Existència d’aliments afrodisíacs?

Quins aliments són els més afrodisíacs?

L’alimentació, com a part imprescindible per a la vida, gaudeix del privilegi de tenir la nostra total atenció, sobretot quan li conferim atributs fins i tot miraculosos. Alguns ostenten posicions més elevades dins la nostra particular escala classificatòria d’efectes sobre la salut i el benestar de les persones. Els de més a munt seran més apreciats, no pas pel seu valor nutricional si no per l’etiqueta que ens haurem encarregat de penjar-li. Una d’aquestes etiquetes és la d’”aliment afrodisíac”. Com no? Alimentar-se i reproduir-se són la base de l’existència de tot ésser viu.

Totes les cultures, actuals i antigues, tenen en la seva història culinària referències a aliments i preparacions “amb efectes afrodisíacs”.

Actualment la ciència ja està prou avançada per poder determinar què ens fa pujar la libido i en quins aliments podem trobar el component necessari per fer-ho. Hem de dir, però, que a l’hora de fer augmentar el desig sexual d’una persona hi ha molts factors en joc i van més enllà dels compostos.

Centrant-nos en temes d’alimentació, que és el nostre camp i pel qual ens han fet la pregunta, hem de dir que malauradament, a data d’avui, no es coneix cap aliment que s’evidenciï com a afrodisíac per se. Ni les ostres ni la banya de rinoceront.

Però sí en podem anomenar uns quants que poden ajudar a millorar el nostre estat general, fer-nos sentir més forts i amb més energia, ja que el cansament és un dels seus principals enemics. Hem de partir de l’alimentació saludable: portar una alimentació equilibrada i saludable ens assegura disposar de tots els nutrients necessaris per gaudir d’un bon estat de salut. Utilitzar estimulants naturals com la xocolata, el cafè, el ginseng o la regalèssia ajudaran a disminuir la sensació de fatiga. Però no oblidem que aquests compostos fan pujar la tensió arterial i fan augmentar la producció d’adrenalina.

La manca d’algun nutrient ens pot afectar d’una manera o una altra. Per exemple, la manca de zinc afecta al correcte funcionament dels òrgans reproductors. Un dels aliments rics en zinc és el marisc, al que casualment (o no) se li atribueix efectes afrodisíacs. Davant d’això hem de dir que prendre un plat d’ostres o una mariscada no té efectes immediats. Els nivells de zinc, si existeix una mancança, es normalitzen si es duu una alimentació que proporcioni les quantitats diàries que hom necessita. Per altra banda, començar a prendre molt de marisc esperant algun efecte afrodisíac pot ser contraproduent. Per la nostra salut i per la nostra butxaca.

El condicionant mental és potser el més poderós davant l’efecte afrodisíac d’un aliment. Les al·lusions als òrgans reproductors fan volar la imaginació i no deixen de tenir el seu efecte: ostres, figues, ametlles o plàtans són els més coneguts.

També es pot actuar des de la temperatura. Utilitzar espècies com el gingebre, el pebre o, pels més atrevits, la caiena i el bitxo “escalfen” l’ambient i fan suar.

A partir d’aquí, el camp d’actuació s’amplia i la imaginació agafa protagonisme: música, llum, imatges, literatura, jocs, aromes…

Etiquetes: ,

Comentaris

 • La cuina violeta

  24/08/2012 - 10:00

  Com vaig sentir un cop: el millor afrodisíac és tenir una parella que t’estimi. De totes maneres tot ajuda: un bon sopar amb ingredients adients, llums, música…
  Bon cap de setmana,
  Nani

 • Rosa Maria

  04/09/2012 - 11:52

  Ja ho pots ben dir Nani!
  Salut!

 • Els Súper aliments | Menja sa – Educació i benestar alimentari

  24/01/2013 - 09:05

  […] Durant tota la nostra història (antiga i moderna), les persones hem conferit propietats especials o màgiques a certs aliments, ja sigui per efectes relacionats amb la salut o per propietats suposadament afrodisíaques. […]

 • Zinc i funció sexual- Cuina.cat

  01/05/2015 - 21:56

  […] doncs no hem de pensar en el zinc amb un mineral que pugui aportar-nos algun tipus de funció afrodisíaca però sí que la seva mancança, entre d’altres alteracions, pot dur a situacions d’inapetència […]

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús