Vitamina B i picades de mosquit

Llegint el vostre post de la setmana passada m’ha vingut al cap una cosa que sempre he sentit a dir sobre la vitamina B: prendre suplements de vitamina B evita que els mosquits et piquin. És veritat?

És cert que fa temps que es diu que incrementar la ingesta d’aliments rics en vitamina B1 (tiamina), o fins i tot prendre’n suplements, fa que el cos desprengui una olor especial que repèl les picades del mosquit. També es diu que qui té la sang més dolça és més procliu a que li piquin els mosquits. O que menjar molt d’all també repèl les picades. La cultura popular n’està plena, de creences i recomanacions de tot tipus. Que no per haver-se dit tota la vida (o per ser popular), ha de ser cert.

Actualment no existeix cap evidència que relacioni el consum de vitamina B1 amb una menor incidència de les picades de mosquit. Aprofitarem per dir que tampoc n’existeix cap sobre el consum d’all o que la sang més dolça atregui els mosquits.

L’explicació d’això és ben senzilla: La suor humana és inodora (no fa olor). La olor que farà particular una persona dependrà de les colònies de microorganismes que hi hagin damunt la pell, que tothom tenim i que reaccionen amb la nostra suor. Ni que mengem molt d’all o prenguem molta vitamina B1, la nostra olor corporal canviarà. Però serà precisament aquesta diferència d’olor entre persones que farà que el mosquit (o més ben dit, la “mosquita”, que és la que pica) se senti més atreta per un individu que per un altre. Per això hi ha gent a la que “sempre piquen els mosquits” i gent a la que “mai piquen”.

Tornant al tema d’incrementar la ingesta de vitamina, a banda de no oferir cap mena d’efectivitat davant les picades de mosquit direm que suplementar-se amb tiamina o amb qualsevol altre nutrient (vitamines, minerals, aminoàcids…) s’ha de fer sempre i quan hi hagi un dèficit o unes necessitats especials. Això podrà saber-se mitjançant analítiques i/o un estudi nutricional de la persona per part d’un professional. Tot i que la majoria d’aquests tipus de suplements poden adquirir-se lliurement, no estan exempts de risc, recordem-ho. Si no hi ha cap patologia associada i es duu una alimentació equilibrada, variada i suficient és difícil que hi hagin carències nutricionals.

La millor manera de combatre les picades de mosquits és a traves de la prevenció: eliminar l’aigua estancada evitarà la formació de larves; posar barreres físiques com mosquiteres en finestres o al voltant del llit; fer circular l’aire d’una estança (posar un ventilador davant d’una finestra té doble avantatge: per una banda entra aire fresquet del carrer, per l’altra, s’evita l’entrada de molts mosquits); utilitzar repel·lents cutanis (en el mercat n’existeixen forces. Informar-se sobre els més efectius i segurs tenint en compte col·lectius d’edat, lactància i embaràs).

Etiquetes: , , ,

Comentaris

 • xaro

  27/07/2012 - 15:57

  Doncs a mí l’estiu passat el metge em va receptar un complex de vitamina B per evitar les picadas de mosquits ja que anava 3 setmanes a sur d’Asia i sempre tornava “ametrallada” i la veritat es que per primera vegada a la vida no em va picar cap mosquit i n’hi havia un munt!!!
  Aquest estiu estic seguint el mateix tractament i m’està resultant igual d’eficaç..

 • gloria

  30/07/2012 - 12:55

  Hola, Xaro.
  Primer de tot volem donar-te les gràcies per llegir-nos i pels teus comentaris. I, hagi estat o no per efecte de les vitamines, ens alegrem moltíssim que sortissis “il•lesa” de l’atac dels mosquits 🙂 La veritat és que arriben a ser molt molestes, fins el punt de despertar-te a mitjanit per haver-te de rascar.
  Voldríem afegir que quan nosaltres contestem qualsevol consulta que ens fan o parlem d’algun tema relacionat amb l’alimentació, les nostres afirmacions es basen en l’evidència. És a dir, resultats obtinguts a partir d’estudis que s’han fet al respecte. Com bé diu el post, sobre l’efectivitat de prendre complex de vitamina B1, les proves que s’han fet fins el moment no s’han mostrat favorables, per tant no hi ha evidencia científica del seu funcionament com a repel•lent. En aquest cas la nostra missió ha estat divulgar aquesta afirmació.
  Per altra banda, volem tornar a insistir en que prendre unes vitamines o qualsevol altre preparat nutricional, sempre, sempre, sempre, s’ha de fer sota control d’un professional de la salut i sempre, sempre, sempre que hi hagi un motiu justificable. Al nostre entendre, prescriure vitamines per prevenir picades de mosquit no està suficientment justificat.
  I si ens preguntes, què ha fet que després de prendre complex B hagis notat una davallada en les picades de mosquit? Doncs podria ser per varis motius: un, que realment tinguessis dèficit d’alguna vitamina del grup B i que prendre’n les pastilles hagi enfortit el teu sistema immune i, per tant, les picades s’hagin manifestat amb menys virulència. Dos, que hagis pres mesures paral•leles, com utilitzar més repel•lent, posar-te mosquiteres… Tres, la vessant suggestiva. La suggestió pot arribar a, no pas que piquin menys els mosquits, si no que es tingui la sensació que han picat menys i/o que les picades són menys molestes.
  Des de La Consulta dessitgem que passis un molt bon estiu i que sobrevisquis un any més als mosquits!
  Salut!

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús