Crema de verdures fàcil

dilluns, 23/02/2015 (Miquel Àngel Roque)

La recepta d’avui, gaireb√© no arriba ni a la categoria de recepta de tan f√†cil que √©s. Encara que considero que √©s important que tots sapiguem fer una crema de verdures per combatre el fred de l’hivern. Aix√≠ que la incloc en el receptari del bloc perqu√® tots els que s’inicien en el m√≥n de la cuina la tinguin a m√†.

Les verdures les pots variar al teu gust segons qu√® tinguis a la nevera en aquell moment… carabassa, ceba, patata, br√≤quil… qualsevol anir√† b√© i quedar√† una crema perfecta per sopar un dia qualsevol.

20150218_crema_verduras copia

Ingredients (per a 4 persones):

1 porro
2 pastanagues
3 carbassons
500 ml brou de pollastre
3 formatgets
oli d’oliva
sal

Elaboració:

1. Talla el porro i sofregeix-lo en una cassola amb un raig d’oli d’oliva i un pessic de sal.
2. Quan el porro s’hagi estovat, incorpora les pastanagues i els carbassons tallats a rodanxes i deixa sofregir tot 5 minuts.
3. Incorpora el brou i deixa-ho coure mitja hora.
4. Retira-ho del foc, afegeix els formatgets i tritura-ho. Rectifica de sal, si fos necessari.

Pots servir la crema acompanyada d’uns crostons, uns dauets de pernil, un rajol√≠ d’oli picant…

Fins la propera!!

Flors de Carnestoltes

dilluns, 16/02/2015 (Miquel Àngel Roque)

Aquesta recepta em porta molts records de la meva infantesa… Durant les vacances d’estiu a Extremadura, sempre hi havia un dia en qu√® la meva mare i les meves tietes es dedicaven a fer flors per a tota la fam√≠lia.

Pensava era un dol√ß t√≠pic d’aquesta zona, per√≤ despr√©s he descobert que podem trobar flors en altres punts de la geografia espanyola i el que em sembla m√©s curi√≥s √©s que, segons el lloc, es mengen en diferents √®poques de l’any: uness en Carnestoltes, altres per Setmana Santa…

Unes postres tradicionals que no hem de deixar perdre ja que són molt fàcils de fer, són bones i tenen un aspecte espectacular.

20150216_flores2

Ingredients:

250 ml de llet sencera
1 ou
1 mica de sal
200 gr de farina de blat
unes gotes d’an√≠s
Oli per fregir
mel

20150216_flores

Elaboració:

1. Bat la llet amb l’ou, la mica de sal i l’an√≠s.
2. Afegeix la farina a poc a poc mentre vas batent. Has d’aconseguir una massa llisa, sense grumolls i amb la textura d’unes natilles espesses. Reserva la massa durant 20 minuts.
3. En una olla, posa a escalfar abundant oli d’oliva. Fica el motlle de les flors dins perqu√® vagi agafant temperatura.
4. Quan l’oli estigui molt calent, fica-ho en la massa, sense cobrir la part superior, i torna-ho a ficar a l’olla fent un lleuger moviment cap amunt i cap avall per ajudar a que es desprengui la flor. Deixa fregir fins que estigui daurada i treu-la.
5. Repeteix l’operaci√≥ fins a acabar amb la massa.
6. Finalment, endolceix amb una mica de mel les flors.

Si no t’agrada la mel, pots empolvorar sucre sobre elles. D’una manera o altra, estan bon√≠ssimes!

Fins a la propera !!

Bundt cake de llimona i llavors de rosella

diumenge, 8/02/2015 (Miquel Àngel Roque)

Fa uns dies vaig assistir a un esdeveniment que va organitzar la marca Nordic Ware a la Escribà Academy, a Barcelona. Va ser una tarda molt amena on vaig poder aprendre a preparar i decorar diversos bundt cakes.

Entre les receptes que em vaig portar a casa, hi ha aquest delici√≥s bundt cake de llimona i llavors de rosella que ha passat a convertir-se en un dels meus bescuits preferits. √Čs tendre i t√© un punt √†cid que senzillament √©s espectacular. Cada mossegada es converteix en un aut√®ntic plaer per als sentits.

Jo he utilitzat el meu Kitchen Aid per preparar-lo, però pots fer-ho perfectament amb una batedora de mà.

20150802_bundt_limon1

Ingredients pel bundt cake:

5 clares d’ou
1 cullerada de postres de cremor tàrtar
115 g mantega
325 g sucre
la ratlladura de 2 llimones
25 g llavors de rosella
220 g llet
300 g farina
2 cullerades de postres de llevat Royal
1 mica de sal

Nota: tots han d’estar a temperatura ambient.

Ingredients per l’alm√≠var:

Suc d’1 llimona
50 g sucre

Ingredients per la cobertura:

Suc d’1 llimona
180 g sucre glas

20150802_bundt_limon2

Elaboració:

1. Escalfa el forn a 170 ¬ļ, calor a dalt i avall.
2. Munta les clares amb el cremor tàrtar fins que estiguin ben fermes. Reserva-les.
3. Barreja el sucre, la mantega, la ratlladura de llimona i les llavors de rosella a velocitat mitjana amb el batedor pla fins a obtenir una crema homogènia.
4. Afegeix la llet i barreja.
5. A continuació, incorpora la farina, el llevat i la sal, que hauràs tamisat, en tres vegades. Hauràs obtenir una mescla homogènia.
6. Treu el bol de la Kitchen Aid i afegeix les clares muntades. Barreja-ho amb ajuda d’una esp√†tula fent moviments envoltants.
7. Greixa un motlle de bundt cake amb esprai de mantega i tira la massa. Enforna-ho durant 40 minuts.
8. Mentrestant, prepara l’alm√≠var posant en un cass√≥ el suc de llimona i el sucre. Deixa-ho bullir fins que adquireixi la consist√®ncia de xarop. Reserva-ho.
9. Quan el bundt cake estigui al punt, treu-lo del forn i aboca sobre ell l’alm√≠var. Deixa refredar 10 minuts.
10. Desemmotlla i deixa-ho refredar sobre una reixeta.
11. Un cop fred, prepara la cobertura barrejant el suc de llimona i el sucre glas i aboca-ho sobre el bundt cake.

Aquest bundt cake √©s delici√≥s per esmorzar, berenar o per prendre entre hores. Ja veur√†s com t’encanta!

Fins a la propera!!

Macarons de llimona d’Escrib√†

diumenge, 1/02/2015 (Miquel Àngel Roque)

Si em segueixes, ja sabr√†s que els macarons m’agraden molt√≠ssim. S√≥n les meves postres preferides perqu√® els trobo una mossegada tan delicada i fina… absolutament irresistibles!

Si bé és cert que la seva elaboració és una mica complicada, resulta molt reconfortant preparar-los a casa i anar experimentant amb diferents farcits. Sempre resultaran deliciosos.

La recepta d’avui √©s una mica m√©s complicada que les que tinc publicades al bloc. Fins ara, sempre utilitzava merenga francesa i en cada fornada que feia, hi havia un o dos macarons que s’esquerdaven… i em feia molta r√†bia!! Aix√≠ que he estat buscant receptes fins que he trobat una que m’ha resultat totalment satisfact√≤ria. La que avui et presento √©s del gran Christian Escrib√†, al qual vaig tenir l’honor de con√®ixer la setmana passada en la seva acad√®mia, i √©s la que va mostrar en el programa Masterchef.

A la recepta s’utilitza merenga italiana, que √©s una mica m√©s elaborat que el franc√®s, ja que es prepara amb alm√≠var. Per√≤ si jo he pogut fer-ho, tu tamb√© pots. Aix√≤ s√≠, necessitar√†s un term√≤metre de cuina per controlar les temperatures. Si no el tens, fes-te amb un perqu√® s√≥n molt barats i li donar√†s molt √ļs.

Per donar forma als macarons, jo utilitzo una plantilla que poso sota paper d’enfornar. Aix√≠ em surten tots de la mateixa mida. Et deixo un fitxer que pots descarregar amb la meva plantilla: Plantilla macarons. Nom√©s has d’imprimir-la en DIN A3. Jo l’he plastificat perqu√® em duri mooooolt temps.

20150201_macarons_limon3

Ingredients (per a 40 macarons):

45 g clares (I)
120 g sucre
30 ml aigua
120 g sucre glacé
120 g ametlla mòlta
40 g clares (II)
unes gotes de colorant groc

Ingredients pel farcit:

120 g crema de llimona
120 g crema de mantega
la ratlladura d’1 llimona

Ingredients per la crema de llimona:

80 ml suc de llimona
65 g sucre
1 ou
1 rovell
80 g mantega
10 g nata líquida 35% m.g.
2 fulles de gelatina

Ingredients per la crema de mantega:

30 g clares
60 g sucre
5 g sucre glacé
85 g mantega

20150201_macarons_limon2

Elaboració dels macarons:

1. Tamisa el sucre glas i les ametlles. Barreja-ho amb ajuda d’una esp√†tula.
2. En un cass√≥, posa els 120 g de sucre i l’aigua. Escalfa fins a arribar als 115¬ļ.
3. Mentre es prepara l’alm√≠var, munta els 45 g de clares amb ajuda d’un robot de cuina amb l’accessori barilles.
4. Quan les clares estiguin muntades i tinguis l’alm√≠var al punt, aboca-ho sobre les clares en forma de fil i mentre segueix batent. Incorpora el colorant. Has d’obtenir una merenga ferma i brillant.
5. Barreja els altres 40 g de clara amb el sucre i l’ametlla. Remou b√© amb ajuda d’una esp√†tula fins a formar una pasta.
6. Afegeix aquesta pasta a la batedora i barreja a velocitat baixa fins que s’integri. Retira el bol del robot i segueix barrejant amb ajuda d’una esp√†tula fins a obtenir la textura adequada, que no ha de ser ni molt l√≠quida ni molt ferma. Amb la pr√†ctica aprendr√†s quin √©s el punt √≤ptim que has d’aconseguir.
7. Amb ajuda d’una m√†nega pastissera, fes cercles de massa sobre un paper d’enfornar (ajuda’t d’aquesta plantilla, que imprimir√†s en DIN A3). Deixa reposar una hora, aproximadament, fins que la superf√≠cie dels macarons s’hagi assecat i no sigui enganxosa.
8. Passat el temps, enforna a 160¬ļ uns 10 minuts, aproximadament. Tu millor que ning√ļ coneixes el teu forn, aix√≠ que haur√†s ajustar el temps.
9. Treu del forn i deixa reposar fins al moment de farcir-los.

Elaboració de la crema de llimona:

1. Barreja el suc de llimona, el sucre, l’ou i el rovell.
2. Escalfa la preparaci√≥ en un cass√≥ fins que arribi als 100¬ļ. Ves remenant per evitar que s’enganxi.
3. Quan la crema arribi a la temperatura, retira del foc i afegeix la mantega trossejada. Barreja-ho.
4. Incorpora la nata i barreja.
5. Quan la crema arribi als 65¬ļ, afegeix les fulles de gelatina, que haur√†s rehidratat durant 5 minuts en aigua, i barreja.
6. Tapa amb paper film i reserva a la nevera un parell d’hores.

Elaboració de la crema de mantega:

1. En un bol barreja la clara i el sucre.
2. Posa-ho al bany maria mentre bats amb unes barilles. Quan la barreja arribi als 80¬ļ, retira del foc i segueix batent fins que comenci a muntar.
3. Incorpora el sucre glas i segueix batent.
4. Quan la barreja arribi als 40¬ļ, afegeix la mantega tallada a daus petit i barreja fins a obtenir una crema fina.
5. Reserva-la a la nevera fins al moment d’utilitzar-la.

Elaboració del farcit:

1. Barreja 120 g de crema de llimona i 120 g de crema de mantega.
2. Incorpora la ratlladura d’una llimona.
3. Omple amb la crema obtinguda els macarons.
4. Fica els macarons en un recipient herm√®tic i deixa’ls reposar a la nevera unes hores abans de consumir-los.

Pot semblar una recepta laboriosa, que ho és, però el resultat val molt la pena.

Fins la propera!

“Berza” de mongetes verdes

dimecres, 28/01/2015 (Miquel Àngel Roque)

Anava a comen√ßar aquest post dient que m’agraden molt els plats de cullera i que ara v√©nen molt de gust perqu√® fa fred i bla, bla, bla… per√≤, aquesta tarda m’acaben de comunicar que el meu llibre “La Mesa del Pecado”, editat per Larousse, ha guanyat el premi Gourmand Cookbook Award en la categoria de llibre innovador. Si no ho sabeu, aquests premis s√≥n com els “Oscar” dels premis de llibres de cuina. Aix√≠ que us podeu imaginar qu√® content que estic!

I encara est√† per arribar la millor part… la gran final ser√† aquest juny a Xina on escolliran el Gourmand Best in the World. Creuem els dits !!

I ara s√≠… que bons que s√≥n els guisats de llegums a l’hivern!! No m’enrotllo m√©s i us deixo amb aquesta t√≠pica recepta gaditana: “Berza” de mongetes verdes.

20150125_berzas

Ingredients:

400 g fesols
1 xoriço
1 morcilla
1 tros de papada de porc fresca
1 tros de conill de vedella
200 g mongetes verdes
1 patata mitjana
2 cullerades de postres de pebre vermell de la Vera
1 gra all
sal
1,5 l aigua

Elaboració:

1. La nit anterior, posa els fesols en remull amb aigua freda.
2. L’endem√†, escorre l’aigua i posa-les en una cocotte juntament amb el litre i mig d’aigua, la papada i el conill de vedella. Deixa que doni el primer bull i retira l’escuma que es formi.
3. A continuació, incorpora el pebre vermell i deixa que cogui lentament entre 1 hora i mitja i dues hores. Depenent de la qualitat del fesol, necessitarà més o menys temps.
4. Mentrestant, cou el xori√ßo i la morcilla en un cass√≥ a part durant mitja hora. Aix√≤ ho faig aix√≠ perqu√® deixin anar part del greix. Passat el temps, escorre’ls i afegeix-los al guisat.
5. Quan les mongetes estiguin gaireb√© toves, afegeix la dent d’all, que haur√†s picat al morter, les mongetes netes i tallades petites, la patata tallada a daus i un pessic de sal. Deixa coure mitja hora m√©s.
6. Rectifica de sal si fos necessari i serveix immediatament.

Aquest guisat est√† millor d’un dia per l’altre.

Fins a la propera !!