La pastanaga i el bronzejat

 És veritat que si menjo pastanaga em posaré més morena?

Aquesta és una pregunta que més d’un ens hem fet, i és que alguna cosa hi ha de cert en la creença que la pastanaga ajuda a adquirir un bon bronzejat. Però el que molts no saben és que hi ha altres fruites i verdures que, com la pastanaga, també contenen carotenoides, principals responsables d’aquest saludable color que agafa la pell a l’estiu. Perquè resulta que els carotenoides són una família de pigments responsables de la gamma de colors grocs, taronges o vermells presents sobretot a fruites i verdures, però també en els músculs i la pell d’alguns peixos i crustacis.

Aquests carotenoides, que en els vegetals tenen la funció de dur a terme la fotosíntesi, actuen en el nostre organisme com a antioxidants, és a dir ens protegeixen dels temibles radicals lliures, que ataquen les membranes de les cèl·lules i fan malbé el material genètic que contenen, i per tant són responsables de l’envelliment i de malalties com el càncer.

Dintre de la gran família dels carotenoides, els més estudiats són el betacarotè, el licopè, la luteïna i la zeaxantina, que es troben a diferents fruites i verdures.

Així, el betacarotè el trobem sobretot a la pastanaga, que és el segon aliment que en conté més, ja que el primer és el julivert. També en tenen els vegetals de fulla verda, les fruites i vegetals de color taronja, cols i bròquils i all i julivert.

El betacarotè, a més de ser un gran antioxidant, té la particularitat que és pot convertir en vitamina A a mesura que ho necessitem, per aquest motiu també se l’anomena provitamina A. Menjant una sola pastanaga al dia ja cobrim més del doble de les nostres necessitats d’aquesta vitamina. A més, també contribueix al bon estat de la pell, de les mucoses i de la retina. Una de les seves principals funcions, que explica l’aparició del bronzejat, és activar les cèl·lules defensives del nostre sistema immunitari i protegir-nos dels danys produïts pels rajos ultraviolats solars, i això ho fa accelerant el bronzejat de la pell com a protecció.

La luteïna, un altre carotenoide, la trobem a la zona central de la retina de l’ull, anomenada màcula, sobretot a les parts laterals, i la seva funció és protegir aquesta zona de l’acció antioxidant de la llum. Contenen luteïna els espinacs, la col arrissada, les bledes, l’enciam, el porro o l’api. Segons s’ha comprovat, les persones que incorporen luteïna a través de la dieta mostren protecció contra la degeneració d’aquesta zona de l’ull.

El carotenoide zeaxantina dóna la coloració groga típica del blat de moro, però també es troba a la carbassa, els pèsols, les taronges i el kiwi. És també un potent antioxidant, que està present a la mateixa zona que la luteïna, però a diferència d’ella es troba a la part central de la màcula, a la qual protegeix dels efectes nocius de la llum.

Pel que fa al licopè, és un carotenoide que s’extreu sobretot del tomàquet, i que s’aprofita més amb la cocció. En el cos humà està present o òrgans com fetge, pulmons, pròstata, còlon i pell. Contenen aquest pigment, a part dels tomàquets, la síndria, l’aranja rosada, la papaia o l’albercoc. Segons nombroses investigacions és protector contra malalties cardiovasculars i contra el càncer de pròstata.

Com es pot veure, els carotenoides són una gran família d’antioxidants, que exerceixen un efecte beneficiós sobretot a la pell, la vista i les mucoses, però hi ha també altres antioxidants que ens poden ajudar a frenar l’acció dels radicals lliures i són les següents

 • La vitamina C, que compleix múltiples i imprescindibles funcions i que podem trobar a cítrics, fruites vermelles i fruites tropicals i també a cols, bròquils i verdures de fulla vera, entre altres.
 • La vitamina E, anomenada vitamina de la fertilitat, present a fruita seca, llavors, germen de blat, cereals integrals, rovell d’ou i peix, i també en algunes margarines.
 • El seleni, un mineral amb acció anticancerígena, i que es troba a carn, vísceres, tonyina, salmó, ous, cereals integrals, llevat de cervesa i germen de blat.
 • El zinc, un altre mineral, fonamental per al creixement dels òrgans sexuals, i que trobem a carn vermella, peix, rovell de l’ou, formatges curats, marisc, fruita seca, llegum, cereals integrals, llevat de cerves i germen de blat, entre altres.
 • El coenzim Q-10, gran protector del cor, present sobretot a verat, salmó, sardines i cor dels animals.
 • Els flavonoides, pigments dels aliments, que podem obtenir de fruites vermelles, te verd i vi negre.

Com podem observar, la natura és molt generosa a l’hora d’oferir antioxidants, ja que estan presents en la major part dels aliments que formen part de la nostra dieta. I això segurament és així perquè l’única manera que tenim d’obtenir-los és a través de la dieta, ja que no els podem fabricar. Si la nostra alimentació és poc variada o deficient, notarem les conseqüències tant a curt termini, per exemple amb ceguesa nocturna, com a la llarga amb l’aparició de cataractes, per posar només dos exemples del que ens espera si no aprofitem els meravellosos recursos que tenim tan a l’abast.

 

 

 

 

 

 

 

Betacarotè (provitamina A)

 

 • Vegetals verds (espinacs, bleda)
 • Vegetals de color taronja (pastanaga, carbassa)
 • Fruites de color taronja (mango, papaia, meló)
 • Cols i bròquils
 • All i julivert
 • Fetge

 

 


Carotenoides (pigments dels aliments)

 • Espinacs, cols, mango, préssec, blat de moro
 • Tomàquet cuit, síndria, aranja (pomelo)

 

Flavonoides (pigments dels aliments)

 • Fruites vermelles, te verd, vi negre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Introducció

 

Què té la pastanaga? Carotenoides

 

Què són

 

Què fan

 

Com ho fan

 

Altres carotenoides

 

Altres antioxidants

 

On els trobem? Carbassa, meló, préssec, cítrics, bleda, brócoli, síndria, tomàquet

Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentaris

 • scan snap

  23/09/2014 - 15:29

  Good post. I be taught something tougher on totally different blogs everyday. It’ll all the time be stimulating to learn content material from different writers and practice slightly something from their store. I’d want to make use of some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink in your internet blog. Thanks for sharing.

 • medical practice management software

  26/09/2014 - 12:33

  An interesting dialogue is value comment. I think that you must write more on this matter, it might not be a taboo subject but generally persons are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 • medical transcription

  28/09/2014 - 09:36

  Would you be fascinated about exchanging hyperlinks?

 • emr systems

  28/09/2014 - 09:38

  I do not even know how I stopped up here, however I assumed this publish was great. I do not understand who you might be however certainly you’re going to a well-known blogger should you aren’t already ;) Cheers!

 • imaging solutions

  02/10/2014 - 13:44

  Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I am hoping you write again soon!

 • text recognition software

  06/10/2014 - 13:19

  Useful information. Fortunate me I discovered your web site by accident, and I am shocked why this coincidence did not came about earlier! I bookmarked it.

 • free ocr

  07/10/2014 - 14:05

  There are some attention-grabbing cut-off dates in this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as effectively

 • emr software free gym

  08/10/2014 - 15:31

  I was very happy to find this internet-site.I wished to thanks for your time for this wonderful learn!! I undoubtedly enjoying every little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 • emr software programs

  09/10/2014 - 13:53

  I feel that is one of the most vital info for me. And i’m happy reading your article. However wanna observation on few normal issues, The web site style is wonderful, the articles is truly excellent : D. Good process, cheers

 • Forest Kranwinkle

  18/10/2014 - 16:06

  My spouse and I stumbled over here different page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page yet again.

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

Normes d'ús