Taller de pastisseria en gotets a l’Espai Cuina’m

dilluns, 25/04/2016 (Gemma)

Aquest dissabte 30 d’abril a les 11h del matí, faré un taller de pastisseria a l’Espai Cuina’m, la fantàstica i dinàmica aula de cuina del Mercat de la Vall d’Hebron.

Si no coneixeu aquest espai dedicat a la gastronomia, o si voleu aprendre un munt de receptes dolces, us animo a venir al taller, que prometo que serà divertit, participatiu i aprofitable al 100%.  Només cal que envieu un mail a espiacuinam@mercatvallhebron.com o truqueu al 650 931 661.

Totes les receptes seran participatives, i al final del taller degustarem tots els gots que cuinarem. Aprendrem un munt de tècniques pastisseres: crumble, toffee, escuma, mousse, crema muntada… totes molt versàtils i aplicables a altres receptes. Si a partir d’ara voleu triomfar amb les vostres postres, no dubteu a apuntar-vos al taller!

Magdalenes mini

dimecres, 20/04/2016 (Gemma)

Dia 20, dia de cita amb la convocatòria del blog al plat. En aquesta ocasió la Mercè ens proposa escollir una recepta del blog Caprofiti, que escriu la Gemma, amb qui ens coneixem de fa anys.
Jo m’he decidit per aquestes magdalenes tan petites i tan bones:

Feia dies que no cuinava magdalenes a casa. Així que quan vaig llegir la recepta vaig pensar que em venia molt de gust de fer-la. Les meves no tenen perles de xocolata ni aquests papers tan bonics, però han volat igualment :)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 220g de farina
• 150g de sucre
• 1 ou
• 40ml d’oli
• 200ml de llet
• 2 culleradetes d’impulsor
• 1 pessic de sal

Preparació:

Batre el sucre amb l’ou, amb la batedora elèctrica. Afegir la llet, l’oli i la sal.
Incorporar la farina i el llevat tamisats.
Omplir els papers de magdalena i coure-les 5 minuts a 200º.

Bon profit!

Nou curs de pastisseria americana

divendres, 15/04/2016 (Gemma)

Després de l’èxit de la primera edició del curs a l’Escola de Cuina Mireia Carbó, oferim un segon curs de pastisseria americana amb noves receptes. Serà el proper dijous 21 d’abril a les 19h de la tarda.

Aprendrem a fer el famós redvelvet, amb la recepta original de remolatxa i també la recepta adaptada als nostres temps. I també les cookies gegants americanes, aquelles que amb una de sola ja has sopat. Demostrarem que la pastisseria americana va molt més enllà del fondant i els cupcakes!

El curs és participatiu, cadascú prepararà el seu propi redvelvet i les seves cookies, i us ho endureu a casa. Si voleu passar una bona estona, alhora que apreneu un munt de tècniques pastisseres, apunteu-vos al següent link. Queden poques places!

Pastís sara pels 16 anys de l’Aina

dilluns, 11/04/2016 (Gemma)

L’aniversari de l’Aina va caure per setmana santa. Com que el dilluns de Pasqua ens reunim tota la família amb padrins i filloles, ho vam aprofitar per celebrar l’aniversari. Per bufar les espelmes vaig preparar aquest pastís, que em va semblar perfecte per un aniversari, alhora que no desentonava enmig d’una diada tan plena de mones.

Ja us he dit més d’un cop que l’Aina no és gens llaminera. Fins i tot fa l’esforç de menjar-se un trosset del pastís per no fer-me un lleig, je je je… Però vaja, a la resta de la família ens va agradar molt i, al final, diria que hi va haver un empat tècnic entre quin pastís o quina mona havia agradat més :)

La recepta ja la teniu aquí, la vaig seguir fidel al peu de la lletra.

Bon profit!

Curs de pastisseria sense gluten

dilluns, 4/04/2016 (Gemma)

Sí, sí, ho heu llegit bé: pastisseria SENSE gluten! És el curs que faré aquest dissabte 9 d’abril a les 11:30h a l’Escola de Cuina Mireia Carbó. I el repetiré el dijous 2 de juny a les 19h.
La intolerància al gluten cada vegada és més freqüent i la demanda de pastisseria apta per celíacs ha augmentat moltíssim. Així que és un curs molt necessari!

Durant el curs aprendrem quins cereals porten gluten i quins no i, el més important, aprendrem a substituir les farines amb gluten per farines alternatives NO COMERCIALS: farina de fajol, farina de cigró, farina de tapioca, farina de garrofa, farina d’arròs, farina de blat de moro…
Elaborarem receptes que podrien semblar complicades sense utilitzar farina de blat: massini, coulant de xocolata negra, carrotcake, pastís de xocolata, lioneses… I a més, el resultat serà igual de bo que les receptes originals, només cal veure la foto d’aquesta lionesa :)

Així que no ho dubteu: si teniu celíacs entre els amics o familiars, apunteu-vos al curs al següent enllaç, que els celíacs també tenen dret a gaudir d’un bon pastís!
Ah! I tot el que farem al curs us ho podreu endur a casa. Tindreu postres per tota la setmana 😉

Les mones d’enguany

dilluns, 28/03/2016 (Gemma)

Tot i que al blog ja tinc la recepta de totes les Mones que faig, em fa il·lusió penjar les fotos d’aquest any. A casa, la Mona sempre es menja el dilluns de Pasqua, i sempre ens reunim tota la família a la Roureda. I amb una peque més a la família, la pila de Mones fa patxoca. I tot filloles! L’Aina, l’Olga, la Gaia i la Laia. Un petó a totes quatre!!!! M’encaaaanteeeeeen aquestes tradicions 😀

Si voleu veure les receptes, les trobareu aquí: mona de xocolata i mona de yema.

Bon profit!

Cassoletes de crema catalana

dilluns, 21/03/2016 (Gemma)

Ahir érem dia 20, cita blogaire amb Del blog al plat. Jo hi participo amb una mica de retard amb aquestes tartaletes de crema catalana, ben adequades a les dates que estem:

Ara feia temps que no participava a la convocatòria mensual que ens proposa cada mes la Mercè. Entre una cosa i una altra, m’ha anat passant el temps… Una mica més i tampoc arribo a temps pel març! Però no podia faltar a la cita, ja que el blog escollit és Com a casa res, de la Teresa, una gran amiga blogaire amb qui ens coneixem de fa ja molts anys. I com que diuen que val més tard que mai… espero que tant la Mercè com la Teresa em perdonin el retard 😉

Quan vaig començar a xafardejar de Com a casa res buscant una recepta per fer, em vaig quedar ben sorpresa de la gran quantitat de receptes llamineres que té la Teresa! Totes em venien de gust de fer, i no hi havia manera d’acabar-me de decidir. Però després vaig pensar que justament el 19 de març és sant Josep, i que segur que faria crema catalana, i per això em vaig decantar per aquestes tartaletes. A casa, la crema catalana sempre es menja amb algun complement farinaci per sucar a la crema, normalment uns melindros. A la recepta de la Teresa ja va tot incorporat: una cullerada de la tartaleta és com si mengessis la crema tot sucant-hi galetes… mmm…. quin vici!!!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients

Per la pasta brisa:
•180g de farina
• 75g de mantega
• 1 ou
• 50g de sucre llustre
• 1 culleradeta de sal
Per la crema:
• 600ml de llet
• 5 rovells d’ou
• 180g de sucre
• 25g de maizena
• 1 branca de canyella
• Pell de llimona

Preparació:

La pasta brisa: en un bol tamisar la farina, afegir la mantega tallada a dauets i barrejar amb els dits fins que tinguem una massa terrosa. Afegir la sal, l’ou i el sucre llustre i barrejar fins a tenir una massa homogènia. Embolicar-la amb film transparent i deixar-la reposar a la nevera 1 hora.
Entre dos papers de forn, estirar la massa a un gruix aproximat de ½ cm. Tallar els discs segons la mida dels motlles, folrar-los i deixar refredar ½ h a la nevera.
Punxar bé la massa i pintar-la amb clara d’ou batuda per tal d’impermeabilitzar la base. Coure-les a 180º fins que siguin daurades. Reservar.
La crema: En un cassó posar a bullir la llet (reservar una mica per a desfer la maizena), el sucre, la canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull deixar infusionar uns minuts.
Batre els rovells d’ou i afegir la maizena dissolta amb la llet reservada.
Abocar la llet calenta sobre els rovells, colar-ho tot i coure-ho a foc baix, remenant constantment. Així que s’espesseix treure del foc, abocar-la en un bol i deixar refredar filmada a pell. Reservem a la nevera.
A l’hora de servir omplir les cassoletes amb la crema i cremar-la amb la pala o un bufador.

Bon profit!

Una taula periòdica de galeta!

dilluns, 7/03/2016 (Gemma)

El pastís laboratori que va guanyar el concurs de l’Aina no us el puc ensenyar. Amb les presses, no li vaig fer cap foto decent que li faci justícia. Però us puc ensenyar aquesta taula periòdica que vam fer una setmana més tard:

Fa uns dies va ser la jornada de portes obertes a l’Institut de l’Aina. Just havíem fet el pastís laboratori pel concurs de Carnestoltes, i això li va inspirar aquesta taula periòdica amb tots els elements fets de galeta. Van deixar-la al laboratori, i les famílies que passaven fent la ronda de visites, anaven agafant una galeta de record. Aprendre la taula periòdica menjant galetes és molt més fàcil, oi???? :)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 250g de mantega pomada
• 250g de sucre en pols
• 1 ou
• 650g de farina
• 50ml de llet (aprox.)
• 1 pessic de sal
• 1 culleradeta d’espècies
• glaça reial de colors

Preparació:

Amb les varilles elèctriques, batre la mantega i el sucre fins que quedi una crema homogènia.
Incorporar l’ou i batre fins que s’integri bé.
Incorporar la meitat de la farina, amb la sal i les espècies. Incorporar la llet i després la resta de la farina. Pot ser que necessiti una mica més de llet.
Separar la massa en dues o tres parts, embolicar amb film i reservar a la nevera un parell d’hores.
Estirar la massa amb un corró entre dos papers de forn, a un gruix de 4mm. Reservar la massa estirada al congelador.
Ben congelada, tallar les galetes rectangulars, amb l’ajut d’un regle i un ganivet. Reservar les galetes tallades al congelador.
Escalfar el forn a 180º i coure les galetes directament congelades uns 12-15 minuts.
Deixar-les refredar sobre una reixeta.

Bon profit!

Pastís castell de xocolata

dilluns, 29/02/2016 (Gemma)

Ara feia dies que no actualitzava el blog, necessitava una pausa. Ara tornem-hi!
I ho faig amb un pastís que va guanyar un concurs, aquest castell de xocolata:

Ja sabeu de cada any que les meves nebodes Aina i Olga participen al concurs de pastissos que el seu institut organitza cada any per Carnestoltes. L’Aina és el quart any que hi participa i ha guanyat cada any! Aquest any també, amb un pastís 100% dissenyat per ella que simulava un laboratori de química (que li encanta). I l’Olga, va participar amb aquest pastís de xocolata en forma de castell, que compleix amb la meva norma que de fondant només en pot portar a la base. I també va guanyar!

Després de decorar la base amb fondant se’m va acudir que l’hauríem pogut banyar de xocolata, que també hauria quedat bé i ens hauríem estalviat el fondant. Llàstima de no pensar-hi abans! El pa de pessic ha de ser prou consistent per tal que aguanti el pes de les torres, i perquè es puguin tallar les torres i quedin prou fermes. Nosaltres vam fer servir un pastís fet amb cervesa negra, que queda ferm i consistent. Qualsevol pastís amb base xocolata també hauria funcionat.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients per la base:
330g de farina
100 de cacau
530g de sucre
4 ous
330g de mantega
200g de nata
330g de cervesa negra
1 vainilla
2 cullerades de royal

Preparació:
Escalfar la cervesa i la mantega al microones fins que es fongui tota.
Barrejar els elements líquids. Incorporar els elements sòlids, tamisant abans la farina i el cacau.
Abocar dins un motlle i coure’l a 180º durant 1 hora.

Ingredients pel muntatge:
2 pastilles de fondant grana
1/2 pastilla de fondant blau cel
½ pastilla de fondant groc
Glaça reial
Cons de galeta per gelat
Lacasitos blancs
Llaminadures de totxo i per les banderes
El muntatge del pastís és prou evident a la foto.

Bon profit!

Gotet de torró de crema, mousse de xocolata i escuma de caramel

dimecres, 3/02/2016 (Gemma)

I aquí l’últim gotet del taller de Nadal:

Per cert, demà farem un segon taller de postres en gotet, amb receptes noves super xules. Si algú s’anima encara queden algunes places, per apuntar-vos, aquí 😉

Aquí teniu la recepta:

Cremós de torró de crema
Ingredients:
300g de torró de crema
150g de llet
Elaboració:
Triturar amb el túrmix el torró i la llet.
Repartir-ho dins els gotets de servir i reservar a la nevera.

Mousse de xocolata
Ingredients:
125g de llet
1 fulla de gelatina
150g de xocolata
250g de nata per muntar
25g de sucre
Elaboració:
Hidratar la gelatina en aigua freda. Escalfar la llet i dissoldre-hi la gelatina escorreguda. Incorporar-hi el sucre.
Fondre la xocolata. Barrejar la xocolata amb la llet i deixar-ho refredar a temperatura ambient.
Semi muntar la nata i incorporar-la suaument a la barreja anterior.
Repartir la mousse sobre la capa de torró.

Escuma de caramel
Ingredients:
100g de sucre
275g de nata per muntar
2 càrregues de gas N2O
Elaboració:
Posar un cassó al foc amb el sucre i fer un caramel daurat.
Incorporar amb compte la nata calenta i mantenir-ho a foc suau fins que es dissolgui tot el caramel. Colar i deixar refredar.
Omplir el sifó. Posar-hi una càrrega de gas i reservar a la nevera. Just al moment de servir, incorporar la tercera capa d’escuma de caramel.