Entrades amb l'etiqueta ‘amanida d’aranges’

Però què pebrots és una aranja?

diumenge, 29/01/2012

A Semproniana hi treballa la Jana, una noia de la RepĂşblica Dominicana.
Al Kurram, d’origen pakistanès, li parlo en castellĂ , perquè sinĂł – i sabent que em cauran crĂ­tiques a tort i a dret- no avançarĂ­em la feina. Però a la Jana li parlo en catalĂ ,  perquè el castellĂ  ja el sap i el catalĂ  l’aprèn rĂ pid.

L’altre dia, al mig del servei, ens vam quedar sense taronges, i un client volia un suc de taronja per postres.

- Jana! VĂ©s a comprar un parell de quilos de taronja a la botiga del costat! – vaig cridar esverada

La Yana, com la Margarideta de la cançó popular, va sortir corrents, va comprar, va pagar, va tornar corrents i….

oooohhhh, no va portar taronges.

Què va portar? Doncs aranges. Anava rĂ pida, va veure unes immenses “taronges”, que feien goig, va llegir un rètol que posava “ARANJA”, li va semblar que deia taronja o que era una varietat de taronja, com la clementina i la mandarina, i patapam, en va comprar un parell de quilos.

Quan va arribar amb les aranges, enmig del brogit de Semproniana, a la Jana li va caure una mena de salutaciĂł que no era gens amable.

Ella, enmig de la cuina, amb la bossa de les aranges, intentava excusar-se dient que no comprenia gairebé el català. I al final, va exclatar:

- Però, què pebrots és una aranja?

Em va fer esclafir de riure. Ben bĂ© que la Jana aprèn el millor de la nostra llengua, com la interposiciĂł de la paraula “pebrots” enmig de la frase. Potser no sabrĂ  que Ă©s una aranja, però els pebrots surten a cada frase!

En definitiva, que de cop i volta, tinc dos quilos d’aranges a Semproniana, sense saber ben bĂ© què fer-ne.

I n’he fet una amanida que, la veritat, ha quedat fantĂ sticament.

 

Amanida d’aranja i mostassa

Una aranja

200 gr. de cap de llom rostit (o de pernil)

Un grapadet d’olives arbequines

Uns dauets de pinya i de papaia confitada

100 ml d’oli d’oliva

20 gr. de mostassa a l’antiga

una cullerada de mel

Tallem les aranges, sense pell, a sang. Després a dauets. Tallem el cap de llom a làmines.

Fem la vinagreta: barregem la mostassa amb la mel i hi afegim l’oli.

Amanim l’aranja i el llom. Afegim els dauets de pinya i papaia.