada: bacallà dessalat, olives negres, tomàquet fresc, pebrot verd, pebrot vermell, tomàquets secs, tàperes.

DSC07741.JPG

Sobre una llesca de pa

Els bascos mengen tots els aperitius i tapes sobre una llesca de pa i ho anomenen “pintxo”.

Jo he fet servir uns panets integrals torrats, que ara no recordo el nom. Es van fer molt populars quan jo era petita, a casa els meus pares sempre n’hi havien. Eren com de moda. Però ara gairebĂ© no en veig. La qĂĽestiĂł que els vaig trobar al sĂşper i aquĂ­ els teniu, “suportant” un salmĂł marinat i una mica de formatge d’untar

DSC07749.JPG

D’un mos

En un aperitiu sempre hi ha d’haver preparacions que es puguin menjar d’un sol mos i s’agafin amb els dits, com Ă©s el cas de les croquetes i els fregits.

Bric de brie amb dĂ til: Es tracta d’una fulla de pasta bric embolicant un tros de formatge brie i un dĂ til. L’enfornem a 180ÂşC durant deu minuts, o fins que veiem que queda ben torrat.

En un pal de pa

1 paquet de palets

100 gr. de salmĂł fumat a lĂ mines

200 gr. de formatge d’untar

Unes branques d’anet fresc

Una poma Ă cida

 

Barregem les fulles d’anet amb el formatge d’untar. Pelem la poma i la tallem a daus minúsculs. L’afegim al formatge. Ho estirem sobre una cinta de salmó. Emboliquem els palets amb el salmó i el formatge d’untar.

Els clavem en una torratxa amb sèsam.

DSC07743.JPG

 


Pintxo de crema de formatge tupĂ­ i dĂ tils

dissabte, 2/06/2012

Arribar a la casa d’estiu i adonar-nos-en que gairebĂ© no hem portat res per menjar i que tot Ă©s tancat, em passa de tant en tant. No portem res per menjar perquè pensem que quan arribem ja anirem a comprar alguna cosa, però com que sovint anem tard, doncs enlloc Ă©s obert.

I llavors, improvisem. Amb tanta fortuna, que fins i tot trobem material per fer un aperitiu. Com aquest, un pinxo de crema de formatge tupĂ­ amb ametlles i dĂ tils. Tot era a casa…des de l’estiu passat!

El tupĂ­ Ă©s molt potent, i malgrat els puristes em diran de tot, el vaig rebaixar amb una mica de nata lĂ­quida. SĂ© que Ă©s un sacrilegi, però per aquells que estan a punt d’enviar-me a presĂł, crec que tambĂ© seria capaç de menjar aquest pinxo amb el tupĂ­ en el seu format original. Però a les meves criatures, la fortor del tupĂ­ encara els ofen i vaig optar per rebaixar el gust.

200 gr. de formatge tupĂ­

50 ml de nata lĂ­quida

dàtils carnosos (no era el cas, però haurien quedat molt millor)

Unes quantes ametlles (molt millor ametllons)

S’ha de posar la nata a bullir i fora del foc, fondre-hi el tupĂ­. Esperar que refredi una mica i que agafi cos i posar-ho sobre un tros de pa. TAmbĂ© hi podrĂ­em afegir una mica de mel, si ens agrada mĂ©s dolcenc. Tallem els dĂ tils i repelem les ametllons. Disposem per sobre i mengem. No tĂ© cap secret, clar que no! Però ens va semblar que era el millor aperitiu que mai no havĂ­em menjat, que la casa ens havia guardat en secret per al nostre primer dia de casa d’estiu.

DSC03029.JPG