Entrades amb l'etiqueta ‘amanida de lletres i llagostins’

Dinar per presentar Sal de Vainilla

dijous, 26/04/2012

La q眉esti贸 茅s que havia de fer un dinar per presentar la meva primera novel路la Sal de Vainilla. Ja us n’heu assabentat, oi? que he escrit una novel路la?

Ho he explicat per tots costats, tot i que intento no fer-ho, intento ser prudent, per貌 no em surt, a cada moment se m’escapa. 脡s com si acab茅s de parir, tot i que aquesta comparaci贸 茅s m茅s t貌pica que la que els tom脿quets ja no tenen el gust que tenien.

Quan hi ha novel路la se l’ha de presentar en societat, talment com si es tract茅s d’un bateig. Se l’acompanya en una mena d’acte lit煤rgic, que s’acostuma a fer al temple de les lletres, a les llibreries. Els pares de la criatura, l’autor/a i l’editor/a flanquegen al presentador, un il路lustre, que fa el paper de moss猫n o bisbe, depenent de la categoria, no tant de la novel路la, sin贸 de l’autor/a. Exactament com passa en els bateigs: que la cerim貌nia corri a c脿rrec d’un bisbe o d’un moss猫n no dep猫n tant de la import脿ncia de la novel路la, sin贸 del poder dels pares – sigui pecuniari o aristocr脿tic -.

DSC06921.JPG

Georgina Llir贸 i M铆riam Vall, amb la mare de la criatura

El bateig de Sal de Vainilla el vam fer a Semproniana, tot dinant. Em van acompanyar les editores, M铆riam Vall i Georgina Llir贸, com a padrines implicades en el proc茅s creatiu de la petita i estimada hist貌ria. I tamb茅 les “sufridoras”, la S铆lvia Rodriguez i l’Anna Aurich, que se’n van cuidar de fer la convocat貌ria als convidats.

Vam fer un men煤 digne de tant important esdeveniment. El men煤 era totalment al gust de la criatura, ple de lletres i sorpreses narratives. Alhora, era un men煤 senzill i apte per a tots els p煤blics.

 

CREMA ESCRITA DE CRANC AMB SAFR脌 I S脠PIA

300 gr. de carn de boude mar

3 xalotes

1 porro petit

Una s猫pia petita amb la seva bossa de tinta

Un gra d鈥檃ll

Un raig de vi blanc

Una culleradeta de tom脿quet fregit

Julivert

F猫cula de blat de moro

Oli, sal, pebre en gra

 

Bullimel bou de mar en abundant aigua salada amb pebre en gra i llorer, durant deu minuts.

Colem, reservant el brou de la cocci贸.

Sofregim les xalotes i el porro trinxats, en una cassola, amb un raig d鈥檕li, a foc lent, durant uns deu minuts.

Afegim la carn del bou de mar, el vi blanc i el tom脿quet fregit. Donem un parell de voltes i quan tot plegat estigui ben integrat, afegim l鈥檃igua de la cocci贸 del bou de mar 鈥 menys un got que reservarem -. Deixem bullir el conjunt uns vint minuts i ho triturem. Passem pel colador xin猫s i reservem.

Tallem la s猫pia en dauets menuts i la saltem, a foc mig, en una paella amb una mica d鈥檕li, amb all i julivert picat.

En el got que hem reservat de brou de la cocci贸 del bou de mar, hi dissolem la tinta de la s猫pia i ho lliguem, al foc, amb una mica de f猫cula de blat de moro.

En un petit plat fondo, disposem la crema de bou de mar calenta, afegim una cullerada de s猫pia saltada, una mica de julivert trinxat i una l铆nia de tinta de s猫pia.

DSC06923.JPG

AMANIDA DE LLETRES, LLAGOSTINS I MANGO

脡s una amanida senzilla. Simplement 茅s q眉esti贸 de combinar mesclum amb dauets de mango, llagostins cuits, daus de tom脿quet fresc i un oli de menta.

Per fer l’oli de menta, escaldem les fulles de menta. Les assequem b茅 i les triturem amb oli d’oliva 0,4潞.

Amanim el mesclum amb l’oli de menta, una mica de vinagre de Xer猫s i sal. Afegim els daus de mango, els llagostins tallats a l脿mines, el tom脿quet fresc i la pasta de lletres. Emmotllem i servim. Acabem amb llavors de rosella

DSC06926.JPG

MAGRET D’脌NEC AMB PERES I FRAGMENT DE SAL DE VAINILLA

1 聽magret d鈥櫭爊ec

1聽 quilo de peres

2 cullerades de sucre

1 cullerada d鈥檃igua

1 got de vi negre

1 l脿mina de pasta phyllo

 

Per la salsa de vi negre

500 ml de vi negre

500聽 聽de brou de carn

3 escalunyes

1 pastanaga

20 gr. De sucre

Un dau de mantega

sal de vainilla

Una beina de vainilla fresca

200 gr. de flor de sal

 

Per fer la sal de vainilla. Obrim la beina de vainilla i la rasquem b茅. Amb la polpa en fem el qu猫 ens convingui (des d’una crema a un gelat o a un oli de vainilla). Assequem la beina, uns minuts al forn (fluixet, perqu猫 no es cremi!) o 24 hores en un lloc c脿lid de la cuina. Triturem la beina seca i la barregem amb flor de sal. Ja la tenim a punt pel qu猫 calgui.

Picar l鈥檈scalunya i la pastanaga i sofregir-la amb la mantega. Afegir el sucre i deixar-lo fondre. Posar-hi el vi i esperar que redueixi fins una tercera part. Afegir el brou i deixar-lo reduir fins que agafi textura de salsa.

En un cass贸 posem l鈥檃igua i el sucre i fem un caramel. Afegim les peres i les anem girant procurant que agafin color. A continuaci贸, afegim el got de vi negre i una mica d鈥檃igua. Coem a foc mig-alt, fins que estiguin toves.

Emboliquem la pasta phyllo sobre si mateixa, fent plecs. Entre cada plec pintem amb mantega fosa, perqu猫 s’enganxi i perqu猫 li doni un toc de greix. Disposem la pasta phyllo dins un motlle rod贸 i enfornem 7 minuts, a 180潞C. Quan es refredi, desemmotllem, i reservem en un recipient herm猫tic.

Coem el magret al a la paella, per la part de la pell, fins que quedi pr脿cticament sense greix. Donem la volta i tallem.

Disposem les peres dins la pasta phyllo, a sobre el magret tallat i acabem amb formatge de cabra esmicolat i uns brins de farigola fresca. Per donar-li un toc encara m茅s novel路l铆stic, tamb茅 hi posem sal de vainilla.

Vaig acabar amb un fragment de Sal De Vainilla impr猫s sobre paper dol莽 comestible. M’ho van imprimir a聽http://www.manenas.es/

 

DSC06930.JPG

 

MOUSSE DE PASSI脫 AMB SORPRESA DE LLETRA

100 gr. de polpa de fruita de la passi贸

100 gr. de nata l铆quida

4 fulls de gelatina

80 gr. de sucre

Hidratem la gelatina amb aigua freda.

Muntem la nata amb el sucre. Afegim 聽la polpa de maracuy谩. La integrem amb cura. Traiem la gelatina de l’aigua i la fonem un segon al microones. L’afegim, a poc a poc, a la nata muntada.

Posem en m脿nega pastissera i omplim uns motlles de PVC, tancats amb cinta adhesiva, perqu猫 no s’hagi de for莽ar la mousse al desemmotllar-los.

El “gag” de les lletres 茅s que dins de cada mousse hi havia una capseta min煤scula de pl脿stic (ben neta, eh?) amb un paperet on hi havia impr猫s un fragment de la novel路la, d’aquesta novel路la apassionada i apassionant :)

Acompanyem la mousse amb gelat de vainilla i fruita fresca

 

DSC06931.JPG