Oscar Dalmau. Entrevista al Lecturas

Cada migdia el veiem rere les seves immenses ulleres al Gran Dictat. No sabem si quan fa La Competència, a RAC1, també porta les ulleres posades, però a Semproniana no se les ha tret ni per mirar en lupa

_LBS0193.JPG

Blanc, rosat o negre?

No bec. Ni vi ni cap mena d’alcohol. No m’ha agradat mai. Tampoc bec Coca-Cola. Però com que avui és un dia especial, beuré Vichy.

Clar, avui anem a tot gas! Ets auster?

Si m’ho haig de fer jo, sí! Però quan vaig als restaurants, a lo grande! Mai demanaria una amanida a un restaurant, que això ja ho sé fer jo!

Ens partim uns plats?

Sóc dels de tastar, però cada ú al seu plat. Compartir és més femení.

Com comences el dia?

Tinc moltes al·lèrgies. El meu homeòpata em va recomanar prendre té. Cada matí em prenc el genmaicha, un té amb arròs torrat i crispetes. Menjo un pa de llavors amb tomàquet, oli verge i pernil cuit, que compro a l’Obrador. I ho complemento amb fruites vermelles: gerds, maduixots, nabius i móres.

Ara entenc d’on treus tanta energia…I on dines?

Als restaurants del voltant de la ràdio, amb l’Òscar, el meu soci. Ens agrada anar al japonès. És excepcional l’anguila fumada, i el fetge de rap…

Quins aliments tan exòtics…Sempre t’han agradat els menjars rars?

No, ni molt menys. El meu punt d’inflexió va ser als vint anys, quan vaig sortir de casa. Abans només havia menjat “de nen”. I el peix era molt avorrit, sempre arrebossat…el trobava soso. Llavors vaig descobrir

No t’agradava el menjar de la mare?

I tant! Fa una sopa de verdures excepcional, fricandó, trinxat, arròs amb conill, ous farcits, arròs d’estiu , amb tonyina i maionesa, i el braó al forn amb patates…

Braons! Jo també en menjava. Ja no se’n troben!

Estem perdent molts plats. Sort dels menjadors escolars, són  els qui conserven i transmeten la cuina catalana domèstica de diari! Però clar, el gust no el tenen resolt, cuinant per a mil!!! Caldria una assignatura sobre alimentació, a l’escola.

_LBS0194.JPG

Cuines?

No me n’han ensenyat. A casa cuinem molt senzill, però de tant en tant fem algun plat que ens omple d’alegria. L’altra dia vam fer uns pèsols amb calamarcets, amb un sofregit de ceba, impressionants. Tot i que a mercat me’ls van recomanar de fer-los crus, amb anxoves. Els has tastat?

No. Molt interessant. De quines fonts treus les receptes?

Internet, mercat i mama.

I quin és el teu plat estrella?

La truita de patates. Les patates i la ceba han de ser molt grans, així només n’haig de pelar una de cada. Primer pelar la patata, perquè si primer pelo la ceba, ploro més estona. Llavors, oli extra verge, molt bo, que m’envia el meu sogre, que és pagès.

Vaja! Deus tenir bones verdures a casa

Excepcionals. A més em porta borratges, que aquí no en trobo. Són boníssimes bullides amb patates i fan un brou increïble.

“Agua de borrajas”.

Sí. També conrea préssecs, amb una cura impressionant. Els embolica un a un per protegir-los dels ocells. Una feinada…però el camp no dóna, avui dia. Hi dedica totes les hores, i de cop hi ha una glaçada i el preu del producte davalla fins a límits ridículs.

_LBS0187.JPG

Mengem unes galtes de porc. Ets d’embotit?

Moltíssim. No podria ser musulmà, jo. Una vegada vaig anar a un metge que m’explicava que som el què mengem i, que els aliments poden actuar com a medicaments. Em va treure la llet, el suc de taronja a primera hora…jo anava escoltant, i al final, tement el pitjor, li vaig preguntar: i els embotits? I em va dir que si eren bons, endavant. Vaig sospirar alleugit….

Què menges quan et sents dèbil?
Un caldero de llamàntol, a la Florentina, el meu restaurant de capçalera. És la pocima que em refà. M’encanten els musclos amb tomàquet i allioli que fa la Marga

Ets del ram de l’all?

Molt. Em transporta a quan era petit. El meu pare esmorzava cada dia torrades amb all fregat. Saps que? El meu pare ha sopat tota la vida el mateix: truita de patates.

Si em presento a casa teva sense avisar, que em donaràs?

Marxarem tots a sopar fora! Ara, admiro la gent que aglutina gent a casa seva i que saben cuinar, perquè cuinant fas feliç a la gent.

A què t’agrada que et convidin?
A una paella. És química pura: l’equilibri entre l’arròs i el brou, el temps de cocció, la temperatura. No pot fallar cap paràmetre. A Barcelona costa molt trobar bones paelles, sap greu. La millor que he menjat és a un poble de Castelló. Quan era petit, la meva iaia Antònia feia arròs cada diumenge, era el centre de peregrinació de tota la família . I jo no ho valorava! Jo deia que semblàvem xinos, tot el dia menjant arròs.

I per postres, que vols?

No sóc gaire de dolços. Això sí, el meu aniversari no hi pot faltar el tortell de pasta de full amb nata!

 

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  • Bet

   17/06/2012 - 12:53

   Sempre havia tingut molta curiositat per saber què s’amagava darrere l’Oscar Dalmau! la misteriosa veu de caçadors de bolets… 🙂
   A casa quan fem xai rostit la meva mare i jo ens barallem pel braó 😉 m’encanta! i les “borrajas” també m’agraden molt, tot i que només en menjo allà on anem de vacances a l’estiu… Igual que el tortell de pasta de full amb nata… només en menjo per reis a casa dels meus tiets, tot l’any que l’espero! tot i que un grup de cosins reivindiquen el de massapà… espero que no es surtin amb la seva 😛
   Una abraçada!!!!

  • Ada Parellada

   17/06/2012 - 23:06

   Bet, quantes coincidències. Podríeu ben bé anar a dinar plegats!
   l’Òscar és una bellíssima persona, divertit, atent, amb molt de fons!! va ser un plaer immens compartir tot un àpat amb ell.
   I tu, a lluitar per el tortell de full amb nata!!!
   abraçades

  • starbase

   25/06/2012 - 19:37

   L’admiro tant que no se que dir. Ara que per a mi, el millor Oscar Dalmau és fent La Competència. El millor programa de ràdio del moment (de fet ho és desde que va començar).

   I avui… el donen per la tele!!!!!!! :)))))

  • starbase

   25/06/2012 - 20:38

   Avui no, divendres. #víctimadelentusiasmo

  • Ada Parellada

   25/06/2012 - 23:58

   La competència és un programa excepcional. Broden tots els personatges. La Rosita, l’Angelines, el Mohamed Jordi, en Jep, la Veu en Off, tot és genial. La veritat és que m’esperava un òscar més bromista, més irònic. I vaig descobrir un Òscar tendríssim, una persona molt accessible, de gran i pausada conversa.
   Per la tele no l’he vist mai, encara! això de no seure mai és el que té, no veig gaire la tele….

  • Irene Tohà

   16/11/2013 - 19:57

   Hola a tothom m’agrada molt l’entrevista de l’Òscar Dalmau,a la revista Lecturas,dona un bon exemple.ja que no beu ni l’agrada l’alcohol per aquesta raó està tan guapo i sa.Jo sóc una fan d’ell dons es molt simpàtic ja que el vaig veure a la ràdio i ho vaig passar-ho bé.L’Ada Parellada es també molt simpàtica.Una abraçada i un petonet ben fort per tots dos.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús