Lasanya bolonyesa

dimarts , 11/08/2015 (Miquel Àngel Roque)

Un dels meus plats preferits √©s la lasanya i, encara que cuinar-la sigui bastant labori√≥s, val molt la pena fer-la a casa i gaudir-la en qualsevol √®poca de l’any.

Preparar una bona bolonyesa casolana és bastant fàcil, però requereix que estiguem atents en tot moment i que no ens allunyem molt de la cuina per anar remenant de tant en tant la salsa bolonyesa. Pots aprofitar per fer més quantitat i congelar el sobrant per cuinar un altre dia uns deliciosos espaguetis o macarrons.

Per preparar la salsa bolonyesa, et recomano que utilitzis una cocotte de bona mida. Jo he utilitzat la de 26 cm. D’aquesta manera, evitar√†s esquitxades. I per coure la lasanya, res millor que la font que veus a la foto. √Čs de Le Creuset i com veur√†s √©s molt elegant, aix√≠ que puc treure la lasanya directament a la taula i servir-la all√†.

20150726_lasanŐÉa2

Ingredients per a 6-8 persones:

Per la bolonyesa:

2 penques d’api
2 pastanagues
1 ceba
200 g bolets variats
1 got de vi negre
600 gr de carn picada (meitat porc i vedella)
800 gr de tomàquet triturat
unes fulles d’alf√†brega
oli d’oliva
sal

Per la beixamel:

50 gr de mantega
2 cullerades soperes d’oli d’oliva
3 cullerades soperes de farina
700 ml de llet
sal
nou moscada

Per muntar la lasanya:

plaques de lasanya
un tomàquet madur
unes fulles d’alf√†brega
formatge parmesà

Elaboració:

1. Pica la ceba, la pastanaga i l’api. Tot molt petit.
2. Posa un raig d’oli d’oliva en una cocotte i ofega les verdures amb 3 cullerades d’oli d’oliva i un pessic de sal durant 8 minuts, fins que s’estovin. Afegeix els bolets trossejats i segueix ofegant un parell de minuts m√©s.
3. Afegeix la carn picada i ves remenant fins que agafi color.
4. Incorpora el got de vi negre i deixa que s’evapori l’alcohol. Afegeix llavors el tom√†quet triturat i salpebra al teu gust. Deixa que faci xup-xup durant una hora. Remou de tant en tant. En l’√ļltim moment, afegeix unes fulles picades d’alf√†brega i aparta-ho del foc.
5. Mentre, pots preparar la beixamel. Per fer-la, posa a escalfar un cass√≥ amb la mantega i l’oli. Quan es fongui la mantega, incorpora la farina i remena durant un minut. Afegeix la llet, que ha d’estar a temperatura ambient i ves remenant constantment. Quan s’espesseixi, posa a punt de sal i nou moscada i reserva-la.
6. Cou les plaques de lasanya seguint les indicacions del fabricant.

Per muntar la lasanya, utilitza una font apta per al forn. Posa una mica de beixamel al fons i a sobre una capa de plaques de lasanya, a continuaci√≥ posa la bolonyesa, cobreix-lo amb una altra capa de pasta, una altra de salsa i aix√≠ fins acabar. Finalment cobreix amb beixamel i empolvora amb formatge parmes√† ratllat de forma generosa. Decora amb unes rodanxes molt fines de tom√†quet i unes fulles d’alf√†brega. Finalment, enforna-la durant 30 minuts a 180¬ļ.

Ja veur√†s com t’estimaran a casa quan els preparis aquesta lasanya ;-)

Fins un altre!!

La millor recepta de fideuà

dimarts , 21/07/2015 (Miquel Àngel Roque)

Dir que aquesta √©s la millor recepta de fideu√† √©s una mica pretensi√≥s. Potser hauria de dir que √©s la millor recepta de fideu√† que s√© cuinar. En tot cas, us puc assegurar que est√† bon√≠ssima i, a m√©s, √©s molt f√†cil de preparar. Si ets dels que no li acaba d’agafar el punt a les paelles, t’animo a qu√® provis a fer aquesta fideu√†. √Čs m√©s f√†cil agafar-li el punt als fideus que l’arr√≤s.

El secret perqu√® et quedi una fideu√† molt gustosa est√† a utilitzar un brou de peix de primera i en fer un sofregit ben concentrat. Per descomptat el torrat dels fideus tamb√© li d√≥na un toc magn√≠fic i t’ajudar√† a qu√® la pasta no es passi de punt de cocci√≥.

Si esteu pensant en comprar una bona paella per fer fideu√†s i arrossos, us recomano la veieu a la foto. √Čs de la marca Le Creuset, de la seva col¬∑lecci√≥ d’alumini antiadherent. Amb ella us asseguro que no tindreu cap problema i tindreu paella per moooooolt de temps. Jo estic encantat.

<20150718_fideua3

Ingredients (per a 4 persones):

500 g fideus cabell d’√†ngel
2 grans d’all
2 sípies netes
250 g gamba arrossera
250 g clo√Įsses
1 ceba
3 tomàquets pera
1 l brou de peix
sal
oli d’oliva

Elaboració:

1. Tira un raig d’oli d’oliva a la paella i els dos grans sense pelar per√≤ als que haur√†s donat un cop amb la fulla de ganivet. Deixa que els fideus es vagin torrant a foc mitj√†. Remou constantment per evitar que es cremin. Quan estiguin ben rossos, treu-los.
2. Tira una mica m√©s d’oli a la paella i salta molt breument les gambes. Amb uns segons per cada costat ser√† suficient. Reserva-les.
3. Sofregeix la ceba ratllada amb una mica de sal. Quan estigui transparent, incorpora la sípia trossejada petita i sofregeix-ho tot un parell de minuts.
4. Afegeix llavors el tom√†quet ratllat i deixa que sofregeixi fins que el sofregit es concentri b√©. S’ha d’evaporar pr√†cticament tot el l√≠quid i adquirir un color vermell fosc. Aquest √©s el secret de qualsevol bona fideu√† o arr√≤s: aconseguir un sofregit amb un gran sabor, gaireb√© caramel¬∑litzat.
5. √Čs el moment d’afegir de nou els fideus. Dona un parell de voltes per barrejar-los b√© amb el sofregit.
6. Cobreix-ho tot amb el brou i rectifica de sal.
7. Afegeix les clo√Įsses i les gambes i espera a qu√® s’evapori el l√≠quid. En uns 5 minuts el tindr√†s al punt.
8. Retira del foc i deixa reposar tapat 5 minuts abans de servir-lo.

Si t’agrada, pots servir la fideu√† amb una mica d’allioli, encara que jo prefereixo no fer-ho.

Fins la propera!!

Amanida de llom ibèric confitat i tomaquets caramel·litzats

dimecres, 15/07/2015 (Miquel Àngel Roque)

Les cocottes tamb√© s√≥n per a l’estiu. No √©s el t√≠tol de cap pel¬∑l√≠cula… encara que ho sembli, jeje. I √©s que segur que relaciones la cocotte amb guisats de carns i llegums que ara no v√©nen de molt de gust, la veritat. Per√≤ √©s que les cocottes de ferro de Le Creuset s√≥n tan vers√†tils que donen molt√≠ssim joc a la cuina. I si no, mira quina amanida m√©s sofisticada he preparat avui confitant un tros de llom ib√®ric al forn.

Sembla que si bategem un plat amb la paraula “confitat” queda m√©s cool, no creus? Doncs avui ho combino a m√©s amb tom√†quets “caramel¬∑litzats”. Guuuuuuauuuu… confitat i caramel¬∑litzat a la mateixa recepta!! Aix√≤ no pot significar altra cosa que √©s una cosa deliciosa.

20140614_lomo_confitado

Ingredients (per a 4 persones):

500 g de llom ibèric en un tros
1 l d’oli d’oliva
uns grans de pebre negre
2 grans d’all
la pell d’una llimona
250 g de tomàquets cherry
3 cullerades soperes de sucre moreno
100 ml vi dolç
unes gerds
barreja d’enciams
sal

Per a la vinagreta:

4 cullerades de vinagre de mòdena
6 cullerades d’oli de confitar el llom

Elaboració:

1. Posa una mica d’oli a la cocotte i marca el llom per tots els costats a foc alt. Amb uns segons ser√† suficient. Simplement volem segellar-lo b√© perqu√® quedi ben mel√≥s i tendre.
2. Retira del foc i cobreix el llom amb l’oli. Afegeix els grans de pebre, els grans d’all sense pelar per√≤ donant-los un cop per aixafar-los i la pell de la llimona. Enforna-ho amb la tapa posada durant una hora a 100 ¬ļ, calor amunt i abaix.
3. Mentre es fa el llom pots preparar els tom√†quets cherry. Posa una paella al foc amb un raig d’oli. Afegeix els tom√†quets i el sucre moreno. Quan comenci a caramel¬∑litzar afegeix el vi dol√ß. Baixa una mica la temperatura i deixa que faci xup-xup un parell de minuts.
4. Quan la carn estigui al punt, lamina-la ben fina i munta l’amanida posant una mica de barreja d’enciams, el llom a sobre i acaba amb els tom√†quets caramel¬∑litzats i uns gerds. Posa sal al gust i amaneix amb la vinagreta.

Un plat lleuger i deliciós per fer aquest estiu.

Fins la propera!!

Smoothy de mango, préssec i albercoc

diumenge, 5/07/2015 (Miquel Àngel Roque)

Quan la calor apreta, no hi ha res millor que un smoothy per refrescar-te. Qu√® no saps qu√® √©s un Smoothy? Doncs √©s un batut on es combinen dos o m√©s fruites i que s’enriqueix amb iogurt, llet i algun edulcorant, com pot ser la mel, el sucre o incl√ļs d√†tils.

Les combinacions s√≥n infinites, aix√≠ que fes servir la teva imaginaci√≥ i utilitza les fruites de temporada que m√©s t’agradin. Fins i tot pots utilitzar verdures. A internet trobar√†s infinitat de receptes diferents. Aix√≠ que deixa’t portar i prova aquests refrescants i nutritius batuts que segur et donaran molt joc aquest estiu.

Quan tinguis alguna pe√ßa de fruita alguna cosa “tocada” i tinguis por que es faci malb√©, no t’ho pensis… prepara’t un smoothy!

20140629_smoothy

Ingredients:

1 mango
1 préssec
3 albercocs
1 iogurt grec
250 ml llet
2 cullerades de mel

Elaboración:

1. La seva elaboraci√≥ √©s molt f√†cil. Tan sols has de posar les fruites pelades i trossejades a la batedora i afegir el iogurt, la llet i la mel. Triturar-ho tot durant un parell de minuts i ja ho tens. Deixa-ho refredar a la nevera un parell d’hores abans de degustar-lo.

Fàcil i refrescant.

Fins la propera!!

Ossobuco a la Milanesa

dimarts , 9/06/2015 (Miquel Àngel Roque)

Per fi √©s aqu√≠!! Fa unes setmanes anunciava que la seg√ľent recepta seria a ser aquest delici√≥s ossobuco a la Milanesa i he estat tan ocupat que no he tingut ni un moment per seure una estona a l’ordinador per escriure-la.

Aquesta recepta √©s contundent i potser ara ja no ve de gust tant menjar-la com a la tardor o hivern, per√≤ us asseguro que √©s molt gustosa i serveix com a plat √ļnic. De fet, pots servir l’ossobuco sense el risotto, encara que crec que la combinaci√≥ de tots dos resulta una meravella i √©s absolutament irresistible.

20140502_osobuco_milanesa

Ingredients (per a 4 persones):

4 talls d’ossobuco
nou moscada
farina
2 cullerades de mantega sense sal
oli d’oliva
2 cebes
2 pastanagues
2 grans d’all
2 penques d’api
2 branquetes de romaní fresc
200 ml vi blanc sec
1 cullerada puré de tomàquet
1 l brou de pollastre

Para la gremolata:

2 grans d’all
unes branquetes de julivert
1 llimona

Elaboración:

1. Preescalfa el forn a 180 ¬ļ, calor amunt i avall.
2. Condimenta la carn amb la sal, el pebre i un pessic de nou moscada. Enfarina-la.
3. Posa una cocotte baixa al foc amb un bon raig d’oli d’oliva. Enrosseix la carn a foc mitj√† durant 10 minuts per cada costat.
4. Pela i talla les cebes, les pastanagues i l’all i pica’ls finament. Pica tamb√© les penques d’api i les fulles de roman√≠.
5. Quan la carn estigui daurada, reserva-la en una safata i afegeix les verdures a la cocotte. Deixa-ho sofregir uns 15 minuts mentre remous de tant en tant.
6. Afegeix el vi, deixa que s’evapori uns 5 minuts i afegeix el pur√© de tom√†quet.
7. Retorna la carn a la cocotte, tapa-la i porta-la al forn. Deixa que la carn es cuini durant 2 hores, fins que estigui molt tendra.
8. Serveix l’ossobuco sobre un bon plat de risotto al safr√† i acaba el plat empolvorant generosament amb la gremolata. La seva preparaci√≥ √©s tan senzilla com picar finament l’all, el julivert i barrejar-lo amb la ratlladura de la llimona.

Un plat amb una elaboraci√≥ llarga per√≤ f√†icil… i amb un resultat delici√≥s!

Fins a la pròxima !!