Entrades amb l'etiqueta ‘la rioja’

Un 'riojano', per√≤ que no √©s pas un vi…

dimecres, 18/03/2009

El nostre viatge a La Rioja va ser un dels que ha generat m√©s records enogastron√≤mics de tots els que hem fet. A m√©s, va ser el primer que vam fer per raons b√†sicament gastron√≤miques, encara que despr√©s vam descobrir que la Rioja √©s molt√≠ssim m√©s que una Denominaci√≥ d’Origen Qualificada. Avui, per√≤, no us parlarem de cap vi ni de cap recepta representativa de la cuina tradicional de la regi√≥. Avui us passem la recepte de l’entrep√† que m√©s ens hem fet a casa des de 2003, que a casa nostra anomenem “un riojano“.

Llom, formatge i pebrot verd
Un dia del nostre viatge est√†vem per Santo Domingo de la Calzada i es va fer l’hora de sopar. Per√≤ no vol√≠em res sofisticat: un entrep√† i una copa de vi jove. Aix√≠ que vam entrar al Caf√© Espol√≥n i vam demanar un entrep√† de llom i formatge. La sorpresa va ser quan van veure que ens el van fer amb pebrot verd fregit, una combinaci√≥ que nosaltres no hav√≠em vist mai. O sigui que ja sabeu on li veiem la gr√†cia al riojano

entrepa_riojanoAgafeu dos talls de cap de llom per persona, d’aquell que t√© dos colors. A nosaltres ens agraden una mica gruixuts, de manera que quan els fem a la planxa quedin ben torradets per fora per√≤ un p√®l tendres per dins. Mentre, en una paella farem un pebrot verd per a cada entrep√†, tallat a tires. El fem a foc lent, que quedi ofegat i sense cremar-se, que si no amarga.

Freguem el pa amb tom√†quet, sal i oli al gust; i llavors hi posem el llom, a sobre el formatge i despr√©s el pebrot verd. A nosaltres ens agrada molt donar-li un copet curt de forn quan l’entrep√† ja est√† muntat. Ajuda a acabar de fondre el formatge i donar-li un toc cruixent al pa, que preferim de xapata per a aquest cas. √Čs una opci√≥ per als dies que vols tenir un entrep√† una mica especial, per sortir de les elaboracions m√©s habituals. Un dissabte¬†de pluja¬†al vespre mentre mires una pel¬∑li sopant al sof√†, per exemple…

Per acompanyar, l√≤gicament, una copeta de Rioja. Jo apostar√© per un maceraci√≥ carb√≤nica, sobretot a principis d’any que √©s quan estan en el seu millor moment. Kissumenja, que no li agrada la fruita dels macerats, un crian√ßa. Tots dos, de Sierra Cant√†bria. Un celler que vam poder visitar en la nostra estada i que ens mereix un gran respecte: ens van tractar estupendament i mai cap ampolla ens ha donat el m√©s m√≠nim disgust…

Salut!

Massitet