Els nadons i la introducció de nous aliments

Quin podria ser un calendari orientatiu per a la introducció de nous aliments en els nadons?

La Mariona ens va escriure demanant-nos una orientació en quant a la introducció dels aliments nous en els nadons. Per aquest motiu avui us pengem un calendari orientatiu seguint les indicacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. No obstant repetim que és orientatiu, ja que cal valorar les necessitats del propi nadó, així com el consens entre pediatria i família.

De la mateixa manera volem fer l’apreciació que, si bé la taula que us presentem marca com inici de la introducció de nous aliments els 6 mesos, el cert és que la diversificació alimentària es pot iniciar als 5 mesos sense problemes, seguint això sí l’ordre que marca el calendari, i no avançant mai la introducció dels següents aliments: els cereals amb gluten -blat i les seves varietats com el kamut o l’espelta, sègol, ordi, civada i triticale-  l’ou i el peix. Per altra banda cal recordar també que la diversificació alimentària no s’ha d’iniciar mai abans dels 4 mesos – l’única excepció seria el suc de taronja natural diluït en aigua, que es pot i s’ha de començar a donar a partir dels 2 mesos en nadons alletats amb llets adaptades – ja que els sistemes digestiu i renal, entre d’altres, encara no han acabat de madurar. Us deixem amb una taula orientativa d’introducció de nous aliments.

Feu link a la TAULA ORIENTATIVA PER A LA INTRODUCCIÓ DE NOUS ALIMENTS

Etiquetes: , , ,

Comentaris

 • Alicia

  10/12/2010 - 20:09

  D’acord amb tot, menys amb això del suc de taronja. En primer lloc la taronja és força al·lergènica, i per altra banda tú mateixa has dit que es recomana no començara donar aliments complementaris fins els 6 mesos.
  El suc de taronja no només no és necessari en un nadó de dos mesos, sino que és contraproduent, no té gairebé calories i li omple l’estòmac d’aigua, que fa que deixi de prendre la llet que sí necessita. La llet materna té tots els nutrients que el nadó necessita, i l’artificial ja duu vitamines i minerals que cobreixen les necessitats alimentàries del nadó, sense haver de donar complements.
  salut!

 • Rosa Maria

  10/12/2010 - 21:29

  Hola Alicia! Gràcies per la teva aportació, això fa enriquir molt el blog! Com especifico el suc de taronja diluït -que potser ha estat error meu de no especificar-ho encara més- només s’indica en els nadons que prenen llet artificial per la demanda de vitamina C i per evitar el restrenyiment que l’alletament adaptat sol donar. És cert que les llets adaptades cada vegada són millors, però encara no ho són al 100% i poden no arribar a cobrir completament la demanda en determinats moments. De fet com la llet materna no hi ha encara a dia d’avui res. Per altra banda, això que deia que potser no he especificat bé i no vull que es malinterpreti, és que no s’ha de donar un got de suc, sinó culleradetes, fins arribar a donar el suc com a màxim de mitja taronja.
  Les fruites fresques al·lergèniques són les rosàcies, a les quals no pertanyen les taronges. No obstant com que opinions i recomanacions de pediatres n’hi ha tantes com especialistes, i per això he insistit en què el calendari és orientatiu, segur que encara podríem trobar altres divergències.
  Salut!

 • Sandra

  19/12/2010 - 21:39

  El meu pediatre m’ha recomanat suc de mandarina en comptes de suc de taronja, però sempre a partir dels 6 mesos! Moltes gràcies per aquesta taula, anirà bé tenir-la penjada a la nevera.

 • Rosa Maria

  20/12/2010 - 13:49

  Hola Sandra! Com diuen en castellà “cada maestrillo tiene su librillo”. El suc de mandarina és una molt bona alternativa al de taronja, aportant els mateixos beneficis. Com comento en el post hi ha qui indica fer la introducció de nous aliments a partir dels 5 mesos, i el primer que s’introdueix avui en dia és el triturat de fruita que porta el suc de mitja taronja, o com expliques tu, de mandarina. Però el millor, sempre, és seguir les pautes del nostre/a pediatre/a.
  Salut!

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús