Les receptes “a la silicona”

La Txell Costa em demana que, a propòsit del post sobre la silicona, expliqui algunes de les receptes que cito. He tingut la mateixa sensació que quan estic un diumenge a la tarda estarrufada al sofà, mirant un DVD d’una pel·lícula que em ve molt de gust i s’acosta el meu fill, amb aquell “saber fer de fill” i em pregunta tot salamero quan prepararé aquella focaccia tan requetebona que faig de tant en tant. Rebla la frase dient que aquest vespre de diumenge seria una bona ocasió per sopar aquella focaccia tan deliciosa. Tinc ganes de veure la pel·lícula, sí, tinc ganes de descansar una estona, sí, em fa una mandra monumental posar-me a pastar massa, sí; fer una focaccia és una murga, sí; però quina mare es resistira a la demanda carinyosa d’un fill adolescent que fa tres dies que a casa no diu una frase més llarga que “em passes l’aigua?”. Ehhhhh? M’aixeco d’una revolada del sofà i sense pensar ni en el cansament ni en la mandra, començo a remenar farines, llevats i aigua fins aconseguir una massa elàstica. Ratllo tomàquet, formatge, afegeixo orenga, oli i vinga si som-hi, a fermentar i coure, i tot el què calgui.

I cofoia i molt orgullosa de que el meu fill sigui tan generós amb les paraules, gaudeixo enormement d’aquest moment de comunicació infinita.

Doncs, així m’he sentit, al blog, quan la Txell m’ha demanat algunes receptes de les fotografies que vaig penjar en el darrer post. Que fa mandra escriure? si. Que avui estic cansada? Si. Que prefereixo veure Pa Negre? si. Però fa tanta il·lusió que et demanin una recepta, sobretot en aquest món de blogs que hi ha tantes i tan bones receptes, que he oblidat tot el què voldria, podria i gaudiria fent per seure davant l’ordinador i contenta com unes castanyueles, escric les receptes.

Gràcies Txell per seguir el blog!

PATATES + CARXOFES + FOIE

Coc unes patates al caliu, al forn o al microones. Si les faig  al forn, les cuino amb pell, ben netes, amb un raig d’oli generós i sal. Les rosteixo senceres a 200ºC durant 30 minuts. Les punxo i si observo que em fan resistència, les deixo 15 minuts més. A meitat de cocció, aniria bé girar-les.

Si les faig al microones, simplement, les embolico amb plàstic film i les cuino a potència màxima entre set i dotze minuts, depenent de la grandària de la patata i de la quantitat de patates que hi poso alhora.

Tallo les carxofes molt primes, crues. Les ruixo amb unes gotes de suc de llimona. I munto el papillote. A la base, hi poso les patates, a sobre les carxofes (ben primetes, eh?) i acabo amb unes escalopes gruixudes de fetge d’ànec natural. Salpebro, tanco i cuino al forn 10 minuts, a 200ºC.

Les carxofes les podries posar confitades en oli (i ben escorregudes) o saltades a la paella. Però crues hi queden bé, perquè no es couen del tot i queden una mica resistents, al dente, per tant fan de contrapès a la textura suau del foie i a les patates toves.

DSCN0062.JPG

patates, carxofes, foie

TEULES

Les teules són les galetes més fàcils (i laborioses, també!) que es poden fer.

Necessites clares d’ou. Peses les clares d’ou i hi afegeixes el mateix pes en sucre i farina, i la meitat de mantega fosa. Barreges bé i aromatitzes amb el què et vingui de gust, per exemple, amb canyella. És molt i molt important, per fer les teules, treballar amb un Silpad, amb una estora de silicona. Poses una cullerada de massa sobre el silpad, l’aixafes una mica amb el revers de la cullera i així una darrera l’altre. Han de quedar molt fines, gairebé transparents. Les enfornes, a 150ºC, fins que quedin daurades, més o menys, tres minuts (no ho he mesurat mai!), les treus immediatament del silpad i en fas les formes que vulguis (com que jo vaig per feina, les deixo tal qual). Només es poden manipular en calent perquè un cop fredes, es trenquen amb molta facilitat.

DSCN0061.JPG

teules de canyella

PASTÍS DE XOCOLATA

Aquest pastís el faig amb Nutella. La base és de galetes maria trinxades amb mantega (20 galetes maria, 75 gr. mantega). També es pot fer amb una base de pasta brisa, tingues en compte punxar-la abans d’enfornar, o coure-la amb pes a sobre, prèviament a la cocció del pastís

Bato 5 ous amb 100 gr. de sucre, fins emblanquir. Poso a bullir 400 ml de nata, i hi desfaig 100 gr. de xocolata, amb 200 gr. de Nutella i 50 gr. d’ametlla en pols. Barrejo la trufa (nata+ xocolata + Nutella) amb els ous. Vesso sobre la base de galeta i enforno a 180ºC durant 45 minuts.

DSCN0052.JPG

pastís de xocolata fet en el motlle de quiche

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , ,

  Comentaris

  • Txell

   28/03/2011 - 08:05

   ahahahahaha que bona, Ada, gràcies!

  • ADA PARELLADA

   28/03/2011 - 13:41

   de res, a tu!

  • Com Gat i Gos

   28/03/2011 - 18:12

   Som fans totals de la silicona, per fer al vapor al micro un soparet ràpid va genial… i es motlles de pastisseria també.
   Aquest pastís de Nutella es de vici, ja veuras en quant el vegui en Gat voldrà fer-lo.
   petons gastronómics

  • Ada Parellada

   29/03/2011 - 14:54

   Si, la veritat és que ha estat un bon invent.
   i aquest pastís…..és un vici!

  • Sílvia (de la farigola allimonada)

   31/03/2011 - 19:14

   Ostres Ada acabo de descobrir el teu blog. No tenia idees per sopar, així que vaig a provar ara mateix això de les patates!

  • Ada Parellada

   31/03/2011 - 23:24

   hola Sílvia.
   que bé que em vinguis a veure al blog!!!
   petons i fins aviat

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús