Clafoutis de vainilla i nespres

A casa el Sant Joan Ă©s una disbauxa de dolços: la coca de crema, la coca de fruita confitada, la coca de llardons i el pastĂ­s d’aniversari del Guillem. No ens saltem res! Aquest any per bufar les espelmes vaig fer una clafoutis amb els nespres de casa els meus pares:

La recepta la vaig veure al programa Cuines de TV3 durant la setmana protagonitzada pel restaurant El celler de Can Roca. El xef Joan Roca va preparar una senzilla clafoutis d’albercocs que em va semblar molt fàcil d’adaptar als nespres, aprofitant que els meus pares en tenen moltíssims i surten dolços com la mel. Ja sabeu que tinc debilitat per les receptes del germà petit dels Roca, de manera que quan vaig veure el programa de seguida vaig pensar: aquesta l’haig de fer segur!


El pastĂ­s Ă©s deliciĂłs, amb un gust de vainilla, ametlles i nespres molt bo. La textura Ă©s la prĂČpia de la clafoutis, amb una cremositat encertada al punt. En Joan Roca ho va servir en format individual, que sempre queda mĂ©s elegant, perĂČ jo vaig fer un pastĂ­s sencer perquĂš havia de ser un pastĂ­s d’aniversari. Acompanyat d’una bola de gelat de vainilla i servit una mica tebi, sĂłn unes postres de restaurant que us faran quedar la mar de bĂ©!

Ingredients:

‱ 250g de crema de llet
‱ 240g d’ous
‱ 70g de rovells
‱ 150g de sucre
‱ 75g de farina d’ametlla torrada
‱ 20g de farina
‱ 1 branca de vainilla (les llavors)
‱ 10 nespres

PreparaciĂł:

Triturar amb el tĂșrmix tots els ingredients (excepte els nespres) i deixar-ho reposar 12 hores a la nevera.
Tallar els nespres per la meitat, treure els pinyols i tallar-los a lĂ mines.
Posar la massa reservada dins uns motlles rodons, cobrir-los amb els nespres i coure’ls al forn durant 10 minuts a 180Âș (30 minuts a 170Âș si Ă©s un motlle gran). Deixar refredar i servir una mica tebi acompanyat d’una bola de gelat de vainilla.

Bon profit!

Comparteix

  Comentaris

  • Carmen

   28/06/2010 - 07:50

   També vaig quedar captivada per aquestes postres, després de veure el teu resultat ho tastarem segur.
   Petonets

  • MaryLou

   28/06/2010 - 08:04

   Bo i bonic!!! El puntet de vainilla segur que li dona un toc diferent!
   Petonets

  • Marina

   28/06/2010 - 08:33

   Ummm! Quina pinta, Gemma! BonĂ­ssim amb els nespres de casa, ja m’imagino el gust a fruita de veritat! ;)
   Quin St. Joan més dolç a La Cuina de Casa :)
   Petonets!

  • starbase

   28/06/2010 - 08:39

   El llibre de postres del Jordi Roca Ă©s una meravella, aixĂ­ que tot el que surt d’aquella santa casa porta d’entrada el segell de confiança. Si a sobre vens tĂș i en poses el teu que encara el tinc en mĂ©s valor per ser mĂ©s proper ….aquest clafoutĂ­s l’hem de fer!!!!!!!!!

  • La cuina vermella

   28/06/2010 - 08:41

   A vegades estic temptada de comprar una tele per veure aquestes propostes del cuines i tants altres programes sobre gastronomia. Menys mal que tu ens has regalat aquesta meravella en forma de clafoutis. Molts petons.

  • Sonia – L’Exquisit

   28/06/2010 - 09:10

   Exquisit i ben maco!!!

   Una abraçada,

  • Carme

   28/06/2010 - 09:24

   Quin pastís tan bo i bonic, i amb els nespres de casa els teus pares, segur que encara més deliciós :)

   Petons

  • Mima

   28/06/2010 - 09:52

   Ummm amb nespres de debĂł !!! Que bons i si sĂłn d’hort-jardĂ­ encara mĂ©s :O)
   hihihi jo fa dues setmanes vaig aconseguir pĂšsols dolcets dolcets i ara bledes de l’hort dels papis … hihihi
   Com sempre: IM-PE-CA-BLE
   Petons

   Mima

  • eva

   28/06/2010 - 09:59

   estic d’acord amb tu, unes postres de primera.
   grĂ cies per posar el vĂ­deo.
   pt!

  • Gemma

   28/06/2010 - 10:01

   Tela els dolços que mengem a les festes i si a mes han de ser com aquests jo tambĂ© m’apuntaria, quina sort tenen els teus a casa teva cada setmana Ă©s festa major.

   Muas!

  • Dolça

   28/06/2010 - 11:03

   Jo tambĂ© la vaig veure i em va encantar, i si tu l’has fet i en dones el vist-i-plau ja no tinc excusa per no fer-la!
   PTNTS
   Dolça

  • xisca

   28/06/2010 - 11:38

   Hola Gemma, jo tambĂ© tenc debilitat pels Roca , he, he…. Segur que la provarĂ© de fer , tĂ© una pinta molt bona i a mĂ©s desprĂ©s de seguir les teves recomanacions no ho dubto gens ni mica que ens agradaran.

   No vaig a ser a temps de veure el teu comentari , perĂČ ens ho hem passat molt bĂ© . En quan tengui un poc de temps pens fer una petita entrada .

   Moltes grĂ cies de totes maneres , serĂ  per una altra vegada.

   Una abraçada

  • MERCÈ-destapant cassoles

   28/06/2010 - 13:11

   PreciĂłs!, ho expliques amb tanta senzillesa que sembla fĂ cil i tot…per als que en sabeu de veritat!. Discupa una qĂŒestiĂł: en l’entrada anterior et feia una consulta sobre els pastissos mousses (de llimona per exemple),sobre com fer-ho per dur-lo fora de casa amb prou garantĂ­es perquĂš no es desfaci. Cal congelar?…T’agrairia em diguessis quelcom perquĂš voldria fer i dur-ne un a grĂ cia(jo visc a Sants) i potser un a Arenys d’aquĂ­ a pocs dies.GrĂ cies Gemma, a reveure!

  • dolorss

   28/06/2010 - 15:56

   Ja se que sempre dic el mateix, perĂČ es que Gemma, tens unes mans.. i fas unes coses…
   Binissimes!!!

  • Silvia

   28/06/2010 - 16:01

   Qué gran delicia nos traes hoy y muy de temporada. Esta tarta me parece riquísima. De domingo.

   Besos.

  • Ester

   28/06/2010 - 16:44

   Un pastĂ­s que ve molt de gust amb la calor que ja fa
   Moltes felicitats i bon profit.
   Ester

  • gemma

   28/06/2010 - 17:11

   Carmen y Marylou, el toc de vainilla Ă©s sensacional. I la farina d’ametlles torrades tambĂ© es nota molt, li dĂłna un gust fantĂ stic. Proveu-lo!!!

   Marina, tot el que sigui fet amb productes de casa sempre Ă©s mĂ©s bo, oi? Els nespres collits madurs sĂłn dolços com la mel… la fruita madurada a l’arbre no tĂ© res a veure amb la que sovint comprem, que la cullen massa verda, oi?

   Starbase, totes les receptes d’en Jordi Roca sĂłn espectaculars, per mi Ă©s un geni de la cuina dolça, un revolucionari de les postres!!! Aquesta clafoutĂ­s perĂČ, Ă©s molt mĂ©s senzilla de fer a casa que les receptes del llibre del Jordi ;)

   Parella Vermella, sempre us queda el recurs de veure el programa a Internet, a través del web de TV3 ;)

   SĂČnia i Carme, va ser un pastĂ­s bonĂ­ssim, dels pastissos amb mĂ©s Ăšxit que he fet Ășltimament…. a casa va agradar molt!

   Mima, quina sort! Aconseguir pĂšsols i bledes de primera mĂ  i de l’hort dels pares Ă©s un luxe… i mĂ©s tenint en compte el preu dels pĂšsols, oi?

   Eva i Gemma, quĂš seria un cap de setmana sense algun detallet dolç? I a casa, el Sant Joan es celebra mot bĂ©, Ă©s una festa grossa perquĂš celebrem un aniversari i dos sants, tot junt. AixĂ­ que les coques i els pastissos no poden faltar, je je je…

   Dolça, la recepta original portava albercocs, que segur que ha de quedar molt bĂ©. PerĂČ el mateix Joan va explicar que es pot variar la fruita sense cap problema. Per exemple, la clĂ ssica clafoutĂ­s es fa amb cireres i Ă©s relament molt bona.

   Xisca, llĂ stima que no fossis a temps de llegir la meva recomanaciĂł sobre el forn de ca Massita… Si mai tornes a anar per les terres de l’Ebre, has de passar-hi, eh? Ja tinc ganes de llegir el post, segur que vau tastar un bon arrĂČs del Dleta, oi? ;)

   MercĂš, perdona que no t’hagi respost abans, perĂČ es que he estat fora tot el pont de Sant Joan i tot just m’estic posant al dia :)
   El tema de transportar pastissos Ă©s molt complicat, oi? Si el transportes poc tros, (de GrĂ cia a Sants) no crec que passi res, jo no el congelaria pas. El portes dins el propi motlle i el desemmotlles un cop arribis al destĂ­. Un altre tema Ă©s si l’has de portar lluny… les mousses a base de gelatina no aguanten gaire fora de la nevera i no sĂ© com quedaria si el congeles. En aquest cas, jo no m’arriscaria i triaria un altre tipus de pastĂ­s. Per exemple, aquesta clafoutĂ­s mateixa aguanta molt bĂ© el transport, jo el vaig fer a Sabadell i el vam transportar fins mĂ©s amunt de Vic…

   Dolors, Silvia i Ester, relament queda un pastĂ­s molt bo i Ă©s super fĂ cil de fer. Proveu-lo!

  • Reme

   28/06/2010 - 17:32

   Aquest dia m’ho vaig perdre.
   Ha d’estar de vici, i mĂ©s amb la fruita acabada agafada
   de l’arbre
   Petons

  • lavellacarmanyola

   28/06/2010 - 17:40

   Els nespres es la meva fruita preferida ;)) per lo tant aquest casi que me vec obligada a fer-la ;))

   Salud!

  • Queti B.

   28/06/2010 - 21:30

   Quan arriba l’estiu, sembla que els dolços els tenim arraconats. Amb fruites com els albercocs o els nespres, sembla que aquest pastĂ­s Ă©s lleuger i saborĂłs. Les fotos, com sempre, ens fan arribar fins i tot l’aroma de la vainilla.
   Besets

  • Alba

   28/06/2010 - 22:20

   Quina bona pinta Gemma!!Crec que m’arriba la olor i tot!!! :)

  • Margarida

   28/06/2010 - 22:47

   Jo, que gairebĂ© mai puc seguir les receptes de Cuines, aquesta sĂ­ la vaig veure i me la vaig apuntar. La tinc a pendents, perĂČ desprĂ©s del teu comentari tan favorable, em penso que passarĂ  a prioritats!
   El Guillem devia estar la mar de content amb un pastĂ­s tan original!

  • Maria

   28/06/2010 - 22:48

   Nena, que bo i fĂ cil. RĂ pidament me l’he apuntat per fer-lo el mĂ©s aviat possible.

  • MERCÈ-destapant cassoles

   29/06/2010 - 00:14

   Moltes gràcies Gemma, ho tindré en compte!

  • GlĂČria

   29/06/2010 - 09:40

   Amb tants dolços, si us en sobren, no patiu, segur que hi ha voluntaris per ajudar-vos!.

   Jo tambĂ© vaig veure el clafoutis d’albercocs a la tele i tambĂ© em va seduir!.

  • GEMMA

   29/06/2010 - 12:13

   MMmmm…. espectacular!!! Quina bona pinta!
   Per cert, Gemma, a les mousse de maduixes hi vas posar clares d’ou muntades, com Ă©s que a la de xocolata no n’hi poses?
   Fins aviat.

  • Mesilda

   29/06/2010 - 14:01

   Bon dia Gemma
   Xe que bĂł!
   Nosaltres també tenim nispros.
   El provare sens dubte.Tots els ingredients que porta m’agraden.
   Besets

  • Patri (dulceshoras)

   29/06/2010 - 15:49

   Mare meva Gemma! veig que m’he perdut unes quantes actualitzacionsssssss aquestes dues darreres setmanes grrrrr, quant al postre mmmmm t’ha quedat sensacional, veig que aquest llibre de postres ha d’arrivar a les meves mans.. quina ruinaaaa!

   Salutacions!

  • gemma

   29/06/2010 - 16:38

   Reme i Anna, si us agraden els nespres, auqest pastĂ­s segur que us encantaria… i no hi ha res millor que la fruita madurada a l’arbrea i cabada de collir, oi?

   Queti, si cliques a la foto, fins podrĂ s veure els puntets negres de la vainilla, je je je…

   Alba, l’oloreta era bonĂ­ssima, de vainilla i ametlles torrades, mmm….

   Margarida, aquesta recepta la vaig trobar tan senzilla que per aixĂČ em vaig animar a provar-la. I sobretot sent d’en Joan Roca, que amb la fama que tĂ© m’hauria esperat una recepta molt mĂ©s complicada, je je je…

   MercĂš, ja em dirĂ s quin pastĂ­s has fet i com t’ha anat aixĂČ de transportar-lo, eh?

   Maria i GlĂČria, val la pena apuntar-lo a pendents i fer-lo ben aviat, que amb la fruita tan bona que tenim ara a l’estiu adment moltes variacions: amb prunes, cireres, albercocs, prĂ©ssecs… ha de quedar bo de totes les maneres ;)

   Gemma, a la mousse de xocolata tambĂ© li pots posar clares d’ou, i tant! NomĂ©s ho vam fer diferent per veure dues opcions de mousse diferents, la recepta de xocolata mĂ©s senzilla i la de maduixa mĂ©s complicada… Si hi poses les clares encara et quedarĂ  mĂ©s esponjosa i lleugera.

   Mesilda, a mi els pastissos amb fruites sĂłn els que m’afgraden mĂ©s ;)

   Patri, la recepta la vaig veure a TV3, al programa de Cuines que fan els migdies. El restaurant convidat era el Celler de can Roca i tota la setmana va ser super interessant!

  • Teresa

   29/06/2010 - 17:40

   El tinc a pendents!!! m’agraden molt els albercocs, i quan el vaig veure em va cridar! tot i que els
   indiciduals queden molt bĂ©, aixĂ­ gran m’agrada molt! crec que caurĂ  gran! t’ha quedat genial! i amb el nespres de collita prĂČpia, no cal dir-ho!

  • anna

   29/06/2010 - 18:23

   Ja fa temps que tinc ganes de fer una clafoutis, donçs no n’ he fet mai, i em sembla que ha de quedar molt bĂ© (sobretot si em quedĂ©s semblant a la teva) . Potser diumenge que vĂ©. Jo sempre faig els pastissos el diumenge per dur-los a casa dels meus pares, i tinc una llista mĂ©s llarga que diumenges tĂ© l’ any…
   Quina sort poder comptar amb els nespres de casa , realment hi ha diferĂšncia.

  • Dolors

   29/06/2010 - 21:02

   Quin pastĂ­s d’aniversari mĂ©s original. A mĂ©s, tĂ© una pinta… Debia estar deliciĂłs, segur.

  • MarĂ­a Dolores

   29/06/2010 - 22:15

   Amb nespres ha de ser fabulos el clafoutis.

  • nuarbcn

   29/06/2010 - 22:42

   Segur que Ă©s un pastĂ­s bonĂ­ssssssimmmmm!

  • Pilar

   29/06/2010 - 22:58

   Sempre que veig un clafoutis em venen ganes de provar-ho de fer perque semble molt senzill i alhora queda molt vistos i segur que bonissim. A més si pots comptar amb fruita bona l Žéxit ja es segur.
   Petons!

  • La Quinta de Luculus

   29/06/2010 - 23:12

   Reina, el que et dic: si t’han de fer un monument! o com a mĂ­nim l’”ola” si es que sempre et marques uns detalls.
   Petons!

  • MariĂ ngels

   29/06/2010 - 23:27

   Jo tambĂ© tinc un Guillem per celebrar el dia desprĂ©s de Sant Joan, o sigui que convenen uns dies de dieta. És clar que tambĂ© m’esperen els nespres de cals avis, aixĂČ significa que potser la dieta haurĂ  d’esperar…sobretot desprĂ©s de veure aquesta delĂ­cia de pastĂ­s!

  • Carme

   29/06/2010 - 23:38

   Quina paxoca que fa aquest pastĂ­s. De ben segur que va bufar les espelmes rĂ pidament per tal de donar rĂ pit la queixalada.
   Salut,

  • Erika

   30/06/2010 - 02:37

   Nada me parece mĂĄs placentero que poder elaborar un postre con frutas de la propia cosecha. Todo tiene otro sabor, inigualable. Este pastel se ve delicioso!
   Cariños

  • Gemma

   30/06/2010 - 08:42

   Teresa, la presentaciĂł en format individual sempre queda mĂ©s elgant, perĂČ per un aniversari m’agrada mĂ©s fer un pastĂ­s gros, aixĂ­ les espelmes llueixen mĂ©s, oi?

   Anna, la clafoutĂ­s Ă©s dels pastissos mĂ©s fĂ cils que conec, Ă©s com una quiche perĂČ encara mĂ©s fĂ cil, ja que no porta la pasta brisa de base. A mi tambĂ© em passa el mateix, tinc una llista de pendents mĂ©s llarga que celebracions tĂ© l’any, je je je…

   Dolors, Maria Dolores i Nuar, queda un pastĂ­s bonĂ­ssim, i amb nespres de casa els meus pares collits al punt encara millor ;)

   Pilar, et dic el mateix que l’Anna, la clafoutĂ­s Ă©s tan senzilla de fer que no tens cap excusa per no haver-ne fet mai, eh? ;)

   Margada, crec que l’homenatjat va quedar satisfet, je je je…

   MariĂ ngels, doncs a casa encara tenim mĂ©s coses per celebrar: el dia 23, l’aniversari del Guillem, el dia 24, el sant del meu pare (es diu Joan) i el dia 25, el sant del Guillem! Ja veus que Ă©s una maratĂł de celebracions, je je je….

   Carme, va ser un vist i no vist! :)

   Erika, tienes toda la razĂłn, es un lujo disponer de frutas de casa para comer y elaborar postres… son mucho mĂĄs ricas y mĂĄs sanas, de la huerta al plato!

  • margot

   30/06/2010 - 12:24

   DeliciĂłs Gemma.
   M’agradat molt la coca de llardons
   tenia unapinta…ummmmmm!
   Petons.

  • Maduixa

   30/06/2010 - 16:37

   Hola bonica! jo tambĂ© veig el cuines per internet, aquest i d’altres de la tv3 que estan molt be, com dolça catalunya, i si et dic la veritat me’n enyoro :-)

   ja m’he posat al dia de tot el que has publicat i he estat llegint del darrer taller que vareu anar. Vaig aprofitar que hi era per comprar el quall a Sabadell, i ja el tinc a la nevera. :-) no sĂ© si t’aniria be que t’ho preguntĂ©s aqui o prefereixes que ho faci a l’entrada on parles de quall, per si a algĂș mĂ©s li fa servei, perĂČ tinc algunes dubtes que et voldria preguntar. AllĂ­ on em diguis te les deixarĂ©, si et sembla be.

   una abraçada, preciosa :-)

  • Gemma

   30/06/2010 - 16:44

   Maduixa, aixĂČ d’Internet Ă©s genial, jo tambĂ© utilitzo molt el TV3 a la carta per veure programes que m’he perdut ;)
   Pel quall, em pots preguntar aquĂ­ mateix ;)

  • nieves

   30/06/2010 - 17:36

   Maravillosa Gemma y ademås con el privilegio añadido de tener esos nísperos caseros y tan deliciosos como nos cuentas. Aun no hice la digestión de la comida (que por otro lado ha sido de régimen), pero viendo las fotos, y leyéndote, me tomaba ahora mismo una porción todo lo grande que me la quisieras dar jajaja.

   Un besĂ­n.

  • SUSANNA

   30/06/2010 - 18:02

   QUINA BONA PINTA QUE TE, QUASI ET VENEN GANES DE MOSSEGAR LA PANTALLA…HUM

   PETONETS SUSANNA

  • Maduixa

   30/06/2010 - 23:58

   Gema, doncs mira, tinc el dubte de com s’ha de conservar un cop obert. Encara no l’he fet servir per que primer ho volia saber. TambĂ© per que tinc un llibre on explica com fer matĂł, perĂČ no parla de quall liquid si no de quall en sec, no sĂ© ben be que Ă©s perĂČ m’imagino que deu ser com el llevat fresc que ve en peces, tu saps l’equivalĂšncia del lĂ­quit amb el sec? o be quina quantitat necessitaria per litre de llet. Potser son masses preguntes, si saps d’algun lloc on en parlin del quall liquid ja m’espavilaria tambĂ©. GrĂ cies bonica. :-)

  • Pol Cruells

   01/07/2010 - 00:13

   Com sempre: ets una artistassa del sabor!

  • Alfons/ StHilari

   01/07/2010 - 09:42

   quina sort de disposar de fruita madura i collida directament de l’arbre… magnifica aquesta adaptaciĂł… el petit dels Roca segur que tambĂ© en pren nota!!
   Una abraçada

  • Maria Jose-Dit i Fet

   01/07/2010 - 19:19

   Ostres Gemma aquest pastĂ­s ha de ser bonĂ­ssim…a casa dels meus pares tambĂ© hi ha un nesprer i mai he utilitzat aquesta fruita per un pastĂ­s….mÂŽhas fet mooolta goleta aixĂ­ que crec que no tardarĂ© a fer-lo…petonets

  • Gemma

   02/07/2010 - 09:37

   Maduixa, en el meu quall diu que s’ha de conservar en un lloc fresc, fosc i ben tapat, no cal que sigui a la nevera.
   La quantitat de gotes depĂšn de la textura que vulguis obtenir. Si nomĂ©s vols fer una quallda, menys, i si vols fer matĂł, mĂ©s. Normalment el propi quall et diu la quantitat per litre de llet, ja que depĂšn una mica de la marca… per exemple, en el meu sĂłn unes 12 gotes cada mig litre de llet i la llet ha d’estar a una temperatura de 39Âș (la temperatura tambĂ© varia una mica en funciĂł de la marca).
   El teu quall explica alguna cosa? Si no, haurĂ s de fer proves, perĂČ pots agafar com a referĂšncia aquestes dades que t’he donat.
   Espero que et vagi bé, ja explicaràs, eh? ;)

  • ivana

   02/07/2010 - 11:01

   d’aquests cap de setmana no passa que ho provi!
   umm! quina delicia!
   petonets

  • glutoniana

   03/07/2010 - 10:22

   A mi em costa trobar-ne de madurets i dolços des de fa un temps. Així que vindré a casa tons pares a buscar-ne jajaja

   Se veu bonĂ­ssim, segur que me’n menjaria un trosset.

  • Anniki

   04/07/2010 - 18:39

   La veritat es que aquest clafoutis ha d’estar bonĂ­ssim, quina ganes en tinc ja de provar-lo!

   Anniki http://gastroadikt.blogspot.com

  • NĂșria

   06/07/2010 - 08:36

   Hola Gemma,
   Ahir em van portar uns albercocs acabats de collir, així que vaig fer aquesta recepta canviant la fruita. Pel demés tot igual. Va quedar boníssima! A més a més, si arribo a saber que és tant fàcil, la faig molt abans! Segur que la repetiré amb altres fruites, jejeje.
   GrĂ cies per compartir les teves receptes!. Totes les que he fet (i ja en sĂłn unes quantes… ) han sortit sempre be! Una recepta que vingui de tu Ă©s un Ăšxit assegurat!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús