Mona de Pasqua de xocolata

Aquests dies el món blocaire gastronòmic s’ha vist inundat per una allau de mones, de tot tipus i varietats. Jo no vull ser una excepció i us poso la novetat d’enguany a casa nostra, una mona de xocolata:

A casa nostra la mona que té més èxit és la de yema, que haig de fer peti qui peti si vull evitar un gran daltabaix. Com que som molta colla preparo dues mones i la segona acostuma a ser la clàssica de sara; aquest any, però, n’he fet una de xocolata.

Després de 6 anys de blog poques coses em queden per dir sobrela Mona de Pasqua que ens mengem a casa: us n’he parlat aquí, aquí, aquí, aquí, aquí i aquí! Per això la innovació d’aquest any em fa una especial il·lusió, ja que em permet posar una nova recepta de Mona, que a més és molt tradicional a les cases catalanes, la clàssica de xocolata.

Amb el pa de pessic ben humit, les capes de melmelada de maduixa i de trufa muntada, i la cobertura de xocolata de sobre, queda una mona amorosa i sucosa, gustosa i poc dolça que es menja divinament. A casa ha tingut tan èxit que ja em veig l’any que ve fent-ne una de yema, una de sara i aquesta nova de xocolata, je je je…

Aquí teniu la recepta:

Pa de pessic:

Ingredients:
• 3 ous grossos
• 80g de farina
• 20g de cacau en pols
• 100g de sucre
• Ratlladura de llimona

Preparació:
Separar els rovells de les clares.
Amb les varilles elèctriques, batre els rovells amb la meitat del sucre fins que doblin el volum.
Muntar les clares a punt de neu amb la resta del sucre i afegir-les suaument als rovells.
Incorporar la farina i el cacau tamisats amb moviments suaus. Afegir la ratlladura de llimona.
Abocar la barreja dins un motlle encamisat i coure-ho 25 minuts a 180º, amb el forn pre escalfat.

Almívar:

Ingredients:
• 100ml d’aigua
• 100g de sucre
• Unes gotes de suc de llimona
• Un rajolí de licor

Preparació:
Posar tots els ingredients en un cassó al foc.
Arrencar el bull i deixar coure uns 3 minuts. Reservar.

Cobertura:

Ingredients:
• 150ml de nata líquida
• 150g de xocolata de cobertura
• 75g de mantega

Preparació:
Escalfar la nata líquida. Quan arrenqui el bull abocar-la sobre la xocolata trossejada i la mantega a trossets. Esperar 2 minuts i barrejar bé fins a obtenir una mescla homogènia. Mantenir-la calenta en un bany Maria fins el moment d’utilitzar.

Trufa

Ingredients:
• 40g de xocolata al 70%
• 200g de nata per muntar
• 20g de sucre

Preparació:
Trossejar la xocolata. Escalfar la nata amb el sucre i barrejar fins que es dissolgui el sucre. Abocar la nata calenta sobre la xocolata trossejada i remenar bé fins que es fongui tota la xocolata. Deixar refredar a la nevera, millor d’un dia per l’altre. Muntar amb les varilles elèctriques com si fos nata muntada.

Muntatge:

Ingredients:
• 150g de melmelada de maduixa
• Fideus de xocolata
• Per decorar: cireres, fruita confitada, ous de xocolata, plomes, pollets…

Preparació:
Tallar el pa de pessic en tres pisos.
Mullar amb almívar un primer pis de pa de pessic.
Escampar la melmelada per sobre i cobrir amb un segon pis de pa de pessic.
Mullar amb almívar el segon pis de pa de pessic.
Escampar la trufa per sobre i cobrir amb el tercer pis de pa de pessic
Mullar amb la resta d’almívar el tercer pis de pa de pessic.
Cobrir tota la mona amb la cobertura de xocolata, deixant que caigui pels costats fins que quedin totes les parets ben cobertes.
Allisar bé la part superior i enganxar els fideus de xocolata per tot el voltant.
Adornar amb la fruita confitada, els ous de xocolata, les plomes, els pollets…

Bon profit!

PD: Amb aquesta mona participo al 11è repte de l’Annie del magnífic blog Pastissets 🙂

Comparteix

    Comentaris

    • Mònica

      12/04/2012 - 14:49

      Mare meva, els tens mal acostumats, a veure si cada any afegireu una mona! Res, que si us falta gent a menjar ja vindrem!

    • lavellacarmanyola

      12/04/2012 - 15:31

      ooohhhh, a casa la de yema tampoc no pot faltar però aquesta teva no li haguessim fet cap lleig pas 😉

    • Marisabel

      12/04/2012 - 16:51

      Qué bona!!! mmmm trufa i melmelada a mes de la xocolata…. M’apunto a aquesta mona.

    • GEMMA

      12/04/2012 - 16:56

      Que vols dir amb un motlle encamisat? I com ho fas per tallar el pa de pessic en 2 parts i anar recte?
      Quina quantitat d’almivar has fer servir?
      Veient la foto, no em puc resistir d’anar a buscar un trosset de xocolata.
      T’ha quedat GENIAL!!

      gemma de vic

    • Anna

      12/04/2012 - 20:53

      Quina mona més temptadora!!! Potser no és la més tradicional, però m’ha fet venir salivera. La xocolata és la meva perdició…
      Al final vam poder volar a Venècia i tornar el dia previst. Una escapada ideal, la veitat!
      Com va anar per Mallorca? Molta gent als concerts?

      Petonets!
      Anna

    • gemma

      13/04/2012 - 07:36

      Ma Teresa, l’any que ve tocarà una de cada, je je je… 🙂 A opartir d’ara ja no diré mai més que a casa nostra no ens agrada la xocolata!

      Clara, Dolça, Mònia, Anna, Marisabel, és una mona de xocolata ben clàssica i tradicional, segur que us agradaria 😉

      GEMMA de Vic, vaig fer una classe de Mona al Mercat de Manlleu, on vaig explicar totes aquestes preguntes… llàstima que no vinguessis! Torno a fer una classe a finals de maig, a veure si t’apuntes 😉
      Encamisar un motlle significa untar-lo de mantega i farina per evitar que s’enganxi el pa de pessic i sigui més fàcil desemotllar-lo.
      L’almívar el vaig gastar TOT el que diu a la recepta, és important gastar-lo tot per tal que el pa de pessic quedi ben humit.
      Per tallar el pa de pessic faig servir un estri que va molt bé. Et poso un link amb la foto:
      http://www.elpalaciodehierro.com.mx/webapp/wcs/stores/template/search/detail.do?catid=101276&docid=4122484

      Anna, m’alegro que el viatge a Venècia anés bé, quins nervis a l’aeroport! 😉
      A Mallorca va anar genial, unes vacances de somni. I encara vaig poder fer una estada a un forn per aprendre els doços típics de setmana santa mallorquins…

    • Toni

      13/04/2012 - 11:35

      Gema, acabo de coneixer el teu blog. Increïble. Deixa’m fer-te una pregunta. Com t’ho fas perquè la capa de cobertura de xocolata et quedi brillant? Pot ser ja ho tens explicat en un altre lloc.

      Gràcies

    • gemma

      13/04/2012 - 13:54

      Toni, no he fet res especial, seguint la recepta tal qual queda com veus a la foto.
      Hi ha altres cobertures de xocolata que porten gelatina i queden més brillants. Mira’t aquesta que potser és la que busques:
      http://blogs.cuina.cat/lacuinadecasa/2009/02/19/bescuit-amb-glaca-de-xocolata/

    • Toni

      13/04/2012 - 14:43

      Gràcies. Ho provaré.

    • La Cuina de l’Eri

      13/04/2012 - 21:19

      Hola Gemma,
      La foto del tall és espectacular! es veu molt bé com havia d’estar… Tu ves fent Mones diferetns i cada anya hauràs d’afeginr-ne una més! a mi el que porti xocolata… M’encanta!! Petonets

    • Queti B.

      13/04/2012 - 23:40

      Açò, més que una mona, és un senyor pastís! Quin luxe! Per ací, la mona es fa amb una massa tova (un “panquemao”, una” tonya”…) molt més humil, però també gustosa, i amb un ou bullit (ara, ja, kinder), que es menja per berenar al camp, acompanyada de llonganissa de Pasqua.
      La teua, ja t’ho he dit, ideal fins i tot per un dinar de categoria. Ets una artista! Besets

    • Pol Cruells

      14/04/2012 - 02:27

      sobretot feta amb tot el carinyo amb què ho fas tot…

    • Belén

      14/04/2012 - 23:08

      Hola Gemma, Una mona espectacular. Una delícia.
      Jo també tenia dubtes i també vaig fer la de xocolata, però sense melmelada ni fideus. A casa meva són xocoadictes, jeje.
      Potser em pots resoldre un dubte: darrerament se m’enfonsa el pa de pessic del centre i no sé perquè 🙁 el poso a 170ºC uns 40 minuts (motlle gran de 27cm). Jo li poso 1 iogurt i oli i no separo les clares dels rovells, però ho tinc una bona estona batent al robot …
      Petons.
      Belén

    • gemma

      15/04/2012 - 08:56

      Elena, em sembla que després de tants anys ja només em falta fer la mona de brioix, je je je… i aquesta la deixo pels professionals de veritat!

      Queti, tinc una fillola a les terres de l’Ebre i allà també són tradició aquestes mones de brioix amb un ou dur (tot i que això del kinder encara no ho he vist! Je je ej…). Son unes mones tradicinoals boníssimes.
      M’alegro que el viatge a la Manxa us hagia gradat tant!

      Pol, això és el més important 😉

      Belen, uau, tota de xocolata? Je je ej…
      M’hauries de donar més detalls: s’abaixa durant la cocció o quan surt del forn? Porta llevat Royal? Comproves que estigui ben cuit abans de treure’l del forn? Pre escalfes el forn?

    • gemma

      15/04/2012 - 22:29

      Ostres quin greu, m’hagués fet gràcia venir a les teves classe de Manlleu!!
      Volia apuntar-me el curs d’aquest dissabte passat, però em va sortir una altra cosa. Que be que tornis a fer un curs al maig, intentaré no faltar-hi.
      Petons.

    • Belén

      16/04/2012 - 23:49

      Diria q baixa al final de la cocció. Porta llevat, preescalfo el forn, comprobo q està fet (el palet surt net), no obro el forn, … 🙁 només em passa amb el de cacau (poso 2 mides de farina i 1 de cacau) la coca del iogurt)) …
      Petons.
      Belén

    • gemma

      17/04/2012 - 08:11

      Gemma, ens veiem a Manlleu pel maig 😉

      Belen, el meu de cacau no té aquesta proporció, fiaxa’t en els ingredients: 80g de farina i 20g de cacau pur en pols. Quin cacau fas servir? Trobo que la meitat de cacau que de farina és molt… Tot i així, no crec que s’abaixi per aquest motiu 🙁

    • surfzone

      19/04/2012 - 11:40

      Quina preciositat! M’encanta el tall i la subtilesa de la trufa MMmMMMmm 🙂
      Com va anar per Manlleu, et van donar molta guerra?

    • gemma

      19/04/2012 - 11:47

      Surfzone, Manlleu va anar tan bé que hi torno el mes de maig! Vindràs? 😉

    • surfzone

      21/04/2012 - 15:52

      Ep, no ho descarto, ja miraré el tríptic, a veure si no tinc el dissabte ocupat!

    • Anna

      22/04/2012 - 18:01

      Hola Gemma!

      He provat de fer la mona de xocolata i ha quedat molt bona. L’he trobat que una mica massa dolça, potser per l’almíbar. Com que el pa de pessic no és el meu fort (mai puja prou i menys per fer-ne tres talls) l’he fet amb la coca de iogurt típica afegint xocolata a la massa.
      Per cert, no sabia que amb en Pol ja us coneixíeu des de P4 ;-DD (concert Amics dls Arts Palafrugell divendres passat, va ser genial!).

    • gemma

      22/04/2012 - 19:52

      Surfzone, t’esperaré 😉

      Anna, amb coca de iogurt també ha de quedar molt bona!!!!
      Je je je… aquesta broma de P4 és genial 🙂 Els Amics de les Arts dón fantàstics, m’alegro que t’agtradés el concert!

    • Pol Cruells

      24/04/2012 - 14:07

      Ei Anna, Els Amics de les Arts tenen molta imaginació i sentit de l’humor per generar històries i situacions hil·larants, eh? però és una bonica història la dels nens de P4… ;D

    • Anna

      25/04/2012 - 14:31

      Gemma, una pregunta, quina diferencia hi ha entre aquesta recepta i la de sascher que vas fer fa un temps? Quina de les dues t’ha agradat mes? Les dues tenen molt bona pinta, hi volia fer un pastis de xocolate i mermelada i no se quin dels dos probar.

    • gemma

      25/04/2012 - 15:21

      Anna, no tenen res a veure, ni el pa de pessic, ni el farcit ni la cobertura, totalment diferents, només cal que llegeixis la recepta 🙂
      Tots dos són molt bons, fes-los tots dos 🙂
      La mona és més fàcil que el sacher 😉

    • Anna

      25/04/2012 - 16:32

      Gracies!! Si, havia mirat les receptes i he vist que eran diferentes, pero com la foto i el “concepte” (trufa, pa de pessic, mermelada, xocolate) son tan semblants no sabia dir el perque i com quedaria cada un. Be, pos començo amb la mona! 🙂

    • Romina

      14/05/2012 - 19:08

      Hola Gemma! Sempre segueixo el teu blog i voldria provar de fer la mona per la meva filla que aviat és el seu aniversari. Tinc algun dubte, al pa de pessic no hi poses royal? La farina és normal o de reposteria?
      Gràcies per endavant!!

    • Enric

      01/04/2015 - 00:21

      Felicitats!!!!! m’encanta la teva proposta i tot el teu blog !!! és fantàstic ! aquest any la fillola la vol només de xocolata! ah sí ?! doncs ja he trobat la millor recepte per ella, moltes gràcies Gemma !!!!
      (i això que personament la xoco no em va massa )
      una abraçada

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús