Entrades amb l'etiqueta ‘aperitiu’

Donar color a l’aperitiu

dijous, 15/05/2014

Ai aquests aperitius de patates xips, olives i anxoves….! No són pas menyspreables, no, perquè si les patates xips són de xurrero (dels bons), si les olives són d’aquelles amb sabor, entitat i intensitat, i les anxoves tenen pedigree, el diumenge pren dimensions celestials. Ara bé, si topem amb unes xips sense ànima, unes olives foradades i unes anxoves acartronades, la tristesa es multiplica al neperià. En aquests casos, cal depurar responsabilitats, fer dimitir xips, olives i anxoves i anar a buscar color a l’hora de l’angelus.

L’aperitiu que avui us proposo no té cap mena de dificultat, més enllà de la dificultat de tenir els ingredients que ens calen, perquè si o sí necessitem patata violeta, i jo ja sóc conscient que a les cases “normals” no n’acostuma a haver. Però….si teniu ocasió de comprar-ne (l’altra dia en vaig veure en un supermercat de Barcelona, un supermercat normal, tot i que era bastant gran), no ho dubteu! Són magnífiques per acompanyar tota mena de plats, i de ben segur que no us decebran, si més no, donaran color!

 

 CREMA DE PATATA VIOLETA AMB MUSCLOS EN ESCABETX

2014-03-17 14.15.58.jpg

 

Quatre patates violeta

200 ml de brou de verdures

Una llauna de musclos en escabetx

Germinats

Quicos

 

Bullim les patates amb la seva pell, uns 25 minuts o fins que notem que cedeixen al punxar-les. Les pelem i les triturem amb el brou de verdures. Rectifiquem de sal i pebre.

Posem el puré en un vas de licor. Col·loquem un musclo a cada vaset i acabem amb uns germinats i uns quicos matxucats.

 

Trufa de foie gras. Aperitiu senzill, però molt vistós

dimecres, 31/07/2013

Ahir al vespre vam tenir una taula gran, a Semproniana.

Buscàvem fer-los un aperitiu senzillet, però vistós, i sobretot que no ens donés gaire feina, ni fos un daltabaix a la butxaca. Bé, resumint, tot allò que fa que un aperitiu sigui triomfador: fàcil, bonic, bo, que es pugui fer amb antelació i que sigui barat.

Aquí el teniu. Espero que us sigui útil i que el feu aquest estiu, tot i que és un aperitiu magnífic per la tardor i (encara que sembli que falta molt), per Nadal!

 

TRUFA FOIE GRAS

  • 300 gr de foie- gras micuit o paté
  • 100 g de carquinyoli esmicolat
Per la salsa que acompanya
300 ml de suc de taronja
50 gr. de sucre

Es tracta, només de fer boletes amb el paté o el micuit (sobretot ha d’estar fred!!!) i arrebossar-lo, com si fos una croqueta, de carquinyolis esmicolats al morter. El gruix dels trossets de carquinyoli dependrà del gust de cadascú.

 

fem la salsa: simplement es tracta de reduir el suc de taronja amb el sucre fins que agafi la consistència desitjada, de xarop (hem de tenir en compte que quan es refreda, queda més consistent)

Recomanació molt important: feu les boletes amb guants!!!

  DSC09216.JPG

Salmó marinat, un aperitiu que no falla

dissabte, 8/06/2013

Una altra fotografia de l’Anna Alós. Aquesta m’havia quedat sepultada a l’ordinador. Un salmó marinat, aperitiu ideal per a les trobades informals a l’estiu, per a complementar una amanida avorrida o, fins i tot, per entaforar-lo dins un sándvitx. Això sí, en aquest darrer cas, és precís afegir-hi una bona untada de mantega, i uns cogombrets. I si hi ha algú que gosi contradir-me, que es presenciï.

13_SALMÓN CON HUEVAS.JPG

SALMÓ MARINAT

Un filet desespinat de salmó d’un quilo

Un quilo de sucre

Un quilo de sal

Un manat d’anet fresc

En un recipient barregem bé la sal, el sucre i l’anet.

En un altre recipient, on hi càpiga bé el filet de salmó, posem una base de sal i sucre, a sobre el filet de salmó i cobrim amb l’altra part de sal i sucre.

Deixem que marini durant tres dies. L’enretirem del marinat, l’espolsem i netegem bé i el tallem a daus.

 

GUACAMOLE a trossos

  • 2 tomàquets madurs, però amb textura
  • 1 alvocat
  • el suc de mitja llimona
  • unes gotes de Tabasco
  • 1 ceba tendra
  • oli d’oliva
  • sal i pebre 

Pelem i traiem les llavors dels tomàquets, els tallem a dauets petits. Pelem l’alvocat, el tallem a dauets i el ruixem amb el suc de llimona. En un  bol barregem el tomàquet, la mitja ceba tendra picada i l’alvocat a daus. Amanim amb oli d’oliva, el tabasco i una mica de sal i pebre. 

AIRE DE WASABI

100 gr. d’aigua

1 cullerada de cafè de lecitina de soja en pols

1/2 cullerada de cafè de wasabi en pols

Dissolem la lecitina de soja amb l’aigua i el wasabi en pols. Deixem reposar uns minuts i batem amb la batedora elèctrica, procurant que entri aire i formi una escuma forta. Amb una cullera agafem l’escuma/aire i la posem sobre el salmó marinat.

I per acabar una cullerada d’ous de pez volador.

Això sí, el més important és servir-ho en una llauna!

A la base posem el guacamole (si ho preferim, o si l’alvocat és molt madur, el podem triturar), a sobre el salmó marinat. Acabem amb una cullerada d’aire de wasabi i uns ous de pez volador

 

Cheese and salmon balls. Publicat a l’Ara Kids

dijous, 23/08/2012

12_ara kids_pilotetes salmó.jpg

L’aperitiu, l’àpat misteriós. Publicat al Criatures

dimecres, 11/07/2012

12_criatures_aperitiu.jpg

Aperitius originals i ben fàcils

dilluns, 2/07/2012

 

 


Aquest estiu ens lluirem amb els aperitius. Malgrat els que proposo són més que senzills, tothom pensarà que hem passat una llarga estona elaborant-los.

El truc? Cuinar els plats que sabem fer i posar-los en petites porcions, en recipients, suports i plats vistosos i adequats per aperitius. I si a la nevera hi ha alguna cosa ja feta, doncs també és el moment de donar-li una segona oportunitat, en versió aperitiu!

Som-hi!

Hi ha aliments que FAN aperitiu, i d’altres que NO (NO fa aperitiu l’entrecot o el llobarro, o les verdures bullides, per dir uns aliments a l’atzar…)

En principi, prioritzarem aquells aliments que són propis de l’aperitiu (tot i que, com he dit abans, podem ser tan creatius com ens plagui).

 

Aliment que FAN aperitiu

  • Closca: musclos, escopinyes,
  • Seitons, anxoves
  • Pop, salmó
  • Formatges
  • Xips (de verdures)
  • Olives
  • Pebrots piquillo o pebrotets padrón
  • Bravas
  • Truita de patata
  • Croquetes, calamars a la romana….fregits
  • Pastes de full
  • terrina (micuit) de fetge gras d’ànec

 

Elements que faciliten un aperitiu reeixit

La gràcia és trobar els suports adequats, que ens ajudaran a fer que l’aperitiu més senzill sigui el més bonic

DSC07750.JPG

Tota una col·lecció d'estris menuts per servir-hi aperitius

En broqueta

Dau de meló, seitó en vinagre embolicant un gra de raïm pelat i sense llavors.

Aquesta broqueta la podem servir, també, recolzada sobre un vermut o un Dry Martini. Queda fantàstica.

DSC07748.JPG

DSC07732.JPG

 

En llauna.

Ara venen aquestes llaunes, molt divertides. Ens poden anar bé per servir-hi, per exemple, un pop bullit, sobre un llit de patates i una mica de romesco. L’acabem amb un raig d’oli, una mica de pebre vermell dolç i una mica de sal.

 

En gotet

Gaspatxo amb broqueta de “tropezones”, trossets de les verdures amb les que hem fet el gaspatxo.

DSC07745.JPG

gaspatxo amb broqueta de verdures i llauneta de pop a feira

En cullera

Cullera d’esqueixada: bacallà dessalat, olives negres, tomàquet fresc, pebrot verd, pebrot vermell, tomàquets secs, tàperes.

DSC07741.JPG

Sobre una llesca de pa

Els bascos mengen tots els aperitius i tapes sobre una llesca de pa i ho anomenen “pintxo”.

Jo he fet servir uns panets integrals torrats, que ara no recordo el nom. Es van fer molt populars quan jo era petita, a casa els meus pares sempre n’hi havien. Eren com de moda. Però ara gairebé no en veig. La qüestió que els vaig trobar al súper i aquí els teniu, “suportant” un salmó marinat i una mica de formatge d’untar

DSC07749.JPG

D’un mos

En un aperitiu sempre hi ha d’haver preparacions que es puguin menjar d’un sol mos i s’agafin amb els dits, com és el cas de les croquetes i els fregits.

Bric de brie amb dàtil: Es tracta d’una fulla de pasta bric embolicant un tros de formatge brie i un dàtil. L’enfornem a 180ºC durant deu minuts, o fins que veiem que queda ben torrat.

En un pal de pa

1 paquet de palets

100 gr. de salmó fumat a làmines

200 gr. de formatge d’untar

Unes branques d’anet fresc

Una poma àcida

 

Barregem les fulles d’anet amb el formatge d’untar. Pelem la poma i la tallem a daus minúsculs. L’afegim al formatge. Ho estirem sobre una cinta de salmó. Emboliquem els palets amb el salmó i el formatge d’untar.

Els clavem en una torratxa amb sèsam.

DSC07743.JPG

 


Pintxo de crema de formatge tupí i dàtils

dissabte, 2/06/2012

Arribar a la casa d’estiu i adonar-nos-en que gairebé no hem portat res per menjar i que tot és tancat, em passa de tant en tant. No portem res per menjar perquè pensem que quan arribem ja anirem a comprar alguna cosa, però com que sovint anem tard, doncs enlloc és obert.

I llavors, improvisem. Amb tanta fortuna, que fins i tot trobem material per fer un aperitiu. Com aquest, un pinxo de crema de formatge tupí amb ametlles i dàtils. Tot era a casa…des de l’estiu passat!

El tupí és molt potent, i malgrat els puristes em diran de tot, el vaig rebaixar amb una mica de nata líquida. Sé que és un sacrilegi, però per aquells que estan a punt d’enviar-me a presó, crec que també seria capaç de menjar aquest pinxo amb el tupí en el seu format original. Però a les meves criatures, la fortor del tupí encara els ofen i vaig optar per rebaixar el gust.

200 gr. de formatge tupí

50 ml de nata líquida

dàtils carnosos (no era el cas, però haurien quedat molt millor)

Unes quantes ametlles (molt millor ametllons)

S’ha de posar la nata a bullir i fora del foc, fondre-hi el tupí. Esperar que refredi una mica i que agafi cos i posar-ho sobre un tros de pa. TAmbé hi podríem afegir una mica de mel, si ens agrada més dolcenc. Tallem els dàtils i repelem les ametllons. Disposem per sobre i mengem. No té cap secret, clar que no! Però ens va semblar que era el millor aperitiu que mai no havíem menjat, que la casa ens havia guardat en secret per al nostre primer dia de casa d’estiu.

DSC03029.JPG