Entrades amb l'etiqueta ‘amanida d’aranges’

Però què pebrots és una aranja?

diumenge, 29/01/2012

A Semproniana hi treballa la Jana, una noia de la República Dominicana.
Al Kurram, d’origen pakistanès, li parlo en castellà, perquè sinó – i sabent que em cauran crítiques a tort i a dret- no avançaríem la feina. Però a la Jana li parlo en català,  perquè el castellà ja el sap i el català l’aprèn ràpid.

L’altre dia, al mig del servei, ens vam quedar sense taronges, i un client volia un suc de taronja per postres.

- Jana! V̩s a comprar un parell de quilos de taronja a la botiga del costat! Рvaig cridar esverada

La Yana, com la Margarideta de la cançó popular, va sortir corrents, va comprar, va pagar, va tornar corrents i….

oooohhhh, no va portar taronges.

Què va portar? Doncs aranges. Anava ràpida, va veure unes immenses “taronges”, que feien goig, va llegir un rètol que posava “ARANJA”, li va semblar que deia taronja o que era una varietat de taronja, com la clementina i la mandarina, i patapam, en va comprar un parell de quilos.

Quan va arribar amb les aranges, enmig del brogit de Semproniana, a la Jana li va caure una mena de salutació que no era gens amable.

Ella, enmig de la cuina, amb la bossa de les aranges, intentava excusar-se dient que no comprenia gairebé el català. I al final, va exclatar:

- Però, què pebrots és una aranja?

Em va fer esclafir de riure. Ben bé que la Jana aprèn el millor de la nostra llengua, com la interposició de la paraula “pebrots” enmig de la frase. Potser no sabrà que és una aranja, però els pebrots surten a cada frase!

En definitiva, que de cop i volta, tinc dos quilos d’aranges a Semproniana, sense saber ben bé què fer-ne.

I n’he fet una amanida que, la veritat, ha quedat fantàsticament.

 

Amanida d’aranja i mostassa

Una aranja

200 gr. de cap de llom rostit (o de pernil)

Un grapadet d’olives arbequines

Uns dauets de pinya i de papaia confitada

100 ml d’oli d’oliva

20 gr. de mostassa a l’antiga

una cullerada de mel

Tallem les aranges, sense pell, a sang. Després a dauets. Tallem el cap de llom a làmines.

Fem la vinagreta: barregem la mostassa amb la mel i hi afegim l’oli.

Amanim l’aranja i el llom. Afegim els dauets de pinya i papaia.