Durada conservació dels aliments per congelació

Quan de temps es poden conservar els aliments congelats?

La Núria ens va fer arribar un mail amb aquest dubte tant interessant i útil respecte els aliments congelats del que estem segurs que pot ser interessant per a molta gent.

La conservació d’aliments per congelació és un procés tecnològic molt antic del que es té constància a partir del  S. XI aC a la Xina. Es realitzava en dipòsits de gel, en zones fredes, on les condicions climàtiques eren òptimes per preservar els aliments freds. No cal dir que la tècnica ha anat evolucionant amb el pas del temps juntament amb la tecnologia fins arribar a l’estri domèstic que coneixem actualment: El congelador.

La tècnica de congelació consisteix en sotmetre aliments frescos o cuinats a una temperatura inferior a -18ºC durant un cert temps. En aquest moment, l’aigua interna dels aliments es congela i l’activitat de l’aliment queda interrompuda, és a dir, es retarda la descomposició de l’aliment i s’alenteix el creixement bacterià (els bacteris no moren amb la congelació).

Per una correcta congelació s’han de seguir uns passos previs:

1. Preparació prèvia abans de congelar:

  • Si voleu congelar verdures:

Renteu-les amb aigua. A continuació cal escaldar-les amb aigua bullint uns segons i després refredar-les per finalment posar-les a congelar. Si voleu és opcional tallar-les (així ja estaran llestes per cuinar). D’aquesta manera s’assegura l’eliminació d’un possible reservori bacterià. Aquest procés provoca la pèrdua de vitamines hidrosolubles.

  • Si voleu congelar carn:

Heu de desossar la carn, treure-li els tendons i el greix visible i sempre és millor porcionar la carn en racions individuals, perquè així el fred arribarà més ràpid al centre de l’aliment.

  • Si voleu congelar ous:

Els ous només es poden congelar si ja han estat batuts o separats en diferents recipients la clara i el rovell . Per conservar bé el rovell , prèviament s’ha de batre i afegir un pessic de sal i sucre i així  s’evita que la proteïna que conté s’endureixi.

  • Si voleu congelar peix:

El peix fresc comença a perdre propietats a les 24h, així que si voleu congelar-lo cal netejar-lo d’escames prèviament, eviscerar -lo i tallar-lo en porcions. Si no teniu temps o no us agrada fer-ho, sempre podeu dir a la peixateria habitual que us prepari el peix per congelar.

2.No es recomana congelar:

  • Aliments rics en greixos com la nata i algunes salses, perquè com són aquosos es separa del greix i perd propietats culinàries.
  • El Iogurt al descongelar-se provoca canvis en la textura.
  • Verdures d’amanida, xampinyons i baies perquè no resisteixen la congelació domèstica.
  • La pasta perquè perd la textura i les seves propietats poden deteriorar-se.

3.Consells generals:

  • El congelador ha d’estar sempre a -18ºC
  • A diferència de la nevera, el congelador funciona millor quan està ple i no hi ha espai entre aliments
  • És important conservar els aliments en recipients o embolcalls aptes per congelador, ja que d’aquesta manera evitarem que el fred cremi l’aliment i l’espatlli.
  • No s’ha d’introduir aliments calents a la nevera, perquè l’escalfor augmenta la temperatura del congelador afectant negativament a la resta d’aliments.
  • Els aliments, un cop descongelats, no es poden tornar a congelar, a excepció d’aquells que s’hagin utilitzat per elaborar un plat i aquest es conservi congelat.

Temps de conservació d’aliments congelats:

  • Carn                             fins a 12 mesos
  • Hortalisses                   fins a 12 mesos
  • Fruita                           fins a 12 mesos
  • Lactis                           fins a 8 mesos
  • Peix                              fins a 6 mesos
  • Plats cuinats                fins a 4 mesos
  • Pa                                fins a 3 mesos

 

Etiquetes: , , ,

Comentaris

  • Massitet

    31/12/2010 - 00:17

    Hola Rosa Maria!
    Ostres, moltes gràcies per totes les indicacions que ens fas arribar sobre la congelació d’aliments. Ara, t’haig de ser franc: no faig ni una cosa bé! No congelo bé cap aliment!
    Ostres, hauré de revisar els nostres hàbits de congelació… ;-)

    Molt bona entrada d’any, estimats!!!

  • Rosa Maria

    02/01/2011 - 22:21

    Hola Massitet! Molt bona entrada d’any per a vosaltres també! Doncs això té solució, així que no us hi amoïneu. Ara ja teniu unes indicacions per a seguir. Ja ens explicareu com va!

  • Massitet

    08/01/2011 - 17:39

    No dubtis que ho farem! Ara, quin feina això de congelar bé! ;-)

  • Rosa Maria

    11/01/2011 - 20:21

    Hola Massitet! Ja veureu com és qüestió, altre cop, d’hàbits. Tan bon punt ho tingueu per mà, serà bufar i fer ampolles! Per cert, no us perdeu la consulta de demà, perquè us donarem un altre bon motiu per a congelar (i descongelar) bé :)

  • Després de la congelació… la descongelació! – Cuina.cat

    12/01/2011 - 08:14

    [...] del post sobre com congelar correctament ens han arribat algunes veus properes que trobaven a faltar que haguéssim explicat [...]

  • Encarna

    16/01/2011 - 11:42

    M’agrada’t aquest post sobre congelats (i descongelats). Em sorpren però el tema del pa. Al meu congelador, després de 3 dies està fatal…

  • Rosa Maria

    16/01/2011 - 18:43

    Hola Encarna! Els temps estimats per a la durada dels congelats fa referència sobretot a la seguretat alimentària, tot i que és inevitable que també amb el pas del temps els aliments es vagin deteriorant des del punt de vista organolèptic degut a la pèrdua d’aigua. És estrany tal com comentes que quan congeles pa notis que en poc temps no queda igual. El pa és d’aquells aliments que a la mínima pèrdua d’aigua canvia considerablement, però si la qualitat és bona en el moment de la congelació el resultat igualment hauria de ser òptim un cop descongelat. Alguns consells amb el pa, tot i que potser ja els has provat: és important que el pa a congelar estigui el més acabat de fer possible; congela’l ben tapat, per exemple dins d’una d’aquestes bosses especials per a congelar per tal de protegir-lo del glaç; descongela’l a temperatura ambient i amb la mínima antelació possible al seu consum. Ja ens explicaràs si així ha millorat!

  • Dolors

    07/01/2014 - 20:33

    Bona tarda,
    m’han regalat per reis un lot de formatges variats. Vodria saber si es poden congelar, i si en fer-ho queden bé una vegada es descongelen.
    Moltes gràcies.

  • gloria

    08/01/2014 - 11:58

    Hola Dolors.
    En la congelació dels formatges hauràs de tenir en compte dues coses: quantitat d’aigua i quantitat de greix.
    Així, formatges molt cremosos amb un elevat contingut de greix i aigua perden textura al separar-se els components en dues fases.
    Els formatges curats són molt secs, és a dir, tenen poca aigua i això també afectarà la seva textura un cop es decongelin, fent-los més trencadissos.
    Els formatges més tendres amb una proporció greixosa al voltant del 40% aguanten millor la congelació amb menor alteració del producte. Això sí, és convenient fer-ho en porcions petites. A talls, rallat o en cunyes petites… Serà més pràctic, es descongelarà més ràpid i et permetrà anar disposant d’ell de mica en mica.
    Esperem que t’hagi servit d’ajuda.
    Salut i a gaudir del regal!

  • hipaa guidelines

    17/12/2014 - 11:04

    It’s laborious to search out knowledgeable people on this subject, but you sound like you already know what you’re speaking about! Thanks

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

Normes d'ús