Galetes decorades en blanc i negre

dimecres, 7/10/2015 (Gemma)

Aquest dissabte passat, entre que plovia i que estic lesionada d’un dit, em vaig haver de quedar a casa, sense sortir a escalar. Així que em vaig buscar una distracció que em va tenir ocupada una bona estona, je je je…

Confesso, sense gaires remordiments, que no m’atrau gens la moda del fondant i de les galetes decorades amb glaça reial. Això sí, reconec amb admiració que hi ha algunes creacions que són autèntiques obres d’art, i que es necessita una habilitat extraordinària per poder-les fer. Per curiositat, he assistit a algun curs de decoració d’aquestes tècniques, però sempre m’han faltat ganes de posar-les en pràctica. I aquest dissabte va ser el moment. Tenia massa de galetes al congelador, que m’havia sobrat de les galetes bicolor, i em va semblar que posar-me a decorar galetes em faria distreure del mal rotllo de no poder sortir a escalar, je je je… Però haig de reconèixer que quan portava tres galetes ja me n’havia cansat 😀

Vaig fer servir glaça reial per decorar-les, separada en dos per tenyir-la de blanc i de negre. Fer la glaça reial és super fàcil; és més complicat explicar com es fa, que no pas fer-la. Existeix un tutorial a internet amb fotos detallades de cada pas, així que us adreço allà per si teniu curiositat. Jo no ho podria explicar millor. No puc dir que em senti molt orgullosa de com em van quedar, cosa que em reafirma que això de decorar galetes no és lo meu, jijiji…

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

Galetes amb la massa bicolor (però no cal que siguin de dos colors)
• 1 clara d’ou
• 200g de sucre en pols (aprox.)

Preparació:

Amb les varilles elèctriques batre les clares amb la meitat del sucre tamisat.
Anar incorporant la resta del sucre, a poc a poc, fins a tenir la textura desitjada.
És fàcil, però com que una imatge val més que mil paraules, us deixo un link al tutorial on s’explica el procés a la perfecció: glaça reial
Amb la glaça de delinear, marcar el contorn de la galeta. Omplir tota la superfície de la galeta amb la glaça de farcir. Deixar assecar.
Amb la glaça negra fer el dibuix de la superfície.

Bon profit!

Galetes bicolor especiades

dimecres, 30/09/2015 (Gemma)

Potser feia mig any que no preparava galetes a casa. Mandra d’encendre el forn a l’estiu, manca de temps per dedicar-m’hi, falta d’excusa per posar-m’hi… vés a saber. Ahir tenia temps i ganes, de manera que vaig preparar unes galetes per berenar:

La massa de les galetes és la que s’acostuma a utilitzar per elaborar les típiques galetes “damer”, en les que es sobreposen capes de dos colors per aconseguir unes galetes quadriculades. Jo les vaig fer amb un motlle, substituint el forat de dins per massa d’un altre color. Com que la massa és molt neutra de gust, val la pena atrevir-se a incorporar alguna espècia sorprenent que us agradi i li aporti sabor: gingebre, curri, cardamom verd, pebre de jamaica, fava tonka…

Jo hi vaig posar la meva barreja d’espècies personal, que em preparo al meu gust, i que sempre tinc a punt per fer servir: 3 culleradetes de canyella, 1 culleradeta de nou moscada, 1 culleradeta de clau d’olor, 2 culleradetes de gingebre, 1 culleradeta de cardamom verd i 1 culleradeta de pebre negre.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per unes 25-30 galetes)

• 175g de mantega pomada
• 75g de sucre en pols
• 15g d’ou
• 300g de farina
• 20g de cacau en pols
• un pessic de sal
• espècies al gust

Preparació:

Barrejar la mantega i el sucre fins que quedi cremós i homogeni. Incorporar l’ou, la sal i les espècies. Incorporar la farina i barrejar fins que es formi la massa.
Amb l’ajut d’un corró, estirar la massa entre dos papers de forn, d’un gruix d’uns 3mm. Tallar les galetes amb els talla pastes, marcant la vora exterior i el forat de l’interior. Reservar la massa al congelador per tal que agafi cos.
Separar la part exterior de les galetes i reservar-les al congelador. Recollir tota la massa sobrant, de dins els forats i dels retalls. Formar una bola, incorporar-hi el cacau en pols i barrejar fins que quedi ben integrat. Estirar aquesta massa com hem fet abans i marcar l’interior de les galetes. Reservar-ho al congelador fins que agafi cos.
Farcir cada forat de les galetes amb l’interior corresponent. Posar-les sobre un paper de forn i coure-les a 190º fins que es comencin a daurar.

Bon profit!

Notícia bomba! La Mireia Carbó estrena escola de cuina!

dijous, 24/09/2015 (Gemma)

Sí! Per fi! La cuinera més mediàtica de Catalunya ja té la seva pròpia escola de cuina! Des que va plegar de les classes que feia al Caprabo, tots esperàvem aquesta gran notícia. Ara només falta que també publiqui el seu esperadíssim quart llibre de receptes, je je je…

Tan bon punt vam llegir la notícia al Facebook, uns quants bloguers fans de la Mireia Carbó vam pensar que seria fantàstic poder compartir una altra vegada una de les seves classes tots junts. Així que hem decidit apuntar-nos al curs de tapes i aperitius del dissabte 17 d’octubre. La capacitat del curs és de 14 persones, seria genial poder omplir-lo amb els que ens trobàvem cada mes al Caprabo. Qui es vulgui apuntar cal que s’adreci directament a la web i reservi plaça allà.

Vinga, a veure si ens retrobem tota una bona colla!

Figues amb iogurt i xocolata blanca

diumenge, 20/09/2015 (Gemma)

Avui és dia 20 i tenim la primera cita amb la convocatòria blogaire Del blog al plat, després de la pausa de l’estiu. Jo hi participo amb aquestes figues tan dolces:

Pel mes de setembre la Mercè ha escollit el blog Fem un mos, que porten la Sion i el Miquel. Em fa especial il·lusió, ja que amb ells ens coneixem de fa ja molts anys, de les primeres trobades blogaires i dels tallers de cuina al Caprabo i al Bonpreu. A més, coincidim en la nostra afició de voltar Catalunya, descobrint els racons més amagats del nostre país i la gastronomia local de cada lloc.

Xafardejant l’índex de receptes per triar quina fer, vaig llegir-ne una titulada “postres fàcils i resultones”, que combinava les figues amb el iogurt i la xocolata blanca. I, en plena temporada de figues, de seguida em va semblar perfecta per fer-la aquí. Sión, aquestes postres es mereixen un títol que els faci justícia!

Jo he variat una mica la recepta, fent un cremós amb la xocolata blanca i el iogurt. A nosaltres ens ha encantat, la combinació de les figues amb els làctics és deliciosa, i l’acidesa del iogurt ajuda a rebaixar la dolçor de la resta d’ingredients. Boníssim!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• Figues
• 250g de iogurt grec
• 75g de xocolata blanca

Preparació:

Fondre la xocolata al microones, vigilant que no es cremi. Barrejar-la amb el iogurt i reservar-ho a la nevera unes hores.
Emplatar una cullerada de la crema i a sobre les figues tallades a grills.

Bon profit!

Pastís de formatge i llimona

dilluns, 14/09/2015 (Gemma)

Avui és l’aniversari de la meva fillola Olga, que fa 13 anys! Ahir ens van convidar a celebrar-ho amb un dinar familiar i, per postres i bufar les espelmes, vaig portar aquest pastís:

El temps passa volant, oi? Fa quatre dies no arribava al marbre de la cuina, i ara ja és tan alta com jo! L’Olga s’ha convertit en una noia preciosa, aplicada, carinyosa, molt amiga dels seus amics, romàntica, i una adolescent de manual. Pensant en quin pastís podia preparar, vaig recordar que les seves postres preferides són el pastís de formatge i el gelat de llimona, de manera que vaig decidir combinar les dues coses. El resultat va ser aquest pastís, finíssim de gust i de textura, que a tots ens va agradar molt.

Jo el vaig decorar amb la crema de llimona del lemon pie, amb una mica de colorant groc, però si no us voleu complicar tant la vida, amb gelatina de llimona per sobre quedarà igual de bé.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per un motlle de 24cm)

• 200g de galetes Maria
• 75g de mantega
• 20g de llet
• 350g de formatge tipus philadelphia
• 1 sobre de gelatina de llimona Royal
• 150ml d’aigua
• 100g de sucre
• 400ml de nata 35% MG

Preparació:

Triturar les galetes. Afegir la mantega fosa i la llet. Barrejar i escampar-ho per la base d’un motlle desemmotllable, pressionant-ho bé. Reservar a la nevera per tal que s’endureixi la base.
Escalfar l’aigua al microones. Quan bulli, afegir la gelatina i remenar fins que es dissolgui bé. Afegir el sucre i remenar fins que es dissolgui. Reservar perquè es refredi a temperatura ambient.
Amb el túrmix, barrejar el formatge amb la mescla anterior.
Semi muntar la nata i incorporar-la amb suavitat a la mescla anterior. Abocar-ho dins el motlle i reservar a la nevera fins que qualli.
Desemmotllar passant un ganivet calent per tot el voltant. Decorar-la amb la crema de llimona, o amb una mica de gelatina de llimona per sobre.

Bon profit!

Merengues

dimarts, 8/09/2015 (Gemma)

Començo la desena temporada del blog amb un dels grans clàssics de la pastisseria, les merengues. Un dolç antic però que resisteix el pas del temps, i que es nega a desaparèixer de les pastisseries tradicionals.

Haig de confessar que, les merengues, no m’agraden gens. I, encara més greu, no puc entendre que agradin a algú: excessivament dolces, amb una textura enganxosa i absolutament planes d’aroma i sabor. De què fan gust les merengues? De res! Però en fi… hi ha d’haver gent per tot, oi? I tinc clar que les merengues també tenen el seu públic.

Dit això, mai em veureu a mi fent merengues expressament. Al contrari, per mi són un dolç d’aprofitament, que faig quan em sobra merenga de qualsevol altra elaboració. En aquesta ocasió, d’un lemon pie que vaig fer aquest estiu. I us asseguro que van volar, confirmant, un cop més, que hi ha d’haver gent per tot 😀

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 150g de clares d’ou
• 250g de sucre
• Sucre en pols

Preparació:

Posar el sucre en un cassó al foc amb un rajolí d’aigua. Deixar bullir fins que arribi a una temperatura de 119º.
Una mica abans que el sucre arribi a 119º, posar a muntar les clares amb unes varetes elèctriques (va molt bé una kitchenaid o estri semblant). Quan l’almívar estigui a 119º, abocar-lo a rajolí fi sobre les clares. Seguir batent fins que les clares quedin ben fermes i muntades.
Omplir una màniga pastissera i repartir la merenga dins de càpsules de magdalena. Espolsar amb sucre en pols i cremar-lo amb l’ajut d’un bufador.

Bon profit!

Obrim la barraca! La cuina de casa fa nou anys!

dijous, 3/09/2015 (Gemma)

Hola a tothom! Què tal les vacances? Curtes, oi? Sí, ja ho sé, les meves també. He passat un parell de setmanes als Alps i al Pirineu, gaudint de les muntanyes, la meva gran passió. Sort que encara em queda una setmaneta de vacances pendent, je je je…

Ara toca tornar a la rutina, però ho faig amb molta il·lusió, perquè aquest mes de setembre el blog fa nou anys. Uau, nou! L’any vinent una dècada! Vist així impressiona, oi? Quin vertigen!

A més, com si fos un regal d’aniversari, aquest mes de setembre la revista CUINA publica un article dedicat a les Postres amb vi, en el qual col·laboro amb quatre receptes de postres, amb el vi com a protagonista: unes figues amb granissat de porto, uns préssecs al vi amb formatge i crumble d’ametlla, un pa amb vi, sucre i fruites vermelles i una torta negra envinada (amb fotografia a la portada!). Així que ja ho sabeu: aquest mes de setembre tots al quiosc a comprar la revista! 😛

Doncs res, queda inaugurada la desena (uau!) temporada de la Cuina de Casa. Espero que us hi trobeu tan a gust com jo!

De vacances!

dilluns, 27/07/2015 (Gemma)

Uuuueeeeeeee per fi de vacances!!! Ens veiem el setembre!!!

Mousse de mató amb melmelada de taronja, safrà i vainilla

dilluns, 20/07/2015 (Gemma)

Avui és dia 20 i tenim la cita amb la convocatòria blogaire Del blog al plat. Aquest mes, l’últim abans de les vacances, el blog escollit per la Mercè ha estat DeCuina, el blog genial que escriu l’Starbase. Remenant per les seves receptes de postres, de seguida em vaig enamorar d’aquesta mousse de mató:

El blog de l’Starbase és genial, és d’aquells blogs eclèctics on hi pots trobar de tot i, sobretot, un blog del que sempre en surts amb un somriure als llavis. M’encanten els articles de cuina i ciència que escriu l’Òscar, que, sent físic, ens explica fenòmens gastro culinaris curiosos des del punt de vista químic, físic i matemàtic. És cert que les receptes de postres no abunden, però tot i així s’hi poden trobar tresors com el que he fet avui. Fa pocs dies vaig fer un taller de pastisseria amb safrà, de manera que quan vaig llegir aquesta recepta de seguida vaig pensar que l’havia de tastar. La combinació del safrà amb els làctics i els cítrics és, per mi, la més encertada des d’un punt de vista dolç, i aquesta recepta ho compleix del tot. No us faci por el safrà, que us asseguro que queda molt bé!

Aquí teniu la recepta

Ingredients:

• 400g de mató
• 600ml de nata del 35% MG
• 150g de sucre
• Un pessic de safrà
• Una beina de vainilla
• Una mica d’oli de gira-sol
• Una mica d’aigua
• Unes cullerades de melmelada de taronja amarga
• 3 fulles de gelatina

Preparació:

Hidratar la gelatina en aigua freda. Escalfar una part del mató i dissoldre-hi la gelatina escorreguda. Barrejar amb la resta del mató i el sucre.
Semi muntar la nata i barrejar-la amb suavitat amb el mató. Omplir els vasets amb la mousse.
Obrir la vainilla per treure’n les llavors. En un cassó, posar l’oli, la vainilla i el safrà i escalfar-ho per infusionar. Deixar refredar i afegir la melmelada. Si cal, afegir una mica d’aigua per alleugerir la textura.
Repartir la melmelada per sobre la mousse. Reservar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

Serp de maduixa

dilluns, 13/07/2015 (Gemma)

Avui us porto una recepta molt divertida, que segur que triomfarà si teniu petits a casa. I de gust recorda a tot un clàssic, ja que no deixa de ser una lionesa farcida de nata i maduixes:

La recepta és una barreja de dues idees ben diferents. D’una banda, fa dies vaig veure una foto d’una serp semblant, feta amb massa de galeta i decorada igual amb les maduixes. Em va encantar, perquè era perfecta i ho vaig trobar una idea molt original. Però em va semblar molt complicat fer les dues galetes amb la curvatura idèntica per tal que encaixessin tan bé. Llavors, vaig recordar els eclairs que fèiem a Bubò, obrint la pasta choux, farcint-la de nata i decorant-la amb maduixes.

I vaig pensar… per què no provar de fer la serp substituint la galeta per pasta choux? Molt més fàcil i segur que les dues meitats de la serp encaixen perfectament! I aquí teniu el resultat 🙂

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 100ml d’aigua
• 60g de mantega
• 80g de farina
• 2-3 ous petits
• un pessic de sal
• Maduixes
• Nata líquida 35% MG
• Sucre

Preparació:

Posar l’aigua i la mantega en un cassó al foc, amb un pessic de sal.
Quan l’aigua bulli i tota la mantega s’hagi fos, afegir d’un sol cop tota la farina.
Deixar coure la farina, sense parar de remenar (amb espàtula), fins que aquesta massa es separi de les parets del cassó. Treure del foc i deixar refredar una mica.
Afegir un ou i remenar (amb varetes) fins que quedi homogeni. Així, fins a afegir els tres ous. En funció de la mida dels ous, només caldrà afegir la meitat de l’últim ou.
Omplir una màniga pastissera i escudellar porcions de la massa en forma de serp, a sobre d’una placa amb paper de forn. Coure-ho 25 minuts a 180º. Deixar refredar.
Mentrestant, muntar la nata amb una mica de sucre. Tallar les maduixes a rodanxes.
Obrir la serp per la meitat i farcir-la amb les maduixes. Tancar la serp i col·locar a sobre la nata i les maduixes. Amb una maduixa sencera, simular el cap posant-li els ulls i la llengua (jo he fet servir cibulet).

Bon profit!