L’aspartam edulcorant bo o dolent?

És l’asaprtam un edulcorant saludable?

Arran de l’entrada Desmitificant el mite: la Coca-Cola desfà l’estómac? en Sergi ens ha fet arribar una pregunta d’un dels components d’aquesta beguda, i  que en molts comentaris heu fet referència. Les begudes light és cert que són perjudicials pel contingut d’aspartam?

L’aspartam és un edulcorant del qual l’augment del consum suscita polèmica des del punt de vista de la seguretat per la salut. Però realment sabem que és l’aspartam? L’aspartam és un edulcorant sintètic acalòric, és a dir, és un edulcorant artificial que s’obté químicament i a més no aporta Calories al cos. S’utilitza per endolcir una àmplia varietat d’aliments, amb un poder edulcorant 200 vegades superior al del sucre. El trobem present al voltant de 6000 productes arreu del món, no només en les begudes refrescants sinó també en: xiclets, productes de pastisseria, gelatines, barreges per postres, postres congelats, iogurts, edulcorants de taula, alguns productes farmacèutics, etc. Com additiu alimentari està regulat que aparegui en la llista d’ingredients de l’etiqueta del producte, ja sigui indicant el seu nom, Aspartam, o  bé el  seu número identificatiu: E-952.

La innocuïtat per la salut de l’aspartam està corroborada amb rigorosos estudis científics, no obstant hi ha alguns estudis experimentals fets amb animals que obtenen dades sobre els efectes negatius d’aquest edulcorant. Però cal aclarir que aquests experiments estan realitzats amb dosis molt superiors a les ingerides pel consumidor habitualment. Per això, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) estableix la ingesta diària admissible (IDA), és a dir la quantitat segura i sense risc que es pot consumir d’una substància diàriament durant tota la vida, en el cas de  l’aspartam en 40 mg/kg pes/dia. Per exemple, per un adult de 68kg de pes la dosi màxima diària de consum d’Aspartam seria de 2,7 g;  d’altra banda un sobre d’edulcorant d’aspartam conté 35mg, així doncs aquest mateix adult n’hauria de prendre fins 77 sobres per arribar a la IDA.

L’aspartam encara que sigui sintètic, un cop digerit es descompon en tres components (àcid aspàrtic, fenilalanina i una petita quantitat de metanol), que són absorbits i passen a la sang tot utilitzant-los en els processos corporals normals. Aquests components es troben en quantitats majors en altres aliments com la llet, la carn, la fruita i les verdures, i són utilitzats de la mateixa manera pel cos

Així doncs l’aspartam és un edulcorant el consum del qual, a dosis habituals, no té repercussions en la salut del consumidor; més encara si tenim en compte que el seu gran poder edulcorant fa que amb petites quantitats en ting uem prou. Cal recordar però, que està contraindicat en la fenilcetonúria, malaltia metabòlica que no permet metabolitzar correctament la fenilalanina, un dels components de l’aspartam. Per els diabètics en canvi està indicat, ja que no augmenta la glucosa en sang i ajuda a controlar la quantitat d’hidrats de carboni de la dieta.

Recordeu que si voleu saber més coses sobre els edulcorants, podeu consultar l’entrada al blog Alternatives al sucre. I si voleu més informació sobre l’aspartam us convidem a visitar aquest lloc web: www.aspartamo.es

Etiquetes: , , ,

Comentaris

 • Sara Maria

  23/02/2011 - 09:26

  Visca la consulta de Menja Sa… M’encanten aquest post desmitificadors i aclaridors!!!

 • starbase

  23/02/2011 - 09:35

  Boníssim, fa poc en parlàvem amb la Sara Maria 🙂

 • xiscoguari

  23/02/2011 - 10:33

  yuhuuuuuuuuu!!! ara només me falta trobar com fer confitures sense sucre, però als pots d’aspartam que he trobat, diu que no és apte per cuinar… i si emplei fructosa, és com emplear sucre (mon pare és diabètic), també pens, que moltes vegades a la rebosteria, el sucre ocupa un volum i te algunes funcion importants, com emulsionar l’ou o fondre la patata a les coques de patata… i no sé com podria arreglar-ho això… crec que li demanaré en es meu professor de cuina.

 • Mariona

  23/02/2011 - 11:07

  Jo havia sentit a parlar de l’estevia, com a substitut del sucre, i que jo sàpiga és natural. Però com en xiscoguari no sé massa com substituir el sucre en la rebosteria.

 • Rosa Maria

  23/02/2011 - 12:23

  Gràcies a tots per les vostres aportacions!
  Xiscoguari i Mariona, l’estevia comença a ser una bona alternativa natural a l’hora de cuinar, però hi ha persones que els agrada el regust que deixa. Tot i així és qüestió de provar-ho, perquè a més no s’altera amb les manipulacions culinàries. El que no passa amb l’Aspartam, que amb l’escalfor es torna amargant. El millor edulcorant artificial, a tots nivells, és la Sucralosa. La podeu utilitzar tranquil·lament per substituir el sucre en rebosteria, i el resultat final del producte també serà perfecte. Podeu trobar més informació a l’entrada Alternatives al sucre: http://blogs.cuina.cat/laconsultademenjasa/2010/10/25/el-sucre/

 • xisco guari

  23/02/2011 - 12:54

  ara hi faré un botet, mem que aprenc, per què d’ençà que visit aquest blog, és un no parar, li hauré de donar les gràcies a en massitet per fer-me arribar aquí.

 • Josep

  23/02/2011 - 17:49

  M’agraden aquestes desmitificacions que feu, sobretot aquelles que no tenen cap base científica. L’aspartam jo ja fa temps que l’utilitzo com edulcorant i a banda de ser totalment inofensiu amb les quantitats normals que un pren habitualment, te mol millor gust que altres edulcorants com la sacarina.
  Una vegada més, aquests posts que feu son altament didàctics i molt pràctics per dur a la pràctica una alimentació sana i compensada.
  Una abraçada,

 • Rosa Maria

  23/02/2011 - 19:06

  Moltíssimes gràcies pels vostres comentaris Xisco i Josep! Així un encara agafa més ganes de seguir treballant. La veritat que ha estat un encert això d’anar desmitificant. I si a més, con és el cas d’en Josep, algú pot compartir la seva experiència personal, doncs millor que millor! Gràcies de nou!

 • Àngels

  25/07/2012 - 17:45

  Jo no tinc tant clar que estigui comprovat científicament. Sembla que l’organisme d’algunes persones no dissolt tot el metanol. Heu vist http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=46337

 • Dia Mundial de la Diabetis | Blog de Menja sa – Dieta online, xerrades nutricionals i tallers de cuina

  14/11/2013 - 17:12

  […] Aspartam […]

 • Blog de Menja sa – Dieta online, charlas nutricionales y talleres de cocina » Día Mundial de la Diabetes

  17/11/2013 - 13:40

  […] Aspartamo (en catalán) […]

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús