Menjar Blanc

Aquesta és la meva aportació al HEMC 53 del mes d’abril, el Menjar Blanc típic de Reus i els pobles del voltant:

La M. Luz, de Hoy no sé qué cocinar, es l’amfitriona del HEMC d’abril i ha triat com a tema principal els dolços de Setmana Santa típics del lloc on vivim. Com que a Sabadell no hi ha cap dolç tradicional d’aquests dies, he triat unes postres típiques d’on va néixer el meu pare, el poble de Montblanc.

El Menjar Blanc, tot i que agafa el nom de Reus, és típic de tot el Camp de Tarragona. S’acostuma a consumir durant la Quaresma i el seu origen es situa a l’època medieval. Està elaborat a base d’ametlla, sucre i midó (d’arròs o de blat de moro) i s’aromatitza amb llimona i canyella. Tot i així, com passa amb aquests dolços populars, cada casa té la seva recepta particular.

Avui em fa especial il·lusió presentar aquest dolç al HEMC, ja que em porta records de quan era petita: les poques vegades que recordo el meu pare a la cuina era precisament per preparar aquestes postres que a ell el transportaven a la infància. Veure’l esprémer el nèctar de les ametlles i elaborar amb paciència aquestes postres era tot un esdeveniment! I al meu pare dedico el post d’avui, ja que ara mateix es troba molt lluny d’aquí, caminant cap al Camp Base de l’Everest on persegueix l’última fita del seu repte… Molta sort!

hemc 53 - dulces de semana santa

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

Per la llet d’ametlla:
• 1500ml d’aigua
• 400g d’ametlla crua

Pel Menjar Blanc:
• 1l de llet d’ametlla
• 200g de sucre
• 60g de Maizena
• 1 pell de llimona
• 1 branca canyella

Preparació:

La llet d’ametlla:
Triturar les ametlles amb l´aigua i deixar-la reposar dues hores com a mínim. Colar la llet per un drap ben fi esprement tot el suc.

El Menjar Blanc:
Dissoldre la Maizena en un rajolí de llet d’ametlla freda.
En un cassó al foc, escalfar la resta de la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull, apartar del foc i deixar infusionar les aromes una estona.
Treure la canyella i la pell de llimona, afegir la Maizena i tornar-ho a posar al foc, remenant sense parar. A la que arrenqui a bullir i s’espesseixi, treure del foc i repartir en les cassoletes de servir. Tapar a pell i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

Comparteix

  Comentaris

  • Gemma

   07/05/2011 - 15:47

   Hola Secretario, el comentario estava en la carpeta de spam, no sé porqué…
   No creo que fuera mi padre el que visteis en la tele, pues él es una persona muy discreta y nunca ha querido dar a conocer que está intentando este reto.
   De todos modos, seguro que agradece vuestros deseos de bena suerte, muchas gracias 🙂

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús