Cava o xampany?

Aquesta tarda, el programa El Secret d’estiu, de Catalunya Ràdio, m’ha convidat a participar en un debat sobre si és millor el cava o el xampany. Si bé és cert que penso que, d’entrada, hi ha més aviat poc a debatre —el bon cava és millor que el mal xampany; o el mal cava és pitjor que el bon xampany, no hi ha més!—, hi participaré en defensa del cava. La veritat és que des de fa alguns anys hi ha cavistes que estan treballant de valent per millorar el seu producte, que estem descobrint el potencial desconegut del xarel·lo, que el millor valor del cava ja no és només el preu, sinó també la qualitat i la singularitat que li dóna el seu cupatge únic (xarel·lo, macabeu i parellada). Per això lluito contra l’esnobisme estereotipat d’aquells que asseveren categòricament que “res com el xampany”, sobretot si són catalans: no s’adonen del que passa al costat de casa! A mi el xampany m’agrada entre molt i moltíssim, però, si em donen una tribuna, dedicaré els meus esforços a defensar el bon cava i a trencar els prejudicis dels qui s’han encasellat en la imatge mítica del xampany francès, i no accepten que sovint no és or tot el que llu.

Espero el vostre suport, aquesta tarda a les 5, a Catalunya Ràdio!

Comparteix

  Etiquetes: , ,

  Comentaris

  • Carol

   30/08/2010 - 13:59

   Totalment d’acord Sr. Sucarrats, hi ha caves catalanas que no tenens res a envejar d’alguns xampanys. Quins són els seus preferits?

  • Gretel

   30/08/2010 - 15:43

   Però, la pregunta clau seria: Què és millor, un bon cava o un bon xampany? Mulla’t !!

  • Josep Sucarrats

   31/08/2010 - 11:54

   Responc les vostres preguntes:

   Carol: m’agraden moltíssim el Manuel Raventós de Raventós i Blanc, el Castellroig Reserva Familiar Sabaté i Coca, el clàssic Kritpa d’Agustí Torelló, el Turó d’en Mota de Recaredo… Són una bona alineació!

   Gretel: els punts sobre les is! De fet, què és més bo, un Burdeus o un Priorat? Quan comparem dos vins excelsos diferents, la pregunta —més que quin és millor— acaba sent: quin t’agrada més? I aquí ja hi entren els gustos personals. Ok, no em mullo. Doncs em quedo amb una copa de Turó d’en Mota, exemple dels grans vins que ens ha de portar el futur! Sí, els bons caves catalans avui tenen una creativitat i un esperit innovador que es troba a faltar a la Xampanya, potser perquè consideren que no els cal.

   Per cert, ahir l’audiència d’El Secret d’Estiu es va decantar en un 73 % pel cava i en un 27 % pel xampany. Vam guanyar aquell debat que, fet i fet, va ser molt divertit.

  • Josep Sucarrats

   31/08/2010 - 12:00

   Ah, i un altre cava que m’agrada és el Gran Salvatge de caves Nadal.

  • cesc castro

   01/09/2010 - 09:53

   i què en pensem dels espumosos que queden fora de la do cava per emprar altres varietats i cupatges? a mi n’hi un bon grapat d’aquests que em semblen boníssims.

  • Carol

   02/09/2010 - 10:15

   Jo de caves Nadal he provat el reserva familiar 2005, és excel·lent! Provaré els que ens recomana. Moltes gràcies

  • Matias fernandes hernandez

   10/09/2010 - 17:43

   – Tenim caves Sr Sucarrats que son exelents y no tenen d’embejar res als champanys, Pero tenim de triar be!!!

  • David

   17/09/2010 - 21:31

   A mi em fa l’efecte que són molt diferents, d’entrada.

   No és igual el clima de la Xampanya que el del Penedès, ni la terra ni les varietats de raïm, normatives o no, que s’hi fan servir.

   Dit això, la manipulació, el mètode, sí que és igual (amb alguna diferència, suposo) i el resultat és aproximadament el mateix producte. Però, comparable? Jo sóc de l’opinió que no.

   Una altra cosa és la “bondat” per al cos. Sempre m’ha semblat que el xampany, per bo que sigui, és de natural indigest i no s’adiu al que sí que fem amb el cava, prendre’l durant tot el dinar, dels entremesos a les postres. És la meva experiència.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús