Coca quatre quarts

dimecres, 18/03/2015 (Miquel Àngel Roque)

Avui he preparat aquest senzill√≠ssima i alhora deliciosa recepta per esmorzar. Aquesta coca t√≠pica francesa, es caracteritza perqu√® en la seva elaboraci√≥ s’utilitzen √ļnicament quatre ingredients en la mateixa proporci√≥: ous, sucre, mantega i farina.

A part de la recepta, avui tamb√© volia fer una reflexi√≥… us heu adonat que en l’alimentaci√≥ sempre hi ha un producte que est√† demonitzat? Ara sembla ser que el gluten √©s la font de tots els nostres mals. Ja no nom√©s per als intolerants a aquesta prote√Įna, sin√≥ per a tots en general i s’est√† estenent una moda per menjar sense gluten. √Čs una cosa que em sorpr√®n i que m’inquieta.

Em pregunto qui s’encarregar√† de difondre aquests missatges. Em resulta molt curi√≥s perqu√® fa uns anys li va tocar patir aquest estigma a l’oli d’oliva. Qui consum√≠em oli di√†riament, est√†vem condemnats a viure amb les art√®ries saturades i poc m√©s que a patir una mort lenta i inexorable. Ara, la cosa ha canviat i l’oli d’oliva √©s el millor que podem utilitzar per cuinar i t√© m√ļltiples beneficis per a la salut.

Despr√©s li va tocar el torn als ous… semblava que en menjar un ou, Llucifer ascendia de les tenebres i t’anava arrencant trossets de la teva √†nima. Per sort, ara ens deixen menjar un ou diari dins d’una dieta saludable.

M√©s recentment, han volgut canviar la llet per la soja… per√≤ no ho han aconseguit, almenys en el meu cas. Qu√® voleu que us digui, per√≤ prendre’m un caf√® amb llet de soja… doncs no. A m√©s, si no em senta malament, perqu√® no haig de prendre llet de vaca? Doncs aix√≤ mateix penso de menjar sense gluten. M’agrada el pa, la pizza, la pasta, les galetes i les coques fets amb farina de blat i no em deixar√© portar per aquesta moda. S√≥c feli√ß sopant un entrep√† de truita amb pa amb tom√†quet i un bon raig d’oli d’oliva verge extra i si despr√©s em prenc un got de llet calenta, s√© que dormir√© com un angelet i alhora tinc la convicci√≥ que la meva dieta √©s sana i equilibrada.

Sense ser nutricionista, i deixant-me portar pel meu sentit com√ļ, crec que la clau per portar un dieta sana √©s menjar verdures, fruites i llegums en abund√†ncia. Menjar peix de forma regular i consumir carns vermelles de tant en tant. Sense oblidar-nos del pa, la pasta, els ous, els fruits secs i els l√†ctics. Per descomptat, utilitzar oli d’oliva com a greix principal per cuinar i comprar sempre productes de temporada. Per√≤ no estic descobrint res de nou! Aix√≤ no √©s m√©s que seguir la famosa dieta mediterr√†nia.

I tu, qu√® en penses d’aix√≤? Creus que alg√ļ molt pervers i amb interessos en la ind√ļstria aliment√†ria vol modificar els nostres h√†bits?

20150318_quatrequarts

Ingredients:

5 ous L (280 g)
280 g mantega
280 g sucre
280 g farina
1 cullerada de postres de llevat Royal
ratlladura d’1 llimona
1 mica de sal

Nota: Tots els ingredients han d’estar a temperatura ambient.

Elaboració:

1. Separa les clares dels rovells. Bat les clares a punt de neu i reserva-les.
2. En un bol, bat la mantega amb el sucre i la ratlladura de llimona fins a obtenir una crema homogènia.
3. Incorpora els rovells d’un en un i segueix batent fins a obtenir una crema fina.
4. Afegeix la farina tamisada juntament amb el llevat i la mica de sal. Barreja bé.
5. Incorpora les clares muntades fent moviments envoltants amb una espàtula fins que quedin ben integrades.
6. Avoca la massa en un motlle i enforna-ho a 180¬ļ durant 45 minuts, aproximadament.

Un pa de pessic fàcil i que es conserva perfecte durant varis dies.

Fins la propera!

Muffins doble xocolata

dimecres, 4/03/2015 (Miquel Àngel Roque)

Segur que alguna vegada has volgut preparar unes delicioses postres i… oh! sorpresa! La b√†scula no t√© piles! Doncs aix√≤ √©s just el que m’ha passat avui! Per sort, els nostres amics americans tenen una manera una mica especial d’expressar les quantitats en les receptes dolces. Ho indiquen tot en forma de cups (tasses) o cullerades (teaspoons o tablespoons). I jo, com a bon aficionat a la rebosteria de l’altra banda de l’oce√†, tinc el meu joc de cups i d’spoons per a aquests casos.

La veritat és que si ets aficionat a aquest tipus de rebosteria, aquestes eines es converteixen en un imprescindible per seguir les receptes de llibres i blocs americans. No són estris cars, així que val la pena fer aquesta petita inversió.

L’√ļnic ingredient que expresso en grams √©s la xocolata… encara que tampoc ho he pesat, ja que he utilitzat les tres quartes parts d’una rajola de 300 g.

Va, anima’t amb aquesta recepta que √©s ben facilita i la tens feta en un moment.

20150218_muffins_chocolate2

Ingredients (per a 12 muffins):

1 3/4 cups farina
2 tsp llevat Royal
1 tsp sal
2 tbsp cacau sense sucre
2/4 cups sucre
1/4 cup sucre moscovat
1 cup llet
1/3 cup oli d’oliva arbequina
1 ou L
1 tsp extracte vainilla
225 gr xocolata negra (3/4 d’una rajola)

Elaboració:

1. En un bol, barreja la farina, el llevat, la sal, el cacau i els dos tipus de sucre.
2. En un altre bol, barreja la llet, l’oli, l’ou i l’extracte de vainilla.
3. Afegeix els ingredients líquids als secs i barreja lleugerament amb una espàtula. Incorpora també la xocolata trossejada amb el ganivet. Ha de quedar una barreja grumollosa, així que no barregis molt.
4. Reparteix la massa en els motlles i enforna’ls durant 20-25 minuts a 180¬ļ, amb calor a dalt i abaix.

Una recepta ben fàcil però que farà les delícies dels més xocolata-addictes!

Fins la propera!

Crema de verdures fàcil

dilluns, 23/02/2015 (Miquel Àngel Roque)

La recepta d’avui, gaireb√© no arriba ni a la categoria de recepta de tan f√†cil que √©s. Encara que considero que √©s important que tots sapiguem fer una crema de verdures per combatre el fred de l’hivern. Aix√≠ que la incloc en el receptari del bloc perqu√® tots els que s’inicien en el m√≥n de la cuina la tinguin a m√†.

Les verdures les pots variar al teu gust segons qu√® tinguis a la nevera en aquell moment… carabassa, ceba, patata, br√≤quil… qualsevol anir√† b√© i quedar√† una crema perfecta per sopar un dia qualsevol.

20150218_crema_verduras copia

Ingredients (per a 4 persones):

1 porro
2 pastanagues
3 carbassons
500 ml brou de pollastre
3 formatgets
oli d’oliva
sal

Elaboració:

1. Talla el porro i sofregeix-lo en una cassola amb un raig d’oli d’oliva i un pessic de sal.
2. Quan el porro s’hagi estovat, incorpora les pastanagues i els carbassons tallats a rodanxes i deixa sofregir tot 5 minuts.
3. Incorpora el brou i deixa-ho coure mitja hora.
4. Retira-ho del foc, afegeix els formatgets i tritura-ho. Rectifica de sal, si fos necessari.

Pots servir la crema acompanyada d’uns crostons, uns dauets de pernil, un rajol√≠ d’oli picant…

Fins la propera!!

Flors de Carnestoltes

dilluns, 16/02/2015 (Miquel Àngel Roque)

Aquesta recepta em porta molts records de la meva infantesa… Durant les vacances d’estiu a Extremadura, sempre hi havia un dia en qu√® la meva mare i les meves tietes es dedicaven a fer flors per a tota la fam√≠lia.

Pensava era un dol√ß t√≠pic d’aquesta zona, per√≤ despr√©s he descobert que podem trobar flors en altres punts de la geografia espanyola i el que em sembla m√©s curi√≥s √©s que, segons el lloc, es mengen en diferents √®poques de l’any: uness en Carnestoltes, altres per Setmana Santa…

Unes postres tradicionals que no hem de deixar perdre ja que són molt fàcils de fer, són bones i tenen un aspecte espectacular.

20150216_flores2

Ingredients:

250 ml de llet sencera
1 ou
1 mica de sal
200 gr de farina de blat
unes gotes d’an√≠s
Oli per fregir
mel

20150216_flores

Elaboració:

1. Bat la llet amb l’ou, la mica de sal i l’an√≠s.
2. Afegeix la farina a poc a poc mentre vas batent. Has d’aconseguir una massa llisa, sense grumolls i amb la textura d’unes natilles espesses. Reserva la massa durant 20 minuts.
3. En una olla, posa a escalfar abundant oli d’oliva. Fica el motlle de les flors dins perqu√® vagi agafant temperatura.
4. Quan l’oli estigui molt calent, fica-ho en la massa, sense cobrir la part superior, i torna-ho a ficar a l’olla fent un lleuger moviment cap amunt i cap avall per ajudar a que es desprengui la flor. Deixa fregir fins que estigui daurada i treu-la.
5. Repeteix l’operaci√≥ fins a acabar amb la massa.
6. Finalment, endolceix amb una mica de mel les flors.

Si no t’agrada la mel, pots empolvorar sucre sobre elles. D’una manera o altra, estan bon√≠ssimes!

Fins a la propera !!

Bundt cake de llimona i llavors de rosella

diumenge, 8/02/2015 (Miquel Àngel Roque)

Fa uns dies vaig assistir a un esdeveniment que va organitzar la marca Nordic Ware a la Escribà Academy, a Barcelona. Va ser una tarda molt amena on vaig poder aprendre a preparar i decorar diversos bundt cakes.

Entre les receptes que em vaig portar a casa, hi ha aquest delici√≥s bundt cake de llimona i llavors de rosella que ha passat a convertir-se en un dels meus bescuits preferits. √Čs tendre i t√© un punt √†cid que senzillament √©s espectacular. Cada mossegada es converteix en un aut√®ntic plaer per als sentits.

Jo he utilitzat el meu Kitchen Aid per preparar-lo, però pots fer-ho perfectament amb una batedora de mà.

20150802_bundt_limon1

Ingredients pel bundt cake:

5 clares d’ou
1 cullerada de postres de cremor tàrtar
115 g mantega
325 g sucre
la ratlladura de 2 llimones
25 g llavors de rosella
220 g llet
300 g farina
2 cullerades de postres de llevat Royal
1 mica de sal

Nota: tots han d’estar a temperatura ambient.

Ingredients per l’alm√≠var:

Suc d’1 llimona
50 g sucre

Ingredients per la cobertura:

Suc d’1 llimona
180 g sucre glas

20150802_bundt_limon2

Elaboració:

1. Escalfa el forn a 170 ¬ļ, calor a dalt i avall.
2. Munta les clares amb el cremor tàrtar fins que estiguin ben fermes. Reserva-les.
3. Barreja el sucre, la mantega, la ratlladura de llimona i les llavors de rosella a velocitat mitjana amb el batedor pla fins a obtenir una crema homogènia.
4. Afegeix la llet i barreja.
5. A continuació, incorpora la farina, el llevat i la sal, que hauràs tamisat, en tres vegades. Hauràs obtenir una mescla homogènia.
6. Treu el bol de la Kitchen Aid i afegeix les clares muntades. Barreja-ho amb ajuda d’una esp√†tula fent moviments envoltants.
7. Greixa un motlle de bundt cake amb esprai de mantega i tira la massa. Enforna-ho durant 40 minuts.
8. Mentrestant, prepara l’alm√≠var posant en un cass√≥ el suc de llimona i el sucre. Deixa-ho bullir fins que adquireixi la consist√®ncia de xarop. Reserva-ho.
9. Quan el bundt cake estigui al punt, treu-lo del forn i aboca sobre ell l’alm√≠var. Deixa refredar 10 minuts.
10. Desemmotlla i deixa-ho refredar sobre una reixeta.
11. Un cop fred, prepara la cobertura barrejant el suc de llimona i el sucre glas i aboca-ho sobre el bundt cake.

Aquest bundt cake √©s delici√≥s per esmorzar, berenar o per prendre entre hores. Ja veur√†s com t’encanta!

Fins a la propera!!