50 receptes amb mongetes del ganxet

Aquest any, a Llerona, hem celebrat la 4a festa de la mongeta del ganxet, amb l’arribada de les noves mongetes.

És una magnífica festa. S’escenifica tot el procés de collita de les mongetes. Els pagesos lleronins tallen els cordills dels feixos secs de les mongeteres, en fan grans piles a terra i, amb les forques, les baten. És el procés que separa la mongeta de la tavella. Un cop escombrades, es posen a la màquina de ventar per separar-ne la palla. I finalment es passen pel garbell per treure’n les impureses i separar les que s’hagin malmès.

Mentre l’espectacle és a l’era, a recer, els tres membres del jurat trien els millors plats del Concurs de la Mongeta del Ganxet. Trien la mongeta millor cuita, el plat més ben elaborat, la presentació més llaminera…Dos guanyadors seran els afortunats que s’enduran un lot de productes de la terra.

Entre conèixer i comprar mongetes i altres delícies als productors locals i menjar una de les 1000 racions que es cuinen i se serveixen de mongetes amb botifarra el matí passa volant.

Enguany hem tingut una convidada d’honor, la Carme Ruscalleda, que ha fet un parlament sobre la necessitat de valorar els excepcionals productes del nostre país.

I hem tingut una novetat, en la que estic molt involucrada. Hem publicat el llibre

 

LA CUINA DEL GANXET. 50 receptes amb mongetes del ganxet

Quan el consell del Poble de Llerona i l’Ajuntament de Les Franqueses em van encarregar la feina d’escriure aquest receptari vaig pensar que seria incapaç de fer-ne cinquanta! Però quan m’hi vaig posar, em va costar de destriar entre la quantitat de receptes que em venien al cap, perquè les mongetes són un comodí, serveixen per a tot, combinen amb tot i es poden menjar tant de primer com de segon, com a producte principal o com a complement d’un plat. En definitiva, són molt fàcils de treballar! I, sobretot, si són mongetes del ganxet, que es fonen amb la mirada!

El llibre el trobareu a la venda a les llibreries de Granollers i si truqueu a l’Ajuntament de les Franqueses us proveiran  dels exemplars que necessiteu.

Jo, aprofitant el bloc, us en faig un tastet i us penjo tres receptes que he triat. Haig de destacar l’excepcional feina que va fer en XAVIER SOLANAS

Aquí en Xavier Solanas i jo mateixa el dia de la presentació del llibre

 

TRINXAT DE COL, PATATA I MONGETES DEL GANXET

50 RECEPTES AMB MONGETES DEL GANXET D'ADA PARELLADA 23 TRINXAT DE MONGETA, PATATA I COL AMB BOLETS I CANSALADA

Trinxat de mongetes del ganxet i bolets

300 g de mongetes del ganxet cuites

Mitja col d’hivern
2 patates grans velles

300 g de barreja de bolets
4 talls de cansalada viada
Oli d’oliva
Sal

 

Escaldeu la col i bulliu les patates.

En una paella, enrossiu la cansalada. Primer, coeu-la a foc lent, perquè suï, després apugeu el foc fins que quedi rossa i cruixent. Reserveu-la.

Netegeu els bolets i salteu-los a la mateixa paella de la cansalada, afegint un raig més d’oli. Han de coure’s i perdre l’aigua. Reserveu-los.

A la mateixa paella, amb un bon raig d’oli, afegiu-hi les patates, la col i les mongetes cuites. Salpebreu-ho. Aneu aixafant amb una forquilla de fusta fins que quedi tot ros pels dos costats. Feu-ho a foc mitjà baix: heu d’aconseguir que quedi una barreja homogènia i amb la forma de truita de patates.

Quan la passeu al plat, acompanyeu-la amb els bolets saltats i la cansalada torrada.

MONGETES AMB CLOÏSSES

50 RECEPTES AMB MONGETES DEL GANXET D'ADA PARELLADA 9 MONGETES GUISADES AMB CLOÏSSES

 

500 g de mongetes del ganxet cuites

500 g de cloïsses

50 ml d’oli d’oliva

2 grans d’all

1 manat de julivert

100 ml de vi blanc

 

Poseu l’oli amb el gra d’all picat en una cassola gran, on hi càpiguen bé les cloïsses. Feu que cogui una mica, a foc lent, i hi afegiu unes quantes fulles de julivert picades i el vi blanc.

Deixeu que evapori una mica i serà el moment de posar-hi les mongetes i les cloïsses. Sacsegeu la paella fins que les cloïsses s’obrin i la salseta quedi lligada

Acabeu-ho amb més julivert picat fresc.

 

MONGETES AMB TRIPA DE BACALLÀ

 

50 RECEPTES AMB MONGETES DEL GANXET D'ADA PARELLADA 8 MONGETES AMB TRIPA DE BACALLÀ

 

500 g de mongetes del ganxet cuites

500 g de tripa de bacallà

1 ceba gran

2 grans d’all

1 tomàquet gros

1 cullerada de vi blanc

100 g de carbassa

 

Renteu les tripes sota l’aixeta, escaldeu-les amb aigua bullint durant uns segons. Cobriu-les amb aigua freda i reserveu-les 24 hores. Torneu-les a escaldar uns segons.  Reserveu l’aigua d’escaldar la tripa.

Peleu la ceba i piqueu-la petita. Sofregiu-la amb un raig d’oli, juntament amb els alls picats. A meitat de la cocció, afegiu-hi el tomàquet ratllat i feu-ne un sofregit lent. Quan tot tingui un color marronós, aboqueu-hi el vi blanc i coeu-ho fins que evapori el líquid.

Afegiu-hi la tripa tallada a dauets i la carbassa.

Cobriu-ho amb l’aigua d’escaldar les tripes i feu-ho coure uns quinze minuts. Finalment, afegiu-hi les mongetes cuites, salpebreu-ho, sacsegeu-ho perquè lligui la salsa i serviu-ho.

Comparteix

    Etiquetes: , , , , , , , ,

    Comentaris

    • Cuinetes

      17/12/2014 - 17:01

      Visca la mongeta del ganxet!!! 😀
      Moltes felicitats Ada! Ja tinc ganes de remanar-lo! De moment començaré per provar aquestes tres receptes! 🙂

      Una abraçada!!!

    • Ada Parellada

      19/12/2014 - 12:07

      Gràcies Nuni!!! la veritat és que està molt bé!!1

    • jordi

      23/02/2017 - 13:39

      Buscant una recepte de mongetes, he anat aquest blog que he trobat interessant. Però independentment del contingut me han vingut recors al llegir “va néixer a la Fonda Europa de Granollers”.
      Aquí anavem de petits a dinar els diumenges amb els meus pares, recordo el passeig, un quiosc, molte gent arreclada….i disfrutar de la cuina catalana en aquell llòc tan acullidor.

      Gràcies per la teva dedicaciò i transmetre la nostres receptes cul.linaries de la cuina catalana.

      Un plaer, llegir-vos.

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús