Anem de pícnic

És època de pícnics, de menjar sota la parra, la figuera o el para-sol, de tauleta plegable i tovalles a quadres, de neveretes i polos. De síndria regalimant pel braç, de cares enrojolides pel sol i per la bóta de vi. Anar de pícnic és divertit, i ara, a més, és una fantàstica opció. No és només una qüestió d’estalvi -és evident que és més econòmic – sinó també s’aprofita més el dia i els nens poden córrer i jugar a cor que vols.


Ara bé,  no tot s’hi val quan fem un pícnic. Perquè el pícnic no ens surti car,  hem de tenir en compte algunes qüestions:

 

CONTINENT

  • NEVERES PORTÀTILS vs. CISTELLES DE VÍMET

Les neveres portàtils són millors que les boniques cistelles de vímet. A l’estiu, sobretot, el menjar ha d’anar refrigerat, perquè les possibilitats de toxiinfecció són més elevades a temperatures altes, i a l’estiu de calor no en falta. Ara bé, també cal saber que el què diem, habitualment, nevera portàtil, es tracta d’una capsa isotèrmica, que aguanta la temperatura dels aliments que hi hem guardat, però no ens garantirà la temperatura desitjada si la deixem cinc hores sota el sol.

DSC07480.JPG

  • D’UN SOL ÚS, NO!

No és sostenible. Millor tàpers de plàstic

Si és d’un sol ús, que siguin biodegradables.

 DSC07481.JPG

  • TOVALLES

És indicat per a protegir i evitar que s’ompli d’animalons i de brossa. Però no és imprescindible

Tots els estris me’ls van deixar a http://www.gadgetscuina.com/

 

CONTINGUT

  • APERITIU: Convé tenir coses per picar: crudités, tacs de formatge, palets integrals.

 

  • BEGUDA: No hi pot faltar molta beguda. Aigua, refrescs, sucs, gaspatxo (ideal el de síndria!) o sopa de meló.

 

  • TOT CUIT:  Sempre courem molt bé els aliments, un aliment cruet és molt bo, però és un receptor ideal de bacteris.

 

  • ENTREPANS: són ideals. Admeten tots els ingredients. Cal ser imaginatius, però, per no caure en la rutina. També val la pena tenir en compte la quantitat de varietats de pa que hi ha a les fleques i anar variant.

 

  • FRUITA fresca: aprofitem l’estiu per gaudir de la fruita del temps, ben tallada, a punt per menjar i ben fresqueta!

 

  • AMANIDES: Les millors són les de llegums, pasta i arròs.

 

  • POSTRES: Fruita per descomptat, però també pans de pessic (brownie, coca de iogurt…) o galetes!

 

  • NO ÉS INDICAT

Làctics: iogurt, batuts

Plats amb molt suc (perquè poden vessar i tacar tots els altres aliments)

 

  • IMAGINACIÓ: que no hi falti la imaginació en els plats!

 

IDEES DE PÍCNIC

 

Quiche lorraine de carbassó i tomàquet

1 làmina de pasta brisa

2 carbassons

1 ceba

3 tomàquets pera

300 ml de nata líquida

4 ous

200 gr. formatge tendre

Sal

Oli d’oliva

Orenga

 

Tallem el carbassó a rodanxes fines. Pelem i traiem les llavors dels tomàquets, els tallem a pètals. Piquem i sofregim la ceba fins daurar. Afegim el tomàquet, el carbassó, sal, pebre i una mica de sucre. Saltem ràpidament, a foc mig, fins que quedi una mica sofregit.

En un recipient barregem la nata, els ous batuts, el formatge tendre, una mica d’orenga i sal. Posem les verdures sobre la tartaleta de pasta brisa, farcim amb la barreja de nata i coem a 180ºC al forn durant uns 30 minuts, o fins que al clavar-li una broqueta, surti neta i seca.

Aquesta és la quiche que jo porto als pícnics, però la de la foto és de samfaina! La veritat és que va quedar prou bé, però prefereixo la de carbassó.

DSC07466.JPG

 

Bombons de salmó i formatge

400 gr. de salmó marinat

400 gr. de salmó fumat

400 gr. de formatge d’untar

orenga

un grapat de nous

Simplement es tracta de barrejar el formatge d’untar, les nous picades, l’orenga i el salmó marinat. Untem amb mantega uns motlles rodons. Hi posem una làmina de salmó fumat, omplim amb la barreja de formatge d’untar i tanquem el salmó fumat. Ho congelem o ho posem a la nevera perquè agafi cos i ho desemmotllem. Per anar de pícnic és ideal endur-nos-ho congelat.

DSC07467.JPG

DSC07469.JPG

 

  • Amanida de cigrons amb tomàquets secs,  tomàquets, formatge brie i cogombrets

400 gr. de cigrons cuits

2 tomàquets carnosos

1 ceba tendra

100 gr. de tomàquets secs rehidratats

200 gr. de formatge brie a daus

Oli d’oliva

 

Pelem i tallem la ceba tendra i tallem els tomàquets a daus. Barregem els cigrons amb la ceba tendra, els tomàquets, els tomàquets secs i els cogombrets. Afegim els daus de brie. Amanim amb oli i una mica de sal.

DSC07472.JPG

  • Guacamole

2 tomàquets pera

1 alvocat madur

1 ceba tendra

Julivert

Oli d’oliva verge

El suc de mitja llimona

Una mica de pebre vermell picant

Sal

Nachos

 

Pelem l’alvocat i posem la polpa en un recipient. Ruixem amb el suc de llimona. Afegim la ceba tendra picada, els tomàquets a dauets sense pell ni llavors, el julivert picat, una mica de pebre vermell picant i un bon raig d’oli. Barregem bé.

Acompanyem amb nachos

DSC07470.JPG

 

  • Creps farcides de pastanaga i espinacs

Per les creps:

125 gr. de farina

250 ml de llet

1 ou

Un pessic de sal

Per el farcit:

100 gr. d’espinacs tendres

4 pastanagues

50 gr. de sucre

comí

50 gr. de pinyons

 

Comencem per les creps. Barregem bé tots els ingredients i deixem reposar un mínim de mitja hora. En una paella antiadherent, coem les creps mig minut per cada costat. Reservem.

Ratllem les pastanagues i les coem, cobertes d’aigua (només un dit), el sucre i el comí. Fem coure lentament, fins que les pastanagues s’estovin. Les triturem i untem les creps amb la pastanaga dolça. Quan sigui fred, afegim els pinyons torrats i les fulles d’espinacs netes. Enrotllem.

 

DSC07465.JPG

  • Taboulé occidental

200 gr. de cuscús precuit

Un mango

Unes quantes fulles de menta fresca

20 gr. de panses

150 ml d’oli d’oliva

Sal i pebre

 

Triturem la menta amb l’oli i una mica de sal. Barregem el cuscús amb les panses i el mango tallat a daus. Amanim amb oli de menta.

DSC07471.JPG

  • Pa farcit

1 barra de pa rústica

150 g de carn picada de porc

150 g de carn picada de vedella

2 grans d’all picat

1/2ceba picada

1 ou

Julivert picat

1 pastanaga picada

Pebre

Sal

 

Tallem les puntes de la barra de pa i amb una cullera llarga la buidem de molla .Fem la barreja de carn ,com si fos una massa d’hamburguesa amb l’all,la pastanaga ,la ceba, l’ou i el julivert. Farcim la barra i humitegem amb una mica d’aigua. Enfornem a 160 graus durant ½ hora.

 DSC07491.JPG

  • Pollastre marinat amb espècies i arrebossat

2 pits de pollastre

El suc d’una llimona

1 ceba

1 fulla de llorer

1 branca de romaní

Sal, pebre negre

Oli d’oliva

Cúrcuma

Comí

Orenga

 

Salpebrem els pits de pollastre, tallats a tires. Preparem la marinada: el suc de llimona, la ceba pelada i tallada a daus, la fulla de llorer, la branca de romaní, oli d’oliva i una cullerada de cada una de les espècies. Deixem marinar un mínim de mitja hora.

Traiem el pollastre del marinat i l’arrebossem amb farina, ou batut i pa ratllat. El fregim. El posem, fred, en un tàper.

 

  • Sandvitx de formatge blau amb nous i cebes caramel·litzades

8 llesques de pa de motlle sense crosta

100 gr. de formatge blau

50 gr. de crema de llet

30 gr. de nous sense closca

100 gr. de cebes petites

Oli d’oliva extra

Sal, pebre

Un grapat d’alfals germinat

30 gr. de sucre

 

Fonem el formatge blau amb la crema de llet, en una olla, a foc lent. El reservem perquè ens interessa que estigui fred.

Escaldem les cebetes en aigua bullint, per pelar-les millor. Ara, les coem amb sucre i una mica d’aigua, durant quinze minuts, han de quedar caramel·litzades. Piquem les nous.

Muntem l’entrepà. Untem el pa amb la crema de formatge blau, les cebetes, les nous i els germinats. Enrotllem.

 DSC07477.JPG

  • De llom rostit amb pomes

700 gr. de llom de porc de dos colors en un tros

El suc de dues llimones

4 grans d’all pelats i picats

1 cullerada de sucre morè

3 cullerades de salsa de soja

1 fulla de llorer

Oli d’oliva

Pebre negre

 

Per la poma

75 gr. de sucre morè

4 pomes golden

El suc de mitja llimona

 

Salpebrem el tros de llom i el posem en un marinat fet amb tots els ingredients: suc de llimona, all, sucre morè, salsa de soja, llorer, un raig generós d’oli d’oliva i grans de pebre negre.

Deixem macerar el llom dues hores, girant-lo sovint perquè es vagi impregnant. El traiem del marinat i el coem al forn durant uns 40 minuts.

Pelem i tallem les pomes, les saltem a foc mig, amb el sucre i el suc de llimona, fins que caramel·litzin, uns cinc minuts.

En un pa de llavors, untar amb una crema de formatge i herbes, el roastbeef i les pomes.

 DSC07478.JPG

  • entrepà de pa alemany amb brandada de bacallà i dàtils
És simplement unes llesques d’aquell pa de sègol untades amb brandada de bacallà i complementades amb dàtils tallats.

  • Brownie

200 gr. de xocolata

350 gr. de mantega

6 ous

350 gr. de sucre

120 gr. de farina

Nous

Canyella

 

Batem els ous i el sucre fins emblanquir. Fonem la xocolata amb la mantega i la integrem al batut d’ous. Afegim la farina tamisada, les nous i la canyella.

Enfornem a 180ºC durant trenta minuts.

DSC07479.JPG

Sucs i sopes

  • Suc  de pastanaga i taronja
  • sopa de síndria i tomàquet
DSC07474.JPG

I, a la nevera, no hi ha de faltar mai una nota escrita que posi: “deixar l’entorn net i recollit”, sense restes ni brossa que delati el magnífic dia que hem passat pegats en plena natura.

 

 

Comparteix

    Etiquetes: , , , , , , , , , ,

    Comentaris

    • L’hora del tupper

      11/06/2012 - 07:48

      Això si que és un picnic. M’apunto els plats pels dia de cada dia portar-los a la feina… excepte el guacamole…. ja arribarà bé, sense ennegrir a l’hora de dinar si porta fet unes hores?

      Per cert Ada. M’he proposat un repte. Fer un mapa de llocs públics a la ciutat on dinar de tupper. Tens alguna proposta?

      http://cuinescuina.blogspot.com.es/2012/06/on-mengem-el-nostre-tupper.html

    • Marina

      11/06/2012 - 09:43

      Unes propostes fantàstiques i per no pastir per passar gana!

    • Ada Parellada

      11/06/2012 - 22:38

      l’hora del tupper. Tens raó que el guacamole s’ennegreix. De totes maneres, jo sempre hi poso julivert picat i suc de llima, que ambdós són antioxidants. Aquesta proposta de llocs públics on menjar el tàper és molt interessant. Amb la meva amiga, Txell Bonet, en volíem fer una publicació (un llibre, de fet) fa una colla d’anys. Va quedar com a projecte. Aquí te’n dic un: El cementiri de Poble Nou….és magnífic, i segur que aquest no te’l diu ningú!

    • Ada Parellada

      11/06/2012 - 22:38

      Marina, moltes gràcies per la visita!

    • L’hora del tupper

      19/06/2012 - 08:07

      Ada, tot i que s’havia de fer el comentari al meu blog per participar en el sorteig (je, je, je), prenc nota de la teva proposta i avui la posaré al mapa.

      Ah! i prenc nota també del julivert i el suc de llima al guacamole.

    • Ada Parellada

      19/06/2012 - 09:47

      L’hora del tupper, el vaig fer al teu bloc! Però em temo que vaig fer-ho malament….

    • L’hora del tupper

      19/06/2012 - 13:29

      Ah!, si el vas fer amb MAC deu ser això, perquè m’he trobat que algú ho ha volgut fer i no ha pogut. T’afegiré a la llista del sorteig.

    • Ada Parellada

      19/06/2012 - 23:46

      moltes gràcies per afegir-me al sorteig!

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús