Entrades amb l'etiqueta ‘aperitiu’

Donar color a l’aperitiu

dijous, 15/05/2014

Ai aquests aperitius de patates xips, olives i anxoves….! No s贸n pas menyspreables, no, perqu猫 si les patates xips s贸n de xurrero (dels bons), si les olives s贸n d’aquelles amb sabor, entitat i intensitat, i les anxoves tenen pedigree, el diumenge pren dimensions celestials. Ara b茅, si topem amb unes xips sense 脿nima, unes olives foradades i unes anxoves acartronades, la tristesa es multiplica al neperi脿. En aquests casos, cal depurar responsabilitats, fer dimitir xips, olives i anxoves i anar a buscar color a l’hora de l’angelus.

L’aperitiu que avui us proposo no t茅 cap mena de dificultat, m茅s enll脿 de la dificultat de tenir els ingredients que ens calen, perqu猫 si o s铆 necessitem patata violeta, i jo ja s贸c conscient que a les cases “normals” no n’acostuma a haver. Per貌….si teniu ocasi贸 de comprar-ne (l’altra dia en vaig veure en un supermercat de Barcelona, un supermercat normal, tot i que era bastant gran), no ho dubteu! S贸n magn铆fiques per acompanyar tota mena de plats, i de ben segur que no us decebran, si m茅s no, donaran color!

 

聽CREMA DE PATATA VIOLETA AMB MUSCLOS EN ESCABETX

2014-03-17 14.15.58.jpg

 

Quatre patates violeta

200 ml de brou de verdures

Una llauna de musclos en escabetx

Germinats

Quicos

 

Bullim les patates amb la seva pell, uns 25 minuts o fins que notem que cedeixen al punxar-les. Les pelem i les triturem amb el brou de verdures. Rectifiquem de sal i pebre.

Posem el pur茅 en un vas de licor. Col路loquem un musclo a cada vaset i acabem amb uns germinats i uns quicos matxucats.

 

Trufa de foie gras. Aperitiu senzill, per貌 molt vist贸s

dimecres, 31/07/2013

Ahir al vespre vam tenir una taula gran, a Semproniana.

Busc脿vem fer-los un aperitiu senzillet, per貌 vist贸s, i sobretot que no ens don茅s gaire feina, ni fos un daltabaix a la butxaca. B茅, resumint, tot all貌 que fa que un aperitiu sigui triomfador: f脿cil, bonic, bo, que es pugui fer amb antelaci贸 i que sigui barat.

Aqu铆 el teniu. Espero que us sigui 煤til i que el feu aquest estiu, tot i que 茅s un aperitiu magn铆fic per la tardor i (encara que sembli que falta molt), per Nadal!

 

TRUFA FOIE GRAS

  • 300 gr de foie- gras micuit o pat茅
  • 100 g de carquinyoli esmicolat
Per la salsa que acompanya
300 ml de suc de taronja
50 gr. de sucre

Es tracta, nom茅s de fer boletes amb el pat茅 o el micuit (sobretot ha d’estar fred!!!) i arrebossar-lo, com si fos una croqueta, de carquinyolis esmicolats al morter. El gruix dels trossets de carquinyoli dependr脿 del gust de cadasc煤.

 

fem la salsa: simplement es tracta de reduir el suc de taronja amb el sucre fins que agafi la consist猫ncia desitjada, de xarop (hem de tenir en compte que quan es refreda, queda m茅s consistent)

Recomanaci贸 molt important: feu les boletes amb guants!!!

DSC09216.JPG

Salm贸 marinat, un aperitiu que no falla

dissabte, 8/06/2013

Una altra fotografia de l’Anna Al贸s. Aquesta m’havia quedat sepultada a l’ordinador. Un salm贸 marinat, aperitiu ideal per a les trobades informals a l’estiu, per a complementar una amanida avorrida o, fins i tot, per entaforar-lo dins un s谩ndvitx. Aix貌 s铆, en aquest darrer cas, 茅s prec铆s afegir-hi una bona untada de mantega, i uns cogombrets. I si hi ha alg煤 que gosi contradir-me, que es presenci茂.

13_SALM脫N CON HUEVAS.JPG

SALM脫 MARINAT

Un filet desespinat de salm贸 d’un quilo

Un quilo de sucre

Un quilo de sal

Un manat d’anet fresc

En un recipient barregem b茅 la sal, el sucre i l’anet.

En un altre recipient, on hi c脿piga b茅 el filet de salm贸, posem una base de sal i sucre, a sobre el filet de salm贸 i cobrim amb l’altra part de sal i sucre.

Deixem que marini durant tres dies. L’enretirem del marinat, l’espolsem i netegem b茅 i el tallem a daus.

 

GUACAMOLE a trossos

  • 2 tom脿quets madurs, per貌 amb textura
  • 1 alvocat
  • el suc de mitja llimona
  • unes gotes de Tabasco
  • 1 ceba tendra
  • oli d鈥檕liva
  • sal i pebre

Pelem i traiem les llavors dels tom脿quets, els tallem a dauets petits. Pelem l鈥檃lvocat, el tallem a dauets i el ruixem amb el suc de llimona.聽En un聽 bol barregem el tom脿quet, la mitja ceba tendra picada i l鈥檃lvocat a daus. Amanim amb oli d鈥檕liva, el tabasco i una mica de sal i pebre.聽

AIRE DE WASABI

100 gr. d’aigua

1 cullerada de caf猫 de lecitina de soja en pols

1/2 cullerada de caf猫 de wasabi en pols

Dissolem la lecitina de soja amb l’aigua i el wasabi en pols. Deixem reposar uns minuts i batem amb la batedora el猫ctrica, procurant que entri aire i formi una escuma forta. Amb una cullera agafem l’escuma/aire i la posem sobre el salm贸 marinat.

I per acabar una cullerada d’ous de pez volador.

Aix貌 s铆, el m茅s important 茅s servir-ho en una llauna!

A la base posem el guacamole (si ho preferim, o si l’alvocat 茅s molt madur, el podem triturar), a sobre el salm贸 marinat. Acabem amb una cullerada d’aire de wasabi i uns ous de pez volador

 

Cheese and salmon balls. Publicat a l’Ara Kids

dijous, 23/08/2012

12_ara kids_pilotetes salm贸.jpg

L’aperitiu, l’脿pat misteri贸s. Publicat al Criatures

dimecres, 11/07/2012

12_criatures_aperitiu.jpg

Aperitius originals i ben f脿cils

dilluns, 2/07/2012

 

 


Aquest estiu ens lluirem amb els aperitius. Malgrat els que proposo s贸n m茅s que senzills, tothom pensar脿 que hem passat una llarga estona elaborant-los.

El truc? Cuinar els plats que sabem fer i posar-los en petites porcions, en recipients, suports i plats vistosos i adequats per aperitius. I si a la nevera hi ha alguna cosa ja feta, doncs tamb茅 茅s el moment de donar-li una segona oportunitat, en versi贸 aperitiu!

Som-hi!

Hi ha aliments que FAN aperitiu, i d’altres que NO (NO fa aperitiu l’entrecot o el llobarro, o les verdures bullides, per dir uns aliments a l’atzar…)

En principi, prioritzarem aquells aliments que s贸n propis de l’aperitiu (tot i que, com he dit abans, podem ser tan creatius com ens plagui).

 

Aliment que FAN aperitiu

  • Closca: musclos, escopinyes,
  • Seitons, anxoves
  • Pop, salm贸
  • Formatges
  • Xips (de verdures)
  • Olives
  • Pebrots piquillo o pebrotets padr贸n
  • Bravas
  • Truita de patata
  • Croquetes, calamars a la romana….fregits
  • Pastes de full
  • terrina (micuit) de fetge gras d’脿nec

 

Elements que faciliten un aperitiu reeixit

La gr脿cia 茅s trobar els suports adequats, que ens ajudaran a fer que l鈥檃peritiu m茅s senzill sigui el m茅s bonic

DSC07750.JPG

Tota una col路lecci贸 d'estris menuts per servir-hi aperitius

En broqueta

Dau de mel贸, seit贸 en vinagre embolicant un gra de ra茂m pelat i sense llavors.

Aquesta broqueta la podem servir, tamb茅, recolzada sobre un vermut o un Dry Martini. Queda fant脿stica.

DSC07748.JPG

DSC07732.JPG

 

En llauna.

Ara venen aquestes llaunes, molt divertides. Ens poden anar b茅 per servir-hi, per exemple, un pop bullit, sobre un llit de patates i una mica de romesco. L’acabem amb un raig d’oli, una mica de pebre vermell dol莽 i una mica de sal.

 

En gotet

Gaspatxo amb broqueta de “tropezones”, trossets de les verdures amb les que hem fet el gaspatxo.

DSC07745.JPG

gaspatxo amb broqueta de verdures i llauneta de pop a feira

En cullera

Cullera d鈥檈squeixada: bacall脿 dessalat, olives negres, tom脿quet fresc, pebrot verd, pebrot vermell, tom脿quets secs, t脿peres.

DSC07741.JPG

Sobre una llesca de pa

Els bascos mengen tots els aperitius i tapes sobre una llesca de pa i ho anomenen “pintxo”.

Jo he fet servir uns panets integrals torrats, que ara no recordo el nom. Es van fer molt populars quan jo era petita, a casa els meus pares sempre n’hi havien. Eren com de moda. Per貌 ara gaireb茅 no en veig. La q眉esti贸 que els vaig trobar al s煤per i aqu铆 els teniu, “suportant” un salm贸 marinat i una mica de formatge d’untar

DSC07749.JPG

D鈥檜n mos

En un aperitiu sempre hi ha d’haver preparacions que es puguin menjar d’un sol mos i s’agafin amb els dits, com 茅s el cas de les croquetes i els fregits.

Bric de brie amb d脿til: Es tracta d’una fulla de pasta bric embolicant un tros de formatge brie i un d脿til. L’enfornem a 180潞C durant deu minuts, o fins que veiem que queda ben torrat.

En un pal de pa

1 paquet de palets

100 gr. de salm贸 fumat a l脿mines

200 gr. de formatge d鈥檜ntar

Unes branques d鈥檃net fresc

Una poma 脿cida

 

Barregem les fulles d鈥檃net amb el formatge d鈥檜ntar. Pelem la poma i la tallem a daus min煤sculs. L鈥檃fegim al formatge. Ho estirem sobre una cinta de salm贸. Emboliquem els palets amb el salm贸 i el formatge d鈥檜ntar.

Els clavem en una torratxa amb s猫sam.

DSC07743.JPG

 


Pintxo de crema de formatge tup铆 i d脿tils

dissabte, 2/06/2012

Arribar a la casa d’estiu i adonar-nos-en que gaireb茅 no hem portat res per menjar i que tot 茅s tancat, em passa de tant en tant. No portem res per menjar perqu猫 pensem que quan arribem ja anirem a comprar alguna cosa, per貌 com que sovint anem tard, doncs enlloc 茅s obert.

I llavors, improvisem. Amb tanta fortuna, que fins i tot trobem material per fer un aperitiu. Com aquest, un pinxo de crema de formatge tup铆 amb ametlles i d脿tils. Tot era a casa…des de l’estiu passat!

El tup铆 茅s molt potent, i malgrat els puristes em diran de tot, el vaig rebaixar amb una mica de nata l铆quida. S茅 que 茅s un sacrilegi, per貌 per aquells que estan a punt d’enviar-me a pres贸, crec que tamb茅 seria capa莽 de menjar aquest pinxo amb el tup铆 en el seu format original. Per貌 a les meves criatures, la fortor del tup铆 encara els ofen i vaig optar per rebaixar el gust.

200 gr. de formatge tup铆

50 ml de nata l铆quida

d脿tils carnosos (no era el cas, per貌 haurien quedat molt millor)

Unes quantes ametlles (molt millor ametllons)

S’ha de posar la nata a bullir i fora del foc, fondre-hi el tup铆. Esperar que refredi una mica i que agafi cos i posar-ho sobre un tros de pa. TAmb茅 hi podr铆em afegir una mica de mel, si ens agrada m茅s dolcenc. Tallem els d脿tils i repelem les ametllons. Disposem per sobre i mengem. No t茅 cap secret, clar que no! Per貌 ens va semblar que era el millor aperitiu que mai no hav铆em menjat, que la casa ens havia guardat en secret per al nostre primer dia de casa d’estiu.

DSC03029.JPG