El quefir i les seves propietats

El quefir és una beguda efervescent fermentada que tradicionalment es consumeix al Caucas des de fa milers anys i que sembla jugar un paper molt important en la longevitat i en la salut dels pobles que en prenen habitualment.

Hi ha tres tipus de quefir: el de llet, que és l’original, el d’aigua i el de te, tot i que també es podria cultivar en begudes vegetals o en sucs de fruites riques en sucre com el de raïm. Tots els tipus de quefir parteixen de la mateixa base: els nòduls de quefir o el que és el mateix, un conjunt de microorganismes formats per llevats i bacils, però el mitjà on fermenten és diferent. Primer es fermentava llet de camell, després es va passar a la d’euga i posteriorment a la de cabra i vaca. I en algun moment, quan la llet devia escassejar, es va començar a fermentar en aigua i sucre.

Tradicionalment, el nòduls de quefir apareixien en els recipients de fusta on es quallava la llet per després fer-ne formatge. Després de quallar llet alguns dies, apareixien aquests grànuls, que submergits en llet, van donar lloc a una beguda agradable i beneficiosa plena de propietats, entre elles fer més digerible la llet i permetre una assimilació més gran dels seus nutrients.

Quefir i iogurt són coses diferents, ja que en el primer cas la reacció que es produeix és doble o lactoalcohòlica, és a dir, la lactosa o sucre present a la llet es transforma en àcid làctic i es produeix anhídrid carbònic i alcohol. Una fermentació la fan els llevats i l’altra els bacteris. En el iogurt, en canvi, la fermentació només és làctia i la duen a terme els bacteris.

Pel que fa a les propietats del quefir, té un triple efecte sobre el nostre organisme ja que és desintoxicant, regenerador de la flora intestinal beneficiosa i estimulant de les defenses naturals. La seva principal virtut és que restableix la flora intestinal normal i, per tant, afavoreix una bona digestió i assimilació dels nutrients ingerits. És molt important tenir bacteris beneficiosos al còlon ja que intervenen en la síntesi de les vitamines del grup B i de la vitamina K, en l’absorció dels nutrients i en el control dels microorganismes patògens.

El quefir actua transformant la flora intestinal putrefactiva, resultat d’una dieta alta en proteïnes i perjudicial per a l’organisme, i la substitueix per bacils lactis amb propietats antisèptiques. Aquests bacils ataquen sobretot el bacteri Escherichia coli, responsable d’afeccions molt greus.

El quefir regula el trànsit intestinal i pot ser laxant, astringent o neutre, depenent del temps de cultiu dels nòduls, així, el cultiu de menys d’un dia té propietats laxants, el de tres dies és astringent i el de dos dies és neutre.

I encara presenta més propietats, ja que és antiviral, antifúngic, antibiòtic i estimulant del sistema immunològic. A més, està especialment indicat en problemes de l’aparell digestiu, com úlceres, colitis ulcerosa, intolerància gàstrica i còlon irritable, entre altres. Fins i tot és útil en ús extern en patologies dèrmiques. També és beneficiós en estats de convalescència després de malalties greus. Però totes aquestes millores no es presenten ràpidament, i només es noten si es pren de manera continuada en el temps.

Pel que fa a les diferències entre el d’aigua i el de llet, el d’aigua té més avantatges perquè permet fer un consum terapèutic, és a dir, prendre’n dosis molt elevades per obtenir un benefici sobre la salut. Del quefir d’aigua se’n podrien prendre fins a 3 litres diaris, cosa que no és possible amb un cultiu lacti i proteic com el del quefir de llet. El quefir de llet presenta el problema de la qualitat de la llet, ja que no es parteix d’una llet pura, sinó que està tractada amb químics, antibiòtics i hormones i a més s’ha sotmès a tractaments tèrmics que desnaturalitzen els enzims i resten virtuts al quefir.

Per tant, té més avantatges el quefir d’aigua, ja que se’n pot prendre més, el medi de cultiu no presenta desavantatges com les llets animals, es pot beure amb el menjar, facilita la digestió i no eleva els nivells de sucre a la sang.

Etiquetes: , , , , , , ,

Comentaris

 • Vero

  12/07/2011 - 11:15

  El quefir sempre m´ha agradat molt quan l´he consumit (i més ara veient com de beneficiòs és per l´organisme!!), i us volia demanar on en podria trobar per fer quefir d´aigua a casa. O bé puc fer-lo a partir d´un quèfir comercial (com si fos un iogurt)? Gràcies i fins aviat!

 • Rosa Maria

  14/07/2011 - 12:23

  Hola Vero! Has provat de comprar-lo en una botiga de productes dietètics? Des d’allà és fàcil que te’l puguin aconseguir. Per la nostra banda dedicarem el proper post a explicar com fer quefir a casa, així podrem resoldre millor els teus dubtes.
  Salut!

 • Vero

  14/07/2011 - 16:46

  Moltes gràcies Rosa Maria, a veure si ho trobo ;-)!

 • Maitona

  15/07/2011 - 21:20

  Hola Vero, hi ha una “norma no escrita” sobre el kèfir que diu que el kèfir no es ven, es regala. Es tracta de no aplicar criteris econòmics sobre un producte tan beneficiós pel cos, ja que qui el regala ja se sent prou pagat sabent que està regalant salut. I certament per més d’una vegada, quan n’he volgut aconseguir no me l’han volgut cobrar mai.
  Normalment l’he trobat en botigues que venen productes naturals (no tant herboristeries en sí) sinó botigues amb productes ecològics, etc. Abans l’aconseguia a les botigues ComeBIO. També hi ha una altra manera d’aconseguir kèfir, més habitual en altres països pel que jo he vist: el kèfir es pot assecar, i d’aquesta manera es pot enviar per correu. Un cop el tens a casa només has de dedicar uns dies a hidratar-lo, i apa, com si res. L’assecat, a més, és una opció de conserva quan en tens molt i ja no saps què fer-ne ni a qui més regalar-lo. També m’han recomanat de congelar-lo, però en aquest cas el procés de “reanimació” m’ha costat una mica més. Espero que en trobis i que en gaudeixis.

 • Rosa Maria

  18/07/2011 - 12:43

  De res Vero! Si el trobes ens ho dius, que va bé saber-ho.
  I gràcies també a tu Maitona per la informació. És cert que hi va haver un temps que “corria” molt el quefir regalat. Avui dia el pots comprar ja elaborat. Tot i que tenint les comoditats de conservació que expliques, s’acaba el mal de cap aquell de quan començaves a tenir quefir per parar un tren i ja no sabies què fer-ne :) Ens podries explicar com seria el procediment per deshidratar-lo? Gràcies!

 • Vero

  19/07/2011 - 10:55

  Hola Rosa Maria i Maitona!! Ja el tinc! N´he aconseguit a una botiga dietètica, i avui mateix em poso a fer-lo, així que quan m´arranqui en podré passar a qui vulgui i en necessiti (si algú en vol, que m´ho digui a través del blog). Volia demanar el següent a les dues: me´n vaig dues setmanes de vacances a finals d´agost, i si el cultiu m´arranca bé provaré de dessecar-lo com explica la Maitona. També he vist que hi ha gent que el deixa a la nevera durant el temps que estan fora, és una bona opció? Algú ho ha provat? Gràcies i salutacions :)!

 • Rosa Maria

  20/07/2011 - 10:07

  Hola Vero! Que bé que l’hagis trobat tan ràpid! :) Jo no he provat a deixar el quefir a la nevera, així que no et puc dir com de bé va, tot i que per lògica ha de ser una bona opció, ja que el fred frena el creixement dels microorganismes sense matar-los. En aquest sentit la congelació que deia la Maitona és una molt bona opció. Potser la Maitona o algú altre ens podria explicar la seva experiència conservant el quefir a la nevera. I quan hagis tastat la primera “fornada” ja ens explicaràs com ha sortit, d’acord? Salut!

 • Maitona

  21/07/2011 - 19:48

  Hola a tothom. Vero, si només marxes un parell de setmanes jo et recomano que el posis a la nevera amb una mica d’aigua (encara que sigui quèfir de llet, i jo el posava en aigua i sucre, com em van recomanar) A la nevera creix mooolt a poc a poc, i en dues setmanes no es fa malbé. L’únic que pasa és que a la tornada l’has de cuidar molt bé per revifar-lo: jo em passava una setmana ben bé posant-lo en llet de la bona, i canviant-la cada dos dies fins que veia que ja feia bon quèfir. Més o menys com quan el descongelava, que seguia un procediment similar, tot i que em costava una mica més que tornés a “agafar el ritme”. Sobre l’assecat, el més important des del meu punt de vista era assecar-lo ràpid, per tant, millor er-ho a l’estiu que a l’hivern, i en un lloc ben ventilat. Jo el posava entre dos papers de cuina, que judaven a absorbir la humitat, i anava canviant els papers dia a dia. Si fa calor en menys d’una setmana s’assequen bé. Per a rehidratar-los cal tenir-los en aigua força dies, anant canviant l’aigua, fora de la nevera. Quan veus que ja agafen textura, comences amb llet ben bona (si és de granja millor), i ja veuràs que en un parell o tres de dies ja comença a fer bon quèfir. Amb l’assecat m’he trobat que després no totes les “boletes” es reanimen, però sí en gran part. Ja veuràs que això del quèfir és una aventura d’allò més bona! Ja ens explicaràs com et va l’experiència, eh? I gràcies per oferir-ne!

 • Maitona

  21/07/2011 - 19:55

  Per cert, si sabeu fer la típica coca de iogurt, proveu de substituir el iogurt per un got de quèfir (quèfir fet amb llet sencera i com més natural millor) Veureu que surt tant bona o més!

 • Vero

  22/07/2011 - 09:11

  Genial Maitona! Em sembla que el deixaré com tu dius a la nevera, tot i que provaré de tot, per veure què tal va ;-). Avui m´ha sortit la primera “collita” de quèfir de llet i està força bó, tot i que haig d´acabar d´optimitzar l´experiència!

 • Rosa Maria

  25/07/2011 - 10:06

  Hola noies! Moltes gràcies Maitona per les teves explicacions i per compartir amb nosaltres la teva experiència. Haurem de tastar la coca de quefir! :)
  Vero segur que la propera “collita” encara serà més bona! Quan provis amb el d’aigua ja ens explicaràs com ha anat. Ah! I ja ens diràs com va l’experiència de conservar-los i cuidar-los.

 • Vero

  26/07/2011 - 13:45

  Hola de nou! Ja porto dues “collites” de quèfir d´aigua i és tot un èxit, he hagut de doblar la producció perquè estava tan bó que s´acabava superràpid i no n´hi havia per tots :)!!! Té un gust mig de tònic mig de sidra, boníssimmmmmmmmmmm!!!!!

 • Rosa Maria

  01/08/2011 - 20:03

  Enhorabona Vero! És molt satisfactori quan prepares un aliment i veus que té tant d’èxit! I ara que sabem exactament com conservar-lo gràcies a la Maitona durant un bon temps si som fora o ens “n’afartem” durant una temporada, cap problema! Gràcies Vero per compartir amb nosaltres la teva experiència!

 • Montse

  20/09/2011 - 20:37

  Jo no aconsegueixo trobar quèfir en grànuls, per on jo em moc no en tenen mai, em volen vendre el producte ja elaborat. Si algú em pot donar el vaig a buscar on calgui. el meu correo muamua64@ hot mail. com

 • Rosa Maria

  21/09/2011 - 11:29

  Hola Montse! Potser la Montse o la Vero et poden ajudar. De tota manera, al facebook de Menja sa es van oferir per donar tant quèfir d’aigua com de llet a qui en volgués. Si vols pots contactar-hi a través del facebook.
  Salut!

 • Gemma

  08/11/2014 - 21:22

  Hola a tothom!

  Sóc la Gemma, sóc mestra de primària i aquest any per la setmana de la ciència m’agradaria poder enesenyar el procés del kéfir i les seves propietats.
  De moment he trobat el kéfir d’aigua però no sé com es cuida ni qué obtinc amb ell.
  Sabeu on puc trobar informació sobre la fermentació i la diferència de tots dos?
  Si sabeu d’algú que em pugui oferir kéfir de llet també us ho agrairia.

  Moltes gràcies!

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

Normes d'ús