Hipoglucèmia i Hipotensió

Quines diferències hi ha entre baixada de sucre i baixada de pressió?

Continuant amb el post de la setmana passada sobre l’energia, aquesta setmana volem aclarir les diferències existents entre patir una hipoglucèmia i patir una hipotensió.

Hipoglucèmia:

Les hipoglucèmies, baixades de glucosa o, més col·loquialment, baixades de sucre, es produeixen quan els nivells de glucosa en sang estan per sota de la normalitat. Segons la font que consultem es considera hipoglucèmia si s’està per sota de 50, 60 ò 70mg de glucosa per decilitre de sang.

Qui pot patir hipoglucèmies?

Persones diabètiques que han fet un us inadequat de la insulina, es troben en situació de dejú, per ingesta d’alcohol o exercici físic. Els esportistes que han fet una pràctica excessiva d’activitat física que ha acabat amb les seves reserves de glucosa. I els nadons per dos motius: un, perquè tenen de manera natural menys reserves de glucosa. I dos, perquè proporcionalment amb la resta del cos tenen el cervell més gran i el sistema nerviós és depenent de glucosa.

Les persones que no es troben dins aquests col·lectius poden patir també hipoglucèmies. És el que es coneix com a hipoglucèmia reactiva, normalment associat a situacions d’estrès emocional. No és una hipoglucèmia pròpiament dita ja que el descens de glucosa no és tan important però sí que es percep com a tal.

Com es manifesten les hipoglucèmies?

A mesura que els nivells de glucosa en sang van disminuint el cervell actua donant la ordre d’incrementar la sensació de gana per, mitjançant la ingesta d’aliments, tornar a la normalitat els nivells de glucosa. Si es produeix una baixada brusca de la glucosa pot ser que aquesta sensació de gana vingui més de cop alhora que es comencen a tenir tremolors, suor freda, palpitacions i formiguejos. La irritabilitat, confusió, visió doble o “túnel” i alteració en la parla són en casos més extrems que poden acabar en pèrdua de consciència i fins i tot el coma.

Com s’ha d’actuar?

Quan es comencen a notar els primers símptomes és convenient deixar de fer allò que s’estava realitzant i procedir a la ingesta immediata d’aliments que facin pujar ràpidament els nivells de glucosa. Els sucres simples són els més adequats per a aquesta tasca. Es poden prendre sucs de fruita envasats amb sucre, refrescos amb sucre o directament un parell de terrossos de sucre. Si l’afectat perd la consciència o és incapaç d’empassar, el més convenient és avisar als serveis d’urgència. Ells ens indicaran com caldrà actuar.

Hipotensió:

La hipotensió es produeix quan el cervell, cor i altres teixits del cos no reben la sang suficient, i, per tant, l’oxigen i els nutrients necessaris. Això és degut a que la sang no té la força (pressió) necessària.

Els paràmetres de pressió arterial que es troben dins de la normalitat són: Sistòlica 90-120mm/Hg i Diastòlica 60-80mm/Hg. Tot i així poden existir paràmetres de normalitat més baixos depenent de les situacions individuals. Per exemple, els esportistes.

 Com es manifesta una hipotensió?

Qui no ha notat, al aixecar-se de cop, una lleugera sensació de vertigen, mareig o de visió borrosa? Aquesta és la més comuna de les hipotensions i passa per sí sola als pocs segons o minuts. És el que es coneix com a hipotensió ortostàtica.

Les manifestacions més comunes són el mareig, la visió borrosa, debilitat, confusió i fins i tot el desmai.

Què causa una hipotensió?

Reducció del volum sanguini provocat per deshidratació, hemorràgia o inflamació d’òrgans interns. Hi ha malalties cardíaques que també poden provocar hipotensions, així com medicaments. La hipotensió vasovagal és una disminució brusca del ritme cardíac alhora que es produeix una dilatació dels vasos sanguinis. Aquesta afectació està provocada per emocions intenses i cursa en desmais sobtats.

La prevenció és la millor manera d’evitar o reduir els símptomes d’una hipotensió. Estar ben hidratat, evitar aixecar-se de manera brusca, evitar estar molta estona dempeus o evitar la calor excessiva són algunes de les recomanacions més habituals. I si ja s’ha produït el desmai, la millor manera per a recuperar-se és elevar les cames per ajudar a que la sang arribi als altres òrgans corporals.

Etiquetes: , , ,

Comentaris

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús