Conspiració crucigramista a Semproniana

Màrius Serra va ser el successor de Tísner en els nostres mots encreuats de cada dia, el dia 30 de juny del 1990, després d’un exercici continuat durant sis anys.

En Tísner va escriure una carta de comiat, que li van publicar respectant el format original, en la que deia que el succeïa un noi trempadíssim que, de seguida, tots estimaríem. I és ben cert que tots l’hem estimat.

Avui és 28 de maig. En Tísner faria 100 anys. http://www.escriptors.cat/autors/artisa/pagina.php?id_sec=2196

 

Òmnium cultural li ret un homenatge. http://www.omnium.cat/ca/noticia/avel-li-artis-gener-tisner-escriptor-periodista-i-ninotaire-5931.html

Però en Màrius també li ha volgut retre-li un homenatge. Us espera una sorpresa avui.

Busqueu els mots encreuats de tots els diaris catalans. Compareu-los. A veure qui hi troba les 7 diferències….o les 6, o les 5, o les 4, o les….No hi ha diferències. I, encara diria més, a part de les no diferències, hi ha un afegit que els uneix: El pegat. Tots els quadres negres dels mots encreuats de tots els diaris catalans tenen una forma especial: la del pegat de Tísner.

La conspiració de la sorpresa i conseqüent homenatge a Tísner es va gestar a Semproniana. En Màrius va reunir als vuit crucigramistes dels diaris del nostre país: Pau Vidal, Anna Maria Genís, Oriol Coma, Fortuny, Miquel Sesé, Ventura i, és clar, Màrius Serra.

DSC06804.JPG

No cal que digui que em va emocionar tenir tots els crucigramistes sopant a una taula de casa. Potser hi ha moltes persones que aquesta trobada no els diu res, o no sentirien res especial. Però a mi se’m van eriçar tots els pèls del cervell. Per a mi cada un d’ells és un mite, i mira que sóc poc mitòmana, però a un crucigramista li trobo totes les gràcies.

DSC06805.JPG

Val a dir que una de les meves dèries és fer mots encreuats (resoldre’ls vull dir!). M’agrada molt. Com que la major part del curs no paro ni un moment, associo les vacances i l’estona de lleure a seure amb un bolígraf a la mà i resoldre els mots encreuats. Sovint dic que l’estoneta de crucigrama ja són les meves vacances. M’agraden tant que quan no els puc fer se m’hi van els ulls.

DSC06807.JPG

Podeu comprendre que tenir-los tots a casa em produís un grau d’esverament elevat, el mateix grau d’excitació que sentiria la presidenta del club de fans, posem per exemple, de David Bisbal si el tingués al menjador de casa seva menjant uns carquinyolis.

Com que poques vegades tindré aquest bé de Déu de crucigramistes a casa, vaig fer un menú especial.

El menú ha començat amb una sopa de pa amb tomàquet i guacamole, com homenatge a l’estada de Tísner a Mèxic.

DSC06803.JPG

sopa de pa amb tomàquet i guacamole. Catalunya-Mèxic. Tísner va estar exiliat a Mèxic i duia Catalunya al seu cor

I a partir d’aquesta sopa de tomàquet, tots els plats han estat blancs i negres….com els mots encreuats (clar!)

 

MOZZARELLA AMB ALL NEGRE

DSC06808.JPG

formatge fresc amb olivada i all negre

Es tracta d’una mozzarella de búfala amb olivada, olives torrades (deixades assecar al forn fins que queden com una pols), una mica de puré d’all japonès, Kuro Ninniko (aquell all que després d’una llarguíssima cocció, queda totalment negre. És una mica dolcenc, i diuen que molt més saludable). I acabat amb unes maduixes.

 

ARRÒS DEL VENERE AMB SÍPIA

 DSC06813.JPG

Vam bullir l’arròs del Venere amb brou de peix. Llavors vam fer un sofregit de ceba, all, una cullerada de carn de nyora i tomàquet. Vam posar-hi uns caps de gambes. Vam mullar amb brou de peix, vam deixar coure una mica i vam passar el resultat per un xino. Vam tornar a sofregir una altra ceba, vam afegir-hi l’arròs, el brou dels caps de gambes i vam sacsejar. Vam fer la sípia a la planxa, poca estona perquè no quedi gomosa i la vam posar sobre l’arròs. Vam acabar amb una mica d’arròs salvatge inflat.

DSC06820.JPG

llaminera amb nap daikon

LLAMINERA AMB NAP DAIKON

comencem cremant la ceba. A forn fluix, a 120ºC, deixem cremar-la durant tres hores. Llavors la triturem amb oli de gira-sol i cobrim la llaminera. La deixem macerar 24 hores. Traiem la llaminera del macerat, la netegem i la coem al forn, a 180ºC deu minuts. La tallem i l’acompanyem d’una salsa d’escalònies.

Per la salsa d’escalònies

 • 2 escalonies picada
 • 4 cs de sucre
 • Farigola
 • 50 cl de vi negre
 • 40 gr. de mantega
 • 80 cl de brou de carn

Sofregim l’escalonia a foc lent amb la mantega i afegim el sucre ,el vi negre i el brou .Deixem reduir  fins que espessi durant uns 15 minuts i passem pel colador xines.

DSC06823.JPG

CREMA DE IOGURT AMB GELAT DE SÈSAM NEGRE

Batem 250 gr. de iogurt amb 150 gr. de formatge d’untar i 100 gr. de sucre. Ho posem en un gotet. Acabem amb gelat de sèsam negre i una mica de xocolata fosa.

DSC06793.JPG

BOMBONS BLANCS I NEGRES

Bombons fets a casa, farcits de fruita de la passió i de mango

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , , , ,

  Comentaris

  • starbase

   28/05/2012 - 07:18

   Jo de mots encreuats rien de rien, em manca paciència a carretades. Però en Tísner es figura molt present en la meva adolescència gràcies al meu mitjà preferit: la radio. Les seves tertúlies al migdia amb també desaparegut Vendrell èren imprescindibles per a mí. Crec que la conxorxa ha estat fantàstica!!

  • Ada Parellada

   28/05/2012 - 09:15

   ostres, doncs veus jo d’aquestes tertúlies rien de rien…;)

  • Santiago Alegre Parellada

   28/05/2012 - 09:59

   I jo hauria de dormir més, mencanta la idea dels bombons

  • Ada Parellada

   28/05/2012 - 15:21

   Ara, quan vinguis, Santiago, te’ls ensenyem a fer! Petons, t’estimo molt!

  • Sara Maria

   29/05/2012 - 09:16

   Les estones que ens han entretingut els mots encreuats! I ets magnífica preparant menús temàtics, genial!

  • Ada Parellada

   29/05/2012 - 11:38

   gràcies Sara Maria! a mi m’encanten!!!!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús