Màrqueting formatger

Què ho fa que associem Suïssa amb els formatges? I que els menys experts, quan veiem un formatge blau pensem simplement que és un Rocafort, sense contemplar la possibilitat que sigui un Gorgonzola, un Stilton o un Cabrales?

Ho fa, segurament, el mateix que associa el Euskadi amb la bona cuina, o (sic) Barcelona amb els toros i la sevillanes —de cara als guiris, vull dir—. Sí, em refereixo al màrqueting. El poder del màrqueting és tan fort que de la mateixa manera que converteix la darrera tecnologia en una necessitat, i situa sevillanes i toros a Catalunya, també converteix tot un país en el paradís del formatge.

I ep! Que no dic que els formatges suïssos no siguin bons, eh? A mi m’encanten, especialment l’Appenzeller. Però, i parlant de Suïssa, heu pensat mai que potser per menjar el Tête de Moine no és obligatori fer-ne flors? Que el podem menjar a trossos, com qualsevol altre formatge? Però clar, aleshores no es vendria ni una girolle, i això sí que no pot ser!

Segur que l'única manera de degustar el Tête de Moine és fer-ne flors amb una girolle?

Segur que l’única manera de degustar el Tête de Moine és fer-ne flors amb una girolle? | © Thinkstock

 

El cas del Reblochon

Travessem els Alps i anem a la Savoia, ara. En aquesta regió francesa hi ha un altre exemple de màrqueting formatger amb el Reblochon, un formatge cremós, que també m’agrada molt, però que no tenia prou popularitat, a mitjan segle XX.

Per això, el consell regulador de la denominació d’origen va convocar un concurs per convertir-lo en l’ingredient principal d’alguna recepta. I sabeu quina va guanyar? Doncs la Tartiflette.

El que sembla el plat més tradicional de la Savoia, no té ni un segle d’antiguitat. És un plat d’hivern (com correspon a la zona muntanyosa dels Alps) que es presenta en una cassola de ferro colat i que consisteix en patates tallades a làmines, trossos de cansalada, ceba, pebre, oli, sal i… Reblochon. Tot plegat es posa el forn i cal dir que el resultat és ben bo.

Heus ací una tartiflette

Heus ací una tartiflette | © Thinkstock

Als restaurants de la Savoia podeu trobar-ne a gairebé totes les cartes. Alguns es posen creatius, però la recepta, bàsicament, és la mateixa. L’acompanyen amb una amanida i ja teniu un plat únic resultat d’una operació de màrqueting que no només ha salvat el Reblochon sinó que ha creat un plat ‘tradicional’ de menys d’un segle d’antiguitat. Bon profit!

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús