El codi dels ous de gallina

Què signifiquen els números impresos en els ous?

Segurament molts podríeu contestar aquesta pregunta ja que en molts envasos ja ens ho indiquen. Però avui ho volem tornar a explicar per a qui encara no li quedi del tot clar.

Cada ou porta imprès a la seva closca una sèrie de xifres i números que, si els coneixeu, podeu arribar a saber la granja d’on prové.

La podem desglossar en 5 parts.

El primer dígit és un número que va del 0 al 3 i ens informa de la forma de cria de les gallines ponedores.

3- Vol dir que les gallines estan criades en gàbies.

2- És per a gallines criades a terra. No estan en gàbies però sí en recintes tancats, delimitats i sense sortida a l’exterior.

1- És per a gallines camperes, aquelles criades a terra i que poden, també sortir a l’exterior.

0- Indica que els ous són de producció ecològica, és a dir, les gallines viuen a terra, poden sortir a l’aire lliure i s’alimenten amb gra de procedència ecològica.

Les lletres que segueixen al codi és senzill d’esbrinar, és el codi de l’estat membre de la UE d’on procedix. En el nostre cas apareixerà com a ES.

Els següents números són la identificació de la granja. En ells s’inclou la província, el municipi i el codi d’identificació de la granja de producció.

Tota aquesta numeració es fa en compliment de les normatives europees per a garantir la traçabilitat del producte: poder seguir el rastre des de la posta fins el punt final de venda.

A part d’aquesta informació també us haureu adonat que els ous estan identificats per mides: S, M, L i XL.

S (petits) estem davant de peces que no superen els 53g.

M (mitjans) es troben entre els 53g i els 63g.

L (grans) pesen entre 63g i 73g

XL (súper grans) pesen 73g o més.

Una última cosa que volem destacar és el color de la closca de l’ou. Des de fa uns anys només trobem ous de gallina rossos. Però molts recordareu que abans també podien trobar-se amb facilitat de color blanc. Existeix diferència entre ells? Doncs, no. La seva composició és la mateixa. El canvi de color és degut a la diferència de raça de la gallina.

Si voleu saber més sobre l’ou i les seves propietats, no deixeu de consultar el post que vam fer fa poc més d’un any: Les propietats de l’ou i el mites del colesterol.

Etiquetes: , ,

Comentaris

 • Bet

  03/02/2012 - 12:54

  Molt interessant!! a casa meva tenim gallines de tota la vida, però alguna vegada he hagut de comprar els ous al supermercat i com que no ho faig sovint, el salt en aquest “control” dels ous encara l’he trobat més gran. Gràcies per la informació!

 • Rosa Maria

  19/02/2012 - 14:06

  Hola Bet! Es nota força la diferència quan menges ous comprats al supermercat de quan els menges de les teves pròpies gallines i acabats de collir. És un privilegi!

 • Joan

  08/05/2016 - 19:41

  Un privilegi per als humans menjar un ou així i també un privilegi per les gallines viure d’una manera de número 0 en comparació a viure en unes condicions de número 3. Aquest vídeo és de gallines que tenen el codi començat pel número 3.

 • parenting classes in ma

  21/09/2016 - 00:01

  parenting classes in ma

  El codi dels ous de gallina- Cuina.cat

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús