Mug cake d’M&M’s

dimarts, 26/04/2016 (Miquel Àngel Roque)

Avui et porto una recepta dolça que es prepara en pocs minuts i que és tendència a internet. Si ets aficionat a seguir blocs de cuina, segur que en els últims mesos hauràs vist multitud de versions d’aquests pastissets preparats en tasses. Pel meu gust, ha estat una moda divertida, curiosa i molt fotogènica… però on es posi una coca feta de forma tradicional, que marxin aquests invents. Compte, que no dic que no siguin bons i que no et puguin treure el caprici un matí que et vingui de gust esmorzar alguna cosa dolça, però jo prefereixo una bona magdalena casolana :-)

Per preparar aquests mug cakes (literalment vol dir pastisset en tassa en anglès) he utilitzat les meves tasses de 350 ml de Le Creuset . Has vist quin color blau tan bonic tenen? Doncs es tracta del blau Marseille i aquest mes pots comprar tots els productes en aquest color amb un 15% de descompte.

20160426_mugcake2


Ingredients (per a 2 tasses de 350 ml):

60 g mantega
4 cullerades soperes de sucre
4 ous L
4 cullerades soperes de nata 35% m.g.
2 cullerades soperes de cacau sense sucre
mitja cullerada d’essència de vainilla
mitja cullerada de postres de llevat Royal
6 cullerades de farina
150 g M&M’s

Elaboració:

1. Posa la mantega en un bol i fon-la al microones.
2. Afegeix el sucre i els ous i bat enèrgicament.
3. Incorpora la nata, l’essència de vainilla i el cacau. Barreja-ho bé.
4. Afegeix la farina i barreja-ho.
5. Pica els M&M’s amb la fulla d’un ganivet ample. Es piquen molt fàcilment, només has d’exercir una mica de pressió posant damunt d’ells la fulla d’un ganivet. Reserva alguns M&M’s sencers per decorar.
6. Omple les tasses fins a la meitat amb la massa i posa sobre uns M&M’s trencats. Remou amb una cullera. Fica les tasses d’una en una al microones durant 30 segons a 800 w. Treu-la i emplena amb la resta de la massa. Tira per sobre la resta d’M&M’s trencats i remou. Torna a ficar al microones 30 segons més. Treu la tassa i posa damunt els M&M’s sencers.
7. Torna a ficar la tassa al microones, aquesta vegada a 600 w durant 45 segons.
8. Deixa-ho refredar uns minuts abans de degustar-los.

És important que facis els mug cakes d’un en un per controlar millor el punt de cocció. Els temps que et dono són aproximats, dependrà de la potència del teu microones. Fes proves fins a trobar el punt exacte.

Fins la propera!!

Arròs amb ànec i verdures

dissabte, 16/04/2016 (Miquel Àngel Roque)

Avui et porto una recepta que vaig veure al programa Cuines de TV3 fa unes setmanes. Just tenia uns confits d’ànec en conserva al rebost i no vaig poder resistir-me a preparar aquest arròs.

Pots variar les verdures a la teva conveniència i afegir una mica de tomàquet al sofregit, si t’agrada així. De qualsevol manera resultarà un plat deliciós i gustós.

20160320_arroz_verduretitas

Ingredients (per a 4 persones):

2 confits d’ànec
1 ceba
2 pastanagues
5 alls tendres
20 cl vi blanc
1 pot de favetes confitades
360 g arròs bomba
1 l brou de verdures
un grapat d’espinacs
uns brins de safrà
oli d’oliva
sal

Elaboració:

1. Esmicolem els confits d’ànec i reservem la seva carn. Els ossos els podem rebutjar.
2. Tallem la ceba, les pastanagues i els alls tendres a daus petits.
3. Posem en una paella un raig d’oli d’oliva, la carn dels confits, la verdura i una mica de sal i ho deixem sofregir a foc mitjà 15 minuts.
4. Incorporem les favetes escorregudes i el vi blanc. Deixem que el vi redueixi 5 minuts.
5. Incorporem l’arròs i uns brins de safrà. Donem unes voltes amb ajuda d’una cullera de fusta.
6. Afegim el brou de verdures. Rectifiquem de sal, si cal. Ho deixem coure 18 minuts.
7. Passat el temps, retirem del foc i afegim els espinacs tallats en juliana. Barregem i ho deixem reposar tapat 5 minuts abans de servir-lo.

Bon profit!!

Mona de Pasqua “Rapunzel i Pascal”

dilluns, 21/03/2016 (Miquel Àngel Roque)

Un any més s’acosta Pasqua… i això vol dir que haig de complir amb la meva obligació de padrí i regalar-li una Mona a la meva fillola.

Tradicionalment, les mones eren d’una massa esponjosa que s’enfornava amb ous i es menjava el dilluns de Pasqua. Simbolitzava que la Quaresma ja havia acabat i amb ella el període d’abstinència. A Catalunya, es té constància de la celebració de la mona amb aquest nom des del s. XV, encara que es creu que la tradició ve de molt més antic.

Actualment les mones que podem trobar a les pastisseries estan fetes de xocolata i són autèntiques obres d’art on es representen diferents escenes amb els personatges de moda que agraden als nens.

En el meu cas, la meva fillola està passant per una “etapa rosa”, així que la seva mona havia de ser d’una princesa Disney. Jo vaig triar a la Rapunzel i la seva mascota, el Pascal, i he de dir que va ser tot un encert. Veure la cara de felicitat de la Lucía quan va veure la seva mona, va ser molt especial.

20160320_mona_rapunzel

Ingredients per la coca:

250 g farina de rebosteria
1 cullerada de postres de llevat Royal
100 g mantega a punt de pomada
200 g sucre
colorant en gel rosa
1 cullerada de postres d’extracte de vainilla
2 ous
160 ml buttermilk (ho pots fer barrejant 145 ml de llet amb 15 ml de vinagre i deixant-ho reposar 10 minuts)
1 mica de sal

Ingredients per la cobertura:

250 g formatge Phildelphia
120 g mantega
600 g sucre glass
colorant en gel rosa

Nota: És imprescindible que tots els ingredients, tant del pastís com de la cobertura, estiguin a temperatura ambient.

Elaboració:

1. Escalfa el forn a 170 º amb calor a dalt i abaix.
2. En un bol, tamisa la farina, la sal i el llevat Royal. Reserva-ho.
3. En un altre bol, bat la mantega amb el sucre fins a obtenir una crema homogènia. Afegeix l’extracte de vainilla i unes gotes de colorant rosa. Barreja-ho bé.
4. Afegeix a aquesta barreja un terç dels ingredients secs i barreja, després afegeix un ou i barreja fins que quedi integrat. Afegeix un terç més dels ingredients sec i barreja, després l’altre ou i torna a batre. Finalment afegeix la resta dels ingredients secs i barreja-ho bé.
5. Afegeix la buttermilk i bat fins que quedi integrada.
6. Greixa un motlle rodó 20 cm de diàmetre i aboca la massa dins. Enforna-ho uns 35 minuts.
7. Un cop el pa de pessic estigui al punt, treu-lo del forn i espera uns minuts abans de desemmotllar-lo. Deixa-ho refredar completament abans de procedir a decorar la mona.
8. Per fer la crema de formatge, bat bé tots els ingredients amb les varetes fins que obtinguis una crema homogènia. Pots tenyir amb el color que més t’agradi. Jo vaig partir el pa de pessic per la meitat i el vaig farcir amb una bona quantitat de crema. La resta, la vaig utilitzar per cobrir el pastís. Vaig acabar decorant amb plomes, ous de xocolata i les figures de la Rapunzel i el Pascal.

Feliç dia de la Mona!!

Bacallà a la biscaïna

dimarts, 8/03/2016 (Miquel Àngel Roque)

Un dels productes estrella durant l’època de Quaresma és, sense cap dubte, el bacallà. El podem preparar de mil maneres diferents, així que ho hem de tenir molt en compte a l’hora de planificar els nostres menús de primavera.

El bacallà en salaó ha estat present des de sempre en la gastronomia catalana. De fet, hi ha escrits del s. XVI on ja esmenten aquest ingredient. A Catalunya tenim receptes molt típiques com el bacallà a la llauna, el bacallà amb allioli o amb romesco.

El bacallà ens combinarà perfectament amb arròs, llegums, pasta o verdures, que és tal com l’he preparat avui. He escollit una recepta que s’ha fet des de sempre a casa meva i que és molt fàcil. A més, té l’avantatge que la podem preparar amb antelació i servirà per portar al tàper a l’oficina.

És fonamental que dominis la tècnica per dessalar el bacallà correctament. T’explicaré com ho faig jo. En aquest cas he utilitzat lloms de bacallà, que no tenen espines i tenen un gruix menor que la part del morro. Vaig demanar que em tallessin cada llom en 3 trossos. Ja a casa, vaig seguir el següent procés:

1. Vaig posar el bacallà amb la pell cap amunt en una cassola baixa i el vaig cobrir amb aigua. Vaig posar la tapa i la vaig ficar a la nevera durant 4 dies.
2. El quart dia, vaig canviar l’aigua i el vaig tornar a deixar a la nevera fins a l’endemà.
3. El cinquè dia, vaig tornar a canviar l’aigua i el vaig deixar de nou a la nevera.
4. El sisè dia, vaig repetir l’operació de nou.
5. El setè dia, vaig escórrer bé el bacallà i ho vaig deixar un parell hores sobre un drap de cotó net per retirar l’excés d’aigua.

Ja veus que tant per dessalar com per cuinar el bacallà he utilitzat la meva cassola baixa Le Creuset. No em cansaré de dir-te que invertir en una cocotte o cassola d’aquesta marca és una excel·lent idea. A mi em resulta comodíssim utilitzar les meves per macerar o dessalar aliments a la nevera, per coure, per cuinar a la vitro (inducció) i per portar directament a la taula. Són tan boniques que no cal que traslladi els meus plats a una plata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredients:

3 lloms de bacallà
2 cebes morades
2 pebrots vermells
5 tomàquets pera
3 nyores
farina
oli d’oliva
sal

Elaboració:

1. Treu el peduncle de les nyores i posa-les en remull amb aigua calenta durant 1 hora. Un cop s’hagin rehidratat, retira la seva carn amb ajuda d’una cullera o la fulla d’un ganivet. La pell la pots tirar.
2. Enfarina els trossos de bacallà i fregeix-los en una paella amb abundant oli d’oliva a foc viu. No els cuinis molt, amb un parell de minuts per cada costat n’hi ha prou. Un cop fregits, deixa els trossos de bacallà sobre paper absorbent.
3. En una cassola baixa, posa un raig d’oli d’oliva i sofregeix la ceba tallada en juliana. Tira un pessic de sal i deixa que suï uns 5 minuts a foc mitjà.
4. Passat el temps, incorpora els pebrots tallats a la jardinera i deixa que es sofregeixin 5 minuts més.
5. Afegeix el tomàquet ratllat i la carn de les nyores. Deixa que es redueixi uns 10 minuts. Rectifica de sal si fos necessari.
6. Quan tinguis el sofregit al punt, afegeix els trossos de bacallà a la cassola i deixa que tot el conjunt faci xup-xup uns minuts. No fiquis cap cullera o espàtula a la cassola partir del moment en què fiquis el bacallà o podries trencar els trossos. Per remenar, bressola suaument la cassola. Passats uns 5 minuts, retira del foc i tapa-ho. A mi m’agrada deixar-ho reposar una estona, mentre faig l’aperitiu, perquè s’integrin bé els sabors. Després si cal, ho escalfo en un moment i ho tinc a punt per gaudir.

Pots acompanyar aquest plat de bacallà amb una mica d’arròs blanc, unes patates fregides o una amanida. I no t’oblidis el pa per sucar a la salsa!!

Fins la propera!

Guisat de cigrons i llagostins

diumenge, 14/02/2016 (Miquel Àngel Roque)

Avui et porto un guisat de cigrons que és típic de la província de Cadis i que és una autèntica meravella… fàcil, ràpid de fer (sempre que utilitzis cigrons cuits), i deliciós. Feia temps que tenia aquesta recepta en la meva llista de pendents i per fi aquest cap de setmana l’he pogut cuinar.

Els caps de setmana és quan aprofito per cuinar llegums perquè faig més quantitat de la que consumirem i aprofito per congelar el que sobra. Ja saps que els llegums congelen a la perfecció i que són un recurs fantàstic si has de menjar de tàper a la feina. A més, ja veus que aquesta recepta és bastant lleugera, així que et servirà si estàs controlant la ingesta de greixos a la teva dieta.

Per cuinar aquesta recepta he utilitzat la meva cocotte Le Creuset color Cassis. Ja saps que les cocottes són ideals per a aquests plats que necessiten fer xup-xup. I precisament durant aquest mes pots aconseguir la cocotte Le Creuset color Cassis amb un descompte molt interessant. Aquí et deixo l’enllaç a la botiga Le Creuset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredients:

800 g cigrons cuits
750 g llagostins
100 ml conyac
1 ceba
mig pebrot vermell
1 pebrot verd
3 grans d’all
200 de tomàquet natural triturat
1 fulla de llorer
1 culleradeta de pebre vermell de la Vera
1 bitxo
sal
1,5 l aigua
oli d’oliva

Elaboració:

1. Pela els llagostins. Reserva els cossos a la nevera per a després.
2. Posa un raig d’oli d’oliva en un cassó i sofregeix les pells i els caps dels llagostins. Vés aixafant-ho tot amb ajuda d’una espàtula. Quan les pells hagin canviat de color, rega amb el conyac i flameja. Quan s’apagui el foc, cobreix-lo amb aigua i deixa que cogui 20 minuts. Cola-ho i reserva-ho per a després.
3. Trosseja la ceba, els pebrots i l’all molt fins. Posa un raig d’oli en una cocotte, tira la verdura i una mica de sal i deixa que es vagi sofregint. Quan la verdura s’hagi estovat, retira del foc i incorpora el pebre vermell de la Vera, el bitxo i el llorer. Dóna un parell de voltes i seguidament afegeix el tomàquet. Deixa que es sofregeixi a foc mitjà uns 15 minuts.
4. Passat el temps, afegeix els cigrons i cobreix-lo amb el fumet. Deixa que tot cogui durant 10 minuts. Rectifica de sal, si cal.
5. A l’últim moment afegeix els cossos dels llagostins. Es cuinaran perfectament amb la calor residual.

Aquest guisat està millor si ho fas d’un dia per l’altre. Prova-ho i m’ho expliques.

Fins la propera!!