Rotllo de Pasqua exprés

A casa sempre he sentit que un bon rotllo de Pasqua està més bo un cop sec que acabat de fer, doncs és quan maduren els seus sabors, i les aromes de les espècies es potencien. I nois/noies, acompanyat d’una bona presa de xocolata negra, sol, o sucat en un got de llet, és un dels tresors més valuosos d’un esmorzar en la quaresma.

Mans en la massa!

Primer voldria puntualitzar que el rotllo no és un brioix ben tou i amb forma de tortell (com per desgràcia són els que majoritàriament es troben avui en dia) sinó que és una massa lleugerament enriquida amb sucres i grasses, més aviat tirant a seca i amb caràcter, i que destaca per la seva riquesa en espècies i aromes.

Formulació (2 tortells):

-500gr Farina de Blat de força
-100 gr de massa mare (opcional)
-10 gr de Sal
-2 ous sencers (talla L)
-75 gr sucre
-50 gr mantega
-20gr llevat en pastilla ( o 40 gr llevat sec)
-120 gr Aigua
-20 gr moscatell
-40 gr anís (dolç)
-ratlladures d’una llimona petita
-5 gr de canyella mòlta
-5 gr de ciliandria mòlta
-10 gr de matafaluga en gra o mòlta

– Primer farem el que anomenem l’esponja de la massa, per tal d’aconseguir una massa amb més cos i força. En un bol petit que aguantarem amb una mà, barregem 200 gr del total de la farina de la fórmula, amb el llevat i l’aigua (que al fer fred encara, millor que estigui lleugerament calenteta). Ho farem fins que ens comenci a quedar una massa compacta, que no es trenca, però que encara li faltaria pastat per estar llesta.  Així doncs, a mig pastar, ho deixem dins el bol tapat amb un film durant 30 minuts.

-Veurem que durant aquest temps, la nostra esponja ens ha agafat molt de volum, gairebé s’haurà triplicat. Aquest serà el moment doncs de començar el pastat. En un bol gros, primer afegirem tots els ingredients sòlids de la fórmula menys la massa mare i l’esponja que hem fet abans. Els 300 gr de farina restants, sal, sucre, ratlladures de llimona, canyella, xiliandria, matafaluga, i els hi donarem unes quantes voltes amb la mà per que quedin ben escampats.

-Afegirem llavors tota la resta d’elements. Ou, anís, moscatell, mantega (pomada o a temperatura ambient, mai freda) l’esponja i la massa mare. Com us poso en la fórmula la massa mare és opcional, doncs dependrà de si en teniu o no. És un element que sempre us donarà més sabor i conservació al tortell. Si no la voleu fer de nou, podeu utilitzar una massa de pa normal que tingueu a la nevera des de fa un parell de dies, o simplement anar al forn a buscar-ne. Ara sí, començarem a barrejar enèrgicament tots els ingredients, per aconseguir una bona massa. Un cop comencem a lligar la massa i se’ns comenci a desenganxar de les parets del bol, la traurem d’aquest i la treballarem sobre un taulell. Amb l’ajuda de les dues mans, l’anirem treballant fins que veiem que està ben pastada. Hem de tenir en compte que la considerem pastada quan adquireix un determinat cos i consistència, degut a la formació de la malla de gluten. Per saber ho, utilitzarem la vista, fixant-nos en si la superfície de la pasta és llisa, i el tacte, pressionant amb un dit el pastó i notant que no s’ens trenca, i que al deixar el dit, te tendència a tornar a la seva posició inicial.

-Un cop pastat, tornem a posar-la dins el bol, el tapem amb un paper de film, i li donem una primera fermentació d’una hora en un lloc càlid de la cuina.  En lloc d’aquesta fermentació, podem escollir deixar la massa tota la nit reposar dins la nevera, per que adquireixi més aromes i sabors, i a més ens podrem organitzar millor en horaris.

-Passat aquest temps, dividirem la massa en dues porcions (d’uns 600 gr) i els hi donarem forma de  barrot d’un pam. Deixarem reposar el barrot un minuts per a que ens sigui més fàcil treballar-lo i l’estirarem fins que arribi als 40 cm aproximadament i el tancarem en forma de cercle, donant-li així la forma de tortell.

-Un cop formats els tortells, els pintarem amb ou per que no ens agafi pell durant la fermentació i els deixarem fermentar doncs en un espai càlid de la cuina, tapat amb un paper film, durant un parell d’hores, fins que gairebé doblin el volum. Si volem posar-hi ous bullits, recomano posar-los a mitja fermentació, ben apretats en la massa per que no es caiguin al créixer el rotllo en el forn.

-Un cop hagi fermentat, procedirem a coure el Tortell durant 10-12 minuts aproximadament al forn, que haurem precalentat a 220º, amb calor tant al sostre com a la sola. Abans però, el tornarem a pintar (amb molt de compte que no se’ns desinfli) amb ou per que agafi més lluentor.

-Al treure’l del forn, i sense deixar que se’ns refredi, el pintarem amb una barreja d’anís i clares d’ou a parts iguals, i l’escurarem abundantment per sobre.

Ja tenim el nostre espectacular Rotllo de Pasqua, i el millor de tot, l’hem fet amb les nostres mans!

 

Comparteix

  Comentaris

  • Anna i Cristina

   27/03/2013 - 14:59

   Ha d’estar bonísdim!!el provarem de fer!!
   Si volem fer la massa mare com ho hem de fer??

  • jmorera

   27/03/2013 - 19:01

   Si parlem de massa mare natural, mireu el meu segon post del blog on explico com fer-la. Si voleu fer una massa mare convencional, més sencilla, nomès cal que el dia abans de fer els rotllos, pasteu una petita quantitat de massa de pa normal. Per exemple: 100 gr farina, 60 gr aigua, 2 gr sal, 2 gr llevat. Un cop pastat, guardeu-la en la nevera fins el dia següent per afegir-la al pastat del rotllo. Sort!

  • Anna i Cristina

   28/03/2013 - 10:17

   Moltes gràcies per la resposta!
   I moltes felicitats pl blog!
   ptns!!

  • Anna i Cristina

   04/04/2013 - 11:03

   Ja hem fet el Rotllo i n’hem quedat molt contentes!!
   moltes gràcies per la recepta!
   http://formulesculinaries.blogspot.com.es/2013/03/rotllo-de-pasqua.html

  • Moon Tse

   12/04/2017 - 11:23

   L’he fet exactament, però sense la massa mare. Tot perfecte però Tinc uns dubtes, crec que no m’ha quedat prou cuita de dins, deu ser el meu forn possiblement.
   jo diria que hauria de haver-me quedat més esponjosa. El gust perfecte. Perquè em quedi més flonja, on dec fallar….algún Consell?

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús