Una escuma de menta per celebrar el nou CUINA!

dilluns, 13/06/2016 (Gemma)

Avui us proposo una recepta deliciosa de la revista CUINA del mes de juny, una refrescant i elegant escuma de menta i julivert, recepta de la Carme Ruscalleda:

Ara feia temps que no preparava una recepta de la revista, però és que el nou disseny del CUINA es mereix dedicar-li un post! La revista té una nova imatge renovada, amb noves seccions que pretenen acostar la gastronomia a casa, donant especial èmfasi al menjar saludable i de proximitat, més atent a les noves tendències, als aspectes que vinculen gastronomia i salut i a fer una pila de propostes per als bons gormands. I tot amb un aire fresc, fet amb molt bon gust, i que convida a llegir cada secció fins a l’última paraula. Enhorabona equip del CUINA, heu fet un feina fantàstica!

La recepta de l’escuma forma part de la nova secció de la Carme Ruscalleda: masterclass, una secció on la Carme aprofundirà sobre un tema gastronòmic concret que, en el cas del mes de juny, són les escumes amb sifó. La recepta que proposa és ideal per ara a l’estiu, refrescant, de sabor elegant, ideal servida com a aperitiu o per acompanyar un entrant que combini bé amb la menta i el julivert. Com no podia ser d’altra manera, també n’he fet una versió dolça, sense julivert i afegint 50g de sucre a la barreja inicial. Jo l’he servit acompanyant unes cireres i la combinació de textures i sabors és sensacional, a part que el resultat és realment vistós. Tant la versió salada com la dolça us les recomano!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per un sifó d’un litre)

•750g d’aigua
• 100g de fulles de menta
• 20g de fulles de julivert
• Sal
• Pebre blanc
• 4 fulles de gelatina
• 2 càrregues de N2O

Preparació:

Escaldar les fulles de menta i julivert 5 segons en aigua bullint. Refrescar-les en aigua i gel per tal de fixar la clorofil·la. Escórrer les fulles i triturar-les junt amb 650g d’aigua. Salpebrar i colar ben fi. Reservar el suc verd de les fulles.
Hidratar la gelatina en aigua freda. Escalfar els 100g d’aigua restants i fondre-hi la gelatina escorreguda. Barrejar amb el suc verd reservat i tornar a colar. Deixar refredar a temperatura ambient i, abans no qualli la gelatina, omplir el sifó. Afegir la càrrega de gas, sacsejar-lo i reservar a la nevera 24 hores.

Bon profit!

Saltat d’albercocs al pebre amb gelat de iogurt

divendres, 20/05/2016 (Gemma)

Avui és dia 20 i tenim una cita molt especial amb la convocatòria blogaire Del blog al plat. Jo hi participo amb aquesta recepta 100% de temporada:

La cita d’avui és tan especial perquè en aquesta ocasió la Mercè, enlloc d’un blog, ens proposa fer una recepta de la gran cuinera Mireia Carbó. I clar, no podia pas faltar a la cita! Amb la Mireia ens vam conèixer fa anys als seus cursos al Caprabo, quan em vaig atrevir a demanar-li que ens reservés places a una classe per a tot el grup de blogaires que volíem anar-hi junts. Des de llavors, les nostres vides han donat moltes voltes, i ara tinc la gran sort de poder anar de tant en tant a la seva preciosa escola de cuina a fer cursos de pastisseria. Qui ho havia de dir!

Primera foto de grup amb la Mireia, l’abril del 2008

De la Mireia m’encanta la seva filosofia de cuina: tenint clar a qui van dirigides les seves classes i els seus llibres, les seves receptes sempre es poden fer amb ingredients comprats a menys de 400m de casa i amb els estris de qualsevol cuina casolana. I el més important, les quantitats, els temps, l’ordre de les elaboracions, les explicacions, tot, absolutament tot, està calculat i pensat fins a l’últim detall. I clar, el resultat és bonissíssim! En resum, receptes relativament senzilles amb un resultat espectacular.

Evidentment tinc els tres llibres de la Mireia. I, com tothom, esperant el seu quart llibre tan desitjat. La recepta que he escollit és del seu segon llibre, La cuina et dóna joc, i l’he escollida perquè ara estem en plena temporada d’albercocs. I les receptes de temporada encanten a la Mireia! I si llegiu la recepta veureu que és 100% filosofia Mireia Carbó 😉

Aquí teniu la recepta:

Ingredients (per 4 persones):

• 12 albercocs
• 1 cullerada de mantega
• 4 cullerades de sucre
• Pebres (la Mireia negre)
• Gelat de vainilla (o, com diu la Mireia, del que sigui que hi quedi bé)

Elaboració:

En una paella coure el sucre amb la mantega fins que agafi un color suau de caramel.
Afegir els albercocs tallats, moldre-hi els pebres i saltar-ho a foc suau un parell de minuts.
Servir tebi amb una bola de gelat a sobre. En el meu cas, gelat de iogurt de La Fageda, que a casa ens encanta.

Bonissíssim!

PD: per cert, diumenge seré a l’Escola de Cuina de la Mireia Carbó fent un curs de pastisseria en gotets. Encara queda alguna plaça. Us apunteu?

Ai mamasita!

dilluns, 9/05/2016 (Gemma)

Sort en tindrem de la Masita d’en Daniel Jordà!

Us ho explico: l’Aina i les seves companyes de grup estan fent el treball de recerca sobre el pa fet amb només massa mare natural. Si algú ha intentat arrencar una massa mare a casa, sabrà que no és una tasca senzilla. Per Internet circulen centenars de procediments, amb pomes, farines, temperatures, temps i proporcions ben dispars.

Després d’uns quants intents bastant decebedors, vam decidir fer una visita al Guru del pa, en Daniel Jordà, que, sent tan gran persona, ens va atendre molt amablement. Quatre consells van ser suficients per renovar les esperances d’aquest grupet de noies tan il·lusionat. I ja ens teniu a totes 4 arrencant noves masses mare seguint les indicacions del Mestre. I aquest cop sí que sembla que funciona! A més, com a pla B, en Daniel ens va regalar 90g de la seva massa mare, que guardem i refresquem com si fos un tresor molt preuat. Dijous vinent és el dia D, el dia que intentarem fer el pa amb totes les masses mare que tenim. Ja us explicaré el resultat!

Observeu la cara de veneració de les noies davant la massa mare d’en Daniel Jordà!

En Daniel ens va animar a batejar les nostres masses mare. I així ho hem fet: la Masita és la que hem arrencat seguint els consells del Daniel. I la Jordana és la massa que ens va regalar el Daniel i que anem refrescant seguint també els seus consells.

Vam aprofitar per apuntar-nos al taller que en Daniel Jordà va fer a Panes Creativos aquest dissabte passat. Un taller d’introducció al pa on va explicar la tècnica de l’autòlisi per amassar el pa. El treball de recerca conté un apartat que parla de l’autòlisi, i poder posar-la en pràctica amb els consells del Mestre va ajudar a aclarir les idees. Sens dubte, seguirem aquest sistema a l’hora de fer el nostre pa. Desitgeu-nos sort!

Pastís de mel i mató

dilluns, 2/05/2016 (Gemma)

L’altre dia venien uns amics a sopar, i sé que un d’ells sempre demana mel i mató per postres. Així que vaig pensar… per postres, un pastís de mel i mató 😉

La recepta no pot ser més senzilla i ràpida: una mousse bàsica amb gelatina i nata muntada, quallada en un motlle de silicona. Si teniu més temps, encara ha de quedar millor si el feu amb una base de pa de pessic i amb una cobertura de gelatina de mel. Per triomfar segur!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 500g de mató
• 350g de nata 35% MG
• 80ml de llet
• 100g de mel
• 6 fulles de gelatina

Preparació:

Posar en remull la gelatina en aigua freda.
Escalfar la llet i fondre-hi la gelatina escorreguda.
Barrejar la llet amb la gelatina, el mató i la mel. Incorporar la nata semi muntada amb moviments suaus. Abocar-ho dins el motlle i reservar-ho a la nevera.
Desemmotllar i decorar amb uns fils de mel.

Bon profit!

Taller de pastisseria en gotets a l’Espai Cuina’m

dilluns, 25/04/2016 (Gemma)

Aquest dissabte 30 d’abril a les 11h del matí, faré un taller de pastisseria a l’Espai Cuina’m, la fantàstica i dinàmica aula de cuina del Mercat de la Vall d’Hebron.

Si no coneixeu aquest espai dedicat a la gastronomia, o si voleu aprendre un munt de receptes dolces, us animo a venir al taller, que prometo que serà divertit, participatiu i aprofitable al 100%.  Només cal que envieu un mail a espiacuinam@mercatvallhebron.com o truqueu al 650 931 661.

Totes les receptes seran participatives, i al final del taller degustarem tots els gots que cuinarem. Aprendrem un munt de tècniques pastisseres: crumble, toffee, escuma, mousse, crema muntada… totes molt versàtils i aplicables a altres receptes. Si a partir d’ara voleu triomfar amb les vostres postres, no dubteu a apuntar-vos al taller!

Magdalenes mini

dimecres, 20/04/2016 (Gemma)

Dia 20, dia de cita amb la convocatòria del blog al plat. En aquesta ocasió la Mercè ens proposa escollir una recepta del blog Caprofiti, que escriu la Gemma, amb qui ens coneixem de fa anys.
Jo m’he decidit per aquestes magdalenes tan petites i tan bones:

Feia dies que no cuinava magdalenes a casa. Així que quan vaig llegir la recepta vaig pensar que em venia molt de gust de fer-la. Les meves no tenen perles de xocolata ni aquests papers tan bonics, però han volat igualment :)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 220g de farina
• 150g de sucre
• 1 ou
• 40ml d’oli
• 200ml de llet
• 2 culleradetes d’impulsor
• 1 pessic de sal

Preparació:

Batre el sucre amb l’ou, amb la batedora elèctrica. Afegir la llet, l’oli i la sal.
Incorporar la farina i el llevat tamisats.
Omplir els papers de magdalena i coure-les 5 minuts a 200º.

Bon profit!

Nou curs de pastisseria americana

divendres, 15/04/2016 (Gemma)

Després de l’èxit de la primera edició del curs a l’Escola de Cuina Mireia Carbó, oferim un segon curs de pastisseria americana amb noves receptes. Serà el proper dijous 21 d’abril a les 19h de la tarda.

Aprendrem a fer el famós redvelvet, amb la recepta original de remolatxa i també la recepta adaptada als nostres temps. I també les cookies gegants americanes, aquelles que amb una de sola ja has sopat. Demostrarem que la pastisseria americana va molt més enllà del fondant i els cupcakes!

El curs és participatiu, cadascú prepararà el seu propi redvelvet i les seves cookies, i us ho endureu a casa. Si voleu passar una bona estona, alhora que apreneu un munt de tècniques pastisseres, apunteu-vos al següent link. Queden poques places!

Pastís sara pels 16 anys de l’Aina

dilluns, 11/04/2016 (Gemma)

L’aniversari de l’Aina va caure per setmana santa. Com que el dilluns de Pasqua ens reunim tota la família amb padrins i filloles, ho vam aprofitar per celebrar l’aniversari. Per bufar les espelmes vaig preparar aquest pastís, que em va semblar perfecte per un aniversari, alhora que no desentonava enmig d’una diada tan plena de mones.

Ja us he dit més d’un cop que l’Aina no és gens llaminera. Fins i tot fa l’esforç de menjar-se un trosset del pastís per no fer-me un lleig, je je je… Però vaja, a la resta de la família ens va agradar molt i, al final, diria que hi va haver un empat tècnic entre quin pastís o quina mona havia agradat més :)

La recepta ja la teniu aquí, la vaig seguir fidel al peu de la lletra.

Bon profit!

Curs de pastisseria sense gluten

dilluns, 4/04/2016 (Gemma)

Sí, sí, ho heu llegit bé: pastisseria SENSE gluten! És el curs que faré aquest dissabte 9 d’abril a les 11:30h a l’Escola de Cuina Mireia Carbó. I el repetiré el dijous 2 de juny a les 19h.
La intolerància al gluten cada vegada és més freqüent i la demanda de pastisseria apta per celíacs ha augmentat moltíssim. Així que és un curs molt necessari!

Durant el curs aprendrem quins cereals porten gluten i quins no i, el més important, aprendrem a substituir les farines amb gluten per farines alternatives NO COMERCIALS: farina de fajol, farina de cigró, farina de tapioca, farina de garrofa, farina d’arròs, farina de blat de moro…
Elaborarem receptes que podrien semblar complicades sense utilitzar farina de blat: massini, coulant de xocolata negra, carrotcake, pastís de xocolata, lioneses… I a més, el resultat serà igual de bo que les receptes originals, només cal veure la foto d’aquesta lionesa :)

Així que no ho dubteu: si teniu celíacs entre els amics o familiars, apunteu-vos al curs al següent enllaç, que els celíacs també tenen dret a gaudir d’un bon pastís!
Ah! I tot el que farem al curs us ho podreu endur a casa. Tindreu postres per tota la setmana 😉

Les mones d’enguany

dilluns, 28/03/2016 (Gemma)

Tot i que al blog ja tinc la recepta de totes les Mones que faig, em fa il·lusió penjar les fotos d’aquest any. A casa, la Mona sempre es menja el dilluns de Pasqua, i sempre ens reunim tota la família a la Roureda. I amb una peque més a la família, la pila de Mones fa patxoca. I tot filloles! L’Aina, l’Olga, la Gaia i la Laia. Un petó a totes quatre!!!! M’encaaaanteeeeeen aquestes tradicions 😀

Si voleu veure les receptes, les trobareu aquí: mona de xocolata i mona de yema.

Bon profit!