Tronc de Nadal de xocolata

Ja tenim aquí les festes de Nadal, uns dies plens d’il·lusió i de grans celebracions familiars al voltant d’una taula. De postres, entre torrons, neules, massapans i polvorons, no pot faltar el clàssic tronc de Nadal:

Us podeu creure que després de 6 anys de receptes dolces encara no havia penjat cap tronc de Nadal al blog? Increïble! A casa, les postres nadalenques sempre són torrons, neules i polvorons, cosa que em fa veure el tronc de Nadal com una tradició forana. Enguany he decidit posar-hi remei i he preparat el clàssic farcit de xocolata.

La recepta és d’en Jordi Roca, que a la secció i per postres de la revista CUINA d’aquest desembre proposa tres dolços dedicats al Nadal: un avet de Nadal fet amb macarons de festucs, uns bastons de caramel i aquest tronc de Nadal. Ara feia temps que no publicava una recepta de la revista, he anat molt enfeinada i m’ha faltat temps. Però ara que ja he acabat l’stage al restaurant Espaisucre, em penso posar al dia ;)

El tronc de Nadal és com el nostre braç de gitano, una planxa de pa de pessic que es farceix, s’enrotlla i es decora en forma de tronc. El què m’agrada de la recepta d’en Jordi Roca és la decoració, que enlloc de ser la clàssica cobertura de xocolata que es ratlla simulant una escorça, utilitza la tècnica del marbre fred per formar una escorça de xocolata. Molt més fàcil, vistosa i original!

Només un comentari a la recepta, crec que els ingredients tenen un petit error en la quantitat de Maizena, em sembla que sobra el zero del final. Dividint la recepta per la meitat n’he tingut prou per una planxa de forn casolà.

Aquí teniu la recepta:

Aprofito aquesta recepta tan nadalenca per desitjar-vos a tots un Bon Nadal. Espero que passeu unes bones festes i que el 2013 sigui un any ple de felicitat.

Comparteix

    Comentaris

    • Roser

      24/12/2012 - 10:02

      que bo Gemma!! jo el vaig provar per primera vegada l’any passat però era comprat, és clar, no és el mateix, a veure si m’hi poso i provo de fer-lo!! bones festes per tu i els teus guapa!!! petons

    • MaryLou

      24/12/2012 - 10:56

      Què bonic!!! no l’he fet mai! m’emporto la recepta encara que aquest any no ho faré, doncs ja tinc previstes les postres.
      Bones festes!

    • Lídia

      24/12/2012 - 11:00

      ohhh! però quin goig… quina pinta!!! jo no sóc molt amant d’aquest tipus de postres, però ho provaria encantada….

      petonets! i Molt bones festes!!!!

    • Pilar

      24/12/2012 - 11:50

      Que bonic t’ha quedat i quan penso amb lo bo que deu de ser… Mmmm m’entra salivera.
      Et desitjo unes bones festes i un esplendid 2013.
      Petons!!!!!

    • Carme

      24/12/2012 - 16:42

      Quina bona pinta, t’ha quedat sensacional. M’encanta la decoració.
      Desitjo que passis unes bones festes, bon Nadal i feliç any 2013. Un petonàs

    • eva

      24/12/2012 - 18:01

      Bon Nadal!!!!

    • CRISTINAT

      24/12/2012 - 18:45

      T’ha quedat millor que a ell! Bon Nadal!

    • M Àngels

      24/12/2012 - 19:20

      Espectacular el tronc, aprofito el post per desitjar-vos que passeu unes Bones Festes !!!!!

    • Pollet

      24/12/2012 - 19:57

      Gemma, en cada recepta em deixes més parada ! quina presentació tan estupenda :-)

    • Bet

      25/12/2012 - 13:03

      A mi em passa el mateix, trobo que és una tradició forana i per això mai m’havia plantejat fer-lo, encara que fa una bona pinta!!!! A veure si algun any m’hi animo, segur que els encantarà! I tens raó, aquesta escorça és molt més original que les habituals, t’ha quedat fantàstic!!!
      Bones festes Gemma!!

    • quima

      25/12/2012 - 18:14

      Oh Gemma que bó . Jo el faré per el sopar de Cap d’any.
      petons i Bon Nadal

    • Maria

      25/12/2012 - 22:02

      Gemma t’ha quedat preciós!
      I de bo no fa ni falta dir-ho.El xocolate sempre triomfa.
      Besets.

    • Teresa

      26/12/2012 - 00:21

      Què maco t’ha quedat! no tinc costum fer-lo, però queda super bé per a qualsevol moments… ! Bona entrada d’any!!! que el 2013 sigui un any molt feliç per a tothom!! petons

    • Cristina

      26/12/2012 - 09:33

      Bones festes!!! Fantàstic tronc de Nadal! A mi em passa com a tu, per postres neules i torrons.

    • miquel

      26/12/2012 - 11:47

      Fantastic Tronc de Nadal Gemma ideal para los amantes del chocolate
      Bones Festes

    • Lídia

      26/12/2012 - 13:15

      quina bona pinta! voldria saber en quin pas s’afegeixen la farina i la Maizena, suposo q en el 2 no? I realment és 1,25 kg de Maizena? No és molt?

    • Erika

      26/12/2012 - 15:12

      Que lindo que te quedó!!! No es costumbre por acá este tipo de postre para Navidad. Pero sí durante el año y para algunos cumpleaños también.
      Pasaba a desearte un muy buen inicio de año junto a los tuyos!Mucha paz y felicidad!
      Cariños

    • Pol Cruells

      26/12/2012 - 19:18

      Que bo i que bonic! Ets una artistassa! A mi també m’agrada molt més aquesta escorça… molt original i més realista. El farcit et va quedar espectacular, i tot plegat, vaja! Amb cada recepta et superes!

    • FRANCESC

      27/12/2012 - 00:56

      T’ha eixit. Un tronc de Nadal boníssim !!! Felicitats per a tu igualment p

    • Abril

      27/12/2012 - 11:12

      M’encanten els troncs de Nadal!!!!!! i el teu te una pinta molt profesional!!!! Quan era petita, i els veia a les pastisseries, pensava…mmmm que bo deu ser això!!!!!

    • Belén

      27/12/2012 - 16:40

      Gemma, t’ha quedat espectacular! I deu ser boníssim. Felicitats!
      Bon Nadal i Feliç anys Nou.
      Petons.
      Belén.

    • irenesolsona

      27/12/2012 - 17:59

      Jo el vaig fer per Nadal i el cremós el vaig trobar boníssim, encara que jo el vaig fer amb xocolata sense llet. Però no vaig voler fer el pa de pessic perquè 1.250g de Maizena em va semblar exagerat, com si és tractés d’una errada.
      M’ho podries confirmar.
      Gràcies

    • SUSANNA

      27/12/2012 - 18:31

      Hola Gemma guapa tu

      Et desitjo un bon nou any , plé de dolços moments

      mil petonets de xocolate, Susanna

    • Els fogons de la Bordeta

      27/12/2012 - 21:06

      Ets una crack, et va quedar preciós!
      Petonets
      Sandra

    • Sefa

      27/12/2012 - 21:46

      T’ha quedat espectacular!!
      Bones festes!
      Petons
      Sefa

    • Eva

      27/12/2012 - 23:34

      oleeeeeeee…t’ha quedat xulíssim!!! Ja tocava fer-lo…té una pinta increible!
      Petunets i Bones Festes!
      Eva

    • starbase

      28/12/2012 - 08:23

      hehehe, l’ha vist la reina del meu cor i adicta a la xocolata i ja me l’ha demanat!! :D

    • gemma

      28/12/2012 - 08:28

      Roser, fet a casa sempre és molt més bo, sobretot amb postres com aquesta, que sovint a les pastisseries resulten seques i massa dolces ;)

      marylou, doncs ja tens postres pel Nadal de l’any que ve, je je ej…

      Lídia, per Nadal jo també prefereixo altres postres, però la veritat és que aquest braç de gitano ens ha agradat molt. I si no t’agrada la xocolata, el pots farcir d’altres coses ;)

      Pilar i Carme, amb aquesta decoració m’agrada molt més que altres troncs de Nadal que havia vist… queda molt més bonic i és més fàcil de fer!

      Eva i CristinaT, moltes gràcies! Bon Nadal i feliç 2013!

    • gemma

      28/12/2012 - 08:32

      M Angels, que passeu també voslatres un bon Nadal!

      Ester, ets una exagerada, no deixa de ser un braç de gitano normal i corrent, je je ej…

      Bet, m’agrada saber que no sóc l’única que penso així… el braç de gitano és una tradició del nord d’europa, oi? Però la veritat és que és molt bo i val la pena fer-lo ;)

      Quima, molt bona elecció, trobo que fa molt més per la nit de Cap d’Any!

      Maria, aquest fa gust de xocolata de veritat! Per autèntics xocoadictes, je je je…

      Teresa, tens tota la raó, sense la decoració tipus tronc, és un braç de gitano que es pot fer en qualsevol moment de l’any!

      Cristina, doncs enlloc de postres per nadal, es pot fer per Cap d’Any ;)

    • gemma

      28/12/2012 - 08:36

      Miquel, per xocoaddictes de veritat ;)

      Lídia, tens raó a les dues preguntes, les farines s’afegeixen amb el cacau i són 125g de Maizena. Ho he preguntat a la revista i m’ho han confirmat!

      Erika, aquí pasa lo mismo, no es típico de Navidad… pero tenia ganas de probar esta decoración más navideña ;) Feliz Navidad!

      Pol, ets un sol, com sempre. Moltes gràcies!

      Francesc, bon Nadal a tu també!

      Abril, je je je… veure els aparadors de les pastisseries és salivar segur! I la solucuó en aquest cas és ben senzilla, fer-lo a casa! :)

      Belén, moltes gràcies! Bon Nadal a tu també!

    • gemma

      28/12/2012 - 08:40

      Irene, si llegeixes el post, ja veus que comento això que dius, tens raó, hi ha un error a la recepta que m’han confirmat des de la revista: sobra el 0 del final, són 125 de maizena!!!

      SUSANA, bon any nou a tu també!

      Sandra i Sefa, moltes gràcies! Bones Festes!

      Eva, crec que ja tocava, je je je… tants anys i encara no havia fet mai un tronc de Nadal. Havia de posar-hi remei ja, sí o sí! ;)

      Starbase, doncs em sembla que ja saps què et toca, je je je… sort que és fàcil de fer, i per la reina del teu cor es fa el que calgui, oi? ;)

    • joaquina

      28/12/2012 - 09:09

      Quin goig que fá Gemma!!! sort que has fet el comentari de la Maizena, es evident que hi ha un error,… L´has guarnit preciosament, fa un efecte de tardor preciós… com per fi d´any n´he de fer un altre, podria ser aquest. M´encanta!!!! Bones Festes i Bon any. Petons,

    • silvia

      28/12/2012 - 14:59

      Quin goig que fa!! Amb aquestes virutes de xocolata!! M’encanta la fotografia, en tallaria un troç ara mateix!!
      Bones festes

    • Silvia

      29/12/2012 - 12:14

      Simplemente TENTADOR. El año que viene este será mi tronco ;)

      Aprovecho para desearte una feliz entrada de año. Disfruta de lo que queda de Navidades.

      Besos.

    • Marta CuinaDiari

      29/12/2012 - 23:48

      Em sembla que supera a allò que trobes a les pastisseries! Quina gràcies tens, t’ha quedat xulíssim! Que tingues molt bona entrada d’any! Marta

    • Albert Vilas

      30/12/2012 - 00:56

      Com t’ho curres Gemma…ets una crack. I no es parlar per parlar….t’ho diu un que sap (més o menys) del que parla. Que passis molt bones festes de nadal i entrada d’any…amb amics i familia gaudint dels teus postres….ummmm.

    • Gemma

      30/12/2012 - 10:53

      Gemma, saps que jo tampoc n’he fet mai? i podria ser una opció per cap d’any, no? t’ha quedat genial. Això de la fava tonka deu ser una espècie, oi? Unes preguntes. Un cop fet el pa de pessic, què en fas? jo normalment el tombo sobre el marbre, el tapo amb un drap per mantenir-ne la humitat i que es refredi i llavors el farceixo i l’enrotllo. Tu ho vas fer així? o com?
      Moltes gràcies, es veu fantàstic, m’ha agradat molt, i que tinguis un molt bon cap d’any i que el 2013 sigui extraordinari per tothom.
      Una forta abraçada, bonica!

    • La cuina violeta

      30/12/2012 - 20:02

      Bonic es poc, és xulíssim! La meva mare els feia normalets, sense guarnir.los, cosa que jo no he seguit amb la tradició. Això de que estigui decorat com si fós escorça m’agrada molt!
      Gemma, un molt feliç 2013!
      Nani

    • Mercè

      31/12/2012 - 11:40

      T’ha quedat perfecte, Gemma!!
      Feliç 2013!

    • Núria

      31/12/2012 - 12:37

      Preciós i deliciós.
      Bon any nou Gemma!

    • Cris

      31/12/2012 - 18:28

      T’ha quedat genial! No m’he atrevit encara a fer-lo sempre crec que s’em trencarà al enrotllar, amb lo que m’agrada la xocolata que bo!
      Que vagi molt bé l’entrada d’any i l’any 2013!

    • Cuina Cinc

      01/01/2013 - 12:23

      Molt Bon Any Nou!!
      Moltes felicitats per aquesta obra d’art!

    • Alfons/stHilari

      01/01/2013 - 18:23

      magnific l’aspecte d’aquests tronc.. , com a tu a mi també em va agradar molt la decoració.. i també el volia fer per aquestes festes però al final serà pel any que ve..
      Feliç 2013!!

    • Silvia

      01/01/2013 - 20:25

      ¡¡Perfecto!! Tal y como nos tienes acostumbradas ;)
      Tengo que probar el haba tonka, no veas que curiosidad me despierta. En cuanto me haga con ella pruebo tu tronco aunque sea Agosto ;)

      Feliz 2013.
      Besos.

    • Anna

      02/01/2013 - 18:44

      T’ha quedat ESPETACULAR!! Jo he menjat massa tronc de nadal aquest any i estic una mica atipada de tanta xocolata, entre aixo i el bon proposit de regim em sembla que tardare bastant en menjar sucre :D
      Feliç i dolç 2013!!

    • maria dolores

      04/01/2013 - 02:12

      Gemma et desitge un any de felicitat y salut.
      El tronc de nadal expectacular.
      Un abraç

    • Lluna

      04/01/2013 - 23:58

      He vist un munt de vegades aquest tronc i sempre penso “el provaràs”… doncs res, com que a casa són molt de torrons, encara no he tingut el gust d’assaborir-lo… hi hauré de posar remei, que me l’estic menjant pels ulls… :)

      Bon any Gemma!!

    • anna

      06/01/2013 - 13:42

      Que bo! Tampoc jo l’ he fet mai aquest tronc! I encara que ja hagin passat gairabé les festes , em sembla que el faré aviat que ha de ser deliciós. Bon any 2013, Gemma!

    • Queti

      06/01/2013 - 21:03

      Gemma, després d’uns mesos missing torne a guaitar pels gastroblocs, i el teu sempre és d’un nivell impressionant. El tronc aquest no degué durar massa a taula, amb la pinta tan superba que feia. Moltes gràcies per oferir-nos receptes dolces i bones, i per fer que ens semble possible aconseguir un resultat decent als que no som tan habilidosos com tu. Bon any!

    • gemma

      07/01/2013 - 09:41

      Moltes gràcies pels vostres comentaris, bon any nou a tots!!! Encara que ja hagi passat el nadal, us recomano que feu aquest braç de gitano, que queda boníssim ;)

      Gemma, perdona per tardar tant a contestar… A veure, anem a pams:
      La fava tonka és una espècie que està molt de moda i que a mi em torna boja!!!!!!!! És com una nou moscada, més allargada, i que s’ha de ratllar amb un ratllador petit. Fa una olor dolça i té un gust amarg que recorda les ametlles. M’encanta :)
      El pa de pessic: el tombo sobre un paper de forn espolsat amb sucre en pols (així no s’enganxa) i immediatament trec el paper de forn que he fet servir per coure’l (i que ara queda a la superfície). De seguida l’enrotllo per tal que adafi la forma, en calent és més fàcil i queda la forma marcada.
      Un cop fred, el desenrotllo, l’humitejo amb almívar, el farceixo i el torno a enrotllar, cosa ja fàcil perquè té la forma donada.
      És molt important coure POC la planxa de pa de pessic per tal que s’enrotlli bé i no es trenqui. A vegades cal retallar les vores, perquè és una zona que queda més cuita que el centre i dificulta que s’enrotlli bé.
      Bon any nou a tu també!

      Queti, quina il·lu tornar-te a veure per aquí, t’he trobat a faltar! Espero que hagueu passat bones festes, i que l’afició pel ganxet et permeti treure de tant en tant el cap per aquí :)

    • Esther

      08/01/2013 - 12:08

      Felicitats Gemma!! Quina bona pinta fa el teu tronc de Nadal!!

      Jo aquest any vaig fer un per cap any, amb la cobertura típica però aquesta m’ha agradat molt més. El que no he entès és com fas les virutes de xocolata, et queda aquesta forma quan retires la xocolata amb l’espàtula? Gràcies.

      I Bon Any!!

    • gemma

      08/01/2013 - 15:33

      Ester, la tècnica del marbre blanc s’utilitza per donar forma a la xocolata d’una manera ràpida i senzilla: es tracta de tirar una fina capa de xocolata atemperada sobre un tros de pedra (marbre, o fins i tot una peça de metall) que estava al congelador. La xocolata es refreda de seguida i, abans no es solidifiqui del tot tens uns minuts per donar-li forma o tallar-la com vulguis.
      Per fer les virutes, amb una espàtula l’has d’aixecar arrossegant-la per sota, ella sola ja es cargola i queda aquesta forma. Prova-ho que és fàcil i amb una mica de pràctica et sortirà segur!

    • surfzone

      22/01/2013 - 18:11

      Comento amb un acrònim: OMG!

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús