Panellets

Ja sé que encara falten dies, però enguany m’avanço amb la recepta dels panellets. Penso que així ens comencem a ambientar i podem fer proves amb tranquil·litat per veure com ens queden i aprendre trucos nous:

Tot i que cada any faig panellets, fa força temps que no poso la recepta al blog, ja que sempre els faig més o menys igual. Però aquest any he decidit tornar a posar la recepta, ja que hi ha alguns petits detalls que he anat incorporant amb el temps i que penso que poden ser útils d’explicar: com aconseguir que quedin brillants, que siguin tots de la mateixa mida, amb els pinyons ben enganxats… i trucs semblants.

La majoria d’aquests trucs ja els sap tothom, però penso que mai està de més tornar-los a recordar:

• Cal coure per separat cada tipus de panellet, ja que tenen temps de cocció diferents.
• El forn ha d’estar ben calent i amb el foc a dalt. Han de coure poca estona, uns 3 o 4 minuts.
• Es poden congelar amb les boletes ja formades i els pinyons enganxats. Es deixen descongelar 10 minuts, es pinten de rovell i es couen. Els panellets s’assequen de seguida, d’un dia per l’altre perden molt. Per això congelar-los és un bon truc, els pots fer amb antelació i coure’ls el dia que els menges.
• El truc per fer les boletes iguals d’una forma fàcil i ràpida està ben explicat en els panellets de pinyons.
• Per aconseguir que els pinyons s’enganxin més fàcilment, va molt bé barrejar el rovell d’ou amb almívar TPT. Les quantitats exactes també estan a la recepta dels panellets de pinyons.
• El truc per aconseguir que els panellets de pinyons brillin com els de pastisseria també està ben explicat a la recepta.
• Per preparar l’almívar TPT es posa en un cassó al foc la mateixa quantitat d’aigua que de sucre. Quan arrenqui a bullir, es treu del foc i es deixa refredar.
• Es poden fer panellets de molts altres gustos: amb melmelada, amb taronja amarga, amb licor… només cal imaginació!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 750g de farina d’ametlla
· 750g de sucre
· Pell ratllada d’una llimona
· 150ml d’aigua
· 200g de pinyons
· 200g de granet d’ametlla
· Cafè soluble
· Xocolata
· Coco ratllat
· Codony
· 1 beina de vainilla
· Sucre en pols
· Rovell d’ou
· Almívar TPT

Preparació:

Pel massapà base:
Barrejar l’ametlla, el sucre i la ratlladura de llimona. Afegir l’aigua i amassar bé fins a obtenir un massapà ben fi. Deixar a la nevera unes hores (fins i tot d’un dia per l’altre). Dividir el massapà en tantes parts com gustos es vulguin fer.

Pels de pinyons:
Fer un cilindre llarg i prim. Tallar trossos petits de la mateixa mida (d’uns 12g) i fer una boleta amb cada trosset.
En un vol, barrejar els 200g de pinyons amb 20g de rovell d’ou i 20g d’almívar TPT (amb l’almívar la barreja és més enganxosa i els pinyons s’adhereixen fàcilment).
Per arrebossar les boletes de pinyons, agafar un grapat generós de pinyons i pressionar la boleta entre les dues mans fent moviments rotatius per tal que s’enganxin els pinyons.
Posar-los a la safata i just abans de ficar-los al forn, tornar-los a pintar amb la barreja de rovell i almívar. Coure’ls al forn a 250º amb el foc de dalt fins que siguin daurats (uns 5 minuts).
Per aconseguir que brillin, just sortir del forn encara ben calents, pintar-los amb almívar TPT amb un pinzell. Aquest pas és molt senzill i val la pena fer-lo, queden brillants de veritat!

Pels d’ametlla:
Com els de pinyons, però amb forma allargada i arrebossats d’ametlla picada.

Pels de coco:
Barrejar el massapà amb coco ratllat al gust (aproximadament, la meitat de coco que de massapà). Fer boles de la mateixa mida (d’uns 16g) i donar-los forma de bolet. Mullar la punta amb ou batut i arrebossar-la amb una mica de coco. Coure’ls al forn 3 minuts a 250º.

Pels de cafè:
Dissoldre el cafè soluble amb una cullerada d’aigua. Quedarà una pasta espessa i negra.
Barrejar el massapà amb el cafè. Fer boles allargades de la mateixa mida (d’uns 16g) i marcar-los una ratlla simulant un gra de cafè. Arrebossar-los lleugerament de sucre i coure’ls al forn 3 minuts a 250º.

Pels de vainilla:
Barrejar el massapà amb les llavors de beina de vainilla. Formar boletes iguals de massapà (d’uns 16g) i arrebossar-les de sucre en pols. Coure’ls al forn a 250º fins que el sucre es comenci a esquerdar.

Pels de xocolata:
Fondre uns 25g de xocolata al microones a baixa potència. Barrejar la xocolata amb el massapà, formar boletes iguals i coure’ls al forn 3 minuts a 250º.

Pels de codony:
Fer un cilindre llarg i prim i obrir-lo de dalt a baix amb un ganivet. Farcir el xurro amb el codony i tornar-lo a tancar. Pintar-lo amb la barreja d’almívar i rovell i espolsar-lo per sobre amb sucre. Coure’l al forn fins que el sucre es dauri (uns 3 minuts). Treure’l del forn i, de seguida abans no es refredi, tallar-lo en porcions iguals.

Bon profit!

Comparteix

    Comentaris

    • Gemma

      30/10/2010 - 09:15

      NURIA, amb 750g d’ametlla, 750g de sucre i 150ml d’aigua, sí. I la massa queda consistent, pots formar una bola una mica enganxosa però que es separa fàcilment de les mans… Com t’ha quedat a tu?

    • dulceshoras

      30/10/2010 - 09:42

      Gemma, m’ha encantat aquesta entrada! jo sempre faig panellets amb ma mare i més o manco seguim la mateixa recepta, a jo m’encanten i sobretot fer-los amb ma mare : )

    • Silvia

      30/10/2010 - 10:58

      Un estupendo dulce para este fin de semana puente. Super apetecible y muy tentador.

      Besos.

    • mai

      30/10/2010 - 20:54

      Es veuen molt i molt bonics, jo encara no m´hi he posat i em sembla que arribo a misses dites , tot m´espera al rebost i aquí sóc, faré un pensament ja.
      Una abraçada

    • Maduixa

      31/10/2010 - 13:51

      es veuen realment preciosos, i és cert el que expliques de l’almívar tot just sortint del forn, això també ho faig amb totes les pastes i panets dolços i queden preciosos, a més de tenir un petit regustet molt bo.

      Hi ha una cosa que m’ha sorprès però, dius que son millors acabats de fer i en canvi trobo que reposats em semblen millor, pot ser per que jo faig el massapà amb rovells?

      molt interessant el que comentes d’ajudar-nos amb l’almívar per arrebossar els pinyons, molt bona idea i en prenc nota, moltes gràcies!

    • Anònim

      31/10/2010 - 14:49

      […] […]

    • NURIA

      31/10/2010 - 18:23

      Hola Gemma !!!! gràcies per tot, han quedat molt bé.Tenies raó,la mida de l’aigua es la correcta, un cop la massa a la nevera ja quedava més consisten. Per enganxar els pinyons també ho he fet com dius i ha anat molt més bé que altres anys. Moltíssimes gràcies, ets la millor.

    • Feliç Castanyada a tots! « www.elsamicsdelesarts.cat

      01/11/2010 - 13:40

      […] Per si us animeu a fer panellets us deixem amb la recepta de la Gemma Clofent, la chef de pastisseria casonala amiga d’Els Amics. […]

    • montse

      02/11/2010 - 13:24

      Benvolguda Gemma,
      Fa anys que faig els panellets , i aquest any amb els teus consells, deliciosos i sobretot ben presentats, tos iguals i rodonets…gràcies per la teva estimada col.alboració amb aquest blog. Les teves nebodes seran bones cuineres amb aquesta mestre !!
      Només una pregunta, ens agraden molt els de café, però m’hi barallo des de fa temps. Aquest any no s’em va desfer al coure com altres vegades, però així i tot una mica massa tous, tot i fer ja hores que els havia cuit, en volia regalar uns quants i els vaig posar al congelador una estoneta per poder amagatzemar-los millor a la safata xq s’em feien malber. La pasta era la mateixa de tots… Al cafe hi vaig posar molt poca aigua…T’agrairé si em pots dir si saps perquè em passa. Mil gràcies

    • Gemma

      03/11/2010 - 12:38

      Montse, potser has posat massa aigua per desfer el cafè… jo només hi poso una culleradeta, queda com una pasta negra que després barrejo amb el massapà. En principi no hauria de modificar gaire la textura del massapà original…

    • montse

      04/11/2010 - 11:31

      gràcies gemma,
      jo tmb ho pensava però ni vaig posar poca, tornarem a probar,encara tinc un sopar pendent de final fires girona i en volia fer uns quants per portar, i fins que surtin !!
      bon dia

    • Todd24Dale

      20/12/2010 - 00:36

      People in every country receive the loan from different banks, just because it’s simple and comfortable.

    • PANELLETS DE HALLOWEEN | Recetas de cocina

      28/12/2010 - 20:17

      […] alguns una mica diferents, i alhora perfecionar una mica els altres.Del bloc de la Gemma ” La cuina de casa” , vaig treure idees i trucs que em van anar molt bé, com per exemple fer un almívar tant […]

    • PANELLETS DE HALLOWEEN | Postres

      14/04/2011 - 16:00

      […] alguns una mica diferents, i alhora perfecionar una mica els altres.Del bloc de la Gemma ” La cuina de casa” , vaig treure idees i trucs que em van anar molt bé, com per exemple fer un […]

    • Yolanda

      27/10/2011 - 10:20

      Mmmmm! Segur que són deliciosos! Avui compro tots els ingredients! Tinc moltes ganes de veure com queden amb el truqui de l’almívar. Un petit dubte: forn només a dalt o bé a dalt i a baix? Moltes gràcies per compartir tants “secrets” de cuina!

    • Gemma

      27/10/2011 - 20:19

      Yolanda, el forn nomes a dalt. Pensa que no s”han de coure (tot el que porten ja esta cuit), el forn nomes es perque agafin color daurat per fora i prou. Ha de ser entrar i sortir de forn, sino queden massa secs 😉

    • Isabel

      28/10/2011 - 19:28

      Aquest any els faré con diu aquesta recepta

    • Dolors

      29/10/2011 - 10:58

      He fet les panellets i m,han quedar bonissims pero aixefats, sabeu que pot ser? Les boles Ana en quedan aixefades

    • LOLA

      10/11/2011 - 14:17

      Gemma:, jo els panellets, els faig com tu, però no sabia lo del almibar TPT, i tinc un dubte, veig que contestes a la Maria, tant de pes de sucre ,com d’aigua, … com peses tu l’aigua?…., t’agraïria la teva resposta…………………….., un petonet………………….LOLA

    • Gemma

      10/11/2011 - 16:13

      Lola, l’aigua la peso amb una balança normal i corrent. També et pot anar bé un vas mesurador.

    • LOLA

      11/11/2011 - 22:43

      Hola Gemma:veig que a la teva recepta dels panellets no hi posses ous,
      l’aigua és el que substitueix els ous?
      jo , per 1 kilo de farina d’atmetlla,i 800 grams de sucre,i posso 3 rovelles d’ou,i 3 ous sencers,, i tinc la paciència d’amasar durant 2 hores, i tapo la pasta fins l’endemà.
      als meus panellets, no hi poso ni patata ni boniato, com que de dolç no en ser fer ( només faig els panellets i la crema catalana per S. Josep,- per tradició-, per aixó tinc tants dubtes
      , i em faig un embolic amb les proporcions.
      t’agraïria que em diguis si l’aigua de la teva recepta substitueix els ous , i per la quantitat que jo faig cuanta n’he de posar si vull provar de fre-ho com tu,
      molt agraïda per la teva resposta anterior………………. un petonet LOLA

    • gemma

      11/11/2011 - 23:27

      LOLA, no cal que posis ous al massapà. Per la teva proporció de massa jo posaria 200ml d’aigua (1kg d’ametlla, 800g de sucre i 200g d’aigua).
      Ja veuràs com la massa et queda bé i no necessites amassar gaire.
      Prova-ho i ja m’ho diràs 😉

    • LOLA

      13/11/2011 - 01:10

      Hola Gemma: ho provaré, i…….si m’en surto t’ho faré saber, estic al.lucinada del teu receptari………. perqué no vens a Tarragona a fer alguna xarradeta, curset, etc….. . un petonet…..LOLA

    • pepe

      27/10/2012 - 15:46

      espero que els panellets surtin molt bons si me surten bons os enviare un comentari dientan quedat molt bons

    • Per menjar-se’l « manelbayo

      31/10/2012 - 20:12

      […] http://blogs.cuina.cat/lacuinadecasa/2010/10/27/panellets-2/ 41.974159 2.792586 comparteix :Like this:LikeBe the first to like this. Written by manel bayo Publicat dins de 25N, Artur Mas Tagged with Artur Mas, humor, humor gràfic, panellets […]

    • Maria Macia

      03/11/2012 - 22:58

      Hola Gemma, avui els he fet i m’han quedat plans com una pizza. Una panpizza jeje! A casa hem rigut una estona! Imagino que el nostre forn no deu ser prou potent i al fer-se mes a poc a poc s’han anat desfent. Ho seguiré intentant.

    • panellets | Lovefood

      14/06/2013 - 13:23

      […] y coco, y como novedad he hecho unos panellets brownie. Aprovecho para agradecerle a Gemma de La cuina de casa su truco del almíbar TPT para los panellets de piñones, os aseguro que es milagroso! (Gemma a […]

    • Victoria

      01/11/2014 - 08:46

      Moltes gracies , ara mateix comenso a fer panellets

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús