Desmitificant el mite: La Coca-Cola desfà l’estómac?

La Coca-Cola va ser creada al 1886 pel farmacèutic John Pemberton. Originàriament va començar com una medicina per alleujar el mal de cap i les nàusees, però després va ser venuda com un remei que calmava la set. El notari de Pemberton va ser qui li va donar el nom i el logotip actuals de la companyia. Poca a poc aquesta beguda es va obrir camí en el sector comercial. Va ser al 1893 quan poc a poc gairebé arreu de tots els Estats Units ja  es bevia Coca-Cola, i va tenir tant d’èxit que al cap de dos anys es va produir la primera exportació fora del país. Així l’imperi Coca-Cola ha anat creixent poc a poc fins el que és avui dia, la marca de beguda refrescant  més famosa de món.

Com bé comenta la Sara Maria en el post Girant la truita, a la Coca-Cola l’envolta un mite o llegenda urbana ben estès i és aquest: si poses un tros de carn dins d’un got amb Coca-Cola es desfà, o si prens Coca-Cola se’t desfà l’estómac.

Això no és cert i no hi ha cap evidència científica que ho recolzi. Genèricament, es pensa que l’acidesa de la Coca-Cola és la responsable de que pugui desfer l’estómac, però aquesta té un grau d’acidesa semblant a la llimonada; l’acidesa d’una substància o aliment no és indicativa de ser corrosiva. Quan bevem Coca-Cola o llimonada no desfà l’estómac, però en el cas que fos cert també haurien de desfer tot l’aparell digestiu des de la boca fins l’annus, és a dir per tota aquella superfície per on passés el líquid i això encara mai ha passat. A la vegada diuen també que  si es deixa un tros de carn o una dent en aquesta beguda pot desfer-la. Això tampoc és cert, la carn reacciona amb la Coca-Cola per l’acidesa que presenta aquesta modificant lleugerament la textura tot estovant-la, però no arriba a desfer-la. I en el cas de la dent aquesta també es veuria afectada per l’acidesa de la Coca cola; però no perquè es tracti d’aquesta beguda, sinó perquè qualsevol aliment que fa disminuir el pH de la boca (o en aquest cas del líquid que envolta la dent) ataca l’esmalt dental tot desgastant-lo lentament i afavorint alhora la proliferació bacteriana (és a dir, que fomenta la càries dentària). No obstant, si patiu cap patologia digestiva relacionada amb l’estómac, com ara una gastritis o una úlcera, és evident que aquesta beguda no us serà d’ajuda, ja que la cafeïna que conté irrita la paret del sistema digestiu, i per tant empitjoraria el problema.

També hi ha un altre mite relacionat amb totes les begudes amb gas i és que diuen que el gas engreixa. En tot cas, el gas en algunes persones pot provocar distensió abdominal, és a dir que es pot traduir com un augment del volum de la panxa de manera passatgera. El gas no és responsable de l’incrment de pes, és a dir de l’increment de greix corporal. ja que no té energia i conseqüentment no pot ser el responsable d’un excés de Calories. De fet, en algunes persones el gas pot ajudar en les digestions pesades, vist que augmenta la pressió dins l’estómac i això pot facilitar la obertura del pílor, l’esfínter que permet el pas dels aliments de l’estómac a l’intestí, i per tant facilita el seu buidament. En canvi, sí que podem afirmar que la causa d’augmentar de pes és deguda al contingut de sucre de les begudes refrescants, que sol ser força elevat. Aquest sucre és d’absorció ràpida, és a dir que fa pujar ràpidaments els nivells de glucosa en sang i alhora aporta energia immediata al cos. Si aquesta energia no es consumeix l’excés de sucre serà emmagatzemat pel cos probablement en forma de greix. Així doncs és preferible no abusar de les begudes refrescants en cap cas; si heu de controlar el vostre pes quan en prengueu opteu per les alternatives sense sucre. I sempre opteu per l’aigua com a beguda de preferència.

Etiquetes: , , ,

Comentaris

 • alex

  16/02/2011 - 15:29

  A tots els amants de la cuina… En Santi Santamaria ens ha deixat!!
  es un dia trist per tots els que ens agrada menjar i cuinar bé.
  adeu Santi!

 • Xavier

  16/02/2011 - 16:49

  Ho acabem de saber ara mateix!
  Controvertit però un dels referents de la gastronomia catalana i mundial.

  Descansi en pau.

  http://www.elpais.com/articulo/cultura/Fallece/cocinero/Santi/Santamaria/Singapur/elpepucul/20110216elpepucul_9/Tes

 • Josep

  16/02/2011 - 18:53

  M’ha agradat molt aquesta entrada. Crec que ja toca de tant en tant que algú amb arguments desmenteixi aquestes llegendes urbanes, segurament creades per interessos.

 • Sara Maria

  17/02/2011 - 08:47

  Visca la coca-cola, i especialment la zero!!!!

 • xiscoguari

  17/02/2011 - 10:36

  Ara m’has fotut.. jo pensava que era un súperhome amb un estomac a prova de coke-zero…
  i ara resulta que sóc un més entre la multitut!!!!
  Ja és per què m’agrada llegir aquest blog… per què la ignorància em feia sentir bé 😛

  Per cert, som sentit moltes vegades allò de que l’aspartamo o altres edulcorants, són xerecs per el cos, això pot ésser vera, o és un altre fals mite?

 • Cristina

  17/02/2011 - 20:01

  Hola a tots!
  Gràcies per informar d’aquesta tràgica notícia, com no veig la televisió encara no me’n havia assabentat. I gràcies a tots per fer que el blog estigui sempre en moviment.

  Gràcies Josep, ens alegra que consideris interessant aquesta entrada, sempre és bo aprendre una mica més, eh Xiscoguari.

  Ara tampoc fem de la Coca-Cola Zero l’aigua beneïda. Es preferible no abusar de les begudes refrescants i prendre aigua com a beguda preferent.

  Xiscoguari això de l’aspartam és interessant com a tema per fer una post. Gràcies.

 • Rosa Maria

  17/02/2011 - 20:04

  Gràcies a tots i totes! També hem rebut alguna consulta per correu demanant-nos el què sobre l’aspartam. Prometem fer-ne una entrada.

  Una abraçada!

 • Tweets that mention Desmitificant el mite: La Coca-Cola desfà l’estómac? – Cuina.cat — Topsy.com

  19/02/2011 - 00:32

  […] This post was mentioned on Twitter by Xavi Gasso and champiblack76, Laia Moreno. Laia Moreno said: Desmitificant el mite: La Coca-Cola desfà l’estómac? http://bit.ly/fKwLWR […]

 • Assumpta

  20/02/2011 - 21:59

  Em sembla perfecte que es parli de l’aspartam. M’agradaria també que hi hagués alguna explicació sobre edulcorants naturals, com el xarop d’agave, l’estèvia…
  Gràcies per tots aquests aclariments, és molt important saber què ingerim…

 • Cristina

  21/02/2011 - 15:52

  Hola Assumpta!
  Doncs aviat farem una entrada parlant sobre l’aspartam i resoldrem aquells dubtes que ens han deixat als diferents comentaris. Respecte el teu interès sobre els edulcorants tenim dues entrades al blog de Menja Sa, una sobre els edulcorants calòrics com acaloris i un altre sobre el xarop d’atzavara. Esperem que siguin del teu interès.

  Els edulcorants.
  El xarop d’atzavra.

 • Assumpta

  21/02/2011 - 20:45

  Gràcies per la resposta, acabo de llegir les dues entrades. Només comentar que intento fer una dieta el més saludable possible, he superat un càncer i m’agafo l’alimentació d’una manera més seriosa. He suprimit el sucre (encara que no del tot) pel xarop d’atzavara. Vaig provar l’estèvia en pols i no em va acabar de fer el pes perquè vaig trobar que canviava el sabor dels aliments…
  Gràcies novament pel blog, el trobo molt interessant i pràctic!

 • Rosa Maria

  23/02/2011 - 12:15

  Gràcies a tu Assumpta per compartir la teva experiència amb nosaltres. És cert que cal prendre consciència de l’alimentació, i procurar que el el gruix més grans d’aliments siguin el més frescos i el menys manipulats possible

 • 9fenix

  11/03/2011 - 19:10

  “… la carn reacciona amb la Coca-Cola per l’acidesa que presenta aquesta modificant lleugerament la textura tot estovant-la, però no arriba a desfer-la”
  Uhm… Llavors servirà per a que els bistecs de ternera estiguen més tendres? xD

 • L’aspartam edulcorant bo o dolent?- Cuina.cat

  01/05/2015 - 21:04

  […] de l’entrada Desmitificant el mite: la Coca-Cola desfà l’estómac? en Sergi ens ha fet arribar una pregunta d’un dels components d’aquesta beguda, i  que en […]

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús