Entrades amb l'etiqueta ‘la rioja’

Un 'riojano', però que no Ă©s pas un vi…

dimecres, 18/03/2009

El nostre viatge a La Rioja va ser un dels que ha generat mĂ©s records enogastronòmics de tots els que hem fet. A mĂ©s, va ser el primer que vam fer per raons bĂ sicament gastronòmiques, encara que desprĂ©s vam descobrir que la Rioja Ă©s moltĂ­ssim mĂ©s que una DenominaciĂł d’Origen Qualificada. Avui, però, no us parlarem de cap vi ni de cap recepta representativa de la cuina tradicional de la regiĂł. Avui us passem la recepte de l’entrepĂ  que mĂ©s ens hem fet a casa des de 2003, que a casa nostra anomenem “un riojano“.

Llom, formatge i pebrot verd
Un dia del nostre viatge estĂ vem per Santo Domingo de la Calzada i es va fer l’hora de sopar. Però no volĂ­em res sofisticat: un entrepĂ  i una copa de vi jove. AixĂ­ que vam entrar al CafĂ© EspolĂłn i vam demanar un entrepĂ  de llom i formatge. La sorpresa va ser quan van veure que ens el van fer amb pebrot verd fregit, una combinaciĂł que nosaltres no havĂ­em vist mai. O sigui que ja sabeu on li veiem la grĂ cia al riojano

entrepa_riojanoAgafeu dos talls de cap de llom per persona, d’aquell que tĂ© dos colors. A nosaltres ens agraden una mica gruixuts, de manera que quan els fem a la planxa quedin ben torradets per fora però un pèl tendres per dins. Mentre, en una paella farem un pebrot verd per a cada entrepĂ , tallat a tires. El fem a foc lent, que quedi ofegat i sense cremar-se, que si no amarga.

Freguem el pa amb tomĂ quet, sal i oli al gust; i llavors hi posem el llom, a sobre el formatge i desprĂ©s el pebrot verd. A nosaltres ens agrada molt donar-li un copet curt de forn quan l’entrepĂ  ja estĂ  muntat. Ajuda a acabar de fondre el formatge i donar-li un toc cruixent al pa, que preferim de xapata per a aquest cas. És una opciĂł per als dies que vols tenir un entrepĂ  una mica especial, per sortir de les elaboracions mĂ©s habituals. Un dissabte de pluja al vespre mentre mires una pel·li sopant al sofĂ , per exemple…

Per acompanyar, lògicament, una copeta de Rioja. Jo apostarĂ© per un maceraciĂł carbònica, sobretot a principis d’any que Ă©s quan estan en el seu millor moment. Kissumenja, que no li agrada la fruita dels macerats, un criança. Tots dos, de Sierra CantĂ bria. Un celler que vam poder visitar en la nostra estada i que ens mereix un gran respecte: ens van tractar estupendament i mai cap ampolla ens ha donat el mĂ©s mĂ­nim disgust…

Salut!

Massitet