La millor recepta de fideuà

dimarts , 21/07/2015 (Miquel Àngel Roque)

Dir que aquesta √©s la millor recepta de fideu√† √©s una mica pretensi√≥s. Potser hauria de dir que √©s la millor recepta de fideu√† que s√© cuinar. En tot cas, us puc assegurar que est√† bon√≠ssima i, a m√©s, √©s molt f√†cil de preparar. Si ets dels que no li acaba d’agafar el punt a les paelles, t’animo a qu√® provis a fer aquesta fideu√†. √Čs m√©s f√†cil agafar-li el punt als fideus que l’arr√≤s.

El secret perqu√® et quedi una fideu√† molt gustosa est√† a utilitzar un brou de peix de primera i en fer un sofregit ben concentrat. Per descomptat el torrat dels fideus tamb√© li d√≥na un toc magn√≠fic i t’ajudar√† a qu√® la pasta no es passi de punt de cocci√≥.

Si esteu pensant en comprar una bona paella per fer fideu√†s i arrossos, us recomano la veieu a la foto. √Čs de la marca Le Creuset, de la seva col¬∑lecci√≥ d’alumini antiadherent. Amb ella us asseguro que no tindreu cap problema i tindreu paella per moooooolt de temps. Jo estic encantat.

<20150718_fideua3

Ingredients (per a 4 persones):

500 g fideus cabell d’√†ngel
2 grans d’all
2 sípies netes
250 g gamba arrossera
250 g clo√Įsses
1 ceba
3 tomàquets pera
1 l brou de peix
sal
oli d’oliva

Elaboració:

1. Tira un raig d’oli d’oliva a la paella i els dos grans sense pelar per√≤ als que haur√†s donat un cop amb la fulla de ganivet. Deixa que els fideus es vagin torrant a foc mitj√†. Remou constantment per evitar que es cremin. Quan estiguin ben rossos, treu-los.
2. Tira una mica m√©s d’oli a la paella i salta molt breument les gambes. Amb uns segons per cada costat ser√† suficient. Reserva-les.
3. Sofregeix la ceba ratllada amb una mica de sal. Quan estigui transparent, incorpora la sípia trossejada petita i sofregeix-ho tot un parell de minuts.
4. Afegeix llavors el tom√†quet ratllat i deixa que sofregeixi fins que el sofregit es concentri b√©. S’ha d’evaporar pr√†cticament tot el l√≠quid i adquirir un color vermell fosc. Aquest √©s el secret de qualsevol bona fideu√† o arr√≤s: aconseguir un sofregit amb un gran sabor, gaireb√© caramel¬∑litzat.
5. √Čs el moment d’afegir de nou els fideus. Dona un parell de voltes per barrejar-los b√© amb el sofregit.
6. Cobreix-ho tot amb el brou i rectifica de sal.
7. Afegeix les clo√Įsses i les gambes i espera a qu√® s’evapori el l√≠quid. En uns 5 minuts el tindr√†s al punt.
8. Retira del foc i deixa reposar tapat 5 minuts abans de servir-lo.

Si t’agrada, pots servir la fideu√† amb una mica d’allioli, encara que jo prefereixo no fer-ho.

Fins la propera!!

Amanida de llom ibèric confitat i tomaquets caramel·litzats

dimecres, 15/07/2015 (Miquel Àngel Roque)

Les cocottes tamb√© s√≥n per a l’estiu. No √©s el t√≠tol de cap pel¬∑l√≠cula… encara que ho sembli, jeje. I √©s que segur que relaciones la cocotte amb guisats de carns i llegums que ara no v√©nen de molt de gust, la veritat. Per√≤ √©s que les cocottes de ferro de Le Creuset s√≥n tan vers√†tils que donen molt√≠ssim joc a la cuina. I si no, mira quina amanida m√©s sofisticada he preparat avui confitant un tros de llom ib√®ric al forn.

Sembla que si bategem un plat amb la paraula “confitat” queda m√©s cool, no creus? Doncs avui ho combino a m√©s amb tom√†quets “caramel¬∑litzats”. Guuuuuuauuuu… confitat i caramel¬∑litzat a la mateixa recepta!! Aix√≤ no pot significar altra cosa que √©s una cosa deliciosa.

20140614_lomo_confitado

Ingredients (per a 4 persones):

500 g de llom ibèric en un tros
1 l d’oli d’oliva
uns grans de pebre negre
2 grans d’all
la pell d’una llimona
250 g de tomàquets cherry
3 cullerades soperes de sucre moreno
100 ml vi dolç
unes gerds
barreja d’enciams
sal

Per a la vinagreta:

4 cullerades de vinagre de mòdena
6 cullerades d’oli de confitar el llom

Elaboració:

1. Posa una mica d’oli a la cocotte i marca el llom per tots els costats a foc alt. Amb uns segons ser√† suficient. Simplement volem segellar-lo b√© perqu√® quedi ben mel√≥s i tendre.
2. Retira del foc i cobreix el llom amb l’oli. Afegeix els grans de pebre, els grans d’all sense pelar per√≤ donant-los un cop per aixafar-los i la pell de la llimona. Enforna-ho amb la tapa posada durant una hora a 100 ¬ļ, calor amunt i abaix.
3. Mentre es fa el llom pots preparar els tom√†quets cherry. Posa una paella al foc amb un raig d’oli. Afegeix els tom√†quets i el sucre moreno. Quan comenci a caramel¬∑litzar afegeix el vi dol√ß. Baixa una mica la temperatura i deixa que faci xup-xup un parell de minuts.
4. Quan la carn estigui al punt, lamina-la ben fina i munta l’amanida posant una mica de barreja d’enciams, el llom a sobre i acaba amb els tom√†quets caramel¬∑litzats i uns gerds. Posa sal al gust i amaneix amb la vinagreta.

Un plat lleuger i deliciós per fer aquest estiu.

Fins la propera!!

Smoothy de mango, préssec i albercoc

diumenge, 5/07/2015 (Miquel Àngel Roque)

Quan la calor apreta, no hi ha res millor que un smoothy per refrescar-te. Qu√® no saps qu√® √©s un Smoothy? Doncs √©s un batut on es combinen dos o m√©s fruites i que s’enriqueix amb iogurt, llet i algun edulcorant, com pot ser la mel, el sucre o incl√ļs d√†tils.

Les combinacions s√≥n infinites, aix√≠ que fes servir la teva imaginaci√≥ i utilitza les fruites de temporada que m√©s t’agradin. Fins i tot pots utilitzar verdures. A internet trobar√†s infinitat de receptes diferents. Aix√≠ que deixa’t portar i prova aquests refrescants i nutritius batuts que segur et donaran molt joc aquest estiu.

Quan tinguis alguna pe√ßa de fruita alguna cosa “tocada” i tinguis por que es faci malb√©, no t’ho pensis… prepara’t un smoothy!

20140629_smoothy

Ingredients:

1 mango
1 préssec
3 albercocs
1 iogurt grec
250 ml llet
2 cullerades de mel

Elaboración:

1. La seva elaboraci√≥ √©s molt f√†cil. Tan sols has de posar les fruites pelades i trossejades a la batedora i afegir el iogurt, la llet i la mel. Triturar-ho tot durant un parell de minuts i ja ho tens. Deixa-ho refredar a la nevera un parell d’hores abans de degustar-lo.

Fàcil i refrescant.

Fins la propera!!

Ossobuco a la Milanesa

dimarts , 9/06/2015 (Miquel Àngel Roque)

Per fi √©s aqu√≠!! Fa unes setmanes anunciava que la seg√ľent recepta seria a ser aquest delici√≥s ossobuco a la Milanesa i he estat tan ocupat que no he tingut ni un moment per seure una estona a l’ordinador per escriure-la.

Aquesta recepta √©s contundent i potser ara ja no ve de gust tant menjar-la com a la tardor o hivern, per√≤ us asseguro que √©s molt gustosa i serveix com a plat √ļnic. De fet, pots servir l’ossobuco sense el risotto, encara que crec que la combinaci√≥ de tots dos resulta una meravella i √©s absolutament irresistible.

20140502_osobuco_milanesa

Ingredients (per a 4 persones):

4 talls d’ossobuco
nou moscada
farina
2 cullerades de mantega sense sal
oli d’oliva
2 cebes
2 pastanagues
2 grans d’all
2 penques d’api
2 branquetes de romaní fresc
200 ml vi blanc sec
1 cullerada puré de tomàquet
1 l brou de pollastre

Para la gremolata:

2 grans d’all
unes branquetes de julivert
1 llimona

Elaboración:

1. Preescalfa el forn a 180 ¬ļ, calor amunt i avall.
2. Condimenta la carn amb la sal, el pebre i un pessic de nou moscada. Enfarina-la.
3. Posa una cocotte baixa al foc amb un bon raig d’oli d’oliva. Enrosseix la carn a foc mitj√† durant 10 minuts per cada costat.
4. Pela i talla les cebes, les pastanagues i l’all i pica’ls finament. Pica tamb√© les penques d’api i les fulles de roman√≠.
5. Quan la carn estigui daurada, reserva-la en una safata i afegeix les verdures a la cocotte. Deixa-ho sofregir uns 15 minuts mentre remous de tant en tant.
6. Afegeix el vi, deixa que s’evapori uns 5 minuts i afegeix el pur√© de tom√†quet.
7. Retorna la carn a la cocotte, tapa-la i porta-la al forn. Deixa que la carn es cuini durant 2 hores, fins que estigui molt tendra.
8. Serveix l’ossobuco sobre un bon plat de risotto al safr√† i acaba el plat empolvorant generosament amb la gremolata. La seva preparaci√≥ √©s tan senzilla com picar finament l’all, el julivert i barrejar-lo amb la ratlladura de la llimona.

Un plat amb una elaboraci√≥ llarga per√≤ f√†icil… i amb un resultat delici√≥s!

Fins a la pròxima !!

Risotto al safrà

dilluns, 11/05/2015 (Miquel Àngel Roque)

Els risottos ja s’han convertit en tot un cl√†ssic al bloc. I √©s que s√≥c fan absolut de l’arr√≤s ja que ho trobo un ingredient molt agra√Įt i vers√†til a la cuina.

En aquest cas, he preparat un risotto al safr√†, molt t√≠pic del nord d’It√†lia, i que he utilitzat per a acompanyar un delici√≥s osobucco, encara que haur√†s d’esperar a la setmana vinent per veure el resultat del mateix.

L’elaboraci√≥ dels risottos √©s molt senzilla i pots enriquir-los amb gran quantitat d’ingredients: bolets, verdures, carns… les combinacions s√≥n infinites i segur que sempre l’encertar√†s. Si necessites inspiraci√≥ pots fer-li una ullada a aquest risotto d’√†nec i taronja o aquest risotto de pera, nous i gorgonzola o aquest risotto de ceps i fredolics. Tots molt diferents per√≤ deliciosos.

20140502_risotto_azafran

Ingredients (per a 4 persones):

1 ceba de Figueres
320 g arròs carnaroli
20 cl vi blanc sec
1 l brou d’au
50 g formatge parmesà
50 g mantega
uns brins de safrà
oli d’oliva
sal

Elaboració:

1. En una cocotte, posa a escalfar el brou. √Čs molt important que el brou estigui calent, aix√≠ que no et saltis aquest pas. Quan el brou estigui calent, reserva una mica en un bol i aboca-hi els brins de safr√† perqu√® es vagin infusionant.
2. En una altra cocotte, posa un raig d’oli d’oliva i sofregeix la ceba ratllada amb una mica de sal.
3. Quan la ceba estigui transparent, incorpora l’arr√≤s i ofega-ho durant dos minuts.
4. Afegeix el vi blanc. Recorda que és important que sigui un vi blanc sec. Jo he utilitzat de la varietat Xarel·lo, típic del Penedès, on visc.
5. Puja una mica foc i deixa que s’evapori l’alcohol. Remou amb una esp√†tula de silicona per evitar que l’arr√≤s s’enganxi.
6. Afegeix un parell de cassons de brou juntament amb el brou i el safr√† que has tingut infusionant i remou. Quan el risotto hagi absorbit el brou, afegeix un altre cass√≥. Repeteix aquesta operaci√≥ fins que el risotto estigui al punt i remena de tant en tant per aconseguir un risotto molt crem√≥s. En total l’arr√≤s s’ha de cuinar durant 18 minuts.
7. Al final, afegeix el parmesà ratllat i la mantega i barreja bé. Rectifica de sal si fos necessari.

Aquest risotto al safrà és un primer plat perfecte i pots servir-lo també com a acompanyament, tal i com et mostraré la setmana vinent.

Fins la propera!