Després de la congelació… la descongelació!

Arrel del post sobre com congelar correctament ens han arribat algunes veus properes que trobaven a faltar que haguéssim explicat també com cal descongelar. I és cert que aquest procés provoca certs dubtes i no sempre es fa de la forma més adequada per tal de garantir la seguretat dels aliments. I és que, què és més adequat, que la congelació sigui ràpida o que no? Resolem el dubte!

És cert que la descongelació hauria de ser el més ràpida possible per tal de minimitzar els efectes que aquesta produeix en les característiques de textura i humitat del producte, com ara trencament de teixits i per tant pèrdua d’aigua, però mai a expenses de la seva seguretat alimentària. Però per això cal abans haver fet una bona congelació; i és que si tal i com llegíem en el post sobre aquest sistema de conservació, tenim la precaució de posar a congelar els aliments per racions de consum, i en el cas de talls de carn o de peix els col·loquem un al costat de l’altre i no pas un a sobre l’altre, no només optimitzarem l’espai del congelador i aconseguirem una congelació més ràpida, sinó que també agilitzarem la descongelació. Així el resultat organolèptic final de l’aliment serà òptim, i no caldrà que ens preocupem pensant en què fem amb tot el que hem hagut de descongelar de més i que no tenim previst menjar-nos immediatament.

Entrant de ple, ara sí, en el mètode correcte de descongelació un cop aclarit el punt de la “rapidesa”. Per tal que un aliment que posem a descongelar segueixi sent segur per al seu consum un cop descongelat, cal que ho fem dins la nevera a la zona menys freda, i no pas a sobre el marbre de la cuina; en el cas que sigui peix o carn, a més a més, caldrà deixar-los sobre una reixeta que ens permeti recollir el suc de descongelació, ja que aquest sol contenir una quantitat més elevada de microorganismes.

El motiu és ben senzill: tots els aliments, per molt ben manipulats que hagin estat, contenen microorganismes patògens ja que el risc 0 no existeix; tots els microorganismes necessiten temperatures càlides per tal de multiplicar-se, com ho és la temperatura ambient de qualsevol cuina –a partir de 10ºC els microorganismes ja es multipliquen amb certa facilitat, i per tant ens trobem dins del què s’anomena “interval de temperatura de risc”, que va des dels 10ºC fins al 70ºC -, mentre que les temperatures fredes els sotmeten a un estat de letargia molt més profunda, és clar, en la congelació. De manera que si posem a descongelar un aliment a sobre el marbre, és a dir a temperatures de risc, els pocs microorganismes que hi hagi, tal i com vagin sortint de la letargia s’aniran trobant en les condicions òptimes per a créixer, tot trobant-nos al final de la descongelació amb un aliment molt més ric en microorganismes que quan el vam posar a congelar. Quant més temps necessitem perquè es descongeli l’aliment, més temps tindran aquests microorganismes per a multiplicar-se.

És cert que per a fer-ho així cal una certa previsió, que passa per una planificació dels menús, un dels pilars bàsics a l’hora de seguir una alimentació saludable. Però no hem de patir si en alguna ocasió no hem estat previsors, ja que si tenim la precaució de cuinar l’aliment tan bon punt s’ha descongelat i assegurant-nos que arriba a altes temperatures –és un bon indicador el fet que haguem de bufar per a poder-nos-el menjar, encara que sembli un truc obvi, però no sempre hi pensem -, podem descongelar al microones, tot triant la potència més baixa, i controlant bé els temps per evitar que se’ns pugui coure l’aliment per les vores.

Salut!

Etiquetes: , , , , ,

Comentaris

 • Joan Guillén

  13/01/2011 - 10:51

  Bon dia:

  Avui en dia la tecnologia que es fa servir per depén quina producció-quantitat són uns armaris descongeladors que treballen distribuïnt vapor a baixa temperatura tot controlat per sonda d’una forma ràpida i assegurant tot el sabor, els valors nutricionals, la textura original.

  Reduim els temps de descongelació en un 80% i un 50% en la reducció del pes.

  Si voleu més informació contacteu a joan@ginesguillen.com

 • Rosa Maria

  13/01/2011 - 16:23

  Hola Joan! La tecnologia ens posa a passes de gegant les coses cada vegada més fàcils, i els resultats són cada cop millors. Els armaris descongeladors, a més, han de treballar per assegurar la higiene dels aliments tot controlant, com dius, la temperatura a qual es descongela. Des de casa, però, em temo que haurem de seguir confiant en la nevera.

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús