Esmorzars literaris i les magdalenes d’en Xavier Barriga

Les tertúlies literàries acompanyades d’un bon esmorzar són tot un clàssic al meu Institut, durant el qual les magdalenes i les coques comparteixen taula amb els llibres de la Biblioteca:


Un divendres de cada mes els alumnes interessats tenen una cita a la Biblioteca per esmorzar i xerrar una estona del llibre que s’han llegit. La lectura és un plaer que val la pena descobrir de ben jove i una bona manera de motivar-la és degustar un tall de coca mentre es parla de literatura a l’hora del pati.

Aquests divendres literaris però, comencen ben d’hora: amb un grupet d’alumnes ens fiquem a la cuina per preparar coques, creps i magdalenes per oferir després durant l’esmorzar. Al final del dia la formació que han rebut és del tot rodona, amb l’habitual del dia a dia, més la cuina i la lectura!

Avui us poso la recepta de les magdalenes, que són les ja conegudíssimes i immillorables magdalenes d’en Xavier Barriga, un dels grans forners de Barcelona. Segurament la majoria de vosaltres ja coneixeu la recepta, que volta per Internet, però al post d’avui potser és el menys important 😉

Aquí teniu la recepta

Ingredients:

• 2 ous grossos
• 175g de sucre
• 60ml de llet
• 190g d’oli de girasol
• 210g de farina
• 2 culleradetes de mel
• 5g de llevat Royal
• Un polsim de sal
• Pell ratllada de llimona.

Preparació:

Amb les varilles elèctriques batre els ous amb el sucre fins que estiguin ben escumosos. Afegir la llet, la mel i a continuació l’oli, incorporant-lo poc a poc en forma de fil.
Incorporar la farina amb el llevat i la sal tamisats. Incorporar la pell de llimona i batre durant 3 minuts més.
Deixar reposar a la nevera com a mínim una hora.
Repartir la massa en motlles de paper, omplint fins ¾ parts. Si es vol, posar una mica de sucre pel damunt. Coure-ho 10 minuts a 200º amb el foc de baix i 10 minuts més a 190º amb el foc de dalt i de baix.

Bon profit!

Comparteix

  Comentaris

  • Ingrid

   28/01/2011 - 20:16

   Gemma, m’encanta la iniciativa! quina manera més fantàstica de motivar als alumnes, tant de bo a mi, que m’encanta la cuina i sempre tinc un llibre sota el nas, m’haguéssin animat amb aquestes idees. Moltes Felicitats!!!
   Les magdalenes exquisites, cruixents al top i esponjoses.
   Petonets i bon cap de setmana

  • Alba

   29/01/2011 - 10:33

   Gemma, m’ha encantat el post. Com bé dius, segurament les magdalenes és el que menys crida l’atenció. Tot i que sense dubte us han quedat impressionants i a mi em va molt bé perquè jo encara no coneixia la recepta ;).
   Però el que més m’ha encnatat ha estat veure els nens a la cuina i fent la sessió aquesta de reflexió sobre les lectures fetes. Què bé que hi hagi escoles que promoguin aquest tipus de coses. Felicitats!!

   Petonets i bon cap de setmana!! 🙂

  • Gemma

   29/01/2011 - 18:37

   Maduixa, quan jo estudiava tampoc fèiem esmorzars literaris, però crec que llegíem molt més… Ara els hem de motivar amb extres com aquests 😉

   Cristina, les magdalenes del Xavier Barriga volten molt per internet perquè són fàcils de fer i tenen l’èxit garantit.

   Susanna, bon any igualment! Llàstima que no tinguem més temps, perquè anar amb els alumnes un cop a la setmana a la cuina seria fantàstic…

   Maria José, la sopeta de torró i iogurt ens va agradar molt! I la broqueta de fruita queda bona i molt sana 😉

   Mesilda, el truc de reposar la massa a la nevera és el secret per tal que pugin bé. El forn ben calent al principi amb el foc de baix i posar els motlles de paper dins de motlles de silicona també són dos trucs importants.

   La cuina de l’Eri, els alumnes es queden ben parats que els surti una coca, magdalenes i creps tan bones… Sobretot perden la por a girar les creps, que al principì tenen por de cremar-se 😉

   Vincent, moltes gràcies per la proposta, m’ho rumiaré!

   CristinaT, ens queden places lliures de batxillerat, de manera que si vols et pots venir a matricular, je je je…

   JoanM, és un àmbit de 3r d’ESO. Un cop al mes agago 6 alumnes i anem a la cuina. Els altres es queden a la classe fent problemes amb un professor de guàrdia. Cada mes anem rodonant als alumnes i al final de curs tots han anat un cop a la cuina. Sé que és poc, però val més un cop que mai, sobretot quan veus que hi ha alumnes amb 15 anys que no han encès mai un fogó!

   MGlòria, jo no he estat mai a can Turris, però m’agradaria moltíssim, és una de les coses que tinc pendent de fer. I segur que et signarà el llibre encantat!

   Gemma, aquestes magdalenes triomfen sempre, oi? Molt bona idea posar-hi llavors de rosella, i encara millor amb perles de xocolata, je je je…

   Anna, els esmorzars literaris són només un cop al mes i són voluntaris. Sí que hi ha alumnes apuntats i cada vegada tenen més èxit… És veritat que sorprèn que es vulguin perdre una hora del pati, però com que es fa de tant en tant i convidem a esmorzar, cada cop s’apunten més alumnes. Està dirigit a alumnes d’ESO i dividim entre 1r i 2n cicle.
   Amb els de la cuina sí que es perden una hora de classe, però com que cada cop agafo alumnes diferents, al final de curs només s’han perdut una hora (que han de recuperar fent a casa la feina que han fet els altres durant la classe). Es tracta de trencar una mica la rutina de tant en tant, així se’ls motiva a altres activitats també interessants…
   El meu Institut té una cuina molt gran i ben equipada, ja que abans era una escola de primària que tenia menjador… A veure si al teu director li sembla bona idea 😉

   Ingrid, d’això se’n diu formació integral, je je je… Cuina, literatura i estudis, tot en un! És veritat que les magdalenes del Xavier Barriga queden fantàstiques, oi?

   Alba, doncs ara ja tens la recepta, que està provada a molts blogs i sempre amb èxit. La idea és que a poc a poc agafin el gustet per la lectura, que tristament avui dia es llegeix ben poc…

  • famalap

   31/01/2011 - 01:57

   Hace tiempo que no hago madalenas… voy a ver qué tal me quedan éstas de Barriga, pero versión sin gluten y sin azúcar… en cuanto las haga, te cuento!!

   Veo que andas muy ocupada con tanto curso de cocina, qué suerte!!

   Bicoss

  • Pilar

   04/02/2011 - 13:59

   Us van quedar unes magdalenes espectaculars! Es veuen super flonjes. I l´iniciativa es molt interesant. Una bona manera de motivar al jovent a endinsar-se en el plaer que et proporciona la lectura.
   Petons!

  • Dulceshoras

   05/02/2011 - 13:00

   Gemma! m’estic possant al dia i veig que m’he perdut moltísiimes receptes : ( has començat l’anyy a tope! els bombons de mandarina i xocolata genials i i els caramels cruixents de fil·lo i xocolata, senzills però originals i molt bons, amb lo que m’agrada a jo la xocolata.. jo no puc veure aquestes coses de bon de matí… ainssss

   un petonet!

  • joaquina

   06/02/2011 - 12:44

   Et felicito per les magdalenas, realment son les definitives, jo he llançat totes les receptes de magdalenes que tenia recopilades i només faig aquestes, amb variacions, hi fico suc de taronja o mandarina, granet d´ametlla, xocolata en pols…. però la base sempre aquestes proporcions. Bona iniciativa aquesta !!!!!!!

  • Magdalenes de taronja | Cuinetes

   29/12/2012 - 01:50

   […] tard…  ! Tot i així la comparteixo amb vosaltres perquè aquesta recepta, juntament amb la del Xavier Barriga, és de les millors que he tastat i ja ha passat a ser la recepta de capçalera de magdalenes a […]

  • Magdalenes per esmorzar com una reina | Cuina Amor i Ciència

   22/03/2013 - 18:27

   […] magdalenes, he tornat a basar-me en la recepta de Xavier Barriga, que vaig descobrir al blog La Cuina de casa (és que […]

  • Les magdalenes (gairebé) perfectes – Cuinejar

   10/11/2016 - 22:37

   […] aquesta perfecció tan esmunyedissa.  Al final, (com és habitual) he vist la llum en un post de la Gemma Clofent, que al seu torn, extreu la recepta de les clàssiques magdalenes del mestre […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús