Embotits envasats al buit i congelació

Quan vaig a comprar embotits acostumo a fer-me’ls tancar al buit per tal que durin més a la nevera o al congelador. On els compro em van dir que els aliments tancats al buit no es poden congelar… Tinc ganes de tenir una màquina d’aquestes domèstiques per poder aprofitar espai tant a la nevera com al congelador i eliminar les carmanyoles. Es pot congelar o no, un producte tancat al buit?

Envasar al buit és una de les moltes maneres que tenim d’allargar la vida útil dels aliments. La conservació no és res més que obstaculitzar el pas d’elements nocius que poden alterar un producte alimentari i fer-lo no apte pel seu consum.

Segons el mètode de conservació que utilitzem, l’aliment pateix unes modificacions o unes altres: de textura, de gust, d’olor, d’aspecte… Mètodes com el salat, l’assecat, la cocció, el refrigerat, el congelat, el fumat… són alguns dels més utilitzats i és força comú l’aplicació de varis d’ells per tal de garantir al màxim el bon estat dels aliments (a més a més d’oferir-nos característiques organolèptiques molt apreciades). Amb la seva utilització es pretén anar afegit obstacles als microorganismes i allargar cada vegada més el període òptim de consum. Així, l’assecat limitarà el creixement d’aquells que necessitin d’un cert grau d’humitat per créixer. Si en l’assecat hi afegim un salat estarem evitant també l’entrada d’uns altres tipus de microorganismes.

Una altra forma de conservació pot ser en un medi àcid, per exemple, escabetxar, per evitar la proliferació de microorganismes que visquin en medis neutres. I, a continuació, un envasat al buit, per evitar l’entrada dels que necessiten oxigen per sobreviure. Si, a més a més de l’escabetx i l’envasat al buit, hi afegim una refrigeració, estarem posant més barreres i, per tant, allargant la vida útil.

Uns mètodes seran més característics d’un tipus d’aliment o d’uns altres. L’envasat al buit és un dels més utilitzats i transversal. S’utilitza tant per aliments vegetals com animals. Tant frescos com processats. Sòlids o líquids (el clàssic “pop” que sentim en obrir un pot de vidre). I, tal i com ens explica la Sara Maria, es pot fer al moment.

Com hem anat comentant en aquest post, sumar mètodes de conservació és sumar també obstacles als elements patògens. Així doncs, congelar un embotit envasat al buit afegeix barreres a les amenaces i no suposa cap problema per a l’aliment. Els embotits que han passat per algun procés de cocció són els més senzills i comuns de congelar. Aquests poden ser els pernils cuits, pit de pollastre o gall dindi, les mortadel·les, catalana, bulls…

En altres embotits com els curats (pernil curat, xoriços, llom embotxat…) haurem de tenir present d’assegurar una bona congelació (realitzada amb rapidesa) ja que, si no es fa correctament, la sal que contenen té tendència a sortir posteriorment. Però això pot succeir tant si l’embotit està envasat al buit com si no.

I a l’hora de descongelar-los, fer-ho amb temps i no recórrer al microones ja que, més que descongelar, ens els courà.

Etiquetes: , ,

Comentaris

  • Sara Maria

    03/07/2012 - 11:40

    Gràcies!!!!!!!

  • Rosa Maria

    18/07/2012 - 09:46

    De res Sara Maria! Justament la setmana passada vaig pensar en tu i aquesta entrada, ja que em van preguntar en una xerrada si el bull es podia congelar. Dubte resolt! Salut!

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús