Tajine de xai i verdures

diumenge, 7/02/2016 (Miquel Àngel Roque)

Avui us presento la primera recepta que faig amb el tajine que em van portar els Reis. A més, com a Orient són molt llestos, el tajine va venir acompanyat de “Persiana” de Sabrina Ghayour. Un llibre fantàstic on trobaràs receptes del Pròxim Orient i més enllà i en el qual hi ha tota la inspiració necessària per cuinar amb el meu tajine.

Potser alguns de vosaltres us preguntareu, què és un tajine? Doncs un tajine és un recipient, tradicionalment de fang, on els ingredients es cuinen a foc lent. Gràcies a la seva tapa cònica, el vapor es condesa en ella i torna a caure sobre el nostre guisat, amb la qual cosa guanyem en sabor. És típic de la cuina àrab i en ell s’hi preparen plats com el que avui et presento: cuinats amb paciència i plens de sabor i color.

La base de la meva tajine no és de fang, sinó de ferro. És de la marca Le Creuset i té un diàmetre de 27 cm. És ideal per cuinar per a 4 persones i es pot utilitzar en qualsevol font de calor, inclosa la inducció.

Al mercat trobaràs tajines ceràmics, com per exemple aquest de la marca Emile Henry. Resulta més econòmic que el que jo tinc, però té la pega que no pot utilitzar sobre inducció. Tot i així, resulta una molt bona opció si tens gas. Jo t’animo a què posis un tajine a la teva vida! Segur que el gaudiràs!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredients (per a 4 persones):

1 espatlla de xai desossada
1 ceba
2 culleradetes de gingebre mòlt
2 culleradetes de comí
mitja culleradeta de nou moscada
2 culleradetes de cúrcuma
1 bitxo
un pessic de brins de safrà
2 cullerades d’aigua bullint
2 pastanagues
2 naps petits
2 carbassons
oli d’oliva
pebre negre
sal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elaboració:

1. Posa un raig d’oli d’oliva en el tajine i afegeix la ceba tallada a trossos en grans. Deixa que es sofregeixi a foc mitjà uns minuts.
2. Incorpora totes les espècies seques, excepte el safrà. Dóna un parell de voltes i afegeix la carn de xai tallada a trossos. Jo he fet daus de la mida d’un mos.
3. Pica el safrà en un morter i aboca sobre les 2 cullerades d’aigua bullent. Deixa que infusioni un parell de minuts i afegeix-lo al guisat.
4. Assaona la carn amb un bon pessic de sal i pebre. Afegeix aigua fins just cobrir la carn i deixa que cogui tapat a foc molt lent durant 1 hora i mitja.
5. Passat el temps, afegeix les pastanagues i els naps pelats i tallats a daus i deixa que tot cogui tapat 20 minuts més.
6. Afegeix els carbassons tallats, tal com veus a la foto, i deixa que cogui tapat 15 minuts més.

Pots servir aquest tajine acompanyat d’arròs, cuscús o patates. En qualsevol cas resultarà deliciós.

Fins la propera!

Crema de carbassa i poma

diumenge, 31/01/2016 (Miquel Àngel Roque)

Avui et porto una recepta de crema de carbassa que et servirà tant per a cada dia com per a servir-la en una ocasió especial. És una mica diferent perquè, seguint els consells de Mikel Iturriaga, li he posat una poma reineta. Crec que la combinació és molt encertada. Si no trobes reineta, pots substituir-la per la varietat starking, quedarà bé igualment.

Per servir aquesta crema, he utilitzat les meves mini cocottes color Cassis de Le Creuset . Les trobo ideals per servir aperitius, algun entrant lleuger, com la crema d’avui i, per descomptat, postres. Oi que llueixen molt bé?

20160130_crema_calabaza5

Ingredients (per a 4 persones):

750 g carbassa
1 poma reineta
1 porro
1 ceba de Figueres
un pessic de nou moscada
una culleradeta de cúrcuma
1 l brou de pollastre
100 ml llet evaporada
formatge feta
1 bitxo fresc
oli d’oliva
25 g mantega
sal

Elaboració:

1. Pela la carbassa i talla-la en daus de 3 cm de costat.
2. En una cocotte, posa la mantega i un raig d’oli d’oliva i enrosseix la carbassa a foc mitjà-fort. Ha d’adquirir un color lleugerament torrat. Un cop ho hagis fet, reserva-la.
3. A la mateixa cocotte, sofregeix la ceba i el porro tallats en juliana. Afegeix també una mica de sal.
4. Quan la verdura s’hagi estovat, condimenta amb la nou moscada i la cúrcuma. Dóna un parell de voltes i torna la carbassa a la cocotte. Afegeix també la poma pelada i tallada a daus. Cobreix-lo tot amb el brou de pollastre i deixa que cogui uns 25 minuts.
5. Passat el temps, tritura-ho amb el túrmix i afegeix la llet evaporada. Rectifica de sal, si fos necessari.
6. Serveix la crema en unes mini cocottes i acaba posant uns trossos de formatge feta i un bitxo picat. Finalment decora amb un rajolí d’oli.

Ja veus que pots quedar la mar de bé amb aquesta crema de carbassa i poma. Fes-la i explica’m les teves impressions!

Fins la propera!

Guisat de cigrons amb Kale

dilluns, 25/01/2016 (Miquel Àngel Roque)

Avui he aprofitat que tenia uns cigrons cuits per preparar un guisat súper reconfortant i revitalitzant en un temps rècord. Si ho prefereixes, pots utilitzar cigrons en conserva per preparar aquesta recepta, encara que jo sóc més partidari d’utilitzar llegum cuita per nosaltres o bé comprar-la ja cuita al mercat.

La col que utilitzat és de la varietat Kale, que ara està tan de moda. Jo la trobo fàcilment en moltes fruiteries i alguns supermercats de la meva zona, però si no és el teu cas, pots substituir-la per espinacs, bledes o una altra varietat de col… al final l’objectiu és incloure algun tipus de verdura per enriquir aquest plat.

20160118_sopa_garbanzos3

Ingredients (per a 4 persones):

1 ceba
2 grans d’all
2 patates mitjanes
400 g cigrons cuits
1 branca de romaní fresc
2 branquetes de farigola fresca
1 fulla de llorer
1 litre de brou de pollastre
150 g col kale
80 g xoriço
1 culleradeta de pebre vermell de la Vera
oli d’oliva
sal

Elaboració:

1. Posa un raig d’oli d’oliva a la teva cocotte i sofregeix la ceba tallada en juliana i l’all laminat amb una mica de sal.
2. Quan la ceba es torni transparent, afegeix una culleradeta de pebre vermell de la Vera, les herbes aromàtiques, els cigrons, les patates tallades a daus i el brou de pollastre. Deixa-ho coure durant 25 minuts a foc mitjà.
3. En una paella, fregeix el xoriço, que hauràs tallat a rodanxes, un minut per cada costat.
4. Afegeix el xoriço a la cocotte. Incorpora també la col tallada petita i deixa coure 10 minuts més. Rectifica-ho de sal, si cal.

Serveix ben calent… i a gaudir-lo!! A mi m’agrada servir aquest tipus de guisats en bols individuals. Si t’agrada el que veus a la foto, puc dir-te que és de la marca Tokyo Design Studio. Aquí et deixo l’enllaç a Claudia & Julia, la botiga on el vaig comprar.

Fins la propera!

Llimones en conserva

diumenge, 17/01/2016 (Miquel Àngel Roque)

Avui vull ensenyar-te a fer unes llimones en conserva, que són un condiment típic de la cuina marroquina. Amb ells, podrem amanir plats deliciosos per donar-los un toc especial. La seva preparació és molt fàcil, ja que únicament haurem de tallar-los i deixar-los macerar durant un mes, com a mínim. Passat aquest temps, ja podrem utilitzar-los en estofats i en qualsevol altra preparació que se’ns ocorri. Aviat t’ensenyaré algunes receptes on m’agrada el toc que donen.

També vull aprofitar per parlar-te d’una de les últimes eines que ha entrat a la meva cuina: la gamma de ganivets que recentment ha llançat Le Creuset.

Aquests ganivets estan realitzats amb acer Damasc, d’aquí el dibuix que pots apreciar a la fulla. Es tracta d’un acer extremadament dur i resistent que converteix a aquests ganivets en el millor aliat de tot cuiner. Són un producte de gran qualitat, de manera que tenim la seguretat que ens duraran molt, molt de temps.

A la imatge pots veure el ganivet de vegetals amb mànec de fusta d’olivera, que és perfecte per pelar fruites i hortalisses, desossar, a més de utilitzar-lo per tallar “a l’aire”. Després d’haver-ho utilitzat durant uns mesos, puc dir-te que s’ha convertit en una eina imprescindible per a mi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredients:

10 llimones
1 branca de canyella
2 fulles de llorer
7 grans de pebre negre
200 g sal gruixuda

Elaboració:

1. Esprem 5 llimones i reserva el seu suc.
2. Realitza un tall en forma de creu a la resta de les llimones. Segueix tallant fins a arribar a les 3/4 parts de la longitud total, de tal manera que quedin units per la base.
2. Amb cura, obre les llimones i posa una cullerada de sal grossa al centre. Torna a tancar-los.
3. En un pot esterilitzat, fica les llimones, la sal, la canyella, el pebre i el llorer. Cobreix-lo amb el suc de la resta de llimones. Si cal, acaba d’omplir el pot amb aigua. Tapa bé el pot i reserva en un lloc fosc durant un mes, com a mínim. De tant en tant, volteja el pot.
4. Passat el mes, podràs utilitzar-los en els teus plats.

Aviat veurem algunes propostes on utilitzar aquestes llimones en conserva.

Fins la propera!

Bundt cake de xocolata amb llet al caramel

divendres, 8/01/2016 (Miquel Àngel Roque)

S’han acabat les festes! Avui m’ha tocat recollir tots els ornaments nadalencs i guardar-los fins d’aquí a 11 mesos. Han estat dies de moltes reunions familiars i de molt menjar, oi? Segur que esteu pensant en posar-vos a dieta per recuperar la línia. Doncs ara vinc jo i us dic que abans de fer-ho, proveu aquest bundt cake de xocolata un petit pecat!

Jo ho preparat amb xocolata amb llet al caramel de la marca Valor (aquest d’aquí), però evidentment pots utilitzar qualsevol altre tipus de xocolata que t’agradi.

Pel que fa al motlle, és el model Heritage de la marca Nordic Ware. De tots els motlles bundt que tinc, diria que aquest és el meu preferit. Trobo que queden unes coques molt vistoses amb aquestes arestes tan marcades. Pots comprar el motlle a bon preu a la web de Claudia & Julia. Aprofita que ara tenen rebaixes per donar-te un capritx i acabar d’equipar la teva cuina. Ja saps que mai es tenen suficients “trastos” 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredients:

160 g de mantega
200 g de xocolata amb llet al caramel Valor”
150 g de sucre
4 ous L
75 g de nata per muntar
150 g de farina de rebosteria
50 g d’ametlla mòlta
25 g cacau sense sucre Valor”
10 g llevat Royal
un pessic de sal

Elaboració:

1. Escalfa el forn a 170 º, calor a dalt i a baix.
2. En un bol que pugui anar al microones, posa la mantega trossejada juntament amb la xocolata. Escalfa-ho a màxima potència durant 2 minuts. Treu-lo del microones i barreja-ho bé. Si no s’ha fos del tot, pots escalfar-ho uns segons més.
3. En un altre bol, bat els ous amb el sucre amb les barilles fins que escumin. Jo ho he fet en la meva Kitchen Aid i he batut uns 5 minuts a velocitat mitjana.
4. Afegeix a la barreja d’ous, la nata i la xocolata i la mantega. Barreja-ho bé.
5. Incorpora la farina, l’ametlla mòlta, el cacau, el llevat Royal i el pessic de sal. Barreja-ho amb ajuda d’unes barilles fins que no quedi cap grumoll, però sense batre en excés.
6. Greixa un motlle tipus bundt de 24 cm i aboca la massa.
7. Enforna-ho durant 35-40 minuts. Ja saps que cada forn és un món i pot ser que hagis d’afegir o restar uns minuts. Pots comprovar que el bundt cake està al punt punxant un escuradents. Si surt sec, és que ja està llest.
8. Treu-lo del forn i espera 10 minuts abans de treure del motlle el teu bundt.
9. Pots empolvorar amb una mica de sucre glas un cop s’hagi refredat.

Un berenar deliciós!

Fins la propera!